Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 63 od 63

Tema: Drip

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pojačivač prirodnih
    Ovakve su konstrukcije (mislim na tu babicu Nova trudnice, ne na tebe) odraz stava prema porodu nase kulture.

Ako prirodni trudovi jenjavaju, oni to cine iz nekog RAZLOGA. Nista se ne dogadja bez veze i sve ima uzrok, posljedicu i smisao.

Problem je sto je covjek uvjeren da je on svemoguc i sveznajuc, sto nema povjerenja da ce s onom istom mudroscu i ljubavlju s kojom je Stvoritelj satkao dijete tak brizljivo u majcinoj utrobi, On to dijete isto tako brizljivo i donijeti na svijet.

Kada pustimo stvari da se dogadjaju kako su zamisljene i samo ih s mudroscu primamo, onda savrseno dobro znamo i prepoznati onaj bitni trenutak kada trebamo koristiti Darove koji su nam dani - a medju njima i dar medicine.

kvulas

Početno

evo da se i ja pridruzim sa svoim iskustvom; ja sam bila na dripu punih 6 h bez iti jedenog jedinog truda , prikopcali su me jer mi je voda pukla ujutro u 8 i do 16h popodne nije bilo moih trudova, dakle nakon 6 h dripa skinuli me i krenuli moji trudovi . Od prvog truda do bebaca 4 h a sami trudovi meni nisu bili nista strasno dapace.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    to je kao infuzija.
    za: navodno brze otvaranje pa time i brzi porod
    protiv: nekontrolirani, jako bolni i intenzivni trudovi
    brz porod ne znaci i lak porod, ja bih rekla, bas suprotno.
    jednom to prezivjela i iskreno se nadam-NIKAD VISE!!!!!!!!!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Ja sam dobila drip, moji trudovi nisu bili baš efektni. Prikopčali su me oko pola 7, a iskopčali oko 10,10.30. Trudovi nisu bili bolni (možda zbog Dolantina), bili su pravilni, kada su iskopčali drip nastavili su moji koji se uopće nisu razlikovali od umjetnih.
    Mislim da se nakon toliko dripa ne može govoriti o prirodnim trudovima. I meni su zadnjih sat vremena iskopčali drip i bolilo je za poluditi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj kvulas prvotno napisa
    evo da se i ja pridruzim sa svoim iskustvom; ja sam bila na dripu punih 6 h bez iti jedenog jedinog truda , prikopcali su me jer mi je voda pukla ujutro u 8 i do 16h popodne nije bilo moih trudova, dakle nakon 6 h dripa skinuli me i krenuli moji trudovi . Od prvog truda do bebaca 4 h a sami trudovi meni nisu bili nista strasno dapace.
    Kako znaš da nisi imala trudove od 8 do 16h. Ispada da se za to vrijeme nisi otvorila niti 1 cm, a da si se svih 10 cm otovorila za 4 h nakon što su ti dali drip i nakon što si počela osjećati trudove. A to mi izgleda čudno. Ja sam u drugom porodu bez dripa imala potpuno bezbolne trudove, koje skoro da i nisam osjećala a otvorili su me do 8cm. Samo zadnjih 1,5 sat sam osjećala bolnije trudove. Komentari su bili kako nemam trudove, da nisu efektni, da nisu pravilni i da se u najmanju ruku neću poroditi uz takve bezvezne trudove, ako ne pristanem na drip. A ja rodila bebača od 4,5kg, bez dripa i sa mojim divnim, bezveznim, neefektnim trudovima.

