Stranica 20 od 45 PrviPrvi ... 10181920212230 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 951 do 1,000 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    blackberry, lijepa riječ i Rajska vrata otvara. Meni je otvorila vrata do srca svih oko mene u rodilištu. I prema meni su stvarno bili svi OK, i više nego OK. Ne podilaženje, nego uvažavanje. No, ja valjda znam kako.

znam i ja kako. ne zamjeri...vodim čak i udrugu s povećim brojem članova...i mogu reći da znam komunicirati i kad me netko nervira na zaista ugodnoj razini.
    i tako je bilo i u rodilištu. bila sam jedina toga dana u rađaoni, a bilo nas je 10, koja nije vikala, psovala, i svašta nešto još....
    zato je i došao famozni dr. vidjeti koja je ta frikuša....
    on je sam došao svađati se. ja se nisam svađala s njim. doktorica koja je bila uz mene čitav dan se svađala s njim i borila za moja prava.
    ja sam bila pristojna.
    e...tu mislim da sam pogriješila gadno. i da mi je to škola. svakoj pristojnosti treba doći kraja kad se susretne sa takvim bezobrazlukom. trebala sam mu pokazati zube, u tom trenutku, al nisam. i žao mi je.
    no, poučena mojim iskustvom...kad mi se prijateljica našla s njim u rađaoni...pokazala je ona zube i bio je manji od makova zrna.
    strašno.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

[QUOTE=mitovski;1942976]Mislim da ne možemo uspoređivati danas i prije 70-tak godina./QUOTE

Možemo, ako ćemo stalno iznova naglašavati da je krivica za komplikacije u porodu medicinska intervencija i ometanje, što nije točno, stoga navodim primjere iz prošlosti.
    Posljednje uređivanje od n.grace : 17.08.2011. at 12:55 Razlog: typo

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

zašto toliko karikiramo? pa ne možemo uspoređivati pkk danas i nekad. ili vi zaista mislite da možemo?
    em su rodilje danas više educirane, em primalje. em je medicina napredovala uhuhu kad su komplikacije u pitanju. zato ne vidim kako bi to uspoređivali, a da nije malo karikirano.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

izgleda da je ovo okupljanje žena koje nisu urlikale na porodu LOL Moram priznati da sam i ja bila tiha i "blažena" oba puta, uopće mi nije jasno tko su te žene koje psuju i vrište u boxovima do. Ok jaukanje od boli kad nešto nije kako treba to ne računam i to mi je potpuno razumljivo, ali što čovjek može čuti u rađaoni to graniči s Tarantinom, ali opet nikad nisam čula da se na to žale liječnici i medicinsko osoblje, dapače čula sam da doktori kažu za čučanje "to su ciganska posla, one dođu čučnu, rode i odu" i ja nisam mogla shvatit u čemu je problem, kao ovo psovanje na leđima je valjda norma koju bi svi trebali odraditi... Sori, al ja bi onda radije da sam ciganka, nego valjda fina gospođa koja leži na leđima i vrišti ko da je bacaju iz aviona.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne karikiram. Objasnila sam u prethodnom postu - ako pođemo od pretpostavke da se porodi zakompliciraju medicinskim intervencijama.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Ne razumijem tvoje pitanje. Ni ti, ni ja, ni bilo tko ovdje ne može znati što je u nečijem porodu potrebno, a što nije.
    Moje pitanje je bilo vezano za nepotrebne intervencije, jer sam o takvima pisala, jedino ako misliš da nikada nema nepotrebnih intervencija.
    Ne mislim da znam nešto strašno puno o porodu, niti volim pametovati, ali znam da su sve moje prijateljce koje izričito nisu odbile drip isti i dobile, pa mi je malo sumnjivo da baš niti jedna od njih nije mogla roditi bez pomoći dripa.
    Jako mi je drago kad čujem da je neka rodilja dobila ono što je htjela, međutim nažalost često čujem drugačije priče.
    I nitko ovdje nikoga ne pokušava uplašiti, niti itko ovdje govori da su svi liječnici skloni nepotrebnim intervencijama niti da je svaka komplikacija posljedica liječničkog postupanja, ali da mnogi vole aktivno voditi porod, malo ga ubrzati i malo recnuti (u najboljoj namjeri) jer su tako učili i jer je takva praksa.
    Ne mogu ja sad ovdje pisati kako će svim rodiljama biti prekrasno i predivno i da su liječnici u sto posto slučajeva spremni na suradnju i saslušati želje trudnice kad moja iskustva i iskustva mnogih mojih prijateljica govore drugačije. Stvari se mijenjaju i promjenile su se zadnjih godina nabolje ali ne dovoljno.
    Mora nam se dati pravo na informacije, pravo na izbor i pravo na mišljenje do onog trenutka dok se stvari ne zakompliciraju, a i onda imamo pravo na izbor.
    Kod mene su se stvari zakomplicirale, ali do trenutka dok nisu morala sam tražiti svoja prava, ona se nisu podrazumijevala. Kad su rekli da je život moga djeteta u opasnosti rekla sam radite što morate.
    Meni je ginekolog na porodu dok je još bilo sve uredu donio papir da mu potpišem da sam rekla da ako treba da ću biti i 24h u trudovima i da se čeka s intervencijama sve dok moj ili život djeteta nebude ugrožen. Poslije mi je rekao ovako : Znate, imamo velikih problema žene nam budu 12-13 sati u trudovima i onda traže CR i poslije se deru na nas i prijete tužbom što nismo prije obavili CR, zato sam vam dao da potpišete taj papir. Nije sve na liječnicima, treba informirati žene.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

