blackberry, može.
Ne, ne mislim da je super situacija u rodilištima.
Ali, mislim da se trude. Oni koji se i inače trude promijeniti nešto.
I primalje završavaju fakultet, i oni koji vole svoj posao se zbilja trude da rodiljama učine rođenje djeteta lijepim.
Ne znam kako druge žene percipiraju sve što im se događa od ulaska pa do izlaska iz rodilišta, ali meni je uglavnom bilo dobro. No, ja se znam izboriti za sebe kad treba, ali i pustiti uporabu sve tehnologije kada to treba. Jer znam zašto.
Treba mijenjati obje strane. Rodilje koje moraju ili više znati ili se prepustiti s povjerenjem onima koji više znaju.
Liječnici bi trebali više se obraćati osobi, a ne naređivati sestri kao da tu leži lutka.
Žena koja je došla roditi nije bolesna. Ona je došla jer smatra je tu sigurno za nju i novorođenče i svi liječnici bi trebali tako razmišljati. Ima ih puno koji su takvi. Ima i onih koji misle da su polubogovi.
Danas i ovdje što bi se moglo učiniti da što više žena ima lijepa sjećanja?
Povećati broj kućnih poroda mislim da nikako nije opcija. Ne još.
Znači treba učiniti da se rodilja osjeća zdravo iako je u bolnici, da nema osjećaj pacijenta, jer to nikako nije. Da ima puno pravo odluka o bebi od prvog trenutka. Da joj nitko ne smije odnijeti bebu. Da se svi ponašaju prema davateljici života kako zaslužuje, da su i rodilje i medicinsko osoblje i bebe svi kao jedna obitelj.
Gotovo nemoguće, zar ne? A možda i nije.