Za taj ctg sam negdje čitala da nije mjerodavan stroj koji točno mjeri intenzitet trudova, a uostalom i neravnomjerni, bezbolni trudovi otvaraju i rade svoj posao, samo treba nešto više vremena.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa

Za taj ctg sam negdje čitala da nije mjerodavan stroj koji točno mjeri intenzitet trudova
    to si i ja mislim.
    na prvom porodu sam uz svoje trudove dobila i drip i bolilo me koma,a dr. mi je rekao da ctg uopće ne očitava tak jake trudove.
    već sam pomislila da imam nizak prag boli,ali sad nakon tri poroda vrlo dobro znam da je gadno bolilo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, ako sam se ja na drugom porodu uz takve "neregularne" trudove otvorila za 24h na 10cm, i cijelo vrijeme sam se smijala i razgovarala, a na prvom sam se za 6h otvorila 9cm uz neljudske bolove, a kada me je primalja došla pogledati jer se nisam više mogla kontorilrati i vrištala sam, rekla je da to nije ništa, da su trudovi normalni i uopće nisu jaki (cijelo vrijeme su mislili da sam drugorotka i tako su me i tretirali, a pisalo je da mi je prvi porod) - ne znam u čemu je onda čar i poanta toga brzog poroda i primjene dripa u cilju jačih trudova i bržeg otvaranja.
    Na drugom porodu također nisu znali puno toga, između ostalog da je beba velika 4,5 kg, imam osjećaj da nisu čak znali da je veća od 4kg, jer su me ostavili samu u sobi, vjerujući valjda da će proći još cijela vječnost da se porodim bez dripa. Bili su potpuno izneneđeni kada je izgon krenuo, toliko da niti jedan lijčnik nije bio sa mnom, a primalje su dotrčale iz druge prostorije.
    No, ne mislim da bih bilo što bolje prošla u varijanti da su mi na porodu bili liječnici, ustvari mislim da je splet okolnosti bio takav da je ispalo najbolje kako je moglo.
    Ali silno zamjeram da su mi htjeli dati drip, usprkos nedostatku svih informacija, kada bih isto tako bila većinom sama u sobi (da se razumijemo, ne žudim ja za društvom bilo kakvih stranaca na porodu), i sigurna sam da bih se SILNO NAPATILA UZ TAKO VELIKU BEBU I DRIP.
    A nakon 2 poroda sada znam - da su drip i epiziotomija nešto na što jako loše reagiram i nepoželjni su u istoj prostoriji u kojoj sam ja. A prokidanje vodenjaka smatram dobrim načinom za početak patnje (na kraju drugog poroda sam dozvolila prokidanje vodenjaka na kraju poroda, ali tih 1,5 sat nakon prokidanja trudovi su bili duplo bolniji). No nije bilo strašno i dalo se proživjeti jer je bilo samo 1,5 sat i nije bilo dripa kao faktora koji sve potencira na n-tu.

Samo molim da uzmete u obzir da je ovo moje iskustvo, i ne znači da svi jednako reagiramo ili da ne postoje situacije u kojima treba individualno ocijeniti da li su moji omiljeni zahvati možda ostali kao zadnja alternativa za rješavanja nekog problema; ali svakako mislim "DA TREBA PROCIJENITI UZ UČESTVOVANJE RODILJE U ODLUCI", a ne kao da je rodilja objekt bez bez sposobnosti misli i govora za vršenje nečijih radnji, i da treba prije treba pokušati sve ostale raspoložive načine.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citat:
    Večinoma uspe nadaljevanje indukcije s predrtjem mehurja in infuzijo oksitocina. Najpogostejše indikacije za indukcijo poroda s prostaglandinom v Porodnišnici Ljubljana so bile nosečnost čez pričakovani dan poroda, hipertenzija, zastoj plodove rasti in ogrožen plod. Ena četrtina porodnic rodi v 10-ih urah po aplikaciji, tri četrtine v 24-ih urah, druge šele po 24-ih urah. Ti porodi so zelo rizični in se v 17,5 % končajo s carskim rezom ter v 4,6 % z vaginalno operacijo.

Cijeli tekst nalazi se ovdje:
    http://www.mf.uni-lj.si/isis/isis99-.../sajina97.html

Iz istog teksta je i ovo:
    Citat:
    Mag. Zlata Felc, dr. med., je v svojem prispevku analizirala vpliv oksitocikov in analgezije med porodom na plod in novorojenčka. Oksitocin naj bi v visokih odmerkih (nad 20mU/min oz. 2500 - 1200mU/kg porodne teže) povzročil hiperbilirubinemijo novorojenčka. Opisani so tudi antidiuretični učinki in primer masivne nekroze jeter novorojenčka. Analgetiki, dani med porodom, lahko ogrozijo plod posredno zaradi motnje, ki jo povzročijo pri materi (npr. padec krvnega tlaka matere lahko povzroči fetalni distres) ali neposredno, ker se prenašajo prek placente. Dolantin lahko povzroči pri plodu spremembo srčne akcije ter depresijo dihanja novorojenčka in s tem nižjo oceno po Apgarjevi. Po diazepamu je otrok zaspan, hipotoničen, ima moteno termoregulacijo in spremenjeno srčno akcijo. Epiduralna in lokalna analgezija nimata neposrednega vpliva na plod. Spazmolitiki lahko povzročijo tahikardijo in zmanjšajo "beat to beat" variabilnost v CTG-ju.

A tu su ima još tekstova o Dolantinu:
    http://www.google.hr/search?hl=hr&q=...a=lr%3Dlang_hr

A ovo je slobodni prijevod toga, molila me jedna forumašica:
    Citat:
    Uglavnom uspije nastavak indukcije sa prokidanjem vodenjaka i infuzijom oksitocina. Najčešće indikacije za indukciju poroda prostagladinom u Rodilištu Ljubljana su bile trudnoća preko termina poroda, hipertenzija, zastoj rasta ploda i ugrožen plod. Jedna četvrtina rodilja rodi u 10 sati po aplikaciji, tri četvrtine u 24 sata, a ostale nakon 24 sata. Ti porodi su veoma rizični i u 17,5% se završavaju carskim rezom, te u 4,6% sa vaginalnom operacijom.

"Magistra Zlata Felc, dr. med., je u svojem dijelu analizirala utjecaj oksitocikla i analgezije u porodu na plod i novorođenče. Oksitocin može u visokom dozama (izmad 20mU/min oz. 2500-1200mU/kg porođajne težine) prouzročiti hiperbilirubinemiju novoređenčeta. Opisani su i antidiuretički učinci i primjer masivne nekroze jetara novorođenčeta. Analgetici, dani u porodu, mogu ugroziti plod posredno radi smetnji koje uzrokuju kod majke (npr. pad krvnog tlaka majke može prouzročiti fetalni distres, ili neposredno, jer se prenose kroz placentu. Dolantin može uzrokovati kod ploda promjenu srčane akcije i depresiju disanja novorođenčeta a s tim i nižu ocjenu prema Apgaru. Nakon diazepama je novorođenče pospano, hipotonično, ima smetnje termoregulacije i promijenjenu srčanu akciju. Epiduralna i lokalna analgezija nemaju neposrednoga utjecaja na plod. Spazmolitici mogu uzrokovati tahikardiju i smanjuju "beat to beat" varijabilnost na CTG-u."

To sam skopirala sa topića Inducirani porod:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=385947#385947

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mamma Juanita, ja se još uvijek nadam da napišeš točan prijevod ovoga; ja kužim ali htjela bih citirati to (a nije takva prilika da citiram na engleskom):

A ovdje nešto o induciranju poroda:
    http://www.mothering.com/articles/pr.../ecstatic.html
    Citat:
    Synthetic oxytocin administered in labor does not act like the body's own oxytocin. First, Syntocinon-induced contractions are different from natural contractions, and these differences can cause reduced blood flow to the baby. For example, waves can occur almost on top of each other when too high a dose of synthetic oxytocin is given, and it also causes the resting tone of the uterus to increase.33

Second, oxytocin, synthetic or not, cannot cross from the body to the brain through the blood-brain barrier. This means that Syntocinon, introduced into the body by injection or drip, does not act as the hormone of love. However, it does provide the hormonal system with negative feedback--that is, oxytocin receptors in the laboring woman's body detect high levels of oxytocin and signal the brain to reduce production. We know that women with Syntocinon infusions are at higher risk of bleeding after the birth, because their own oxytocin production has been shut down. But we do not know the psychological effects of giving birth without the peak levels of oxytocin that nature prescribes for all mammalian species.

As for the baby, "Many experts believe that through participating in this initiation of his own birth, the fetus may be training himself to secrete his own love hormone."34 Michel Odent speaks passionately about our society's deficits in our capacity to love self and others, and he traces these problems back to the time around birth, particularly to interference with the oxytocin system.

http://www.birthworks.org/bwodent.html
    Citat:
    Psychiatrists from Kumamoto (Japan) studied autistic children according to their place of birth. At one hospital studied, the routine is to induce labor a week before the expected date of delivery (oxytocin and prostaglandins) and to use a mixture of diazepam, methoxyflurane, pethidine, ketamine, and nitrous oxide if necessary. Children born in that hospital were at high risk of becoming autistic.
    Teško mi se suočiti sa mišlju da na razlike u ponašanju moje djece ne utječu samo geni, nego i različiti porodi. Preteško mi je i razmišljati o tome, ali ipak molim ako ima koja prevoditeljica neka ovo lijepo, stručno prevede i napiše ovdje.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja ću prevesti. stavim za kojih pola sata, sat vremena, ovisi kako bude situacija na poslu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E baš sam mislila na tebe ...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

evo ga... prijevod citata koje je stavila MJuanita.

op.prev.
    1. nisam imala vremena tražiti točne hrvatske izraze za ove lijekove diazepam, methoxyflurane, pethidine, ketamine
    2. resting tone of the uterus - također u nedostatku viška vremena, prevela sam onako kako sam shvatila iz onih par stranice na koje sam naišla - tonus maternice u mirovanju, vjerojatno nije baš najsretniji izraz :/

Umjetan oksitocin primjenjen u porodu se ne ponaša kao prirodan oksitocin. Kao prvo, kontrakcije uzrokovane sintetiziranim oksitocinom su drugačije od prirodnih kontrakcija, a te razlike mogu uzrokovati smanjen dotok krvi prema djetetu. Na primjer, trudovi se mogu “lijepiti” jedan na drugi ako se rodilji da prejaka doza oksitocina, također može izazvati povećanje tonusa maternice u mirovanju.

Kao drugo, oksitocin, umjetan ili prirodan, ne može prijeći iz tijela u mozak zbog barijere između krvi I mozga. To znači da se umjetan oksitocin, unesen u tijelo putem injekcije ili dripa, ne može ponašati kao hormon ljubavi. Međutim, on šalje negativne povratne informacije našem žljezdanom sustavu – receptori za oksitocin u tijelu rodilje otkrivaju visoku razinu oksitocina u organizmu, te javljaju mozgu da smanji produkciju istog. Znamo da su žene koje su primile infuzije umjetnog oksitocina izložene većem riziku krvarenja nakon poroda, zato jer je proizvodnja njihovog prirodnog oksitocina bila zaustavljena. Ali ne znamo kakav psihološki učinak ima rađanje bez dostizanja “najviše točke” u koncentraciji oksitocina, a što je Majka Priroda zamislila za sve sisavce.

Što se tiče novorođenčeta, “mnogi stručnjaci vjeruju da sudjelovanjem u tom pokretanju vlastitog rođenja, fetus možda trenira izlučivanje vlastitog hormona sreće”. M. Odent strastveno govori o nedostatku današnjeg društva – a to je smanjeni kapacitet naše ljubavi prema drugima I nama samima, te povezuje taj nedostatak sa rođenjem, posebno sa uplitanjem u sistem oksitocina.

Psihijatri iz Kumamota (Japan) su proučavali autističnu djecu prema mestu njihova rođenja. U jednoj o proučavanih bolnica, rutinski su inducirali porođaj tjedan dana prije očekivanog dana poroda (oksitocinom I prostaglandinom) te su također rutinski koristili mješavinu diazepam, methoxyflurane, pethidine, ketamine I dušikova oksida po potrebi. Djeca rođena u toj bolnici bila su izložena visokom riziku da postanu autistična.
    that's it!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

jel na otpusnom pismu evidentiraju drip?

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •