Na tečaju nam je ginekolog rekao da se epiziotomija nekad radila rutinski, pogotovo prvorotkinjama, ali da se trude to mijenjati. Rekao je postotak, ali ne pamtim statističke podatke. (Neznam koje su točno indikacije za epiziotomiju, niti mislim učit opstetriciju pred porod.) Isto tako je rekao da se smanjuje postotak carskih rezova. Na predavanju o dojenju, sestra je rekla kako se promijenila praksa dojenja svaka 3 sata i da potiču dojenje na zahtjev. Hoću reći, stvari se mijenjaju. I oni sami su rekli da se trude mijenjati stvari za koje se dokažu i za koje sami uvide da nisu bile dobre. Na nečiji poticaj se valjda i počelo s porodima u vodi i na stolčiću. Naravno da ima onih koji se tome opiru.
Ali nisu ni sve rodilje sklone prirodnom porodu. Čak ih više znam koje odobravaju ubrzavanje poroda, bez problema bi pristale na indukciju čak i kad to nije potrebno. Nije rijetkost ni da rodilje same traže carski rez. Nedavno sam komentirala sa jednom trudnicom kako se nadam da ovaj put neću prenijet ko prvi put jer mi je tih 7 dana extra bilo kao mjesec dana. Ona mi je savjetovala nek odem u bolnicu, izmislim da me kao nešto boli pa će mi oni izazvat porod i super. Meni je to

, ali takva razmišljanja stvarno nisu rijetkost. A isto tako postoje rodilje koje maltene s vrata viču da ne žele epiziotomiju, a neznaju ni što je to, nego su eto negdje pročitale kako to nije dobro.