Stranica 19 od 45 PrviPrvi ... 9171819202129 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 901 do 950 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

blackberry, može.

Ne, ne mislim da je super situacija u rodilištima.
    Ali, mislim da se trude. Oni koji se i inače trude promijeniti nešto.

I primalje završavaju fakultet, i oni koji vole svoj posao se zbilja trude da rodiljama učine rođenje djeteta lijepim.
    Ne znam kako druge žene percipiraju sve što im se događa od ulaska pa do izlaska iz rodilišta, ali meni je uglavnom bilo dobro. No, ja se znam izboriti za sebe kad treba, ali i pustiti uporabu sve tehnologije kada to treba. Jer znam zašto.

Treba mijenjati obje strane. Rodilje koje moraju ili više znati ili se prepustiti s povjerenjem onima koji više znaju.

Liječnici bi trebali više se obraćati osobi, a ne naređivati sestri kao da tu leži lutka.

Žena koja je došla roditi nije bolesna. Ona je došla jer smatra je tu sigurno za nju i novorođenče i svi liječnici bi trebali tako razmišljati. Ima ih puno koji su takvi. Ima i onih koji misle da su polubogovi.

Danas i ovdje što bi se moglo učiniti da što više žena ima lijepa sjećanja?

Povećati broj kućnih poroda mislim da nikako nije opcija. Ne još.

Znači treba učiniti da se rodilja osjeća zdravo iako je u bolnici, da nema osjećaj pacijenta, jer to nikako nije. Da ima puno pravo odluka o bebi od prvog trenutka. Da joj nitko ne smije odnijeti bebu. Da se svi ponašaju prema davateljici života kako zaslužuje, da su i rodilje i medicinsko osoblje i bebe svi kao jedna obitelj.

Gotovo nemoguće, zar ne? A možda i nije.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    A kada? Koji bi to bio trenutak, koji bi uvijeti morali biti ispunjeni?
    Ako ti se to što si navela čini gotovo nemoguće, dakle, svjesna si da je to dugotrajan i mukotrpan proces jer uključuje angažiranost sa više strana i na više nivoa (od, vjerojatno mijenjanja visokoobrazovnog kurikuluma pa nadalje), zar nije jednostavnije omogućiti PKK? (ali i dalje raditi na poboljšanju uvjeta u rodilištima za one žene koje se odluče roditi u bolnici)

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mujica,
    Ako smatras da su sve epiziotomije koje se rade apsolutno opravdane i indicirane, kako to da se postoci epiziotomija u hrvatskim bolnicama tako drasticno razlikuju? Kako to da neke bolnice imaju postotke znacajno vece od 50% (i po vise od 70%) dok su u drugim rodilistima stope znacajno, znacajno nize? Kako to da u Hrvatskoj postoje rodilista koja su Rodi pismeno potvrdila da se kod njih epiziotomija radi rutinski? Kako to da postotak epiziotomije statisticki znacajno korelira s time da li u pojedinoj bolnici primalje prakticiraju metode ocuvanja medjice kao sto su kontrolirano tiskanje, promjena polozaja, masaze i sl?
    Kada bi se svaka epiziotomija radila iskljucivo prema indikaciji, to ne bi moglo biti tako, zar ne? Ili mislis da zene u Dalmaciji imaju manje elasticnu medjicu od primjerice onih u sjevernim djelovima Hrvatske?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Vezano uz motivaciju za pkk, meni je jedan od glavnih razloga bila nemogucnost da u Zagrebu u bilo kojoj bolnici rodim u vertikalnom polozaju. Mogla sam jedino kod Podobnika a on me je na sam dan porodjaja nagovarao na carski rez pa mi se nije cinilo da cu u takvoj kontelaciji moci ostvariti iole prirodni i neometani porodjaj.

Nedavno sam zbog bolova u ledjima bila kod fizijatra i dr. me je, naravno, pitala kako sam rodila i da li sam imala problema s kraljeznicom tokom i nakon porodjaja. Objasnila sam da nisam, da je sve bilo ok, da sam oboje djece rodila u vertikalnom polozaju, klececi na podu, drugo dijete kod kuce itd. To joj je bilo malo cudno ali je ustanovila da je logicno zbog strukture kraljeznice i zdjelice radjati oslanjajuci se na noge i komentirala je kako joj to do sada nikada nije palo na pamet jer je polozaj kukca koji se prakticira u nasim rodilistima uzimala zdravo za gotovo.

Kada su mi napravili magnetsku i kada je vidjela kako mi izgleda donji dio kraljeznice, jedan od prvih komentara je bio: "wow, kako je dobro bilo da ste rodili vertikalno jer s ovakvom gradjom kraljeznice nikada ne biste mogli normalno roditi u lezecem polozaju". Eto, nisam ni znala da imam medicinsku indikaciju za vertikalni polozaj odnosno, protiv standardne prakse hrvatskih rodilista...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Monchou prvotno napisa Vidi poruku
    Ili mislis da zene u Dalmaciji imaju manje elasticnu medjicu od primjerice onih u sjevernim djelovima Hrvatske?
    Nasmijala si me do suza...

Dokle god je stanje kakvo jest, vjerojatno će sve više i više žena željeti pkk.
    Po meni uopće nije bitno da li to žena radi zato što jednostavno želi pkk ili zato što je imala loše iskustvo u rodilištu.
    Po meni je to njeno pravo, da rodi svoje dijete gdje želi, a na državi je da joj to omogući.

Pa pogledajte st rodilište, novo, opremljeno, a još uvijek se rađa kako se rađalo i prije...ni kada im nije u funkciji, ni stolčić, ma ništa...
    Sve im stoji zapakirano i ja se pitam do kada. Za HTV su se pismeno očitovali da oni vrše porođaj u kadi i ostalo, ali da to žene do sada nisu tražile.
    Ja sam zvala prije dva mjeseca da se raspitam i pitala da li postoji bilo koji drugi način porođaja osim na leđima i što je sa porodom u vodi.
    Dobro, žena koja se javila na telefon me ismijala, da mi je ljeto, da što će mi kada kad mogu čučnuti u more i sl. ali to je nebitno...njen odraz kulture...
    bitno je da je rekla da se rađa isključivo na leđima.
    Znači imaju sve, imaju uvjete za porođaj u vodi, imaju kadu...zašto sve stoji kako je i stajalo...
    Stopa cr im je u porastu.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Monchou imala si sreću da se poklopilo jedno i drugo.
    Ma koliko je samo tih situacija kad žena ne bi smjela roditi ležeći, a niti ne zna.
    Bože, što više pišemo to mi se sve više čini da ima jako puno toga što mi prije i nije padalo na pamet...

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Smatram da je diskreditirati ili omalovažiti nečije postove zbog pravopisnih pogrešaka prilično nisko.
    Kao psovanje.
    U nedostatku argumenata, hajd'mo nekoga ili opsovati ili mu reći "ne znaš pisati".
    Ovima samo pokazujete kulturu svog ponašanja!
    Prvo pometite pred svojim vratima pa tek onda odite kod drugog!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Manuela, u tvojim postovima je pravopis najmanji problem.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Baš sam naivna... mislila sam da će shvatiti.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    koji bezobrazan post!!!
    ne, ovo je bezobrazan post ako gledas da ga cita barem 10 (a vjerojatno puno vise) zena s osakacenom medicom

Joj ljudi, dajte se uozbiljite.
    Ne mislite li valjda da tamo neki ginekolozi ručno okreću novorođenčad pri porodu ili koriste vakum ekstraktore jer im se to baš jako dopada, mada bi se stvar mogla riješiti s malo prevrtanja rodilje?

To je stvarno naivno. Tako si mali Ivica zamišlja zločeste ginekologe.
    To može vjerovti samo netko tko u svom svemiru nema pojma o porodu.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    napravi si ti rupu sa skarama iz zabave izmedu pimpeka i anusa pa mi se javi kad ti zaraste da razmijenimo recepte

Ali ne da si sam napravi rez, nego neka od nas, po mogucnosti koju prvi put vidi. A pozvat cemo i jos par forumasica da gledaju kako se to radi, da nesto nauce.

Na vecini tecajeva za trudnice napominje se kako je epiziotomija rutinski zahvat koji se radi svim prvorotkama (ja sam 2008. pitala da li je doista to nuzna praksa kod prvorotki... odgovor koji sam dobila je bio presmijesan - nije nuzno, ali u danasnje vrijeme prvorotke imaju nesposobne medjice i svima se mora pomoci... ma dajte molim vas!). Prvorotka mora biti jako dobro educirana i vrlo samouvjerena da zahtijeva da joj ne naprave epiziotomiju i ako naleti na suradljivog lijecnika, mozda je nece dobiti, a mozda ce je dobiti pod pod isprikom da je bila nuzna. Ako kojim slucajem pukne (a cesto je to zbog lezeceg polozaja i otezanog izlaska bebe), optuzit ce je da si je sama kriva jer je odbila rutinsku epiziotomiju.
    Nije svugdje tako, nije sa svakim porodnicarom tako, ali uglavnom jest tako. Na zalost.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne, ovo je bezobrazan post ako gledas da ga cita barem 10 (a vjerojatno puno vise) zena s osakacenom medicom
    Mikka, ti nisi baš jako uglađena u ophođenju, jel'da?
    I ne razlikuješ bezobrazluk koji je sam sebi svrha, kao u tvojem postu za koji sam napisao da je bezobrazan, od grubog izričaja u postu kojem je svrha iznijeti nekakvo mišljenje, kao što je slučaj u mom postu koji si proglasila bezobraznim.

A donekle si i egzhibicionist.
    Ali stvarno mi ne trebaš slikovito objašnjavati kako piškiš, brišeš se i kako izgleda tvoje "sveto" mjesto.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Monchou prvotno napisa Vidi poruku
    Mujica,
    Ako smatras da su sve epiziotomije koje se rade apsolutno opravdane i indicirane, kako to da se postoci epiziotomija u hrvatskim bolnicama tako drasticno razlikuju? Kako to da neke bolnice imaju postotke znacajno vece od 50% (i po vise od 70%) dok su u drugim rodilistima stope znacajno, znacajno nize?
    Ne smatram da su sve epiziotomije indicirane.

