Results 1 to 10 of 10

Thread: Marinirani incuni

BP's Avatar

Default Marinirani incuni

trazim recept / postupak kako se mariniraju incuni, neki dan sam ih probala u Zadru u kucnoj izvedbi ali nisam dobila recept a bili su prefini, nema razlike od onih kupljenih sto ih proizvodi neka firma iz Nov.Vindolskog, koliko sam skuzila, incuni se filetiraju i kapaju limunoivm sokom...mislim da nije bas tako vulgaris..pa please podijelite sa mnom ako znate

klija's Avatar

Eh, sad, jel mislis na usoljene incune (slane) ili bas marinadu? Pretpostavljam marinadu, cim se spominje limun - marinada ima mali milijun, ali neki osnovni recept kojeg se ja drzim "odokativnim" pristupom je da se incuni (ili srdele ili druga plava riba) ociste, pofrigaju na ulju, posole i onda zaliju prokuhanom smjesom vode, maslinova ulja i vinskog octa (kvasine), uz dodatak lovorovog lista, limuna i luka izrezanog na ploskice. Omjeri su otprilike na 5 dcl vode ide 2 dcl masl. ulja i 1 dcl kvasine, ali to je individualno, metodom pokusaja i pogreske se najbolje dodje po omjera po vlastitom ukusu...
    Ima more inacica ove osnovne marinade - sa cesnjakom, pa na crveno sa paradajzom, pa se dodaju klincici, pa svasta nesto drugo, ali kao i obicno sa ribom, meni je najbolje ona verzija koje najmanje prikriva izvorni okus ribe. I mi doma volimo da sitna riba nije filetirana, a ako recimo mariniram skusu onda je filetiram i usitnim, da marinadu ravnomjerno upije...

magriz's Avatar

ja bih rekla da priča o slanim inćunima. jer ti od nvinodolskog jesu takvi
    elem, prvo kupi inćune, usoli ih (sirovo nečišćeno) i nakon toga (nekoliko mjeseci do godinu dana) filetiraj i uživaj

NanoiBeba's Avatar

a ja pak mislim da se radi o sirovim inćunima.
    Inćuni se filetiraju, slože u posudu i zaliju limunovim sokom koji ih mora prekriti. I tako se ostave 24 sata kako bi ih taj limun "izgrizao" - inćuni tada pobijele. Nakon toga se izvade iz limunog soka i serviraju s maslinovim ulje ili čime već netko voli. Otali se i dalje drže u limunu i u frižideru.

Evo, išla sam i guglati i našla ovo:
    http://recepti.wordpress.com/2009/03...cuni-u-limunu/

BP's Avatar

sorry zaboravila sam reci, da pricam od sirovim mariniranim incunima, jedva cekam probati napraviti u kucnoj izvedbi
    vidim da najcesce se samo sa limunom radi ali opet kazem, rado bi ako netko to doma vec kemija da podijeli sa mnom iskustva

BP's Avatar

ustvari da preciziram, nacula sam da postoji bas postupak tipa incune oprati u morskoj vodi, pa filetirati, pa posusiti dobro, pa okrenuti u posudu na leđa pa zalijevati sa limunom, onda drugi red okrenuti ne znam vec....

RozaGroza's Avatar

Ne znam kako se mariniraju al znam da mi je carpaccio od inćuna nešto savršeno, bolji i od carpaccia od hobe možda čak i od grdobine - MA MLJAC!

magriz's Avatar

a to
    to ne jedem zbog parazita

BP's Avatar

kako to ti radis ROzaGroza?

BP's Avatar

evo za sve koji zele marnirani incun, nasla sam postupak i tko zeli isprobati nece pogresiti, radim vec trecu turu s time da svaki put kupim vise ribe , krenula sam experimentirati sa pola kile, pa onda sa kilu...sad radim u vecoj kolicini od cca 3 kg

Dakle: SVJEZE incune ocistiti (odrezati glavu, izvaditi utrobu i odsjeci rep, prstom isfiletirati - izvaditi riblju kost)
    - incune dobro oprati u hladnoj vodi (idealno je morska ali kome je bas pod prozorom)
    - posusiti filete na papirnatim rucnicima
    - staviti u dublju posudu i nakapati toliko limunovog soka da su svi fileti natocani (otprilike 3 limuna na kilo), nakon par sati proliti taj sok i ponoviti postupak
    - pustiti da odstoji u limunovom soku otprilike 24 sata
    - filete ocijediti i slagati u plasticnu kutijicu sa poklopcem red fileta, malo krupne soli, pokoji listic ruzmarina te zalijevati mjesavinom maslinovog i obicog ulja
    - tako mogu stajati dok ih se ne upotrijebi sve

Najbolji su kad se izvade dodati malo papra, soli i pokoju kaparu, a naravno moze i kapula a jos uz to domaci kruh...mmmm