i da Beti daj mi molim te reci kako se to razgovara o prirodnom porodu sa doktorom koji kaže da prirodan porod ne postoji i da ako sam već željela prirodan porod da sam trebala roditi kući? kako se razgovara sa doktorom koji ti se na spomen stočića počne smijati, okrene glavu i ode...?
    kako se razgovara sa primaljom koja na spomen stočića se počinje smijati i kaže da je bole križa i da se ona čučne to bi bila katastrofa...?
    daj mi reci kako? ozbiljno te pitam.
    ja sam dvije godine razmišljala gdje sam pogriješila i zašto mi se to dogodilo. i ne znam. a uvijek krećem od sebe s mišlju da sam sigurno nešto ja zeznula. takva sam osoba.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Ivanna prvotno napisa Vidi poruku
    )

Koliko sam shvatila, Beti ima troje ili četvero djece i svi porodi su joj prošli kako je htjela. I sad ju se napada jer ima mišljenje kakvo ima (ok, ja bi rekla da je možda malo "preružičasto", ali ipak ima više iskustva nego ja).
    Troje. A sva četiri poroda su za moje tijelo prošla odlično. Za jednu moju malu curicu nije. Zato i kažem da je bit poroda dobiti dijete. Porod je samo put do važnog cilja.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 17.08.2011. at 13:24

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Ja osobno poznajem žene koje su govorile, neka me režu, samo neka završi. Lošija informiranost, niži prag bola, nebitno... ali ima i traženih epiziotomija.

Hoću reći - mislim da dosta žena u tom trenutku samo želi to sve završiti, roditi i konačno držati svoje dijete.
    I ja sam vidjela takve slučajeve, žene su tražile liječnike da im induciraju porod. Jedna moja cimerica je rekla da joj je sve svejedno, neka rade carski, neka daju drip... samo da što prije završi.
    A i meni je bilo dosta mojih 39+3 s neučinkovitim trudovima, i ja sam se razveselila dripu.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Na tečaju nam je ginekolog rekao da se epiziotomija nekad radila rutinski, pogotovo prvorotkinjama, ali da se trude to mijenjati. Rekao je postotak, ali ne pamtim statističke podatke. (Neznam koje su točno indikacije za epiziotomiju, niti mislim učit opstetriciju pred porod.) Isto tako je rekao da se smanjuje postotak carskih rezova. Na predavanju o dojenju, sestra je rekla kako se promijenila praksa dojenja svaka 3 sata i da potiču dojenje na zahtjev. Hoću reći, stvari se mijenjaju. I oni sami su rekli da se trude mijenjati stvari za koje se dokažu i za koje sami uvide da nisu bile dobre. Na nečiji poticaj se valjda i počelo s porodima u vodi i na stolčiću. Naravno da ima onih koji se tome opiru.

Ali nisu ni sve rodilje sklone prirodnom porodu. Čak ih više znam koje odobravaju ubrzavanje poroda, bez problema bi pristale na indukciju čak i kad to nije potrebno. Nije rijetkost ni da rodilje same traže carski rez. Nedavno sam komentirala sa jednom trudnicom kako se nadam da ovaj put neću prenijet ko prvi put jer mi je tih 7 dana extra bilo kao mjesec dana. Ona mi je savjetovala nek odem u bolnicu, izmislim da me kao nešto boli pa će mi oni izazvat porod i super. Meni je to , ali takva razmišljanja stvarno nisu rijetkost. A isto tako postoje rodilje koje maltene s vrata viču da ne žele epiziotomiju, a neznaju ni što je to, nego su eto negdje pročitale kako to nije dobro.
    i nama su na tečaju rekli da se može roditi na stočiću ako rodilja ispuni sve uvjete koje mora ispuniti. nisu nam na tečaju rekli da to ovisi o smjeni na koju naletiš.
    ja sam zbog te informacije i išla roditi u pulsko rodilište. a info se pokazala polu točna.
    i rekla sam doktoru da sam u ovoj priči prevarena ja, zbog krivih info na tečaju. jer da ih nie bilo, to rodilište mi nikad ne bi bilo opcija. već riječko.

a kad smo kod želja rodilja....to sam i prije par puta spominjala. sve je više uplašenih rodilja koje se ne priprema kako se nositi s boli, već kako izbjeći tu strašnu bol.
    Posljednje uređivanje od blackberry : 17.08.2011. at 13:31

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja ne smijem radi posla kojeg obavljam, ali rado ću uputiti curu koja se želi uhvatiti u koštac sa st rodilištem i potruditi se da stvari idu na bolje.
    Neka mi se javi u inbox i nema problema. Ne za tračanje, već za napredak rodilišta.
    Počet ćemo od očitovanja st rodilišta HTV-u i to pismeno (postoji dopis), da se u st rodilištu porađa na sve načine samo da žene to do sada nisu tražile.
    Dat ću kontakt broj osobe s HTV...pa kad ja tako lupetam gluposti, ajde da vidim koja će prva...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da mitovski, istina je da se puno žena veseli dripu i ostalim veseljima medikaliziranog poroda. Ili nemaju pojma što je to drip ili amniotomija.
    I to je nešto što bi bilo dobro mijenjati.
    Žene se vesele tome jer misle da je to dobro i poželjno. Tako su ih naučili.

Evo jedan primjer iz moje okoline, prepoznat će se ona sama ako čita temu Moja prva spoznaja o postojanju epiziotomije je bila vrlo šokantna, prvi put čula za to, pričala mi frendica koja je rodila vrlo mlada. Ja sam na tu spoznaju ostala Ona mi je pojasnila da je to dobro i potrebno i da bi teško rodila da ti to ne naprave, da to nije ništa strašno. Meni je to tada zvučalo vrlo strašno (i dan danas mi zvuči ).

I kad je došlo vrijeme za moj porod, cure s foruma su me ohrabrile da inzistiram da me se ne reže, da to nije potrebno, radila sam perinealnu masažu - sve što se iole činilo dobrim samo da izbjegnem epiziotomiju. I izbjegla sam je.

Nakon poroda me nazvala ta ista frendica i sa smješkom sam joj saopćila da me nisu rezali. U čudu je ostala i bila fascinirana time. Par godina poslije, ona je bila trudna, educirala se, rodila (izvan HR) i izbjegla epiziotomiju. Par godina nakon toga, rodila je kod kuće (naravno nitko je nije rezao).

I dan danas se smijemo tome kako je ona mene tih davnih dana zdušno uvjeravala da je epiziotomija nužna. Ona je to zaista tada vjerovala.

Da joj je netko objasnio da to nije dobro i da se može izbjeći, vjerujem da ne bi tako zdušno pričala o tome kako je epi super. Ista stvar je i sa dripom i svim ostalim intervencijama. Žene su uvjerene da je to super zato što im se to tako prezentiralo. Nisu dobile objektivne informacije, nije ih se podučilo kakav to utjecaj ima na dijete (ili nju). Da to žene znaju, da sve te intervencije zaista mogu utjecati na zdravlje djeteta, vjerujem da bi drugu priču pričale, ili bi bilo manje tih koje bi odabrale takav porod - al to bi onda zaista bio informirani izbor i to je ok.

Baš sam sad pričala sa svekrvom potaknuta ovom temom. Ona je rođena kod kuće, kao i njene sestre (i svi iz njenog mjesta u to vrijeme - četrdesetih godina prošlog stoljeća). Njena mama je umalo iskrvarila s trećim djetetom, nekoliko žena iz sela je umrlo u porodu (za koje ona zna), njena teta je sva ispucala (rađajući u sjedećem položaju kojeg je sama zauzela). Isto takve priče znam i sa svoje strane, a to su sve redom bili neometani i neintervenirani porodi.
    Kao što rekoh, kako je odrađen izgon uvelike igra ulogu kod (ne)pucanja. Da li je bio spor i trajao koliko treba, ili se dešavalo brzinski, ili naskakalo na stomak, jel žena ležala na leđima ili je klečala ili čučnula itd itd itd. To sve igra vrlo veliku ulogu, tako da nije dovoljno reći da je žena pukla samo zato jer nije rezana i da bi bilo bolje da je rezana, jer to nije istina. Bilo bi bolje da joj je dozvoljeno da rodi polako polako.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    a kad smo kod želja rodilja....to sam i prije par puta spominjala. sve je više uplašenih rodilja koje se ne priprema kako se nositi s boli, već kako izbjeći tu strašnu bol.
    I kada se objasni ženi koja je svrha te boli, kako ženino tijelo u porodu funkcionira, kada razumiješ zašto je to tako, puno je lakše nositi se s boli nego kad ti je se prezentira kao nešto što pod svaku cijenu treba izbjeći.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

i da Beti daj mi molim te reci kako se to razgovara o prirodnom porodu sa doktorom koji kaže da prirodan porod ne postoji i da ako sam već željela prirodan porod da sam trebala roditi kući? kako se razgovara sa doktorom koji ti se na spomen stočića počne smijati, okrene glavu i ode...?
    kako se razgovara sa primaljom koja na spomen stočića se počinje smijati i kaže da je bole križa i da se ona čučne to bi bila katastrofa...?
    daj mi reci kako? ozbiljno te pitam.
    ja sam dvije godine razmišljala gdje sam pogriješila i zašto mi se to dogodilo. i ne znam. a uvijek krećem od sebe s mišlju da sam sigurno nešto ja zeznula. takva sam osoba.
    Ti si stvarno naletila na bahate ljude, bez empatije. I vjerujem da si im trebala pokazati zube, kao što si rekla u prethodnom postu, to bi ih sigurno prizemljilo.
    Nemoj misliti da si ti nešto zeznula, jer sigurno nisi taj čas mogla razmišljati kao danas s odmakom. Oni su krivi jer te nisu pokušali razumjeti.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Kao što rekoh, kako je odrađen izgon uvelike igra ulogu kod (ne)pucanja. Da li je bio spor i trajao koliko treba, ili se dešavalo brzinski, ili naskakalo na stomak, jel žena ležala na leđima ili je klečala ili čučnula itd itd itd. To sve igra vrlo veliku ulogu, tako da nije dovoljno reći da je žena pukla samo zato jer nije rezana i da bi bilo bolje da je rezana, jer to nije istina. Bilo bi bolje da joj je dozvoljeno da rodi polako polako.
    Pa rađala je polako, dva dana je bila u trudovima. Nitko je nije požurivao, niti joj nalijegao na trbuh, čučnula je i muž ju je pridržavao, a svejedno je sva ispucala, tako da ne razumijem zašto se referiraš na moj post.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne smijem radi posla kojeg obavljam, ali rado ću uputiti curu koja se želi uhvatiti u koštac sa st rodilištem i potruditi se da stvari idu na bolje.
    Neka mi se javi u inbox i nema problema. Ne za tračanje, već za napredak rodilišta.
    Počet ćemo od očitovanja st rodilišta HTV-u i to pismeno (postoji dopis), da se u st rodilištu porađa na sve načine samo da žene to do sada nisu tražile.
    Dat ću kontakt broj osobe s HTV...pa kad ja tako lupetam gluposti, ajde da vidim koja će prva...
    uopće ništa nisam razumila što si ovdje napisala

zašto se ti ne bi pismeno očitovala, osim ako ne sjediš u upravi bolnice?

a ako ne lupetaš gluposti, onda napiši koliko se to povećao broj sekcija u Splitu, u odnosu na koju godinu i koliki je to postotak, broj, promil...štogod

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja bi stvarno savjetovala svim trudnicama, prvorotkinjama da NE čitaju ovu temu!
    X

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku

a ako ne lupetaš gluposti, onda napiši koliko se to povećao broj sekcija u Splitu, u odnosu na koju godinu i koliki je to postotak, broj, promil...štogod
    Ja isto apsolutno ništa nisam shvatila u tom postu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa rađala je polako, dva dana je bila u trudovima. Nitko je nije požurivao, niti joj nalijegao na trbuh, čučnula je i muž ju je pridržavao, a svejedno je sva ispucala, tako da ne razumijem zašto se referiraš na moj post.
    Ne kužimo se.. Nije stvar u 2 dana trudova, nego u samom izgonu kako je on odrađen.

Referiram na tvoj post zato što si ti spomenula da to nije izvedivo. Možda taj slučaj zaista je morao biti takav i nikakav drugačiji, sigurno postoji postotak koji bi puknuo bez obzira na sve. No bez obzira što je to tvoj primjer iz okoline, ne znači da je istinit za sve - eno blackberry (ili već netko) je dao svoj primjer kućnog poroda iz prošlosti u kojima je bilo sve 5.

Dakle ono što sam htjela reći, i ako je bilo napravljeno max da se spriječi pucanje, to ne znači da se to dešava svim ženama, naprotiv.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i nama su na tečaju rekli da se može roditi na stočiću ako rodilja ispuni sve uvjete koje mora ispuniti. nisu nam na tečaju rekli da to ovisi o smjeni na koju naletiš.
    ja sam zbog te informacije i išla roditi u pulsko rodilište. a info se pokazala polu točna.
    Nama jesu. Ginekolog nam je pričao o uvjetima koje rodilja treba ispunjavati, ali nam je isto tako rekao da i kad je sve ispunjeno i kad ima dovoljno osoblja netko nažalost neće dobiti stolčić jer jednostavno nisu svi naklonjeni takvom porodu. To isto mi je rekla jedna od primalja. Ali ja se svejedno nadam porodu na stolčiću u tom rodilištu.

Beti, žao mi je, nisam znala za tvoju curicu. To mi je valjda promaklo.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Što sam spomenula da nije izvedivo, ne razumijem?

Željela sam reći da su u prošlosti žene nekada spontano pucale, a nisu im radili stvari koje danas rade u rodilištima.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ovaj je post potpuno jasan. Pepita može dati podatke onoj koja želi javno utjecati na promjenu načina rađanja u Splitskom rodilištu. Ti podaci nisu tajna, ali treba znati doći do njih, a ona zna kako.

Mislite li da se može nešto promijeniti kako ona predlaže, jer pisanjem po forumu se sigurno neće?
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 17.08.2011. at 13:53 Razlog: pravopisna greška, he-he

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Možda taj slučaj zaista je morao biti takav i nikakav drugačiji, sigurno postoji postotak koji bi puknuo bez obzira na sve.
    Ali, postoji i postotak koji neće puknuti bez obzira na sve.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku

Znači nakon provođenja nekih statistika i sl. HTV televizija je tražila od ST rodilišta da se očituje o načinu porođaja (mislim da su se sva rodilišta očitovala).
    ST rodilište se očitovalo da od otvaranja oni vrše porode u vodi, na stoliću i sl. ali da do danas to niti jedna trudnica nije tražila.
    Ispada da nitko nije zaiteresiran za bilo kakav porođaj izuzev onog na leđima.
    Čak su dali i dva broja telefona na koja se naručuju porodi u vodi. Ja sam zvala ta dva broja puna dva dana i nitko se nije javljao.
    Nakon toga sam nazvala rađaonu i pitala za porođaj u vodi, odgovor sam dobila da odem čučnuti u more da mi je sada super toplo.
    Nebitno je to, bitno je da su mi kazali kako ne vrše niti jedan drugi način poroda izuzev onog na leđima.
    Imam kontakt žene s HTV, od mene su tražili da to poguram, ali ja ne smijem radi svog posla, no ako netko želi, ja ću ga uputiti bez problema.

Drugo, ne mislim da bi prvorotke trebale bježati od ovakvih tema, jer čitale ovo ili ne, dočekat će ih ono što je tamo, a ne što netko priča.
    Zna se kako forum funkcionira, neke stvari moraš znati amortizirati.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovaj je post potpuno jasan. Pepita može dati podatke onoj koja želi javno utjecati na promjenu načina rađanja u Splitskom rodilištu. Ti podaci nisu tajna, ali treba znati doći do njih, a ona zna kako.

Mislite li da se može nešto promijeniti kako ona predlaže, jer pisanjem po forumu se sigurno neće?
    Eto to, ja bi, ali ne smijem radi prirode svog posla, ali ako netko hoće uputim ga na ženu s HTV-a koja ima očitovanje st rodilišta i dalje će s njom kontaktirati.
    Eto, ako netko ima želju, rado ću izaći u susret.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nama jesu. Ginekolog nam je pričao o uvjetima koje rodilja treba ispunjavati, ali nam je isto tako rekao da i kad je sve ispunjeno i kad ima dovoljno osoblja netko nažalost neće dobiti stolčić jer jednostavno nisu svi naklonjeni takvom porodu. To isto mi je rekla jedna od primalja. Ali ja se svejedno nadam porodu na stolčiću u tom rodilištu.

Beti, žao mi je, nisam znala za tvoju curicu. To mi je valjda promaklo.
    e to je sasvim ok. i to poštujem. a reklamu bez pokrića mrzim do bola.

i držim fige da dobiješ porod kakav si želiš!!!
    Posljednje uređivanje od blackberry : 17.08.2011. at 14:02

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

izađi meni u susret i napiši koliko se povećao broj sekcija u Splitu

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Eto to, ja bi, ali ne smijem radi prirode svog posla, ali ako netko hoće uputim ga na ženu s HTV-a koja ima očitovanje st rodilišta i dalje će s njom kontaktirati.
    Eto, ako netko ima želju, rado ću izaći u susret.
    I kako dovesti u vezu ovaj post i onaj u kojemu stoji: "...pa kad ja tako lupetam gluposti, ajde da vidim koja će prva".

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Željela sam reći da su u prošlosti žene nekada spontano pucale, a nisu im radili stvari koje danas rade u rodilištima.
    Ja ne kažem da je sve u prošlosti bilo idealno jer NIJE. Znanost je napredovala i neke stvari danas znamo što nismo znali.

Tako danas znamo da izgon treba biti super easy (i da se može još probati xy napraviti) da ne bi došlo do pucanja. Vrlo je lako moguće da tada kada se to odigravalo nisu znali da je to vrlo bitno, i da ako je žena možda htjela (imala potrebu) istisnuti dijete u jednom trudu da joj možda nitko nije sugerirao da proba prodisati taj jedan trud da da vremena međici da se raširi jer međica još nije spremna, ili da joj stavlja tople obloge na međicu ili je masira ili nešto treće što se u današnje vrijeme radi pod normalno da bi se spriječilo pucanje.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Koliko ste se raspisali
    Opet ova kontraverzna tema. Pogotovo ako je pokušaš gledati sa strane liječnika i rodilje (osobito Rodine rodilje) s druge strane. I ne možemo se ne svađati. Liječnik će poduzeti sve da ta sedma rodilja danas izađe zdrava sa zdravim djetetom, a ta rodilja sa imenom i prezimenom bi željela da joj taj najprirodniji čin ostane u najljepšem sjećanju. Naivno vjerujem da se te strane mogu naći na pola puta. Razmišljam na tragu Beti.

Ne bih se navukla danas na pisanje da se nije opet krenulo kamenjem po splitskom rodilištu. Rodila sam preko jednom. Svaki put spretno i sretno. U ugodnoj atmosferi, s uvažavavanjem mojih želja. Istina prvi sam put bila rezana, ali tada sam bila mlada i zelena, a i Roda je bila još beba. No dobivala sam dijete na podoj, dok su žene pored mene tražile od sestara da njihovim bebama dadnu bocu. Možda sam ja imala sreću, ali ne volim taj reklakazala stav koji se ovdje provlači. Oko mene su sve blizanačke trudnoće, i trudnoće mojih prija koje su zašle u 40+, završene bez CR, pa mi se čini kako ovaj podatak o povećanom broju CR upitan. Nažalost, to da kada još nije proradila je točno. Ne kažem da je idealno u st rodilištu, ali nije baš svima bila potpuna katastrofa, i ne rade samo bahati mesari tamo.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da vam pojedinačno izlazim u susret tako da stalno postavljate pitanje na pitanje i mene vučete za jezik.

Ne može...tko se prijavi za ono što sam gore napisala uputim ga gdje treba.
    I to je to, nema više priče o tome. Nećemo se igrati mačke i miša...sad bi vi mene uvjeravale u nešto...ma kako da ne!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

miniminia baš mi je drago da su ti iskustva pozitivna. Kao što rekoh drago mi je zaista čuti da žene iz ST rodilišta izlaze zadovoljne i sretne svojim porodom.
    Ovo ti kažem iz srca, bez pretjerivanja, jer voljela bi da rodilište u mom gradu bude naj.
    ...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

molim vas da se prestanete prepucavati, a posebno prigovarati zbog pravopisnih grešaka, stanja uma i slično...

vratite se na temu i pristojno komunicirajte.
    koliko god je to u vašoj moći.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Žene su uvjerene da je to super zato što im se to tako prezentiralo. Nisu dobile objektivne informacije, nije ih se podučilo kakav to utjecaj ima na dijete (ili nju).
    Pa da, slažem se s tobom.
    I upravo na to sam već nekoliko puta pokušala ukazati (i ne samo ja) - da jednako tako ni vi na svojim stranicama, a koje su među prvima koje većina žena posjeti kad traži informacije o porodu i roditeljstvu, niste objektivni.
    Hvalite porode kod kuće, ok, ali nema potrebe da pri tom pretjerano ocrnjujete porode u bolnici. Samo to.

Jer istina jest da su prilike u našim rodilištima daleko od onoga kakve bi mogle i trebale biti, ali isto je tako istina da se stvari pomalo kreću nabolje.
    I da postoje rodilišta u kojima je prirodan i neometan porod itekako moguć, u kojima je osoblje ljubazno i strpljivo odgovara na sva, mnogobrojna, pitanja freških mama, u kojima se dojenje jako potiče, u kojima se bebe odmah nakon rođenja daju majkama i više se od njih ne odvajaju...

Vi kao da sve trpate u isti koš
    Predstavljate sva rodilišta kao loša.
    A previše uzdižete porod kod kuće.
    Jednom rječju - fali objektivnosti.
    I vama, i liječnicima koji još uvijek na tečajevima tvrde da je epiziotomija dobra, a drip ubrzava porod.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pčelica Mara odličan post!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I da postoje rodilišta u kojima je prirodan i neometan porod itekako moguć,
    Mislim da je problem u različitom sagledavanju iste stvari. Sada kada znam neke stvari o fiziologiji poroda, ja osobno mislim da u niti jednoj bolnici nije moguć neometan porod. Prije sam mislila da je moguće, sada to više ne mislim - nažalost takav porod koji ja smatram totalno fiziološkim i neometanim nije moguć - zbog samog načina rada /funkcioniranja bolnice. I iz tog razmišljanja proizlaze onda i neki moji stavovi spram bolnica.

No isto tako dopuštam da mnogim ženama nije bitan neometan porod u mjeri koliko je bitan meni, nego bi im bilo dovoljno da se dostojanstveno odnosi prema njima i da porod bude max prirodan, da, onda je moguće to izvesti u nekim našim rodilištima - što prvenstveno ovisi ne toliko o rodilištu nego nažalost o smjeni primalje/doktora.
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 17.08.2011. at 16:11

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    molim vas da se prestanete prepucavati, a posebno prigovarati zbog pravopisnih grešaka, stanja uma i slično...

vratite se na temu i pristojno komunicirajte.
    koliko god je to u vašoj moći.
    xxx

Zbilja, tema nije "kakva su rodilišta u RH" za to bi bilo dobro otvorit drugi topic i tamo prebacit zadnji dio ovoga.
    Ovdje se piše o svemu samo ne o temi.
    Ma svi smo nekako skrenuli...

Ja više neću pisati o uvjetima u rodilištima i sl. jer za mene je pkk nešto što je dalekoooooo iznad svih poroda u rodilištima...pravo zavidim majkama koje su imale to iskustvo.
    Za mene je to sam vrhunac porođaja, toplina doma, sve ono što žena poželi...savršeno...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a tko ti smeta da zaobiđes to grozno splitsko rodiliste i rodis doma?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma budimo realni, kakve šanse ima žena u RH trenutno za porod kod kuće? male da ne mogu biti manje.. Mi tu pričamo o ŠBBKBB jednog dana.
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 17.08.2011. at 16:49

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ne znam sto znaci ta skracenica ŠBK itd.ali ja ovu temu dozivljavam kao blacenje ginekologai kao sto sam apsolutno protiv da je indikacija za carski rez nemedicinske etiologije, tako je moj odgovor na uvodno pitanje DA

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pp, Što Bi Bilo Kad Bi Bilo

ma nije blaćenje ginekologa, mada i toga ima, nego krivi način borbe za poboljšanje uvjeta rađanja

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ma nije blaćenje ginekologa, mada i toga ima, nego krivi način borbe za poboljšanje uvjeta rađanja
    Koji je pravi način?
    Ne provociram nego me stvarno zanima.
    Da li je dovoljno čekati da se stvari same promijene, iznutra?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ma znas Cubana koji je pravi nacin?!da ne moze svako tele upisati medicinuda doktor dode na posao odmoran, a ne nakon 10.tog dezurstva mjesecnoda nije ogranicen normom da u amb. u jedno jutro mora pogledati 60 ljudida je adekvatno placen za svoj krvavo odraden posaoda nekakve Pepite i njima slicne ne iznose izmisljotine koje nemaju cime pokrijepitiitd.Ima toga tona

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Nisam nepismena, pisem s iphona a on mi izgleda sam spaja recenice kako hoce

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam Cubana što da, ali ovo pomaganje organiziranja PKK, njegovo glorificiranje i svijesno kršenje zakona pomaganjem dovođenja ilegalnih babica ne

meni je npr. super ideja sa doulama
    postići da uz ženu može biti doula kojoj žena vjeruje i koja će joj pomoći i koja će se moći izboriti da, dok porod teče svojim tijekom, nema bespotrebnog upliva sa strane
    koja će štiti interese žene i postići da se ženu poštuje, ali biti i partner medicinskom osoblju i poštovati njega

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Slažem se. Ali primjerice koliko god kazali da žena može imati pratnju koga hoće na kraju ovisi o tome tko je u smjeni i da li će ta osoba dopustiti. U velikom broju rodilišta bojim se da ne bi pustili, a s druge strane zašto mora žena birati između doule (ili ženske osobe) i muža?

Offtopic, sori.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bilo bi idealno da ima koga želi
    ja jesam i za muža, dečka, partnera...
    ali i za nekog "neovisnog promatrača" koji nije emocionalno upleten i koji se može bolje postaviti
    jer budimo realni, većina naših partnera se poprilično "izgubi" u svemu, i izbezumi ih pogled na ženu u bolovima

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

imaš pravo a70v, i ja sam na kraju došla na to da je imati doulu uz sebe (bilo u bolnici bilo doma) dobra stvar,
    ali kako čujem u rodilištima si većinom odmah s vrata obilježena kao frikuša roda i moraš se boriti hoće li je pustiti, i otac ne može prisustvovati porodu
    a meni je to ipak prilično težak izbor
    doula bi se sigurno bolje izborila za moja prava a opet žao mi je da mm ne prisutan, i njemu bi bilo

bilo bi dobro kad bi se tu učinio neki pomak...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni se čini da su potrebne korjenite promjene u stavu. Ne pričam o odnosu, umoru, teladi (PP ) nego generalnom pogledu na porod. Ali slažem se da je važan korak po korak. Pa nek počne s doulama, al nek to bude početak.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Prema navedenom članku iz VL i moja mama me, prije 30-tak godina, rodila na nezakonit način.
    Sve se odigralo vrlo brzo, a mami je bilo najvažnije da sam ja živa i zdrava. Uglavnom, sretna priča.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •