Apsolutno se slažem s tobom Nela08

I ja sam bila u takvim situacijama kad sam lupala glavom od zid i kontala "nešto ne štima, na nešto mi ukazuje" a nisam mogla skužiti o čemu se radi. Često mi razgovor s nekim tko nije uvučen u problem razmakne oblake i uspijem skužiti o čemu se radi.
Općenito vrijedi pravilo, ako dijete PRKOSI, znači da mu je povrijeđen integritet. Dakle negdje i nekako smo zaribali, samo treba skužiti točno što (što je naravno najteže).
Već sam pisala na forumu o našoj situaciji koja mi je ostala kao najupečatljivija. Bio je mali i mi smo mu prali zube. Negdje oko 2,5-3 godine smo došli do toga da on svaki put kad mu perem zube PROGUTA pastu. Pa ja poludim, pa objašnjavam da se to ne smije (mislim, dijete nije glupo, naravno da to zna, čuo je to 100x). Pa onda 1 dan ok, pa ponovo krene. Ono, gleda me u oči i gutne umjesto da pljune. Pa ja pogubim živce i tako u krug. I nakon xy dana te torture, kažem ja MM-u "nešto fulavamo, samo ne mogu skužiti što". Pa onda razmišljam, aha prkos, znači integritet mu gazim nekako. No kako, ne kužim šta radim. I nakon par dana razbijanja glave i mozganja SHVATIM. Problem je bio u tome što je on htio prati sam a ja mu nisam dala. Ja mu naravno nisam dala jer on u toj dobi nije znao dobro oprati zube, i puno je lakše i brže da ja to napravim. ALI s tom svojom odlukom, ja sam njemu gazila integritet, nisam mu dozvoljavala da on preuzme odgovornost za to, nisam mu dozvoljavala da nauči, da raste i razvija se. To je bila njegova bitka za sebe!! Da sam mu nastavila prati zube, do kad bi mu ih prala, dok se ne bi oženio?

Naravno, dijete se borilo za sebe i pobunilo.
Kad sam to shvatila, dozvolila sam mu da sam pere zube (i izašla bih iz kupaone da ne gledam i ne živciram se kako to radi) i nakon toga bih samo ušla i "pregledala" kako je oprao i možda još par krugova napravila četkicom. Problem je nestao kao rukom odnešen.
No da to nisam uvidjela, ja bih nastavila drviti po svom, njega bih kažnjavala i on bi bio "zločesto" dijete (kako to obično bude naziv u našem društvu). A on naravno nije ništa loše radio nego se borio za sebe. I dobro da je, to je samo bio trening za budućnost za sve ono što će se još morati izboriti za sebe u životu, samo početak toga.