Stranica 7 od 45 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Manuela, da žene koje rađaju doma imaju uz sebe primalju, da imaju omogućen brzi prijevoz do bolnice u slučaju potrebe i sl. rizik ne bi bio ništa veći od poroda u bolnici.
    Nije to usporedivo s našim bakama koje nisu imale niti stručne osobe niti mogućnost odlaska u bolnicu tijekom, a niti nakon poroda.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A bome ni neku perinatalnu dijagnostiku.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    SVE žene koje znam da su rodile kod kuće su to odabrale baš zbog toga što smatraju da je porod kod kuće sigurniji za dijete nego rađanje u našim bolnicama. .
    Sve žene koje su odbile cijepiti djecu su to odabrale baš zbog toga što smatraju da je necijepljenje sigurnije za dijete od cijepljenja....

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Manuela. prvotno napisa Vidi poruku
    pardon,malo sam krivo shvatila, o zatvaranju rodilišta al ipak ostajem kod svog da je sigurnije rađanje u bolnici u slučaju da nešto krene po krivu!
    nekad dok nije bilo toliko opremljenih bolnica, žene su bile rađale doma i koji je bio postotak mrtvo rođene djece?
    nemožete reči da ga nije bilo, moja baka je rodila dvoje mrtvo rođene djece, možda da je mogla do bolnice to se nebi dogodilo!
    rizici su veliki!
    A u bolnici krene po krivu baš zato jer se u startu neke stvari krivo rade pa onda ispadne da se mora spašavati dijete/majka, a do toga uopće nije moralo doći.

Stvari nisu baš tako jednostavne kako ti se čine.

