neki dan sam slušala neku pravnicu na radiju, ne sjećam se koja je bila tema,ali nije ni važno, koja je rekla :"po nekakvom općem postulatu, dopušteno je sve ono što nije izrijekom zabranjeno"
nemam blage veze što je opći postulat, ali mislim da je poruka jasna.
Znači: porodi izvan bolnice nisu zakonom zabranjeni!
A sama činjenica da JE zabranjeno medicinskom osoblju asistirati pri legalnim porodima izvan zdravstvene ustanove je itekako teško kršenje prava djeteta i majke na medicinsku skrb.
Nije li?
Osim toga, ne obvezuje li liječnike Hipokratova zakletva da pomognu kad god treba? Pa oni ne smiju odbiti pomoći ni u jednom slučaju ugroženosti zdravlja/života, pa tako,valjda, ni u ovom...
A ako nešto,ne daj Bože, tijekom takvih poroda pođe po zlu, krivnju svakako mora snositi onaj tko je takvu blesavu zabranu donio!
Koje gluposti!!!!!! Uopće ne kužim što su oni tu htjeli (mislim s tim kažnjavanjima, prijetnjama....) Ili one gluposti da žena kad rodi van bolnice i onda iz nekog razloga ode u istu, bude podvrgnuta kojekakvim torturama, pregledima, antibiotskim terapijama za svaki slučaj..... Strahota!
Mislim da nas tu ipak štite ona elementarna prava zaštićena Ustavom. Zato, valjda, i nisu zabranili porode van bolnice. Ili ?
Posljednje uređivanje od 2xmama : 09.08.2011. at 16:52