jel' ovo anketa?
Ako je, moj odgovor je: "Da. Krše."
http://www.unicef.hr/upload/file/300..._20djeteta.pdf
članak 24.
1. Državne stranke priznaju djetetu pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja i
na olakšice glede ozdravljenja i oporavka. Države stranke će nastojati osigurati da
nijednom djetetu ne bude uskraćeno njegovo pravo pristupa zdravstvenim službama.
2. Države stranke će se zalagati za puno ostvarenje toga prava i osobito poduzimati
odgovarajuće mjere:
a) za smanjenje smrtnosti novorođenčadi i djece;
b) za pružanja potrebne zdravstvene pomoći i zdravstvene njege svakom djetetu, s
težištem na jačanju primarne zdravstvene zaštite;
c) za suzbijanje bolesti i neishranjenosti u okvirima primarne zdravstvene zaštite
primjenom, inter alia, lako dostupne tehnologije te osiguranjem odgovarajuće hranjive
prehrane i pročišćene pitke vode, imajući na umu opasnosti i rizike od zagađenosti
okoliša;
d) za osiguranje prenatalne i postnatalne zdravstvene zaštite majki;
e) za pružanje obavijesti, obrazovanja i potpore u korištenju temeljnih spoznaja o
dječjem zdravlju i prehrani, prednostima dojenja, osobnoj higijeni i čistoći okoliša te
sprječavanju nezgoda, svim slojevima zajednice, osobito roditeljima i djeci;
f) za razvoj preventivne zdravstvene zaštite, savjetovališta za roditelje te obrazovanja
i službi za planiranje obitelji.
3. Države stranke će poduzeti djelotvorne i odgovarajuće mjere za suzbijanje
tradicionalnih postupaka koji štete zdravlju djece.
4. Države stranke se obvezuju da će promicati i podržavati međunarodnu suradnju u
cilju postizanja punog ostvarenja prava priznatih u
mujice ja tu konvenciju kao i ICESCR i EUSocial Charter jakoo dobro znam a znam im i pripadajuce general comments koji ugrubo receno objasnjavaju sto je sustinsko znacnje odredbe: "Državne stranke priznaju djetetu pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja"
konkretno ovim porodom nje ugrozneo uzivanje najvece moguce razine zdravlja kod djeteta
...ali za to trebamo krenuti od pocetka: ovo sto si ti kopirao su OBAVEZE DRZAVE ...a to znaci da drzava ne smije uskratiti pristup nikome i treba osigurati pristup sluzbama i dovoljan broj i RAZNOLIKOST usluga/sluzbi .....u ovom slucaju drzava nije osigurala tj nije zakonski regulirala kucni porod a nije ga ni zabranila -time majka nije prekrsila domace zakonodavstvo, ali osnovna stvar je da majka kao takva ne moze krsiti ljduska prava- po definiciji drzave krse ljudska pravau ovom slucaju majka nije uskratila djetetu nista a drzava jeste majci i djetetu svasta: uskratila im je mogucnost izbora- kucni ili bolnicki porod, mogucnost informiranog izbora etc. povrijedila im je pravo na privatni i obiteljski zivot, drzava nije postivala ni najbolji interes djeteta jer ga je odvojila od majke....
prenatlana i postnatalna skrb se ne odnosi samo na onu usko vezanu za radjaonu i boravak u bolnici nakon poroda jer je u mnogim slucajevima taj boravak nepotreban – CRC (Convention on the Rights of the Child) to tretira po pitanju obrazovanja
pružanja potrebne zdravstvene pomoći i zdravstvene njege svakom djetetu- koliko sam shvatila ovom djeteu nije bila ni potreba a kamoli da mu je uskracena njega ispravi me ako grijesim
Države stranke će poduzeti djelotvorne i odgovarajuće mjere za suzbijanje
tradicionalnih postupaka koji štete zdravlju djece- hmm tebi je kucni porod tradicnalni postupak koji steti zdravlju djeteta???? Neeee mujice ova tocka clanka 24 se odnosi na genitalno sakacenje djece i slicne prakse ( i u cilju suzbijanja istih je uvrstena u CRC) a ne na kucni porod jer time bi drzave potpisnice CRC-a koje imaju regulirane kucne porode bile u gadnom sosu po pitanju postivanja svojih obaveza iz CRC-a ali nisu ( bile kada sam ja zadnji put „provjeravala“)
Ako zelis kad osposobim svoj komp posaljem ti General Commnets pa prouci tematiku...
ovo je bilo brzinski i nefokusirano sa moje strane jer sma u velikom poslu a nisam mogal pustiti da ne porkomentiram
Ma ja uopće ne vjerujem ovo da su mama i beba bile razdvojene dva dana, zašto bi bile razdvojene? Gdje je bila jedna, a gdje druga? Možda dva sata, iako bi i to bilo nepotrebno. Također za vaginalni pregled ne mislim da bi gin 'rovario' po njoj dva dana nakon poroda, nego samo 'bacio oko'