anchie76 prvotno napisa
E sada, došli ste do klasične faze kada ti ona najdirektnije kako zna i umije pokazuje da gaziš njen integritet. Kako zašto...
Kada su bili mali, mi smo vodili brigu o njhovoj klopi, kad su gladni i da li su gladni.. no čak i bebe u stanju same dirigirati kada su gladne - dojenje na zahtjev. Kada roditelj preuzme djetetovu odgovornost dešava se točno ovo što ti opisuješ. U ovom slučaju ti si preuzela brigu oko njenih obroka, kada će jesti, koliko itd, priča se stalno vrti oko toga da jede, da bude pristojna, da nije u redu to raditi bla bla. Naravno da ona ZNA da se to ne smije raditi, pa nije dijete glupo, no i dalje to nastavlja raditi? Zašto? Zato što se bori za sebe. Ona je u stanju sama voditi brigu oko toga kada će jesti i koliko i na sve moguće načine ti to daje do znanja. No isto je tako moguće da SAMA želi jesti, da ne želi da je se hrani i zbog toga ovaj sav protest (jer je i to gaženje njenog integriteta).
Dakle kada će se situacija unormaliti? Kada ti PRESTANEŠ brinuti oko njenog jela i pustite je da sama skuži kad je gladna i da sama klopa. Naravno pomoći joj ako treba, nemam osjećaja sad koliko je dijete u stanju jesti samo u toj dobi.
Što bi ti trebala sada napraviti? Doći do nje i reći joj nešto u sitlu "gle, znam da sam do sada ja brinula kada ćeš ti jesti i da li si gladna itd, jer sam mislila da tako treba. Pogriješila sam. Ti si sada velika curica i znaš sama kada si gladna i možeš i sama jesti. " I nakon toga je pustiti (što je naravno najteže). Nema nagovaranja na jelo, nema zalogaja za tatu, baku, susjedu itd. Ponuditi, ako nije dijete gladno, ok, doviđenja i vidimo se na sljedećem obroku.
Tek kada ona bude osjetila da ste je zaista pustili, tada će se situacija poboljšati.