Ajde za početak pročitaj ovaj tekst

Porod kod kuće
    Ovaj tekst je napisan iz Engleske perspektive. Ne zaboravite da u Hrvatskoj nije moguće naći babicu koja je obučena za porod kod kuće. U Hrvatskoj su babice isključivo pomagači liječniku.
    Koji su problemi?
    Dokaza koji podržavaju činjenicu da je porod kod kuće siguran, zadovoljavajuć i osnažujuć za ženu i njezinu obitelj ne manjka. No, to je ujedno i zapušten izbor trudnica u današnjem zapadnom društvu, najčešće jer su žene i njihovi partneri nesvjesni problema i izbora koji su im dostupni. Ovaj članak želi dotaknuti moderne stavove prema porodu i predstaviti argumente babinjaštva i poroda kod kuće u prihvatljivom obliku.
    Mora da je stresno kad babice i doktori imaju drugačiju filozofiju o porodu. Njihova se filozofija najčešće odnosi na onu o babinjaštvu i medicinskom porodu, iako nije točno kad se kaže da svi doktori vjeruju u medicinski, a sve babice u babinjački model. Medicinski model vidi porod kao nužno opasan pa sugeriraju svim ženama da prođu kroz rutinske intervencije, te rode u bolnici kako bi si pružile sigurnost, dok babinjački model pruža više holistički pristup koji žene procjenjuje individualno - pristup koji često omogućuje ženama da rode kod kuće.
    Iako je medicinski model godinama dominantan u našem društvu, istraživači na svim poljima došli su do zaključka da je babinjački model točniji, što se tiče samog pogleda na porod. Štoviše, sve više žena ponovo želi vratiti spiritualni i napredni aspekt poroda koji je kroz povijest gledan kao obred prolaska, a ne kao potencijalno opasan medicinski događaj.
    Mnogo žena tijekom trudnoće dolazi po skrb onima koji prakticiraju medicinski model, iako to nije neophodno najbolji izbor. Iako obiteljski liječnici, ginekolozi i bolnice imaju svoju ulogu u skrbi žena s ozbiljnim zdravstvenim problemima ili žena kojima se problem dogodio tijekom trudnoće, istraživanja pokazuju da bi velikoj većini žena bilo bolje kada bi izabrale babicu kao osobu koja bi se skrbila o njihovoj trudnoći. Ujedno bi toj većini žena bio savjetovan porod kod kuće, zbog mnogih prednosti pred bolničkim porodom. Neke od prednosti kućnog poroda s babicom navedene su u tekstu koji slijedi.
    Žene kod kuće doživljavaju manju bol
    Opće je poznato da je bol tijekom poroda uvjetovana i regulirana hormonima koje proizvodi žensko tijelo. Tijekom poroda, oksitocin - hormon koji uzrokuje trudove i pomaže bebi da se rodi, radi u harmoniji s endorfinom, hormonom koji ublažava bol. Tijekom poroda kod kuće, žensko tijelo će otpuštati te hormone u skladu s njenim potrebama i žena će se obično dobro snaći s bolovima tijekom poroda.
    Međutim, kad žena pokuša roditi u drugom okruženju, kao npr. u bolnici, ovaj proces možda neće funkcionirati kako treba. Iako žena razmišlja racionalno o bolnici kao o "sigurnijem" mjestu za porod, njezina podsvijest zna da to nije slučaj i ona se osjeća nesigurnom. To uzrokuje da njezino tijelo ispušta adrenalin, hormon koji djeluje tako da se razina oksitocina i endorfina spusti. Na taj način prolazi kroz veću bol nego što bi u vlastitom domu, te još na neke načine utječe na porod.
    Žena ima manje intervencija kod kuće
    Postoje dva glavna razloga za ovo. Prvi se odnosi na gore opisane razine hormona. U bolničkom okruženju, žene često proizvode hormon adrenalin kao odgovor na svjesni ili podsvjesni strah. To sprječava otpuštanje oksitocina te se porod može poprilično usporiti.
    Iako to usporavanje predstavlja prirodni obrambeni mehanizam, stvoren da ukaže ženi na to da pronađe drukčije okruženje, mnogi liječnici ga tumače kao nemogućnost ženinog tijela da napreduje u porodu. I onda, umjesto da potaknu ženu da razgovara i postepeno prođe kroz svoj strah, ili da pronađe drugo okruženje, oni interveniraju sa medikamentima koji će ubrzati porod. Ovi medikamenti (najčešće syntocinon ili pitocin) mogu, između ostalog, uzrokovati probleme s bebom i često sami po sebi uzrokuju lančanu reakciju intervencija, koje opet mogu uzrokovati okončanje poroda instrumentima ili carskim rezom.
    Drugi razlog je taj što su bolnice sustavi koji moraju djelovati efikasno, tj. djelotvorno. Moraju imati procedure kojih će se držati svi zaposlenici kako ne bi došlo do kaosa. Nažalost, to najčešće znači da bolnice imaju politiku koja određuje broj intervencija koje će se izvršiti na svim ženama koje odluče tamo roditi. Najčešće nema indikacija koje bi bile razlog za provođenje tih intervencija, te su mnoge od njih (npr. CTG) poznate kao štetne ako se koriste rutinski.
    Svaka intervencija je korisna određenom broju žena i kada se koristi ispravno – međutim, ako se vrši na svim ženama, često donosi više štete nego koristi. Ne uvažavaju se izbori žena i osoblju je jako teško pružiti individualnu njegu jer su ograničeni bolničkim pravilima. Ženama neće biti omogućenu da šetaju okolo i izaberu alternativni položaj za koje se zna da pomažu u ubrzanju tijeka poroda.
    Žena ima više prava kod kuće
    Postoji još jedna velika razlika između rađanja u vlastitom prostoru i tuđem, a to je da vi u vlastitom domu određujete pravila. Nećete osjećati potrebu tražiti dopuštenje ako poželite nešto popiti ili posjetiti kupaonicu, no upravo se tako mnoge žene osjećaju u bolnici. Rezultat svega toga je osjećaj u žena kako nemaju situaciju pod kontrolom. Nadalje, to onda ima utjecaj i na sam porod jer to je vrijeme kad se žena mora osjećati snažnom i jakom u svom tijelu, a ne kao da je malo dijete koje mora pitati za dozvolu ako želi ići mokriti.
    Hrana i piće je također važan aspekt situacije. U vlastitom domu, dopušteno vam je da jedete i pijete što god želite. Iako se ženama baš i ne jede u jakim trudovima, izbor postoji. Mnoge bolnice, a u Hrvatskoj sve, još uvijek odbijaju ženama u trudovima dati hranu i piće, iako sva istraživanja pokazuju da je takva zabrana više štetna nego korisna. Dakle, žene dehidriraju i pada im energija upravo onda kada bi je trebale imati najviše. Bolničko osoblje može uvesti infuziju da zamijeni tekućinu, ali to nije idealno - ograničava ženine pokrete i stvara u njoj osjećaj da je bolesna, a ne da prolazi kroz savršeno normalan događaj.
    Drugi rizici bolničkog poroda
    Nedavni članak u časopisu Udruge za poboljšanje materništva, navodi brojne rizike bolničkog poroda. Saželi smo ih u sljedećoj listi:
    • Može se dogoditi da se babice brinu za više žena koje istodobno rađaju, te svaka žena osobno ne može dobiti podršku koja joj treba. To isto može značiti da je vjerojatnije da će žena biti zavezana za CTG, umjesto da joj babica prati otkucaje bebina srca u određenim razmacima.
    • Bolnički porođaji uskraćuju ženama kontakt s obitelji i prijateljima. Boravak s ljudima koji su joj podrška, naročito sa ženskom rodbinom i prijateljima, pokazao se da ima pozitivan efekt na kompletan tijek poroda i rađanje.
    • Kontinuirana njega je rijetka u bolnicama - iako bi kod kuće imali istu babicu tijekom cijelog poroda, posebice ako ste zaposlili nezavisnu babicu, u bolnicama se izmjenjuju smjene, što znači da bi kroz porod mogli vidjeti veći broj njih. Neke žene izjavljuju da se događalo da baš kad su uspostavile vezu sa jednom babicom, njoj bude gotova smjena i morale su početi sve ispočetka. Poznavanje babice pokazalo se korisnim za porod.
    • Razina skrbi bolničkog osoblja, također može biti niska. Uobičajena je zabluda kako je boravak u bolnici sigurniji ukoliko dogašaji pođu "krivo". Istina je da je, ukoliko ne živite predaleko od bolnice, moguće da ćete biti brže liječene ako vas transportiraju s kućnog poroda, nego ako ste otpočetka u bolnici. Vrste nužde koje zaista iziskuju hitnu intervenciju ili transport stvarno su rijetke i gotovo uvijek se mogu predvidjeti znakovima koje će vaša babica prepoznati i dalje djelovati u skladu s njima.
    • U bolnici će odluku o vašem porodu često donositi mlađe bolničko osoblje. (Vrlo rijetko imate pravo izbora osoblja koje želite da bude prisutno na porodu u bolnici.) Moguće je da ti ljudi imaju vrlo malo iskustva u porodu, te sigurno manje od babice koja se specijalizirala upravo za to područje. Također sigurno neće vjerovati vašem tijelu koje točno zna što radi!
    • Bolnice i medicinska skrb, kako je objašnjeno u prethodnom tekstu, djeluju po filozofiji u kojoj traže probleme radije nego da su uvjereni kako se procesi odvijaju normalno. Ova naizgled mala razlika upravo stvara veliku razliku u pristupu koje različiti pružatelji skrbi imaju prema ženama i porodu. Biste li radije imali takvu osobu, koja vjeruje u to da vaše tijelo zna točno što radi, te vas ili uvjerava da sve ide u redu ili vam pomaže ako ima problema, ili biste osobu koja stalno provjerava radi li vaše tijelo i u isto vrijeme sumnja u vašu mogućnost da rodite? Kao što smo rekli, ne zauzimaju sve bolničke babice i sestre ovakav stav, ali bolničko okruženje, samo po sebi, ovu filozofiju čini besmrtnom.
    Žene uživaju u velikom zadovoljstvu koje im pruža porod kod kuće
    Dokaz ove tvrdnje vidjet će se na djelu ili po završetku istog! Više od 99% žena koje su iskusile i porod kod kuće i onaj u bolnici reći će vam kako će u budućnosti ponovo izabrati porod kod kuće.
    Ali nemojte vjerovati meni na riječ - pitajte nekoga!
    Organiziranje poroda kod kuće
    Ako razmišljate o tome da svoju bebu rodite kod kuće, razgovarajte s babicom! Ona će vam moći reći što možete izabrati u svom području i vrstu njege koju vam ona može pružiti. Ujedno će vam pomoći da napravite realističnu procjenu je li porod kod kuće baš za vas. Uglavnom, žene kojima je sigurno bolje roditi u bolnici su one s kroničnim medicinskim problemima, kao što je inzulinski ovisan dijabetes ili one s jako malim bebama. No, žene se mora uvjeriti osobno i u obzir uzeti njihove jedinstvene okolnosti.
    Zapamtite da u našem društvu postoje mnogi ljudi koji ne vjeruju porodu i neke su babice među njima. Ako naiđete na otpor vašim planovima, potražite drugo mišljenje. Možda ćete morati razgovarati s nekoliko babica prije nego što pronađete onu koja vam odgovara. Isto tako, možda ćete trebati potražiti podršku žena koje su isto izabrale.
    Zadnja stvar koju bih željela da zapamtite je da žene rađaju milijunima godina - bez pomoći bolnica ili medicinskih intervencija. I da porod nije radio, ne bi ni nas sada bilo! Ženska tijela su stvorena da rađaju djecu. Vjerujte svom tijelu. Vjerujte svojoj bebi. Vjerujte porodu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Sve žene koje su odbile cijepiti djecu su to odabrale baš zbog toga što smatraju da je necijepljenje sigurnije za dijete od cijepljenja....
    I kakve to veze ima s ovom temom? Pls nemojmo nepotrebno skretati ovu temu.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

[QUOTE=apricot;1939575
    ne mogu ni zamisliti kakva bi se hajka stvorila da jednom nešto krene po zlu...[/QUOTE]
    da, tko če biti kriv kad jednom nekom nažalost krene po zlu, kakvi če onda biti vaši komentari?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Samo koliko onih koje čitaju će skužiti tvoju poantu?

I u međuvremenu došao post koji potvrđuje moje riječi.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 10.08.2011. at 16:26

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto im nije? Ovako i onako bi se morale probuditi i nahraniti dijete.
    Da, ali ne bi morale telefonirati sestrama na mom odjelu ili usred noći preći cijeli odjel (bila sam baš na suprotnom kraju hodnika) i doći po mene, da ne zovu i ne bude ostale na odjelu.
    Nisu mu dale niti kap ad, iako je proveo u inkubatoru 20-tak sati, dobivao je i tada samo moje izdojeno mlijeko.
    Čim je izašao iz inkubatora skoro se više nismo niti razdvajali.
    Puštale su me da cijelu noć budem s njim, iako se u principu između ponoća i 6 ujutro ne može dolaziti na neonatologiju. Samo su me ujutro oko 7 zamolile da odem na odjel dok predaju smjenu.
    Eto, meni je to za pohvalu, iako su i one stalno govorile da im nemam na čemu zahvaljivati...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Manuela. prvotno napisa Vidi poruku
    da, tko če biti kriv kad jednom nekom nažalost krene po zlu, kakvi če onda biti vaši komentari?
    A tko je kriv kad u bolnici krene po zlu? Kad se mami koja je rodila carski daje drip (a ZNA se da je on kontraindiciran u tom slučaju), pa onda dođe do puknuća maaternice pa se spašava život i mame i djeteta? TKO je onda kriv?

Ili kada se nema vremena čekati da trudovi sami krenu pa se da drip, pa porod stane, ili se dijete uspore otkucaji zbog dripa, pa se mora na hitan carski? TKO je onda kriv?

Ili kada buše vodenjak jer im se ne da čekati mamine trudove, pa time ugrožavaju život djeteta (jer može doći do prolapsa pupkovine)? TKO je onda kriv?

Previše crno bijelo gledaš, a u stvari je sve sivo.
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 10.08.2011. at 16:31

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Anchie, ovaj tekst je opet čisto pretjerivanje.
    "Žene kod kuće doživljavaju manju bol" - ovo je jednostavno nemoguće dokazati ili izmjeriti.
    Kako se uopće dođe do ovakvog zaključka, usporedbom čega, koja je mjerna jedinica za bol. Sve je to toliko individualno da ovakve tvrdnje jednostavno ne stoje.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A zašto im nije? Ovako i onako bi se morale probuditi i nahraniti dijete.
    Djeca se hrane na sat. Ako neko bas urla, dobije caj i dudicu.

I sestre na neonatologiji nikad ne spavaju!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Je da, baš nam je savršeno krasno u bolnicama i ništa ne rade što bi eventualno ugrozilo život majke i djeteta

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nadovezivala sam se na vlastiti post.. a drugi uletili u međuvremenu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    "Žene kod kuće doživljavaju manju bol" - ovo je jednostavno nemoguće dokazati ili izmjeriti.
    Kako se uopće dođe do ovakvog zaključka, usporedbom čega, koja je mjerna jedinica za bol. Sve je to toliko individualno da ovakve tvrdnje jednostavno ne stoje.
    Ja bi sigurno doživjela manju bol doma jer mi nitko ne bi uvalio drip niti me ručno otvarao

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

potpis!

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja bi sigurno doživjela manju bol doma jer mi nitko ne bi uvalio drip niti me ručno otvarao
    A ja bi vjerojatno veću jer ne bi osjećala sigurnost koju osjećam u bolnici

Znači - tvrdnja u tekstu nije točna.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja bi vjerojatno veću jer ne bi osjećala sigurnost koju osjećam u bolnici

Znači - tvrdnja u tekstu nije točna.
    I sve super, tebi bolje tamo, meni bi bilo doma. No ja ŽELIM da ja mogu normalno roditi doma kao i ti u bolnici. To je jedino fer.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

bol nije mjerljiva, i svakako je individualno kako ju tko podnosi, ali ipak je vjerojatnije lakše ju podnijeti u svojoj kući, nego u bolnici

na temu, samo bih željela reći da mi je žao žene koja je sve ovo proživjela, ali možda baš ovo pokrene stvari da se ipak omogući način da porod kod kuće i u Hrvatskoj bude na razini kao u npr. Austriji

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I sve super, tebi bolje tamo, meni bi bilo doma. No ja ŽELIM da ja mogu normalno roditi doma kao i ti u bolnici. To je jedino fer.
    Da, slažem se.

Ali, moj se komentar odnosio na neistinite podatke u tekstu s portala koji si ti ovdje stavila, razumiješ?

Jer, nije točno niti dokazivo da žena doma osjeća manju bol.
    A vi ste to boldanim slovima istakli kao jednu od prednosti poroda kod kuće.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku
    bol nije mjerljiva, i svakako je individualno kako ju tko podnosi, ali ipak je vjerojatnije lakše ju podnijeti u svojoj kući, nego u bolnici
    Ja bih rekla da ju je sigurno lakše podnijeti u položaju koji ti odgovara i koji je bolji za porod, uz pristojne ljude koji ulijevaju sigurnost i ne rade nepotrebne, opasne i vrlo bolne zahvate.
    Što se mene tiče, mogla bi i bolnica kad bi bilo tako. Ali jednostavno nije.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pomi, malo si elokventnija od mene, ali da, tako sam i ja mislila

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pomikaki, negdje jest, negdje nije.

Ja samo kažem da ona tvrdnja u tekstu nije točna.

I dosad me nitko nije uvjerio u suprotno.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

kod mene se ta tvrdnja pokazala točnom

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Maro draga, ali nismo ni ti ni ja probale oba načina
    ma meni je i dalje zbilja drago da si dobro prošla. Ali kako da to meni pomogne? I ostalima koji nemaju dobro rodilište u blizini.

evo ulet blackberry, nju pitaj
    Posljednje uređivanje od pomikaki : 10.08.2011. at 17:12

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pomikaki, negdje jest, negdje nije.

Ja samo kažem da ona tvrdnja u tekstu nije točna.

I dosad me nitko nije uvjerio u suprotno.
    I ti sad smatraš da to nije istina. Ok. Tebi nije meni je. No da li zbog toga treba zanemariti cijeli tekst i sve ostalo što piše u njemu?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da, ali ne bi morale telefonirati sestrama na mom odjelu ili usred noći preći cijeli odjel (bila sam baš na suprotnom kraju hodnika) i doći po mene, da ne zovu i ne bude ostale na odjelu.
    Nisu mu dale niti kap ad, iako je proveo u inkubatoru 20-tak sati, dobivao je i tada samo moje izdojeno mlijeko.
    Čim je izašao iz inkubatora skoro se više nismo niti razdvajali.
    Puštale su me da cijelu noć budem s njim, iako se u principu između ponoća i 6 ujutro ne može dolaziti na neonatologiju. Samo su me ujutro oko 7 zamolile da odem na odjel dok predaju smjenu.
    Eto, meni je to za pohvalu, iako su i one stalno govorile da im nemam na čemu zahvaljivati...
    Naravno da je za pohvalu, ali to bi tako trebalo biti svima.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I ti sad smatraš da to nije istina. Ok. Tebi nije meni je. No da li zbog toga treba zanemariti cijeli tekst i sve ostalo što piše u njemu?
    Tebi je to istina?
    Zašto, molim da mi objasniš.

Da li zbog toga treba zanemariti cijeli tekst?
    Pa sad, svakako ga ne mogu čitati bez rezerve i pitanja što je još u njemu netočno, jer su neke očite neistine već iznesene.

Neke žene možda osjećaju manju bol kod kuće, ali to svakako nije univerzalna istina.
    To je samo tvoja istina.

Pomi, sve i da probamo oba načina opšet ostaje činjenica da je svaki porod priča za sebe.
    Meni je, za razliku od većine žena koje znam, drugi bio bolniji, a čak je i duže trajao.

A kako tebi pomaže moje dobro iskustvo - nikako
    Navodim ga samo kao primjer da nije sve crno-bijelo.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    ma meni je i dalje zbilja drago da si dobro prošla. Ali kako da to meni pomogne? I ostalima koji nemaju dobro rodilište u blizini.
    Da. Bilo bi recimo smiješno da ja idem pisati priču o svoja dva lijepa poroda, pogotovo o ovom drugom. I o odnosu osoblja.
    Jer tako nešto mora biti univerzalno. Svim rodiljama.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Naravno da je za pohvalu, ali to bi tako trebalo biti svima.
    Bi, ali mislim da bi bilo teško izvedivo u velikim ustanovama gdje bi svako odstupanje od pravila moglo dovesti do kaosa.
    Opet, ne znam... možda bi i bilo moguće. Svakako, vrijedilo bi pokušati.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tebi je to istina?
    Zašto, molim da mi objasniš.
    Namjerno preskačeš moje postove ili? Već sam napisala zašto.

I evo blackberry je napisala da to JE bio slučaj kod nje. I šta sada? I da se javi još 100 drugih žena koje su to isto rekle (jer su iskusile oba poroda), jel bi tek onda povjerovala? Jel teško povjerovati da ima još žena kod kojih bi to bio slučaj samo zato što preferiraju porod kod kuće i tamo se ugodnije osjećaju?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Evo tražim opet i ne nalazim gdje si odgovorila i napisala zašto.

Backberry i još 100 žena nisu mjerilo da bi se moglo napisati da žene pri porodu kod kuće osjećaju manju bol.
    I sama sam rekla, neke da (bb i ovih 100), ali neke ne.

U onom tekstu ne stoji da neke žene mogu kod kuće osjećati manju bol, nego je napisano prilično općenito: žene pri pkk osjećaju manju bol.

Evo, i ja sam žena, a nisam sigurna da bi me doma manje bolilo.

Ne postoji način da se dokaže da žene koje rađaju doma imaju manje bolne porode.
    Radi se o subjektivnom doživljaju i zaista ne znam što bi se uspoređivalo (1. i 2. porod iste žene, 1. porod dviju različitih žena...? - ništa od toga nema smisla)

Je li me sad razumiješ?
    Stvarno više ne znam kako se izraziti.
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 10.08.2011. at 17:39

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo par postova iznad sam napisala:

No shvatila sam. Ti ne vjeruješ da je moguće da žene doma osjećaju manju bol. Ok. Raspravljati više o tome nema smisla jer ti to ne želiš vjerovati bez obzira kakve informacije o tome pročitala. To je tvoje uvjerenje i to je ok. Nema potrebe da se trudimo više raspravljati na tu temu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mene sve prestane boljeti čim kod doktora dođem

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ma pcelica zeli reci da ne postoji univerzalna istina. ok, ne postoji. najbolje ne pisat ni o jednom, ni o drugom (iz krajnosti u krajnost).

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Svi koji se bave sa fenomenom boli znaju da bol jest mjerljiva stvar i mjeri je se raznim priilagođenim skalama (npr http://www.frca.co.uk/article.aspx?articleid=100172).
    Ono što je osnovno za mjerenje boli je da je mjerni instrument čovjek- onaj koji je osjeća.

Da ne postoji način mjerenja boli, ne bi bilo moguće evaluirati uspješnost metoda otklanjanja boli, procijeniti potrebu za otklanjanjem boli niti istraživati ništa na tu temu.

Obzirom da postoji mogućnost mjerenja boli, moguće je i napraviti istraživanje u kojem se uzme 500 mama koje su rodile u i izvan bolnice i napraviti statistiku njihovih procjena. I prilično sam sigurna da su to i napravili (samo mi se nje da pretraživati sad na tu temu )

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ti ne vjeruješ da je moguće da žene doma osjećaju manju bol.
    A ti ne vjeruješ da je moguće da žene u bolnici osjećaju manju bol.

OK, ne trebamo dalje raspravljati, ali ne zbog toga jer je to moje uvjerenje, nego zbog toga jer očito ne možeš odgovoriti na moja pitanja, ne možeš mi dati nikakav argument koji bi potkrijepio ovu tvrdnju, čak niti objasniti što bi se uspoređivalo za dobivanje ovakvog zaključka.
    A ja opet ponavljam, ti, bb i još 100 drugih žena ne predstavljate cijeli ženski rod.
    I ja sam žena, a ne uklapam se u ovu tvoju istinu o ženama.

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    mene sve prestane boljeti čim kod doktora dođem
    Mm-a prestane boljeti zub čim se naruči kod zubarice. Ne treba ni otići, dovoljan je jedan telefonski poziv i bol nestaje

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da. Ne da samo smatraju nego znaju. Al vi svi go ahead i cijepite svoju djecu bez da se uopće ikad zapitate što to ubrizgavate u vlastito dijete.

A Manuela apropo hajke, naravno da bi se majku kojoj bi se eventualno nešto tragično dogodilo za vrijeme poroda kod kuće osudilo na sve strane, al zato su doktori koji ubijaju tuđu djecu zbog nemara i nestručnosti i dalje cjenjeni i ugledni članovi društva kojima svi pušu u dupe. To je tišično licemjerstvo društva, ne samo našeg. Svugdje je moguće da stvari krenu krivo, smiješno je vjerovat da si u bolnici sigurna pored svih užasnih stvari koje se svakodnevno događajuu rodilištima.

I dobro je Apri spomenula, izborna godina je pa se ponovno otvaraju rodilišta koja su prije samo godinu-dvije proglašena neadekvatnima - tu se stvarno pokazuje koliko im je stalo do sigurnosti majki i djece i koliko stoje iza svojih stavova. Ko i kad globe necjepiše jer navodno ugrožavaju živote svoje djece. Plati 2 soma i you're free to go.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Al vi svi go ahead i cijepite svoju djecu bez da se uopće ikad zapitate što to ubrizgavate u vlastito dijete.
    Zašto misliš da se mi nikad ne zapitamo čime cijepimo djecu?
    Zar samo vi necjepiše znate što radite, a svi mi ostali smo bez mozga i mogućnosti razumnog promišljanja?
    Stvarno zanimljiva pretpostavka.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Trudovi pod dripom, u pretezno lezecem polozaju i prikljucena na CTG vs. trudovi kod kuce do trentuka izgona ... neusporedivo, u korist "kucnih" trudova.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da, mislim da se velika večina roditelja koji cjepe djecu nikad ne zapitaju koji su sastojci i eventualne ozbiljnije nuspojave cjepiva. Mislim da jako puno roditelja radi ono što im doktor reče, jer doktor zna bolje, odnosno najbolje.

Odgovor pcelici, Busy B uletile između
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 10.08.2011. at 18:17

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

dobro, jel može proći jedna tema da ne dođe do cijepljenja?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Trudovi u bolnici, u šetnji s mužem pod rukom i povremenim posjetima babice i trudovi doma, s mužem koji bezglavo ronca po kući i njegovom uzbuđenom majkom koja ponavlja "idite više, rodit će u autu..." - neusporedivo. U korist bolničkih

Danas mi se baš da tjerati mak na konac. Nije vrijeme za kupanje, muž doma s djecom, a ja tipkam...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Da, mislim da se velika večina roditelja koji cjepe djecu nikad ne zapitaju koji su sastojci i eventualne ozbiljnije nuspojave cjepiva. Mislim da jako puno roditelja radi ono što im doktor reče, jer doktor zna bolje, odnosno najbolje.
    Možda velika većina da, ali ne svi.
    Ja sam upoznata s kalendarom cijepljenja, sastavom cjepiva i mogućim nuspojavama.
    I nisam jedina.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj paklenica prvotno napisa Vidi poruku
    Svi koji se bave sa fenomenom boli znaju da bol jest mjerljiva stvar i mjeri je se raznim priilagođenim skalama (npr http://www.frca.co.uk/article.aspx?articleid=100172).
    Ono što je osnovno za mjerenje boli je da je mjerni instrument čovjek- onaj koji je osjeća.
    Tj, ispravak, postoje i druge metode kao što na linku piše, ali one su primjenjive na pr. kod operacije.

Za ovo što pričamo, koriste se skale samoprocijene boli.

Dakle, nije točno da :
    čak niti objasniti što bi se uspoređivalo za dobivanje ovakvog zaključka

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj paklenica prvotno napisa Vidi poruku
    dobro, jel može proći jedna tema da ne dođe do cijepljenja?
    Može, al eto to je još jedna od stvari koja je zakonski regulirana u korist sistema a ne u korist roditelja i djece, pa je zgodno i to spomenuti. Uostalom to Mujica prvi započme uvijek, on je nešto posebno kivan na ne cjepiše.....

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Paklenice:
    zaista ne znam što bi se uspoređivalo (1. i 2. porod iste žene, 1. porod dviju različitih žena...? - ništa od toga nema smisla).
    I, što bi se uspoređivalo?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nema cijepljenja na ovoj temi.
    osim što su neke "cijepljene" protiv poroda kod kuće, a druge od onoga u bolnici.

svaka majka osjeća ogromnu odgovornost za svoje dijete i sasvim sigurno nijedna normalna neće svjesno ugroziti svoje dijete.
    a to što jedna misli kako je sigurnije doma, a druga da je u rodilištu... to samo govori koliko smo različite.
    kao što neka sigurnije hoda u štiklama, a druga u ravnom.i jedn
    a drugoj ne vjeruju...

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pčelica Mara - ne mogu da se ne zapitam u kojem si rodilištu bila??

Hodanje u trudovima uz muža - in my dreams!
    Prištekali me na ctg na lijevi bok i tako 12 sati sa trudovima na 2 minute
    Kasniji masakr da ne spominjem, beba rođena na vakum a ja mjesec dana nisam ustala iz kreveta
    Prokidanje vodenjaka bez najave/pitanja ni kasnije obavijesti o tome..
    Ležanje 7 sati na hodniku gladna i žedna
    Pa spavanje na patologiji odvojena od bebe..

Ali sretna sam što mi je dijete iz svega toga izašlo "samo" sa cistom na mozgu i hipertonijom

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da, baš tako.
    Ali, onda ove koje hodaju u ravnim cipelama ne mogu tvrditi da su žene koje hodaju na štiklama nezadovoljnije (pa barem podsvjesno), zar ne?

Imam dobru vijest - idemo u šetnju

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i X na apri

Stranica 7 od 45 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove