Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 29.08.2011. at 13:43
Naravno, to JEST hrvatski zakon.
[/QUOTE]To što ti savjetuješ daleko je od medicinske etike. Ni u najcrnijem scenariju mi nikada nije palo na pamet nešto davati pacijentu skrivećke ili lagati da sam nešto dala.
To je daleko ispod morala.
Strašno!
Ali neka, glavno da ti znaš za zakone![/QUOTE]
to sam napisala zbog tvog:tc tc, kak se ta etika okreće prema trenutnoj potrebi, a k tome bi svi trebali znat što je šala a što ne.sirius, da najvjerojatnije bih spriječila da umre netko i "ubila" bih njegova uvjerenja sa litrom krvi i pola litre plazme
Slažeš li se onda s pitanjem doktora rodilji: "Jel'te gospođo, vi svom automehaničaru ordinirate kak će vam popravit auto?"
da, žutamačko
ali ne bih joj dala transfuziju dok nitko ne gleda, to se ja mislim i moglo iščitati iz onog što sam napisala
a da si u medicini znala bi da je to i da želiš, nemoguće tako napraviti
Ti Danci nikak da skužiš di živiš, u ovoj zemlji svi su ti suci i misle da je u nekoj situaciji najvažnije što ONI misle i daju svoju presudu.
Zdravstvo je u biti SERVIS ZA USLUGE i oni nisu imali što njoj sudit nego su napravili najbolje što su mogli bez da povrijede njena prava.
pa daj
prosvjetli me, da znam kako se to radi?
kako zaobiđeš trebovnice , transfuziologa ?
prekrasno
i tako su se poštivala pacijentičina ljudska prava
no dobro,
je li vrijednije pravo na vjersko opredjeljenje ili pravo na život djeteta?
je li važnije da majka poštuje jednu biblijsku rečenicu ili da živo i zdravo dijete ugleda svjetlo dana?
jel mislite vi da je idealna situacija u zdravstvu ona američka
kada, npr. djeci jehovinih svjedoka u bolnici za vrijeme liječenja daju krv i krvne pripravke
jer su se za to izborili na sudu
ali onda roditelji više ne žele svoju "nečistu" djecu" pa ih onda socijalna služba mora udomiti
i evo djece, ni kriva ni dužna, na cesti
čije je pravo vrijednije i važnije u tim trenucima?
Posljednje uređivanje od sladjanaf : 29.08.2011. at 14:16
Naravno da si tu u pravu. Puno se zakona se krši i ne provodi, nikom ništa.
Blago se nama kad medicinari ne znaju da postoji Zakon o pravima pacijenata
a retorika "pa šta, kao da se drugi zakoni provode.." me užasava
Hvala PP što nam još više daješ uvida u stanje našeg zdravstva, od srca hvala!
to pp samo hoće potaknuti što veći broj žena na rađanje kod kuće, jer misli da je to najbolje.
(inaće, taj zakon nije baš tako hvaljen u nekim krugovima. neki ga smatraju prilično lošim i ne znam odakle vam informacija o tome da ga EU jako hvali)
Posljednje uređivanje od mujica : 29.08.2011. at 14:45
nemoj uopćavati, JA nisam znala,
možda drugi znaju
ali znam da se svake godine moram STRUČNO usavršavati i provoditi licenciranje dozvole za rad
možda bi bilo pametnije da učimo zakone i začkoljice kako što lipše zahebati jedni druge
a da sve bude po zakonu
Ne znam tko što hvali ili ne, ali ne vidim ništa loše u pravu na prihvaćanje i odbijanje nekog postupka. Samo mi nije jasno kako su informiranje o pojedinom postupku te prihvaćanje ili odbijanje istog sveli na jednu jedinu bianco izjavu pri dolasku u bolnicu.
Zapravo, nimalo ne pretjeruje. Tamo piše svašta i mislim da bi svak ko radi u zdravstvu trebao znat za što ih sve pacijent može tužit.
Ako se ne predstaviš ili povrijediš privatnost i sl. Nije baš ugodno.
Npr:
V. KAZNENE ODREDBE
Članak 41.
Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj zdravstvena ustanova ako:
1. uskrati pacijentu pravo na obaviještenost iz članka 8. ovoga Zakona,
2. uskrati pacijentu pravo na podatak o imenu te specijalizaciji osobe koja mu izravno pruža zdravstvenu zaštitu (članak 12.),
3. uskrati pacijentu pravo na prihvaćanje ili odbijanje pojedinog dijagnostičkog, odnosno terapijskog postupka protivno članku 16. – 18. ovoga Zakona,
4. postupi suprotno odredbama članka 17. stavka 3. ovoga Zakona,
5. obavlja znanstveno istraživanje nad pacijentom protivno odredbama članka 19. – 21. ovoga Zakona,
6. obavlja zahvat na ljudskom genomu protivno članku 22. ovoga Zakona,
7. uskrati uvid u medicinsku dokumentaciju protivno članku 23. i članku 24. stavku 1. i 2. ovoga Zakona,
8. povrijedi pravo na povjerljivost podataka iz članka 25. ovoga Zakona,
9. uskrati pacijentu pravo na održavanje osobnih kontakata ili povrijedi zabranu posjete određenoj osobi ili osobama (članak 26.),
10. uskrati pacijentu pravo na samovoljno napuštanje zdravstvene ustanove protivno članku 27. ovoga Zakona,
11. uskrati pacijentu pravo na privatnost (članak 28.).
Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 10.000,00 kuna i odgovorna osoba u zdravstvenoj ustanovi.
Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna i trgovačko društvo koje obavlja zdravstvenu djelatnost sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.
Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 10.000,00 kuna i odgovorna osoba u trgovačkom društvu koja obavlja zdravstvenu djelatnost.
Za prekršaj iz stavka 1. točke 1., 3., 4., 5. – 8. i 11. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 10.000,00 kuna i privatni zdravstveni radnik.
Možda sam idealist, ali mislim da je liječnička etika puno više na strani pacijenta nego što se može osigurati zakonom.
Pogledajte samo sve ove krasne dre na forumu.
Šalu nastranu, ni jedan zakon ne može osigurati razinu stručnosti, etike i morala koji se pruža jednostavno radeći po savjesti.
Članak 1. Točka 1. Kodeksa medicinske etike koji je usvojio HLZ 2007. godine:
To ni jedan zakon ne kaže.Lijecniku je casna obveza svoje životno usmjerenje i struku posvetiti zdravlju covjeka
A onda ima još puno, puno točaka.....
http://www.hlz.hr/cms/downloads/Kode...bor_290606.pdf
vidiš, dugo nisam čitala kodeks
posebno mi je sladak članak 9.
ili drugi primjer... ako ti netko dotrči sav zadihan i moli kućnu posjetu jer mu žena doma rađa i ispla je ručica i žena poplavila, a nije uopće tvoj pacijent i nisi ginekolog, a znaš da ćeš stići do njegove žene prije hitne medicinske pomoći, siguran sam da ćeš ti Alex otići u posjetu.
Iako te niti jedan zakon na to ne obvezuje.
pp, zakon treba štititi sve nas, znaći i tebe i mene ako postanemo pacijenti.
Prevelika je odgovornost za jednog lijećnika da samo on bude taj koji će odlućivati o zahvatima , lijekovima i sl.
naravno, on predlaže i informira, ali pacijent je taj koji odlučuje. Tako bi trebalo biti, meni bi to bilo rasterećenje da sam liječnik (mislim razmišljanje na taj naćin).
pod uvjetom da mi sestru od šoka ne kolpa
pa moram birati dal ću pomagati njoj ili trčati ženi tog pacijenta
koji je došao sav zadihan
kajjaznam... napuštanjem radnog mjesta?
radom izvan zdravstvene ustanove?
Možda ni ne bi ništa kršila u tom slučaju, ali bi napravila više nego što što si obavezna napraviti.
Ali u nekim slučajevima se propisi moraju kršiti ako se čovjeku hoće pomoći. Ali ih neću navoditi jer tko zna tko sve viri ovamo.
ako misliš na mene, ja sam shvatila da su bolnice izvan Hrvatsske puno humanije prema svojim liječnicima i ostalom medicinskom osoblju. Tamo je odgovornost podjeljena, toćno se zna što netko mora raditi i kome se MORA (ne samo može ) obratiti u slućaju sumnje na neki problem. Znaći, tamo nije nužno toliko improvizirati jer se zna protkol, a to daje osjećaj sigurnosti.
u stvari, u svim tim pravima postoji klauzula "osim u slučaju životne ugroženosti"
Posljednje uređivanje od sirius : 29.08.2011. at 16:15