Eh, sad, jel mislis na usoljene incune (slane) ili bas marinadu? Pretpostavljam marinadu, cim se spominje limun - marinada ima mali milijun, ali neki osnovni recept kojeg se ja drzim "odokativnim" pristupom je da se incuni (ili srdele ili druga plava riba) ociste, pofrigaju na ulju, posole i onda zaliju prokuhanom smjesom vode, maslinova ulja i vinskog octa (kvasine), uz dodatak lovorovog lista, limuna i luka izrezanog na ploskice. Omjeri su otprilike na 5 dcl vode ide 2 dcl masl. ulja i 1 dcl kvasine, ali to je individualno, metodom pokusaja i pogreske se najbolje dodje po omjera po vlastitom ukusu...
Ima more inacica ove osnovne marinade - sa cesnjakom, pa na crveno sa paradajzom, pa se dodaju klincici, pa svasta nesto drugo, ali kao i obicno sa ribom, meni je najbolje ona verzija koje najmanje prikriva izvorni okus ribe. I mi doma volimo da sitna riba nije filetirana, a ako recimo mariniram skusu onda je filetiram i usitnim, da marinadu ravnomjerno upije...