Već smatram da nisu sve epiziotomije nepotrebne. A to je velika razlika.
    Posljednje uređivanje od mujica : 17.08.2011. at 10:29

Dragonfly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pratim temu sa zanimanjem i sve si mislim, bilo bi zgodno da se napravi neka anketa na temu koliko nas je u bolnici imalo prirodan neinvazivan porod.
    Živo me zanimaju rezultati. Ako stoji, a mislim da se slažemo (čak i mujica), da je porod sasvim prirodan proces u koji se u večini slučajeva ne treba miješati i pustiti da "priroda odradi svoje". Koliko nas je to stvarno doživjelo u bolnici? Znači bez apsolutno ikakvih intervencija, uključujući pripreme kao što su brijanje, klistir, guranje prstiju da se provjeri koliko sam otvorena, dripa, nalijeganja na trbuh, epiziotomije, epiduralne, raznih tableta protiv bolova.
    Ja sam prva imala skoro sve navedeno, uz dodatak uvođenja katetera da ispraznim mjehur da se beba lakše spusti. Mislim, koje pražnjenje mjehura? Imala sam valjda tri kapi mokraće u njemu, a sestra me tako zaderala kad mi ga je uvodila da sam mjesecima osjećala bol.

Epiziotomiju sam odbila, a ipak su me rezali, bez da su mi rekli što će napraviti. Ocijenili su da će trebati. A nije trebalo! I naravno, sve se tako lijepo inficiralo da sam tjedan dana nakon poroda završila u bolnici s gadnom upalom. Samo zato što se L. nije spuštala brzinom onom brzinom koju su doktori zamislili. Nakon poroda sam je dobila na 5 minuta, htjela sam je staviti na prsa, ali mi sestra nije dala, jer kao ionako nemam mlijeka i uzela je i odnijela na odjel. Nisam je vidjela 13 sati, nisam znala jel mi dijete živo ili ne, kad sam izašla pitati nekoga na hodnik, derali su se na mene da nisam normalna, da se vratim u sobu i legnem, jer ću se onesvijestiti.

Jel to odnos prema rodilji, i još k tome provorotki?? I prema njenom djetetu, koje jedino na svijetu treba svoju majku, a nije uz njega, u tom trenutku kad mu je najpotrebnija O kakvim pravima govorimo???

Dakle, ajmo napravit anketu, da vidimo koliko nas je stvarno imalo prirodan porod.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pogledajte u svakoj bolnici kako izgledaju kardiologija i i rodilište u istoj bolnici. Zaokruži deset razlika. I jedno i drugo je medicina, ali...

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

i ja sam za anketu!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mujice, ja se slazem da u odredjenim, rijetkim slucajevima, epiziotomija ima svoju svrhu - apsolutno.

who navodi da postotak epiziotomija ne bi trebao biti veci od 5%, najvise 10%.

koliko je to udaljeno od stvarnog broja epiziotomija po nasim rodilistima?

kad se osvrnemo na cinjenicu da u nekim nasim rodilistima 5% ili najvise 10% zena NE dobije epiziotomiju - o cemu mi uopce pricamo?

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

blackberry, može.

Ne, ne mislim da je super situacija u rodilištima.
    Ali, mislim da se trude. Oni koji se i inače trude promijeniti nešto.

I primalje završavaju fakultet, i oni koji vole svoj posao se zbilja trude da rodiljama učine rođenje djeteta lijepim.
    Ne znam kako druge žene percipiraju sve što im se događa od ulaska pa do izlaska iz rodilišta, ali meni je uglavnom bilo dobro. No, ja se znam izboriti za sebe kad treba, ali i pustiti uporabu sve tehnologije kada to treba. Jer znam zašto.

Treba mijenjati obje strane. Rodilje koje moraju ili više znati ili se prepustiti s povjerenjem onima koji više znaju.

Liječnici bi trebali više se obraćati osobi, a ne naređivati sestri kao da tu leži lutka.

Žena koja je došla roditi nije bolesna. Ona je došla jer smatra je tu sigurno za nju i novorođenče i svi liječnici bi trebali tako razmišljati. Ima ih puno koji su takvi. Ima i onih koji misle da su polubogovi.

Danas i ovdje što bi se moglo učiniti da što više žena ima lijepa sjećanja?

Znači treba učiniti da se rodilja osjeća zdravo iako je u bolnici, da nema osjećaj pacijenta, jer to nikako nije. Da ima puno pravo odluka o bebi od prvog trenutka. Da joj nitko ne smije odnijeti bebu. Da se svi ponašaju prema davateljici života kako zaslužuje, da su i rodilje i medicinsko osoblje i bebe svi kao jedna obitelj.

pa mislimo isto, osim o pkk.
    samo što, očigledno, ja mislim da će se stvari promijeniti kritikom a ti lijepom riječju. tvoj pristup prakticiram u odgoju djece...ali u preodgoju jel...medicinara...teško mi ga je uklopiti.
    pokušavam si zamisliti kako bi se to mogao promijeniti doktor koji kaže da prirodan porod ne postoji, i da u njegovoj smjeni nitko neće rađati na stolici.
    kako bi se to promijenila primalja koja ženi odbija prirodan porod jer nju bole križa?
    puno sam razmišljala o tome...i ne vidim načina....nekog blagog...zaista.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hahaha, mujice, lako je tebi s tudom pi*dom po skarama mlatiti

i lol na "ugladenost u ophodenju" i moj brzinski psihoprofil

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Koje su to indikacije za epiziotomiju, Felix? ja za takvo što nisam čula.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    kad se osvrnemo na cinjenicu da u nekim nasim rodilistima 5% ili najvise 10% zena NE dobije epiziotomiju - o cemu mi uopce pricamo?
    Istina, ali ja bi još dodala da u tih 5-10 % ne spadaju uopće prvorotke, koje režu odmah, samo što nisu s vrata,
    već priču da žena nije rezana čujem tek od žena koje su rodile treće ili četvrto dijete, ajde ponekad drugo...
    Govorim o st.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hahaha, mujice, lako je tebi s tudom pi*dom po skarama mlatiti
    fakat si (verbalni) egzhibicionist

http://users.rider.edu/~suler/psycyb...Exhibitionists

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

blackberry, lijepa riječ i Rajska vrata otvara. Meni je otvorila vrata do srca svih oko mene u rodilištu. I prema meni su stvarno bili svi OK, i više nego OK. Ne podilaženje, nego uvažavanje. No, ja valjda znam kako.

Što se tiče ankete i "prirodnog" poroda.
    Prvo, treba znati da nije svaka rodilja zdrava, bez obzira što je mlada.
    Zatim, mnogo rodilja bol poroda smatra nepodnošljivom i traže lijekove.
    Mnoge se ponašaju nerazumno, jer ih neočekivanost svega što se događa s njihovim tijelom i nezaustavljiva snaga trudova naprosto zaprepasti.

Morate na sve to misliti. Moramo shvatiti da su u rađaoni okruženi ženama koje viču i traže samo da ih ne boli. I onda dođe jedna koja tiho odrađuje svoje trudove, nasmije se sestri onako sva znojna i usredotočena na svoju bebu. A to je rijetko. Većina, velika većina nisu takve. I mislim da zato doktori pristupaju svima kao da su većina. Od tuda nesporazumi.

Znači treba biti smiren, prihvatiti tu fiziološku bol poroda kao nešto što nam donosi dijete i pokazati doktoru i primalji da može i drugačije. Odmah će i oni biti drugačiji.

I još par riječi o epiziotomiji. Mogu prihvatiti da je netko radi za svaki slučaj, da bi beba bila manje traumatizirana, ali ne mogu prihvatiti da rade reda radi. Ne mogu zbog vlastitog iskustva. Mogu prihvatiti da se punti ognoje, da rez boli, statistički se to mora dogoditi, ali ne mogu prihvatiti da namjerno rade krivo.

Razmišljala sam i o odgovornosti ako nešto ne prođe dobro sa PKK. Babica dolazi u zemlju gdje nije dozvoljeno namjerno rađanje kod kuće, stranac u tuđoj zemlji i pomaže pri porodu, događaju pri kojem se svašta može zakomplicirati i ona može krivično odgovarati. Koliko novaca je dosta za prihvatiti toliku odgovornost? Da sam ja babica trebala bi mi veeelika hrpa.

NHF

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa Vidi poruku
    Koje su to indikacije za epiziotomiju, Felix? ja za takvo što nisam čula.
    http://www.healthline.com/yodoconten...dications.html

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

joj, daj, molim te...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moram se referirati na neke postove s prijašnjih stranica..

Recimo treba onoj zdravoj ženi i zdravoj trudnici kad djetetu padnu otkucaji. Ne radi se samo o jednoj osobi, dvije su u igri, nemojte to zaboravljati.

Ne mogu razumjeti da ITKO misli da liječnici rade IŠTA riskirajući zdravlje mame i djeteta. I sigurna sam da nisam jedina koja tako misli.

Za mamu je OK, jer je kućni porod isključivi izbor mame, bebu nitko ne pita.
    Beti, jesi ti pogledala ovaj dokumentarac? Ajde ga molim te pogledaj.. nije niti strašan niti grozan. Vrlo je jednostavan i jako dobro pojašnjava neke stvari.

I u nekim dijelovima pojašnjava upravo ovo o čemu govoriš - kako doktori često (u najboljoj namjeri naravno) ugrožavaju sigurnost djeteta i mame nekim rutinskim djelovanjem - savršeno sve pojašnjeno.

I baš zbog toga, baš zato što ne želim riskirati da mi djetetu padnu otkucaji srca, ja želim porod gdje me nitko neće ometati, jer takav porod daje mom djetetu najveće šanse za zdravi početak života.

Vidim da i nakon ovih svih naših postova o razlozima za kućni porod, ti spominješ da to mame žele zbog sebe. Ajde molim te pogledaj film, uvidjet ćeš zašto u stvari žele kućni porod, a i rasprava će biti puno lakša kada istinski budeš razumjela naše razloge

Molim vas da ne uopćavate sve liječnike. U većini su stručni i pažljivi. Da mi je znati koja od vas što pljujete po njima neće do kraja života posjetiti liječnika. Ustvari, znam- nijedna. Dvije negacije, tko li će skužiti te rečenice?
    Tko pljuje liječnike? ja prva ne. Ja sam i prije rekla, i opet ću reći, oni su vrsni stručnjaci u svom polju i trebaju raditi ono što rade najbolje - problematične trudnoće. Normalne trudnoće oni ne trebaju pratiti.

I kada gunđam, onda gunđam protiv krivih i zastarjelih praksi (a vidim da je to slučaj i većine drugih korisnica) a ne protiv određenih pojedinaca. Velika razlika.

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Mene su sasvim pristojno "osakatili", a frendica je jezivo prošla sa spontanim pucanjem, rekla bih da je to relativno. Obje u polusjedećem položaju.
    Žena može roditi bez pucanja. Treba je pustiti da rodi, dati joj najbolji položaj (koji nije ležeći), dati joj vremena da se međica rastegne, ne požurivati izgon. Tada žena može roditi bez pucanja.

Ja sam bila prva prvorotka na forumu koja nije rezana a niti je pukla
    - samo zato što je doktor bio sklon poslušati moju želju davne 2003 i ne forsirati izgon, lijepo polako se dijete rodilo bez prevelikog forsiranja (iako je po mom mišljenju moglo proći bez nekih akcija, no dobro, dovoljan je to bio uspjeh za davnu 2003). Mali nije bio mali, imao je 3950 i 37cm opseg glave - rekla bih da je to dosta. No sve je moguće ako postoji dobra volja od strane med osoblja. I taj dan nakon poroda, sestra me vodi na kat, makne mi uložak i pogleda i kaže "oo, vidi se da je dr x danas u smjeni, niti jedna žena nije rezana". Dakle vrlo vrlo se to može, samo treba imati dobre volje.

No ako se ženu ne reže (jer eto oni su super i neće je rezati), a sva ostala loša praksa ostane - nalijeganje na stomak, tjeranje da rodi u par trudova, vikanje "ajdeeeeeeee moraš sadaaaaaaaa tiskatiiiiiiiiiii !!!!!!!", naravno da se međica neće stignuti rastegnuti i vrlo je moguće da će doći do pucanja.

I onda nakon pucanja će nerijetko komentirati "eto, da ste dali da vas režemo, bolje bi bilo". A stvar uopće nije u rezanju ili ne rezanju nego i svemu drugome što prati izgon, jer samo tako će žena roditi bez rezanja/pucanja.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    Istina, ali ja bi još dodala da u tih 5-10 % ne spadaju uopće prvorotke, koje režu odmah, samo što nisu s vrata
    Nego što, kod nas ginekolozi čekaju na vratima od bolnice s nožicama i samo režu.
    Ponekad im se dogodi da recnu i nedužnu ženu ovećeg stomka koja uopće nije trudna, omakne im se, kad nemaju pojma...

Osim što pretjeruješ, iznosiš podatke ( npr. o stopi cr) bez navođenja izvora, još si i jako nepristojna i bezoobrazna.
    Jer bez obzira što svako malo, bez ikakva razloga, spomeneš da je tvoj porod tvoja osobna stvar, isto pravilo ne primjenjuješ za prijateljicu čiji si nam porod ovdje opisala, uz opaske da je katastrofalan i sl.

Meni je to puno puno ružnije od nečijih pravopisnih pogrešaka u postu...

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Previše je natezanja na tu temu, jednostavno - ženama se mora omogučiti pravo izbora! Naravno da sve ne žele a niti ne mogu rađati doma.... šta ja znam, pa svaki se zakon prepisuje od nekog već napisanog pa što se ne pogleda kako je to vani regulirano, vani je normalno da žena odabere i rodi doma, ja da sam mogla - drugo i treće bih rodila doma, rodila sam ih u vodi i prošlo je sve savršeno, nitko se nije petljao.... tada sam samo željela roditi doma (zbog nemogućnosti imanja babice nisam) a sada znam da sam i mogla. Ma bezobrazno je da nam se to uopće brani i spočitava, kad doktori naprave grešku nikom niš a nas se ganja mogućim kaznama i osudama na samu želju da same ostvarimo nešto.... na što imamo pravo. Uopće je glupo reći da imamo pravo.... Trebali bi imati pravo otići u rodilište, a rodit doma je prirodno.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

joj, daj, molim te...
    Puhovi... daj ti, molim te.

Koliko god se trudio pronaći članak koji kaže da ne postoji indikacija za epiziotomiju, ne uspijevam.

Većina novijih članaka potiče na restriktivnu upotrebu epiziotomije, samo u slučajevima kada je indicirana i odbacuju ranije preporuke o univerzalnoj epiziotomiji.

I onda ti dođeš sa svojim idejama da ne postoje indikacije....
    Posljednje uređivanje od mujica : 17.08.2011. at 12:02

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Jel ti se čini da su indikacije za epiziotomiju i ona sama stvorene zbog poroda u ležećem položaju?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Jel ti se čini da su indikacije za epiziotomiju i ona sama stvorene zbog poroda u ležećem položaju?

Kada žena čuči i rađa, teško je zarezati - barem meni izgleda teže, možda se varam..

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    ne.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku

Kada žena čuči i rađa, teško je zarezati - barem meni izgleda teže, možda se varam..
    Kad žena čuči i rađa sve je teže onima oko nje, osim njoj. Zato žena i leži dok rađa, da osoblju bude lakše.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam se u bolnici osjećala da moje tijelo nije moje, da ja nemam pravo o njemu odlučivati, da nemam pravo znati što će se raditi i sam liječnik mi je kad sam ga pitala što će se događati jako bezobrazno povišenim tonom i podrugljivo rekao : Šta bi ti hebote da ja tebi još i objašnjavam ?!!!
    Nakon poroda sam imala osjećaj da nemam pravo odlučivati o mome djetetu, niti me se išta pitalo.

Ono što sam ja primjetila u bolnici a bila sam tamo 8 dana i mnogo rodilja i trudnica se izmjenilo u mojoj sobi je neinformiranost žena. Apsloutno sve su bile sretne što su dobile drip jer da nisu rađale bi 3 dana, što su dobile epiziotomiju jer inače bi pukle ko kokice, što su nakon 8 sati "nenapredovanja" išle na CR jer bi se inače telile satima. Stekla sam dojam da žene smatraju da bez svih ovih "blagodati" medicine nebi mogle roditi i to mi je žalosno. Žene više nisu sigurne u sebe i svoje tijelo.
    Sretna sam što liječnici postoje, što postoji medicina, što postoje razni medicinski postupci kada nam trebaju, ali ne kao rutina. Naša tijela su stvorena da rađamo i porod treba vratiti prirodi i ženama, a u slučaju komplikacija imamo hvala bogu liječnike.
    Poptuno mi je jasno zašto se neke žene odlučuju na pkk i podržavam ih jer ako imaju traume od bolnice, nepovjerenje da će dobiti ono što žele, onda je bolje i sigurnije da pokušaju roditi kući.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ne.
    E jbg.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Prvo, treba znati da nije svaka rodilja zdrava, bez obzira što je mlada.
    Zatim, mnogo rodilja bol poroda smatra nepodnošljivom i traže lijekove.
    Mnoge se ponašaju nerazumno, jer ih neočekivanost svega što se događa s njihovim tijelom i nezaustavljiva snaga trudova naprosto zaprepasti.

Morate na sve to misliti. Moramo shvatiti da su u rađaoni okruženi ženama koje viču i traže samo da ih ne boli. I onda dođe jedna koja tiho odrađuje svoje trudove, nasmije se sestri onako sva znojna i usredotočena na svoju bebu. A to je rijetko. Većina, velika većina nisu takve. I mislim da zato doktori pristupaju svima kao da su većina. Od tuda nesporazumi.
    Bety, iako se u potpunosti ne slažem s tobom, ovdje si navela jako važnu stvar na koju svi zaboravljamo u ovoj raspravi.
    Ja osobno poznajem žene koje su govorile, neka me režu, samo neka završi. Lošija informiranost, niži prag bola, nebitno... ali ima i traženih epiziotomija.

A podsjetilo me ovo i na jedan događaj s mog prvog poroda. U rađaoni sam u jednom trenutku, između trudova, pogladila stomak i rekla "a kako je sad njoj". Dr je komentirao da u svojoj ne tako kratkoj praksi ne zna je li to ikad čuo od žene koja rađa.
    Hoću reći - mislim da dosta žena u tom trenutku samo želi to sve završiti, roditi i konačno držati svoje dijete.
    A dosta žena valjda ni ne priča dok tiska, ja sam mogla, jer me ništa nije boljelo u pauzama između tiskanja pa sam mogla normalno razgovarati s mužem, doktorom i babicama.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da mitovski, istina je da se puno žena veseli dripu i ostalim veseljima medikaliziranog poroda. Ili nemaju pojma što je to drip ili amniotomija.
    I to je nešto što bi bilo dobro mijenjati.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Felix?- Ili bilo tko tko može dati suvisao i konkretan odgovor na moje pitanje? Ali ne s gledišta doktrine tehnokratrskog poroda, nego argumentirano, iz perspektive fiziološkog poroda.Ako zaista postoji situacija u kojoj je epiziotomija indicirana, željela bih čuti koje su to indikacije. Ja za takvo što nisam čula, pa molim da me prosvijetlite.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

I apsolutno sam uvjerena da se porodi zakompliciraju upravo nepotrebnim intervencijama i baš bi me zanimalo neko istraživanje npr. 100 žena koje rađaju prirodno i kako žele vs 100 žena koje rađaju aktivnim vođenjem poroda od strane liječnika...uvjerena sam da bi vaga bila debelo na strani ovih prvih što se tiče manjeg broja komplikacija.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Nego što, kod nas ginekolozi čekaju na vratima od bolnice s nožicama i samo režu.
    Ponekad im se dogodi da recnu i nedužnu ženu ovećeg stomka koja uopće nije trudna, omakne im se, kad nemaju pojma...

Osim što pretjeruješ, iznosiš podatke ( npr. o stopi cr) bez navođenja izvora, još si i jako nepristojna i bezoobrazna.
    Jer bez obzira što svako malo, bez ikakva razloga, spomeneš da je tvoj porod tvoja osobna stvar, isto pravilo ne primjenjuješ za prijateljicu čiji si nam porod ovdje opisala, uz opaske da je katastrofalan i sl.

Čekaj čemu uvrede??? Da ti post bude jači na težini. Jesi li samo mogla pitati odakle mi informacija da se broj cr povećao.
    Ovdje ne pričamo o MOM porodu, već općenito o pkk/rodilište. Kad bude tema "Kako želite roditi" onda ću možda nešto i napisati.
    To je što se tiče mog budućeg poroda, a o prošlom sam napisala, počevši od priče s poroda pa sada detalje koji su imali veze s ovom temom.
    Nisam pisala ni o prijateljičinom budućem porodu, već prošlom, a glavni akcent je bio na različito mišljenje dvaju žena, gdje je jednoj to savršeno, a drugoj katastrofalno.
    Baš mi se činilo dobro za usporedbu gdje jedna situacija može biti gledana na dva različita načina.

Ja tebe ne vrijeđam, ne pišem ti da si nepristojna ili bezobrazna pa te lijepo molim ako se ne možeš održati na toj razini da mi se više ne obraćaš.

I kad si citirala morala si citirati i rečenicu gdje pišem "Govorim o st". U tome je bila bit, ne pričam o rodilištima koja nisam ni vidjela, pričam o rodilištu u svom gradu za kojeg znam da se epi radi skoro pa uvijek, izuzev ako žena nije došla roditi treće ili četvrto dijete, a ponekad drugo. Isto vrijedi i za cr, govorim o st rodilištu, a ne o bilo kojem drugom, jer za bilo koje drugo rodilište ne znam.

A upravo radi takvih kao ti ja pola stvari ne mogu napisati, jer će kao i ti sada vrijeđati da bi pobijala ono što pišem, a neće argumentirati.
    Utoliko se vidi koliko je Beti3 ugodnija od tebe i s njom bi mogla pisati cijeli dan, bar ne vrijeđa i to bez razloga, bar se drži na jednoj pristojnosti koju smo učili kao djeca i zato je cijenim i poštujem, unatoč različitim nekim mišljenjima.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Žena može roditi bez pucanja. Treba je pustiti da rodi, dati joj najbolji položaj (koji nije ležeći), dati joj vremena da se međica rastegne, ne požurivati izgon. Tada žena može roditi bez pucanja. No ako se ženu ne reže (jer eto oni su super i neće je rezati), a sva ostala loša praksa ostane - nalijeganje na stomak, tjeranje da rodi u par trudova, vikanje "ajdeeeeeeee moraš sadaaaaaaaa tiskatiiiiiiiiiii !!!!!!!", naravno da se međica neće stignuti rastegnuti i vrlo je moguće da će doći do pucanja.

I onda nakon pucanja će nerijetko komentirati "eto, da ste dali da vas režemo, bolje bi bilo". A stvar uopće nije u rezanju ili ne rezanju nego i svemu drugome što prati izgon, jer samo tako će žena roditi bez rezanja/pucanja.
    Baš sam sad pričala sa svekrvom potaknuta ovom temom. Ona je rođena kod kuće, kao i njene sestre (i svi iz njenog mjesta u to vrijeme - četrdesetih godina prošlog stoljeća). Njena mama je umalo iskrvarila s trećim djetetom, nekoliko žena iz sela je umrlo u porodu (za koje ona zna), njena teta je sva ispucala (rađajući u sjedećem položaju kojeg je sama zauzela). Isto takve priče znam i sa svoje strane, a to su sve redom bili neometani i neintervenirani porodi.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    I apsolutno sam uvjerena da se porodi zakompliciraju upravo nepotrebnim intervencijama
    A ja nisam. Razloge sam navela u svom prethodnom postu.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I ja nikad nisam ukazivala na nečije pravopisne pogreške, jer smatram da je to suvišno, čovjek koji ne poznaje pravopis i gramatiku neće naučiti ako ga se napomene.
    Jednostavno ne zna pisati gramatički i to je njegova stvar poznavanja jezika, a ne moja, da ispravljam.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

A ja nisam. Razloge sam navela u svom prethodnom postu.
    Dali onda misliš da su nepotrebne intervencije opravdane ili misliš da su sve intervencije potrebne.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku

taman sam i ja htjela to komentirati, ali pčelica me preduhitrila

puno se toga na bolje promjenilo u splitskom rodilištu u zadnjih par godina, i to ne samo što se tiče novih prostorija koje nema možda niti jedno drugo rodilište ( to nije najbitnije ,ali nije zanemarivo)

fascinira me kako se ti razbacuješ podacima o splitskoj opstetriciji kao da sjediš za stolom svako jutro na njihovom stručnom sastanku
    pa tako i barataš informacijom kako se povećao broj sekcija

malo smanji doživljaj, u ime onih koji će sutra kročiti u to rodilište

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Baš sam sad pričala sa svekrvom potaknuta ovom temom. Ona je rođena kod kuće, kao i njene sestre (i svi iz njenog mjesta u to vrijeme - četrdesetih godina prošlog stoljeća). Njena mama je umalo iskrvarila s trećim djetetom, nekoliko žena iz sela je umrlo u porodu (za koje ona zna), njena teta je sva ispucala (rađajući u sjedećem položaju kojeg je sama zauzela). Isto takve priče znam i sa svoje strane, a to su sve redom bili neometani i neintervenirani porodi.
    I zato je suvremena medicina super izum. Samo neke stvari treba vratiti na svoje mjesto.
    Mislim da se nitko ne želi vratiti u vrijeme kad se brojem trudnoća pokušavao nadomjestiti broj djece umrle tijekom poroda.

Da i ja dodam, samnom u sobi je bila žena koja je rodila par minuta poslije mene, koja je ležala na patologiji i u 38 tjednu rodila bebu, a od početka trudova do poroda prošlo oko 45 min (bez dripa, sve spontano). Porod je bio tako brz da vjerujem da je njoj sigurno trebala epiziotomija jer za postupno širenje međice nije uopće bilo vremena. Nisu joj napravili nego je jako popucala. Eto, vjerujem da bi njoj epiziotomija dobro došla.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja bi stvarno savjetovala svim trudnicama, prvorotkinjama da NE čitaju ovu temu! Iskreno, ja bi se jako prepala!

Puno toga se mora mijenjati u našim rodilištima, negdje više, negdje manje, ali dajte žene, malo ste neke pretjerale! Ispada da je svaka, ali baš svaka komplikacija, svaki carski rez isključivo posljedica krivog postupanja liječnika, jer eto, da su "pustili rodilju da rađa u miru" sigurno se to ne bi desilo! Vjerojatno i visoki tlak i gestacijski dijabetes i kojekakve druge komplikacije trudnoće uzrokuju sami ginekolozi! Prestrašno! Već sam rekla da bi PKK trebalo omogućiti ženama koje to žele (nisam protiv toga, dapače), ali mislim da se ja ne bi odlučila za to.

Ja sam bila prvorotkinja koja je prošla bez epiziotomije, a da to nisam posebno tražila sama. A beba je bila 4700 g. Ne, nisam prošla bez pucanja.
    Na tečaju nam je ginekolog rekao da se epiziotomija nekad radila rutinski, pogotovo prvorotkinjama, ali da se trude to mijenjati. Rekao je postotak, ali ne pamtim statističke podatke. (Neznam koje su točno indikacije za epiziotomiju, niti mislim učit opstetriciju pred porod.) Isto tako je rekao da se smanjuje postotak carskih rezova. Na predavanju o dojenju, sestra je rekla kako se promijenila praksa dojenja svaka 3 sata i da potiču dojenje na zahtjev. Hoću reći, stvari se mijenjaju. I oni sami su rekli da se trude mijenjati stvari za koje se dokažu i za koje sami uvide da nisu bile dobre. Na nečiji poticaj se valjda i počelo s porodima u vodi i na stolčiću. Naravno da ima onih koji se tome opiru.

Ali nisu ni sve rodilje sklone prirodnom porodu. Čak ih više znam koje odobravaju ubrzavanje poroda, bez problema bi pristale na indukciju čak i kad to nije potrebno. Nije rijetkost ni da rodilje same traže carski rez. Nedavno sam komentirala sa jednom trudnicom kako se nadam da ovaj put neću prenijet ko prvi put jer mi je tih 7 dana extra bilo kao mjesec dana. Ona mi je savjetovala nek odem u bolnicu, izmislim da me kao nešto boli pa će mi oni izazvat porod i super. Meni je to , ali takva razmišljanja stvarno nisu rijetkost. A isto tako postoje rodilje koje maltene s vrata viču da ne žele epiziotomiju, a neznaju ni što je to, nego su eto negdje pročitale kako to nije dobro.

I ne, ne mislim da znam nešto jako puno o porodu samo zato što sam žena. Čak ni zato što sam rodila.
    Ne omalovažavam ničije ružno iskustvo iz rodilišta, nažalost ima ih dosta, ali isto tako ima i puno onih kojima nije bilo tako. Naravno da ja i ona koja je imala takvo iskustvo ne možemo imati isto mišljenje.
    Koliko sam shvatila, Beti ima troje ili četvero djece i svi porodi su joj prošli kako je htjela. I sad ju se napada jer ima mišljenje kakvo ima (ok, ja bi rekla da je možda malo "preružičasto", ali ipak ima više iskustva nego ja). Ne, ja ne mislim da odnos liječnika i primalja ovisi samo o rodilji, hoće li im se ona smješkat ili neće. Ali ponavljam, nije ni odlazak u rodilište i porod baš svakoj ženi ružno iskustvo.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Ivanna prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko sam shvatila, Beti ima troje ili četvero djece i svi porodi su joj prošli kako je htjela.
    Nažalost nisu

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

I ja sam pričala s mamom i njena mama ih je rodila 8 uz svoju toplu peć kući a tatina mama njih 6 i niti jedna nije imala komplikacije. Eto imamo dvije različite priče.
    Mislim da ne možemo uspoređivati danas i prije 70-tak godina. Danas nam država mora omogućiti da ako želimo da možemo rađati kući ali i da znamo da ako će nam biti potrebna hitna intervencija da će nam ta ista biti i dostupna. Nekada to nije bilo moguće danas je samo u Hrvatskoj za to trenutno nema dobre volje.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Dali onda misliš da su nepotrebne intervencije opravdane ili misliš da su sve intervencije potrebne.
    Ne razumijem tvoje pitanje. Ni ti, ni ja, ni bilo tko ovdje ne može znati što je u nečijem porodu potrebno, a što nije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •