Stranica 5 od 45 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa Vidi poruku
    Daleko od toga da ja pljujem po hrvatskom zdravstvu. Ako ti smatraš da je pljuvanje iznošenje vlastitih iskustava, onda eto pljujem. Zar je teško shvatiti da netko kome se već 5 godina konstantno događaju s**** i ponižavanja po hrvatskim bolnicama, nema šta lijepo za njih napisati? Iako, daleko od toga da svodim sve hrvatske liječnike na bilo kakav zajednički nazivnik? Ja sam imala samo dobra iskustva sa hr.liječnicima (na stranu 3 doktora koji su mi bolna tema), ali su mi medicinske sestre i općenito bolnički sustav rak rana! (a i kod medicinskih sestara bi se dalo naći iznimaka!)
    A koji je tvoj razlog što braniš hr.zdravstvo? Ako si medicinar po struci-svejedno te ne shvaćam jer možeš biti i malo realna. Ja sam prosvjetar pa me nigdje nećeš vidjeti da branim prosvjetne djelatnike i hrvatsko prosvjetiteljstvo! Niti se osjećam prozvanom kad netko iznosi svoja loša iskustva sa prosvjetnim djelatnicima. Možda bi se ti trebala zapitati zašto se osjećaš prozvanom?
    Niti sam zdravstveni djelatnik, niti se osjećam prozvanom.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ne treba dramiti
    ali zašto to raditi?
    zašto ženi koja to želi ne omogućiti da bude uz svoje dijete?
    zašto ženi u bolnici prijatelju djece, koja jako propagira dojenje, čiji se glavni pedijatar jako rado slikaje za televiziju i priča o važnosti dojenja, ne donesu zdravo, pravo dijete punih 12 sati nakon poroda i onda joj ga donesu nahranjeno formulom?
    bez ikakve potrebe
    nitko ne drami
    ali zašto ne reći da to nije u redu?
    Stvarno ne znam zakaj to rade.
    I naravno da treba majci dozvoliti da bude s djetetom. Osim ako ju previše "tuku hormoni" pa ima postpartalnu psihozu (možda zato odvajaju djecu).

Ali ne mogu vjerovati da majci koja izričito traži da dijete bude s njom, to odbiju.

(u "moje vrijeme" nije bilo niti toliko zahtjeva za time, nije bilo tako moderno)
    Posljednje uređivanje od mujica : 10.08.2011. at 01:24

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

pa ne radi se o modi...radi se o apsurdu u rodilištima...i kako ga se teško riješiti sad.
    pa gdje su bebe koje se ne rađaju po rodilištima? gdje su bile bebe prije nastanka rodilišta?
    pa zašto ne priznati da smo neke stvari poremetili nauštrb nekih drugih?
    možda dobronamjerno, možda i ne.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nisam ni ja dramila kad bi mi odnijeli dijete preko noći ili za vrijeme vizite itd. Ali se i danas sjećam koliko me kao prvorotku bolilo kad 3 dana, koliko je moje dijete bilo na fototerapiji, nisam mogla do njega kad i koliko sam htjela. Valjda to možeš shvatiti?
    Mogu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

"izričito traži"
    sada upadam u klišeje "ti to ne možeš razumijeti jer nisi rodio"
    ali teško ti možeš par sati nakon poroda izričito tražiti
    pogotovo ako si sam, a žene su uglavnom same
    sestra naiđe, ti pitaš kada će ti donjeti dijete
    oni kažu evo sada
    pa za 2 sata opet neka naiđe, ti opet pitaš, ona u preletu dobaci "bude, bude"
    divim se onima koje imaju snage za izričito traženje
    ali stvar je u tome da se to ne bi ni trebalo tražiti
    to bi trebalo biti samo po sebi razumljivo

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ivanna prvotno napisa Vidi poruku
    Uopće nije bitno ima li ili nema dokaza, ako ja želim da mi odmah sad donesu moje dijete s kojim je sve uredu, onda ima da ga donesu i točka. Jel tako teško shvatiti da majka želi svoje dijete uza sebe taj tren, a ne tek sutra u 6, 7 ili kad već?
    Tvoja žena nije dramila. Super, njoj je tako odgovaralo. Ali nekima ne odgovara, to je tako teško shvatljivo?!
    Ne. To je lako shvatljivo.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Shvaćaš li ti da ja to nisam napisao kao da je nešto normalno?
    Već kao jednu ektremnu, ali realnu mogućnost?

Shvaćaš li ti kako se osjećaju majke kojima su ukradena djeca?

Sve su naše majke "tukli hormoni" (moderno opravanje za sve i sva), pa im ništa nije bilo zbog razdvajanja. Ne znam zašto su današnje rodilje toliko osjetljivije na hormone.
    Kako znaš kako su se naše majke osjećale u bolnicama? Ja eto znam samo da moja majka ne voli vidjeti bolnicu i u šiiiiiiiiroookom luku je izbjegava...valjda ne bez ikakvog razloga. Isto tako znam 2 žene koje su na psihijatriji ležale sa dijagnozom da su nakon poroda izgubile razum. Možda su i one samo previše dramile zbog hormona. Hormoni nakon poroda su normalna stvar otkad je svijeta i vijeka, samo tko je prije uopće znao kako definirati to stanje žene nakon poroda?

A što te to uvrijedilo kad sam te nazvala mudonjom (skupa sa svojim mužem)? Jel jesi il nisi? Ja mislila da je to muški ponos, a ne uvreda.

Kad smo kod lošeg utjecaja odvajanja-misliš li da dobro utječe na dijete da plače dok god ne osjeti blizinu majke? Jer i takve djece ima-moje je jedno od te djece. Misliš li da je na mene dobro utjecalo kad sam stajala iza leđa dviju sestara u dječjoj sobi od kojih je jedna sestra drugoj govorila za moje dijete: "Ovo ti je mali divljak!". I ništa- dijete je dobilo dudu da bi šutilo pa je nakon toga izgubilo i tehniku sisanja...ali nije dokazano ni da nesisanje šteti djetetu i majci.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    "izričito traži"
    sada upadam u klišeje "ti to ne možeš razumijeti jer nisi rodio"
    ali teško ti možeš par sati nakon poroda izričito tražiti
    pogotovo ako si sam, a žene su uglavnom same
    sestra naiđe, ti pitaš kada će ti donjeti dijete
    oni kažu evo sada
    pa za 2 sata opet neka naiđe, ti opet pitaš, ona u preletu dobaci "bude, bude"
    divim se onima koje imaju snage za izričito traženje
    ali stvar je u tome da se to ne bi ni trebalo tražiti
    to bi trebalo biti samo po sebi razumljivo
    Ma slažem se.

Ali kad sam pisao da nije moguće da su ju doktori odvojili na dva dana od djeteta, mislio sam na prisilno odvajanje, jer sam iz članka shvatio da se radi o prisilnom, a ne o obićnoj hospitalizaciji u odvojenim sobama po rutini. Jer, ponavljam, ne mogu zamisliti da žena koja želi roditi kod kuće dođe u bolnicu radi pregleda djeteta i kad joj predlože hospitalizaciju onako reda radi, kaže "baš super, evo nas, pa nas razdvojite kao što je uobičajeno"

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kako znaš kako su se naše majke osjećale u bolnicama? Ja eto znam samo da moja majka ne voli vidjeti bolnicu i u šiiiiiiiiroookom luku je izbjegava...valjda ne bez ikakvog razloga. Isto tako znam 2 žene koje su na psihijatriji ležale sa dijagnozom da su nakon poroda izgubile razum. Možda su i one samo previše dramile zbog hormona. Hormoni nakon poroda su normalna stvar otkad je svijeta i vijeka, samo tko je prije uopće znao kako definirati to stanje žene nakon poroda?

A što te to uvrijedilo kad sam te nazvala mudonjom (skupa sa svojim mužem)? Jel jesi il nisi? Ja mislila da je to muški ponos, a ne uvreda.

Kad smo kod lošeg utjecaja odvajanja-misliš li da dobro utječe na dijete da plače dok god ne osjeti blizinu majke? Jer i takve djece ima-moje je jedno od te djece. Misliš li da je na mene dobro utjecalo kad sam stajala iza leđa dviju sestara u dječjoj sobi od kojih je jedna sestra drugoj govorila za moje dijete: "Ovo ti je mali divljak!". I ništa- dijete je dobilo dudu da bi šutilo pa je nakon toga izgubilo i tehniku sisanja...ali nije dokazano ni da nesisanje šteti djetetu i majci.
    Moja mama nije imala nikakve traume u rodilištu, barem ne takve da bi ostavile posljedice.

Ja sam uvijek smatrao da je mudonja uvreda. U onom smislu kako ja tumačim tu riječ, nisam mudonja. Ako si mi htjela dati kompliment, ispričavam se što sam napisao da si kokoš.

Ne mislim da ima neke dodatne koristi za dijete ako plaće zbog toga što je odvojeno od majke. niti smatram da je to dobro.
    Samo smatram da nije niti tako traumatično i pogubno kao što neki ovdje smatraju.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ali kad sam pisao da nije moguće da su ju doktori odvojili na dva dana od djeteta, mislio sam na prisilno odvajanje, jer sam iz članka shvatio da se radi o prisilnom, a ne o obićnoj hospitalizaciji u odvojenim sobama po rutini. Jer, ponavljam, ne mogu zamisliti da žena koja želi roditi kod kuće dođe u bolnicu radi pregleda djeteta i kad joj predlože hospitalizaciju onako reda radi, kaže "baš super, evo nas, pa nas razdvojite kao što je uobičajeno"
    Doista i jest teško zamisliti da bi se radilo o fizičkoj sili.
    I vjerujem da si u pravu kada kažeš da je policija ta koja je odredila razdvajanje dok se ne dokaže da je ona majka tome djetetu (ne znam kako su to dokazali u sljedećih 48 sati).
    Ali, ne mislim onda da je postojao 24 satni policijski nadzor ispred majčine, odnosno dječje sobe.
    I, ako su doista toliko sumnjali, zašto su je onda puštali djetetu i ta dva puta dnevno?

Meni to onda ukazuje na čistu demonstraciju moći.
    (ne kažem da je članak autentičan, ali na temelju hipotetskih činjenica i moja pitanja su hipotetička)

A što se tiče dramatiziranja oko razdvajanja; dopustit ćeš da smo različiti i da nam je stalo do različitih stvari.
    Da medvjedici oduzmeš mlado po porodu, ona bi te ubila.
    Istina, ona nema samokontrolu.
    Ali o majčinom nagonu i govorimo.
    I o prirodnom i protuprirodnom.

Ne želim uopće i nikada pljuvati po liječnicima, moja iskustva su uvijek bila dobra. Ali ako je istina ovo što u novinama piše - nehumano je.
    I bezobrazno.
    I zaslužuje sankcije.
    Posljednje uređivanje od apricot : 10.08.2011. at 07:00

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam svako nekoliko na ovom forumu a i u RL zapanjena koliko puno ljudi ima koji bi podržali neku formu Orwelovske države. Ovo je prestrašno, i još me jedna stvar fascinira, da postoji iti jedna žena na ovom svijetu, zdrave pameti, koja bi optuživala ovu majku jer je odbila vaginalni pregled 2 dana nakon poroda pod sumnjom da nije majka 48 sati stare bebe koju je odgovorno dovela na pregled brzo nakon poroda kod kuće. Užas!

A ono "innocent until proven guilty" je valjda u ovom slučaju totalni bull-crap, i puno je bolje rješenje bilo odvojiti dijete od dojilje (majke) dok se ne dokaže majčinstvo nego "riskirati" cijelu tu farsu od priče sa trgovinom bebama. I Sirius je pogodila u sridu, za očinstvo dovoljno je da majka izjavi ime i prezime oca, a za majčinstvo potrebno je mesariti po tek porođenoj ženi, podvrgnut je riziku infekcije i poniženju zvanja policije i socijalne službe. Odvratno!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Treba definirati stroga pravila da se tako nešto više ne događa.
    Da žena ne osjeća potrebu lagati da je rodila kod kuće (nije mi zapravo jasno zašto se prijavila kao pratnja), da se dijete uopće ne mora voditi u bolnicu (ni tu ne vidim potrebu, nema onoga što pregledom ne bi mogao ustanoviti primarni pedijatar) a da se trudnoća i majčinstvo ne dokazuje pregledom već papirima iz trudnoće. One koje nisu bile na nikakvom pregledu (ne razumijem to, ali sigurno će se događati) trebale bi obaviti UZV pregled (valjda UZV, što manje invazivno to bolje), a neke daljnje pretrage ne poduzimati bez sumnje na kriminalno djelo. A sumnja nije sam PKK već npr prijava otmice.
    Opet, osobno smatram da bi se PKK trebao omogućiti svim nekompliciranim trudnoćama, a onima kojima se to ne može utvrditi (koje se u trudnoći nisu nigdje kontrolirale) uputiti na bolnički porod.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ma smijurija od države i od zakona. A fascinantno je da će doktori prije pretpostaviti da je ukrala dijete nego da je rodila kod kuće. Uostalom gdje se to realno može ukrasti dijete staro 1-2 dana bez da se to ne dozna onako isti moment??

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sistem traži pravila, a da bi sistem funkcionirao pravila se moraju poštovati. To je posljedica kapitalizma gdje se radnika ne pita kako i zbog čega, već se traži da odradi onako kako je naučen. Ja sam jednom odramila u Domu Zdravlja, zato jer me med. sestra nije htjela odmah primiti sa djetetom koje ima konstantno 3 sta temperaturu 40. Ali nisam joj rekla: Vi medicinski radnici ne znate, nemate pojam, ne smijete, morate! već sam joj rekla Da Ja insistiram, da imam pravo, da ću svoje pravo tražiti zakonom, i da očekujem da ona kao med. radnik prepozna hitnost mog slučaja.
    Problem je uvijek u komunikaciji. Evo i na forumu, malo malo pa se zakuha. Ako se utvrdilo da je rađanje prirodni proces, uglavnom neometan, i ako se toliki sisari porađaju sami, najnormalnije, zašto bi mi žene bile iznimka. Možda zato jer nam je priroda(Ili Bog) podario razum pa sa njim i strah!?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Postoje jasna pravila i zakoni i to u ovoj našoj državi koja lijepo kažu tko, kako i kad može i/ili mora prijaviti dijete rođeno izvan medicinske ustanove. Koga zanima, neka malo potraži na internetu i/ili nazove matični ured.

Ja sam našla u par minuta sve. Zato sam sigurna da je to mogla naći i ova mama, ali i ovaj "novinar", jer kakav je to novinar koji ne odradi pozadinu priče.

Došlo je to nekog nesporazuma, zašto i kako nije nam novinar prenio. Zato i ne vjerujem da su mami uzeli bebu samo tako. I vratili samo tako. Još je nešto tu bilo u igri. Ali, i dalje ostajem pri mišljenju da mama mora tužiti ako su joj oduzeli dijete, bez obzira na njihove razloge. Osim ako je postojala stvarna opasnost za djetetovo zdravlje i život, a ne zamišljena u nečijoj birokratskoj glavi.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku
    Možda zato jer nam je priroda(Ili Bog) podario razum pa sa njim i strah!?
    X

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Problem je uvijek u komunikaciji.
    Eh da je bar uvijek samo komunikacija problem!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Možda zato jer nam je priroda(Ili Bog) podario razum pa sa njim i strah!?
    a možeš li zamisliti da neke žene upravo zbog straha od bolnice/doktora/sustava... požele roditi kod kuće?

nije to nikako za neko objektivno prosuđivanje...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nije nama Bog podario strah jer ako imaš vjeru u Boga ili prirodu odnosno svoje tijelo, onda nema tu mjesta strahu. Logičnije mi je da je ženu strah vezivanja za stol dripa, doktorovog nasađivanja na trbuh i svih ostalih neprirodnih momenata koje prođemo kod bolničkog poroda.
    Ja osobno promrznem od bijele kute, moja privatna ginekologica se presvlači kad ima mene na redu za pregled, imam panic attac ako netko uopće spomene stol za vaginalni pregled, a pomisao na drip, nasađivanje na trbuh, ili čak i carski koji me čeka za mjesec dana me ubija da nočima ne mogu spavat od toga. Baš je to zdravo, razumno i prirodno, Božiji plan za svaku ženu, moš mislit.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mujice mudonjo e stvarno kvalitetno trolaš ovdje ovih dana
    ja se s tobom neću nadmudrivati
    ali neću ni previše brinuti oko tvog mišljenja kako nije nikakva drama da ti dijete uzmu i ne kažu kad će ti ga vratiti (meni se dogodilo slično kako piše blackberry, u istoj bolnici i ne, nije mi bilo svejedno)
    svoju energiju ću radije usmjeriti u prikupljanje love (pored svih kredita koji su mi na grbači) za plaćanje ilegalne babice budem li opet rađala
    ti svoju ženu i djecu daj doktorima ako vam svima skupa tako odgovara - meni je drago da je vama dobro (bez ironije)
    ali ja ne bih rado opet, hvala

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i ako želiš slobodno me nazovi kokoškom, ja se neću uvrijediti

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Vama ne smeta da su informacije za članak potekle od neimenovanog izvora iz bolnice? Zaista vas to ne smeta? Ne smeta vam mogućnost da osoblje bolnice krši vašu privatnost i privatnost vašeg dijeteta i iznosi vaš slučaj u novine? Koji bi mogao biti razlog za to? I čisto sumnjam da novinari čuče pred bolnicama i prisluškuju u čekaonama neće li naići koja tvrdi da je majka koja je rodila kod kuće.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

http://www.vecernji.hr/vijesti/porod-doma-je-nadrilijecnistvo-a-odgovaraju-majka-primalja-clanak-317485

Iz Komore primalja naglašavaju da ne znaju o kojoj je babici riječ u slučaju poroda D.I. i da nisu dobili službenu prijavu temeljem koje bi proveli disciplinski postupak. Ipak, apeliraju da takav postupak babice nije nadriliječništvo jer je riječ o osobi koja je školovana i zakonski može samostalno voditi nepatološki porođaj. Apeliraju i na MZSS da se donese zakonska regulativa kako bi se takve situacije izbjegle.
    Kakvo nadriliječništvo? Blago nama s takvim ministarstvom.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ma smijurija od države i od zakona. A fascinantno je da će doktori prije pretpostaviti da je ukrala dijete nego da je rodila kod kuće. Uostalom gdje se to realno može ukrasti dijete staro 1-2 dana bez da se to ne dozna onako isti moment??
    Fakat
    Potpisujem i sirius
    neka nađu advokata i tuže bolnicu, ako meni to ikad itko učini zbilja hoću

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    i ako želiš slobodno me nazovi kokoškom, ja se neću uvrijediti
    A koji je ženski ekvivalent izrazu "mudonja"?

Jajničarka?
    Pomikaki, jajničarko, neću se ni ja više nadmudrivati.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

neću se ni ja više nadmudrivati.
    eto, opet si počeo!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je najbolji dio u cijelom članku da je "babica izvela ilegalni porod kod kuće"

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sistem traži pravila, a da bi sistem funkcionirao pravila se moraju poštovati. To je posljedica kapitalizma gdje se radnika ne pita kako i zbog čega, već se traži da odradi onako kako je naučen. Ja sam jednom odramila u Domu Zdravlja, zato jer me med. sestra nije htjela odmah primiti sa djetetom koje ima konstantno 3 sta temperaturu 40. Ali nisam joj rekla: Vi medicinski radnici ne znate, nemate pojam, ne smijete, morate! već sam joj rekla Da Ja insistiram, da imam pravo, da ću svoje pravo tražiti zakonom, i da očekujem da ona kao med. radnik prepozna hitnost mog slučaja.
    Problem je uvijek u komunikaciji. Evo i na forumu, malo malo pa se zakuha. Ako se utvrdilo da je rađanje prirodni proces, uglavnom neometan, i ako se toliki sisari porađaju sami, najnormalnije, zašto bi mi žene bile iznimka. Možda zato jer nam je priroda(Ili Bog) podario razum pa sa njim i strah!?
    strah o kojem pricas je priucen odgojem i nacinom kako se prodaje zdravstvo na balkanu

u nl je trudnoca i porod nesto sto se ne smatra za bolest i ako je sve ok i rodilja nema drugacije ideje radjas doma

ista je stvar sa virozama i povisenim temperaturama, ne trcis svaki put panicno doktoru za svaku povisenu temperaturu. ispitat ce te dezurna sluzba za simptome ako i zoves jer ti je nesto sumnjivo i reci da li da dolazis ili ne (ionako ti doktoru kad dodjes opisujes simptome). ako ti ipak osjecas da bi trebao doktoru uredno te prime

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je najbolji dio u cijelom članku da je "babica izvela ilegalni porod kod kuće"
    Da, i prekrsila pravo djeteta da se rodi u sterilnim uvjetima...
    Posljednje uređivanje od tua : 10.08.2011. at 10:30

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Porod u sterilnim uvjetima je eventualno carski rez.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Porod u sterilnim uvjetima je eventualno carski rez.
    ali i to pada u vodu ako je dopuštena nazočnost partnera ili neke druge osobe.
    a znamo da je i to moguće...

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Cure, mozda je mrvicu OT, ali ne mogu ne prokomentirati licemjerje u ovoj drzavi - kad je gospodja Martina Tomcic rodila doma prije nekoliko mjesci i to izaslo u Gloriji kao glamurozan i nadasve predivan događaj nitko ni riječi nije rekao niti se pitao je li doticna prekrsila ikakvo pravo, a bome nisu dvojili niti oko babice (koja je asistirala kućnom porodu) niti potvrde ocinstva/materinstva!!

Svi smo isti pred zakonom, ali su neki ipak "istiji"!!

Pouka: sve koje žele roditi doma, neka se prvo obrate svim lifestyle i inim casopisima i tada se ocito nece postavljati nikakva pitanja!

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Evo nastavka priče iz današnjeg izdanja http://www.vecernji.hr/vijesti/porod...-clanak-317485

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

"Porođaj u kući nije zakonski reguliran i smatra se nadriliječništvom jer se u Hrvatskoj po zakonu porođaji obavljaju u zdravstvenim ustanovama", piše u dopisu ministra zdravstva Darka Milinovića pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    ...I onda spominješ mir i tišinu. A vidiš nekima od nas je potrebno da čuju cijelo vrijeme poroda GLASNE otkucaje, jer samo im to stvara mir.
    Roditi doma danas u Hrvatskoj nije pametno. Ali se događa, kao i mnogo drugih nepametnih stvari.
    Onda si jako neinformirana jer da je suprotno znala bi da postoje prijenosni ctg-i koji se koriste u pkk.
    Ne informirati se i ne educirati se, pa raspravljati o nekoj temi nije pametno, draga.
    Vidim da si jako glasna protivnica pkk i to je tvoje pravo, naravno. Ali mi se čini da dobro googlaš, a ne toliko dobro promišljaš o cijeloj problematici.
    Nhf.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.vecernji.hr/vijesti/porod-doma-je-nadrilijecnistvo-a-odgovaraju-majka-primalja-clanak-317485
    Iz Komore primalja naglašavaju da ne znaju o kojoj je babici riječ u slučaju poroda D.I. i da nisu dobili službenu prijavu temeljem koje bi proveli disciplinski postupak. Ipak, apeliraju da takav postupak babice nije nadriliječništvo jer je riječ o osobi koja je školovana i zakonski može samostalno voditi nepatološki porođaj. Apeliraju i na MZSS da se donese zakonska regulativa kako bi se takve situacije izbjegle.
    Kakvo nadriliječništvo? Blago nama s takvim ministarstvom.
    http://www.vecernji.hr/vijesti/krse-...-clanak-317285 ovdje piše ovako
    Policija je ispitala D. I., koja je, uplašena komplikacijama, pristala na ginekološki pregled, pa su ona i dijete jučer otpušteni iz bolnice.
    – Komplikacije u ovom slučaju neće ostati na razdvajanju majke i djeteta jer je D. I. policiji otkrila i ime primalje, navodno iz naše bolnice, koja je izvela “ilegalan” porođaj kod kuće – upozorio je naš izvor.
    to je onaj "izvor iz bolnice koji želi ostati anoniman"
    nadam se da su tvoje informacije točnije
    a pazi, iz istih novina, iz pera iste novinarke

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    strah o kojem pricas je priucen odgojem i nacinom kako se prodaje zdravstvo na balkanu

u nl je trudnoca i porod nesto sto se ne smatra za bolest i ako je sve ok i rodilja nema drugacije ideje radjas doma
    upravo tako
    pretpostavljam i da trudnice ne idu na bolovanje 2.dan nakon plusa i normalno se kreću do poroda, ako nema nikakve patologije
    ne pravi se od zdrave trudnoće i poroda paranoja, ni od trudnice žrtva
    i ne umire se od mokre kose, nedostatka potkošulje, propuha i sličnog.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je zanimljiva jedna stvar-jeli netko od vas rađao duže do par sati i koliko je od toga vremena-u bolnici-proveo sam, tj.sama (ako ste bile bez pratnje)?

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Cure, mozda je mrvicu OT, ali ne mogu ne prokomentirati licemjerje u ovoj drzavi - kad je gospodja Martina Tomcic rodila doma prije nekoliko mjesci i to izaslo u Gloriji kao glamurozan i nadasve predivan događaj nitko ni riječi nije rekao niti se pitao je li doticna prekrsila ikakvo pravo, a bome nisu dvojili niti oko babice (koja je asistirala kućnom porodu) niti potvrde ocinstva/materinstva!! <br><br>Svi smo isti pred zakonom, ali su neki ipak "istiji"!!<br><br>Pouka: sve koje žele roditi doma, neka se prvo obrate svim lifestyle i inim casopisima i tada se ocito nece postavljati nikakva pitanja!<br><br>

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sofie prvotno napisa Vidi poruku
    Cure, mozda je mrvicu OT, ali ne mogu ne prokomentirati licemjerje u ovoj drzavi - kad je gospodja Martina Tomcic rodila doma prije nekoliko mjesci i to izaslo u Gloriji kao glamurozan i nadasve predivan događaj nitko ni riječi nije rekao niti se pitao je li doticna prekrsila ikakvo pravo, a bome nisu dvojili niti oko babice (koja je asistirala kućnom porodu) niti potvrde ocinstva/materinstva!! <br><br>Svi smo isti pred zakonom, ali su neki ipak "istiji"!!<br><br>Pouka: sve koje žele roditi doma, neka se prvo obrate svim lifestyle i inim casopisima i tada se ocito nece postavljati nikakva pitanja!<br><br>

A u čemu je problem ? oćito da je ona imala bolje svjedoke koji su rekli da nije ukrala novorođenče, jer to je jedina stvar za koju krive rodilju iz novina.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Cure, mozda je mrvicu OT, ali ne mogu ne prokomentirati licemjerje u ovoj drzavi - kad je gospodja Martina Tomcic rodila doma prije nekoliko mjesci i to izaslo u Gloriji kao glamurozan i nadasve predivan događaj nitko ni riječi nije rekao niti se pitao je li doticna prekrsila ikakvo pravo, a bome nisu dvojili niti oko babice (koja je asistirala kućnom porodu) niti potvrde ocinstva/materinstva!!

Svi smo isti pred zakonom, ali su neki ipak "istiji"!!

Pouka: sve koje žele roditi doma, neka se prvo obrate svim lifestyle i inim casopisima i tada se ocito nece postavljati nikakva pitanja!
    Rodila je kod kuce i primalja koja radi u njihovoj ustanovi, pa joj nisu policiju poslali. Stvar je samo u tome da je ova mama o kojoj pisemo trebala otici do pedijatra primarne zdravstvene zastite, a ne u bolnicu.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

a koji će te to pedijatar primiti?

slobodno nazovi svog pedijatra i pitaj da li možeš doći sa tek rođenom bebom na prvi pregled
    Posljednje uređivanje od Majuška : 10.08.2011. at 11:10

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ah tko zna kako bi postupio pedijatar u primarnoj zdravstvenoj skrbi; mislim da se i u toj situaciji mogla naci u problemu.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto bi se zdravstvo na Balkanu trebalo prodavati.

Za relativno mala davanja dobivamo sasvim zadovoljavajuću medicinsku skrb.
    Puno bolju nego u mnogim zapadnim zemljama.

Mene bi puno više bilo strah bolesti u nekoj državi gdje doslovno mogu ostati na ulici ako osiguranje nađe način da mi ne plati liječenje.
    Ili uopće nemam osiguranje.
    U državi gdje ne postoji preventivna medicina, a koja je meni npr. spasila život, doslovno.

I molim te, nemoj stalno davati Nl za primjer u koji bi se trebali ugledati. Znam da tamo živiš i da je mnogo toga tamo lijepo uređeno, ali lako je naći par primjera pa da se svi stanemo zgražati nad zemljama Beneluksa. I ostavimo na trenutak Balkan na miru.

Sorry, znam da je OT, ali stvarno me ponekad iznervira uzimanje tog pojma Balkan za opisivanje svega što ne valja.

A na temu stvarno ne znam što više reći. Nemamo dovoljno podataka da bi mogli raspravljati i iznositi osude.
    Nadam se samo da će ovaj događaj potaknuti mjerodavne da se konačno zakonski uredi i to područje i ženama omogući asistirani porod kod kuće i jasna procedura pregleda i prijave tako rođenog djeteta.
    I da će se time baviti neki drugi, nadam se manje poremećeni, ministar...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku
    a koji će te to pedijatar primiti?
    a zašto te ne bi primio? zar dijete nema pravo na pregled ? ne bi li odgovorni roditelji trebali odvesti dijete na pregled? Pa pedijatar nije ginekolog i neće gledati ženu, ali matićar može tražiti papire iz trudnoće pa je i ta stvar pokrivena , zar ne?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mene zanima u kontekstu ovog što spominje pčelica-jeli zdravstveni sustav ili narodna predaja i stil života od trudnoće napravila bolest, a od poroda paranoju?

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    a zašto te ne bi primio? zar dijete nema pravo na pregled ? ne bi li odgovorni roditelji trebali odvesti dijete na pregled? Pa pedijatar nije ginekolog i neće gledati ženu, ali matićar može tražiti papire iz trudnoće pa je i ta stvar pokrivena , zar ne?
    velim, slobodno nazovite i pitajte

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ah tko zna kako bi postupio pedijatar u primarnoj zdravstvenoj skrbi; mislim da se i u toj situaciji mogla naci u problemu.
    Mogao bi, ali tako se ustvari zbog pritiska uskraćuje odgaovarajuća skrb dijetetu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    mene zanima u kontekstu ovog što spominje pčelica-jeli zdravstveni sustav ili narodna predaja i stil života od trudnoće napravila bolest, a od poroda paranoju?
    Ja mislim da je.. barem kod nas je to slučaj.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku
    velim, slobodno nazovite i pitajte
    Ne kužim što si htjela reći s ovim. Ima pedijatara koji su spremni to napraviti. U čemu je problem?

Stranica 5 od 45 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •