još jedan ad hominem post i sve brišem
nastavile ste se prepucavati pa brišem sve postove koji nemaju veze s temom (barem na nekoliko zadnjih stranica)
još jedan ad hominem post i sve brišem
nastavile ste se prepucavati pa brišem sve postove koji nemaju veze s temom (barem na nekoliko zadnjih stranica)
Posljednje uređivanje od apricot : 18.08.2011. at 00:06
Gledala sam primalju Eriku jutros na DJH. Asistencija, niskorizične trudnoće...
Potpis od mene.
Prekršila sam prava svoje bebe i rodila ju u našem domu. Oduzela sam joj svašta, pa valjda moram i reći što:
- promatrala sam porod kao normalnu stvar, a ne medicinski problem u kojem ćemo obavezno svi nastradat i odmah time oduzela joj pravo da bude promatrana kao stvar koju treba nekako izvadit iz mog tijela
- oduzela sam joj pravo na bušenje vodenjaka pa je morala čekat da pukne sam
- oduzela sam joj pravo da bude istjerana dripom i morala se rodit pomoću prirodnih trudova, jadna
- nije dobila nikakve lijekove pa je izgubila pravo da se rodi polunadrogirana
- oduzela sam joj pravo da joj svaki čas neko prčka po glavi kroz moj cerviks pa se rodila netaknuta
- ozbiljno sam joj narušila početak života polumrakom u kojem je širom gledala odmah po rođenju. sigurno je htjela reflektoricu ravno u facu.
- uzela sam joj šansu za 25% infekcije u bolnici i ponudila 4% kod pkk
- najnesretnija je zbog narukvice s brojem - zbilja, nakit je nakit
- nikad se nije odvojila od mene i time joj je ozbiljno narušeno pravo da ju nepoznati ljudi odnose, diraju, okreću, hrane i pikaju
- beba je očajna jer nikad nije probala AD a to je u rodilištu najveća poslastica
- također je morala upoznavat članove obitelji na dan rođenja umjesto xy. dan, nakon ev. antibiotske terapije koja se dijeli šakom i kapom
- par sati nakon poroda njen ju je tata nosio i pjevao joj pa je sigurno istraumatizirana. bolje bi joj bilo da je u nekom rodilištu slušala narodni radio
- oduzela sam joj pravo na cijepljenje u rodilištu i silno je ljuta jer se cijepila kasnije
- sigurno je ljuta i oštećena što sam se kretala u porodu umjesto da ležim kao klada i čekam hoće li joj "past otkucaji" nekom neviđenom nesrećom
itd., itd.
Neka me tuži kad odraste.
Totalno me nije briga što o pkk misle oni koji ga nisu doživjeli, nemaju pojma o čemu pričaju. Saznala sam Istinu i doživjela sam Čudo.
Ko voli nek izvoli, zar ne![]()
yellowkitty iskreno mi je drago da je sve super prošlo za tebe i tvoju curicu
al patetična si do boli
čestitam yelowkitty baš lijep porod!
nije moglo bolje, prirodnije niti normalnije. al to si i sama znala.![]()
narodni radio?
ako je tako, odmah sam za isključivi porod kod kuće
čak štoviše, ne smijemo diskriminirati problematične trudnoće
tako da bismo trebali potpisati peticiju za mobilne operacijske sale
kako bismo ženama omogućili carski u toplini vlastitog doma
po mogućnosti bez reflektora nego samo sa isključivo voštanom svijećom
zašto da njima bude uskraćena Objava i skriveno Čudo?
Posljednje uređivanje od sladjanaf : 18.08.2011. at 17:30
Rodila sam i u rodilištu, nisam od onih pametnih koje dođu do pkk u prvoj trudnoći.
Nije mi bilo ni dobro ni loše, tipa "hvala bogu da smo živi i zdravi". Sve ravno ko Slavonija i bez puno emocija.
Doma su počele emocije... pa sam eto htjela da počnu odmah.
Ispičavam se zbog ciničnog posta, ali morala sam!
Moja bahatost nije upućena ženama koje rađaju, ma gdje,
nego neobrazovanim, neobaviještenim i senzacionalističkim novinarima koji u 21. stoljeću mogu stavit takav naslov i takav tekst (naravno, samo ZAGREBAČKO izdanje),
a posebice ljudima koji rade u nekoj bolnici da bi pomagali ljudima, od tih istih ljudi dobivaju plaće- a onda postanu "neimenovani izvor".
To je sramota veća od svih, oni koji nam pomažu naše će priče davati u novine.
Roda ove godine slavi 10. rođendan, i na početku svog rada i početku foruma prva i najveća bitka je bila ona oko dojenja jer su sve žene koje nisu (ili ne) doje digle se na noge kad se netko usudio dati podršku i kvalitetnu informaciju ženama koje ŽELE dojiti i time išle protiv uobičajne struje nešeg društva.
Ovo što je yellowkitty napisala je njeno iskustvo i žao mi je što ti se to čini uvredljivo Beti ali smatram da je to jednako uvredljivo kao kad žena podoji svoje dijete ispred žene koja hrani svoje dijete AD mlijekom. Ako su obije načisto sa svojim odlukama, to je svima ok. Ako jedna od njih nije načisto sa svojom odlukom (majka koja doji bi radije davala AD ili majka koja daje AD bi radije dojila), onda se to pretvori u tzv Mommy War, u kojem nema pobjednika niti nažalost puno toga konstruktivnog.
Žene dajte opet to natezanje, yellowkitty je ispričala jednu čarobno prekrasnu priču, rodila je doma - vjerujem da je bila dobro upućena u porod i sigurna da nema rizičnu trudnoću, sve je prošlo ok i ja joj skidam kapu, pa u čemu je problem? Zar smo mi koje zagovaramo porod kod kuće protiv poroda u rodilištu? Naravno da nismo, želimo pravo izbora i to je sve. Ne razumijem uopće.... ma.... znam da se radi o životu i majke i djeteta ali trebale bi se te odluke o rađanju kod kuće donositi nakon nekih .... šta ja znam tečajeva o istima + ginekološke kontrole tokom trudnoće + osigurana primalja pri porodu. Pa žena ako ima imalo straha i sumnje neće roditi doma.... a nezgode se događaju i u rodilištu već kad se toliko spominje porod kod kuće kao nešto opasno....
Mene je taj cinizam osobno pogodio. Vjerojatno nije svih. Meni je roditi dijete uzvišena stvar ma gdje to bilo i smeta mi da netko toliko nipodaštava one koje su svoju ljubljenu djecu rodile u rodilištu i "pružile" im ono što yellowkitty nije morala.
No, vidim da je i sama napisala da je to radi naslova u novinama, pa neka je.
Danci, upravo je ta paralela i mene štrecnula kad sam vidjela ovih zadnjih par postova
a sad pišem i brišem da ne bi nekog uvrijedila, suludo
Danci_krmed meni taj post nije uvredljiv nego povredljiv, ako razumiješ što hoću reći. Kao da ona mama koja ide u rodilište manje vrijedi. Stvarno sam se osjetila povrijeđenom. Ali, nema veze.
ali sve što je napisala je istina
navedeni su postupci kojima su izvrgnute bebe po pri/po porodu
čista realnost
Naravno da je prekrasno naprosto RODITI dijete bilo gdje i bilo kada
Ali nemojmo sad zatvarat oči pred realnošću
Lijepo je (za bebu) i izbjeći sve navedeno (pikanje, razdvajanje, nadohranjivanje) zar ne?
nimalo nisam povrijeđena, iako sam oba puta rodila u rodilištu, jednom na gore opisani ciničan način.
rekla bih kako žene poput yellowkitty itekako poštuju žene koje se odluče za porod u rodilištu jer itekako znaju da će ih tamo možda čekati i borba i neljubaznost.
zašto ne pomislite da je porod kod kuće linija manjeg otpora?
kao što je nekome najlakše reći: radite što hoćete (prokidanje, drip, dolantin, epiziotomija), samo neka završi...
nemojte zaboraviti koliko smo različite...
Ja sam rodila i opet ću rodit u rodilištu ali nisam našla ništa ni patetično ni bezosjećajno u Y.K. postu. Baš prekrasno napisan i ako je išta do boli, onda je istinit do boli. Baš prekrasan doček djeteta na svijet. Uf kad se sjetim pored svega ostalog da opet moram bitku borit oko ne cjepljenja i ADa a svi me gledaju ko ludaru...
E, pa to su prave riječi, manje vrijedna....
U rodilištu sam se osjećala manje vrijednom. Bila sam draga i slatka, sve sam ljubazno pitala, mogu li dobit svoju bebu, mogu li ja danas doma,
imam mlijeka pa molim ako može da se ne nadohranjuje, oprostite vizito nisam na vrijeme skinula gaće i tako to... tad mi je bilo ok ali kad sam se vraćala na tu rodilišnu rutinu u mislima, nije mi bila draga. Uvijek sam se trudila napravit najbolje za svoju bebu, ali mijenjamo se kroz život i saznajemo nove stvari.
Samo to mi se dogodilo, spoznala sam novu stvar i prepoznala ju kao pravu za sebe.
Napisala sam kaj mislim, ko voli nek izvoli, ko ne voli ne mora, pa smo slobodni ljudi![]()
mislim da ovdje neće doći do shvaćanja i prihvaćanja onoga što sugovornik ima za reći
jer postoje dvije premise od kojih se polazi
jedna je da je bolnički porod i bravak u bolnici ok ali da može biti i bolje, da je negdje dobro, negdje loše, a negdje predivno
a druga je da bolnica apsolutno nije mjesto za rađanje vlastitog djeteta
ne znam kako onda naći zajednički jezik, razumjeti drugu stranu i ne biti ciničan
skoro pa nemoguće
i stalno neka pretjerivanja
RG, barem u zagrebu imaš 5 rodilišta pa možeš izabrati ono koje tvojem djetetu sigurno neće davati AD čak i da moliš
na postoji takvo.
čak i u onome koje je "prijatelj djece" osoblje KAŽE da ne da AD samo kako bi u istoj rečenici popljuvalo Rodu: javite se Rodama pa njima recite da vam je dijete gladno, a mi ne smijemo dati bočicu.
znaš da sam ja dijete sustava, ali zavaravati se ne mogu...
Način na koji Yellowkitty piše je kontraproduktivan.
razumijem da se osjećate napadnute. ja izuzetno puno razmišljam kad o nekim stvarima razgovaram sa drugim mamama. uvijek pazim da nekog ne uvrijedim. namjerno to ne bi nikad mogla....
možda samo ako bi me netko strašno isprovocirao.
ali...
koliko god se ja trudila, i u onome što pričam isticala ja, meni...blablabla....skoro uvijek se suprotna strana osjeti napadnuto. zašto?
a osim toga, ta ista druga strana nikad se nije libila napasti mene jer sam odabrala to što sam odabrala. i pametovati, i mudijati i govoriti mi sve i svašta kao da sam s kruške pala.
zanimljivo.
o, daju!
najčešće ako zamoliš da NE daju.
a ako zamoliš da daju, prvo čuješ čitabu, pa se onda kao "smiluju" iako "ne smiju i time ugrožavaju svoje radno mjesto".
ali, najgore je to što ponekad diskriminiraju majke koje NE doje i ne daju im da djecu hrane bočicama u istoj sobi u kojoj su dojilje.
samo kako bi se osvetile.
sve je to više puta napisano na Forumu...
Ne znam. Rodila sam na sv. Duhu, bile smo u roomingu, nije dobila adaptirano. Sumnjam da su joj ga gurale kad bi ju odnijeli na kupanje, a vratila bi se gladna i normalno sisala.
hajde da sada ovdje ne nabrajamo osobna iskustva; ima cijeli topic o SD i sve je već napisano.
ovdje su tema majke koje (ne) ugrožavaju djecu na kućnim porodima
Ne znam, ja mislim da je sve ono što je njezina beba dobila tijekom poroda bolje od onog što su moje dobile.
Samo me malo stil zasmetao. Al ajd, ako ide novinarima...
Edit- uh sto kasnim
Posljednje uređivanje od Cubana : 18.08.2011. at 18:55
Ja ne znam di neki članovi foruma sve ne iščitavaju uvrede. Tu se ni između redova ne mogu naći uvredljive konotacije.
Trudim se ali ne ide.
Tu se uopće ne vrijeđa nikoga tko je rodio drugačije, nikako osim što se same tako možete osjećati.
Ja ću npr. roditi u rodilištu jer nemam dovoljno edukacije/hrabrosti/vremena učiti i roditi doma i baviti se svim i svačim, a i podstanar sam, a i ful me strah.
Uopće se ne osjećam povrijeđenom tim postom, slažem se s njim.
Ne osjećam se manje vrijednom jer sam odabrala liniju manjeg otpora a u bolnici možda i teži put.
Zašto se netko drugi osjeća??
Ne osjećam da činim nažao svome djetetu ili sebi (bar ne previše) to što nas zakidam za pravi fizološki porod.
Jednom rječju: taj je post bio zabavan, čaroban, duhovit, inteligentan i ciničan spram zdravstvenog sustava u kojem živimo.
Nije bio neljubazan, a nipošto bahat i šta ja znam koje epitete je dobio, uvredljiv prema ijednoj ženi koja nije imala _________(nadopuni bilokako:želje, potrebe, prilike, hrabrosti, interesa....) roditi/da rodi doma.
Sjećam se jedne zgode na poslu:
Ja se recimo svaki puta susretnem sa iznenađenom reakcijom što idem u Rijeku u kadu (ako smjena da). Ljudi pretpostavljaju da je to radi mog straha od boli... Ja se ne nađem uvrijeđena.
No kolegica je u Rijeci rodila u apartmanu sa mužem, ležečki, klasika, drip i sve, matične su fino dali i imala je predivan porod jer je između trudova čak imala i euforične momente. Bilo joj je divno. Meni je to drago čuti. (nisam ja komentirala da ja ne bih lečki već sam strpljivo slušala)
No druga se našla strahovito uvrijeđenom s tim da smo svi mi (puno žena sa dosta djece) komentirali kako joj je tijelo dospjelo u stanje da samo sebi pomogne i kako je to čudesno, pa je ta druga rekla iznebuha: "zar vi želite reći da sam ja sama kriva i da nisam dobra majka jer sam morala na carski? "
Mi svi blejimo u čudu, ne znaš kud ćeš od bruke...
Ma nismo mi to rekli, mi komentiramo porod od prve, pa što bi to bilo u tvojoj ingerenciji-nikad ne znaš kakav ćeš biti u porodu, kakav će bitit porod.
Uglavnom uvrijedila se bez razloga. Samo nam je svima bilo neugodno da smo se osjećali krivi a ni dužni.
Nemojte se toliko vrijeđati.
Sad da netko ne misli da je osobno, to mene podsjeća samo na taj dan na poslu.
Isto tako i kao vjernik moram skrivati stavove. malo je previše liberalizma u komunikaciji i previše osobnih osjećaja. gdje je objektivnost, poštovanje tuđih stavova, vjerskih sloboda... Sve je u nekom grču: uvreda ova ona. Baš je nešto ova tema ko u komunikacijskom gluhom kanalu. Već se dešavalo da se krivo shvaćaju i osobno neosobni postovi.
da, potpisjuem upravo to sam htjela napisati sa onim gore kilometarskim.
evo neki dan sam rekla da bum valjda htjela piti u rađaoni i da u nekim rodilištima to dozvoljaavalju pa me šogica napala, nije mi dala da imam mišljenje, kao neeeee to se niiiigdje ne radi to se nnnneeeeesmije jer je nekoj njenoj mjehur narasto pa dijete zapelo.strašno ko na placu argument. no ipak ja nisam smjela pisnuti a ona viče. ah šta da radiš.
Beti mislim da ti podsvjesno imaš neke nerazriješene stvari sama sa sobom.
A-ha to se bira kako kome prdne? Uostalom ja ne mogu birat kako mi je ćeif jer mi je trudnoća nazovi rizična i idem tamo gdje je moja ginekologica i gdje ću dobiti najbolju moguću skrb. Al i da ne idem tamo, znam provjereno da te svugdje gnjave zbog ne cjepljenja i da svugdje tutnu ADa ako se pojavi ikakav i manji problem oko dojenja.
Posljednje uređivanje od RozaGroza : 18.08.2011. at 19:40
yellokitty, mogu potpisati apsolutno sve točke iz tvog (meni jako ružnog) posta o porodu.
Čak i onu o cijepljenju, malu nisu cijepili u rodilištu nego smo je doveli naknadno.
Tata ju je prvi vidio.
Osoblje nas je molilo da je slikamo bez blica, a nije bilo niti tih legendarnih reflektora...
Itd. itd.
A sve to u rodilištu.
Moram reći da mi se nimalo ne sviđaju tvoji cinični komentari iz kojih se može zaključiti da su u svemu tome što opisuješ druge žene naškodile svojoj djeci jer su pošle u rodilište. A ti si faca, omogućila si svom djetetu sve naj naj
Ma baš bezveze.
Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 18.08.2011. at 19:48
ma glejte to sve ovisi kako se uzme. netko uzme činjenicu što meni nije bed dojiti dijete od dvije godine na sred placa ili dok pijem kavu na rivi uvredljivo i bahato, a ja pritom ništa ne radim nego hranim svoje dijete. dobijem komentare 'imaš li mlijeka' 'joh, pa ča taj mali ima tamo za cikati' 'maleni kako to možeš još to je fuj' i to čujem ponekad izravno, ponekad dobivam čudne poglede itd., ali to je moj izbor i meni je taj izbor ok i mogu mi govoriti što god žele, ja od tog izbora neću odustati jer znam da činim najbolje za sebe i za svog djeteta. sigurna sam u svom izboru, pa me tuđi izbori ne mogu ni milimetar pomaknuti (e kad sam bila mlada mama nisam bila toliko sigurna pa me svaki pogled omeo, tu ima i doze iskustva i znanja ali to je druga priča). ako me pita majka koja svom djetetu nudi bočicu AD za savjet o dojenju kazat ću joj, ako ne pogledat ću je sa osmjehom i komentirat kako ima slatko dijete, jer prihvaćam nju i njen izbor.
želim povući tu usporedbu jer je dojenje postalo prihvaćeno barem na ovaj forum, a biranje vrste skrbi u trudnoći i mjesta poroda je novi dio 'mommy wars' koje postoje na svim forumima na svim jezicima i u svim državama. ako je svaka strana sigurna u svoj izbor (i ne osjeća se da je možda na neki način stavljena pred gotov čin ili nije imala drugog izbora nego onog kojeg je imala), onda svi sve poštuju.
uff. trebalo mi je pet godina majčinstva i puno teških razdoblja da mogu doći do toga da sam i malo sigurna u sebe i u svoje izbore, a samim time sam i ok sa tuđim izborima. ne desi se preko noći niti samo, treba puno razmišljati, ispitivati, kopati, i taj proces traje dokle god smo roditelji, što će reči za cijeli život.
Pčelo, mislim da smo već svi shvatili kako je tebi bilo odlično u rodilištu i kako su poštovane tvoje želje.
I meni su. (drugi put, prvi put je bilo strašno)
Ali, možeš li razumjeti da je bar 80% žena imalo loša iskustva, da su bile ponižavane, da su bile izložene postupcima koji prethodno nisu najavljeni (ne govorim sada o tome jesu li oni nužni ili ne), da im je nešto branjeno, a na nešto ih se primoravalo...
Nitko ovdje ne govori da se trebaju mijenjati oni koji su dobri, nego oni koji ne valjaju.
A znamo da ima i jednih i drugih.
I zašto je teško shvatiti da neke žene misle kako im je kod kuće bolje?
Ili, zašto je teško shvatiti da je nekim ženama u rodilištu bolje?
A agresivnije su uvijek one koje upiru na tuđu agresiju![]()
inače se može birati
ja sam npr. pripadala u rodilište u Petrovoj ali sam rodila na Svetom Duhu
u cijepljenje se ne bih pačala
ali na Svetom Duhu ti garantirano neće tutkati AD
pa čak i kada postoje problemi oko dojenja
no, naravno da ćeš ići tamo gdje misliš da će ti biti najbolje i najsigurnije
Ja fakat ne razumijem zašto je ovo tako teško shvatiti odnosno prihvatiti.
Dajte vi kojima je super u rodilištima uživajte i budite sretne da je tako jer vi onda definitivno dobijate ono što želite, a pustite one kojima nije tako dobro da zadrže pravo izjasniti se i uprijeti prstom u ono što ih smeta ili ugnjetava.
A meni je osobno jako ružno, da i pored toga što nas se masu ovdje izjadalo i podjelilo svoje traumatične priče s poroda ili iz bolnice sa svima, ovdje ima vas nekoliko koje/koji stalno tupite kako su bolnice super i blablabla...ajd se pročitajte malo! I prekinite pričat o nečemu o ćemu nemate pojma, jer ako je vama bilo super ne znate kako je to kad nije tako super, pa bar zašutite više jer ste dovoljno rekle, umjesto da i dalje navlačite soli na ranu "luđakinjama i nemajkama" kojima je rodilište noćna mora.
Apricot, sve ovo što ti pišeš stoji.
Rekla sam već bezbroj puta da mi je jasno da još uvijek ima svega po rodilištima.
Ali velika većina žena ipak nema previše izbora osim rodilišta, zar ne?
Rijetke su one koje se u ovakvim uvjetima kakve sad imamo u Hr odvaže na porod kod kuće. I, po mom mišljenju, ta odluka je više glupa, nego hrabra - ali to je samo moje skromno mišljenje.
Naravno, da je pkk omogućen i da je sve oko toga uredno osmišljeno i riješeno - svaka čast. Ali ovako mi je to, ne znam, malo prerizično za moj ukus. Ali, tko voli...
Međutim, ono što mene užasno nervira (i na što ja očito moram reagirati) je da svako malo ovdje uleti neka ubermajka koja je rodila doma pa stoga može s visine napisati patetično-sarkastični post u kojem ovim običnim majkama, koje su rodile u bolnici, ukazuje na sve njihove propuste.
Samo "ti" piši al ne na način da bez obzira što postoje xyz broj žena odnosno ljudi kojima su rodilišta ozbiljna trauma "ti" ih i dalje veličaš bez propitkivanja i maltene govoriš da smo mi traumatizirane glupe jer bi radije izabrale pkk nego povratak u ono što je za nas bila mesara i jedno vrlo bolno iskustvo.
ja ih uopće ne doživljavam "ibermajkama".
i, barem one koje ja poznajem a rodile su doma (a znam ih desetak), sasvim sigurno sebe ne doživljavaju takvima.
to je, jednostavno, bila odluka za njih, njihovo dijete i njihovu obitelj i čisto sumnjam da ju je ijedna donijela kako bi nekome nešto mogla "nabijati na nos".
je li hrabro - ne znam.
je li glupo - mislim da nije.
mnogima je veća hrabrost ući u instituciju/sustav nego ostati doma.
ovisi čega se bojiš.
mnoge od nas još ni ne poznaju dovoljno sebe da bi uopće znale što je bolje za njih/dijete.
toliko je varijabli u svakom našem postupku, kako ih onda ne bi bilo i puno više kada su porod i dijete u pitanju.
ne osjećam se loše pred onom koja je rodila kod kuće.
osjećam se loše pred samom sobom što nisam znala dovoljno, što sam se pokorila sustavu, a znam da je moglo drugačije.
a posebno se osjećam loše što sustav sam po sebi nije takav da se ni ne trebam boriti.
Posljednje uređivanje od apricot : 18.08.2011. at 20:46
Roza, ne mislim tako, vjeruj mi.
Stvarno, oprosti ako je tako zvučalo, nije mi to bila namjera.
Niti mi je namjera veličati rodilišta, samo ukazati na to da može i drugačije, da nije sve tako crno.
Ali meni je onaj post zazvučao krajnje ružno, ono naglašavanje što je dobilo dijete rođeno doma, a što dijete u rodilištu. Ne znam... hvalisanje, nabijanje na nos, što već... ali neukusno i ružno, jer riječ je o nečijoj djeci.
Uostalom, i sama autorica je priznala da je bila bahata, pa ne znam što bi ja sad tu dalje objašnjavala.