Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Crijevna flora utječe na razvoj mozga?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Crijevna flora utječe na razvoj mozga?

Mislim to smo slutili... ali evo sada to i dokazuju.. i fino se tu uklapa i ona priča o "samo jednoj bočici", i antibiotici, i cjepiva i štošta... Nismo mi ni svjesni što sve "krivo" danas radimo (u najboljoj namjeri naravno) to ćemo spoznati za par stotina godina

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=the-neuroscience-of-gut

The Neuroscience of the Gut Strange but true: the brain is shaped by bacteria in the digestive tract

People may advise you to listen to your gut instincts: now research suggests that your gut may have more impact on your thoughts than you ever realized. Scientists from the Karolinska Institute in Sweden and the Genome Institute of Singapore led by Sven Pettersson recently reported in theProceedings of the National Academy of Sciences that normal gut flora, the bacteria that inhabit our intestines, have a significant impact on brain development and subsequent adult
    behavior.

We human beings may think of ourselves as a highly evolved species of conscious individuals, but we are all far less human than most of us appreciate. Scientists have long recognized that the bacterial cells inhabiting our skin and gut outnumber human cells by ten-to-one. Indeed, Princeton University scientist Bonnie Bassler compared the approximately 30,000 human genes found in the average human to the more than 3 million bacterial genes inhabiting us, concluding that we are at most one percent human. We are only beginning to understand the sort of impact our bacterial passengers have on our daily lives.

Moreover, these bacteria have been implicated in the development of neurological and behavioral disorders. For example, gut bacteria may have an influence on the body’s use of vitamin B6, which in turn has profound effects on the health of nerve and muscle cells. They modulate immune tolerance and, because of this, they may have an influence on autoimmune diseases, such as multiple sclerosis. They have been shown to influence anxiety-related behavior, although there is controversy regarding whether gut bacteria exacerbate or ameliorate stress related anxiety responses. Inautism and other pervasive developmental disorders, there are reports that the specific bacterial species present in the gut are altered and that gastrointestinalproblems exacerbate behavioral symptoms. A newly developed biochemical test for autism is based, in part, upon the end products of bacterial metabolism.

But this new study is the first to extensively evaluate the influence of gut bacteria on the biochemistry and development of the brain. The scientists raised mice lacking normal gut microflora, then compared their behavior, brain chemistry and brain development to mice having normal gut bacteria. The microbe-free animals were more active and, in specific behavioral tests, were less anxious than microbe-colonized mice. In one test of anxiety, animals were given the choice of staying in the relative safety of a dark box, or of venturing into a lighted box. Bacteria-free animals spent significantly more time in the light box than their bacterially colonized littermates. Similarly, in another test of anxiety, animals were given the choice of venturing out on an elevated and unprotected bar to explore their environment, or remain in the relative safety of a similar bar protected by enclosing walls. Once again, the microbe-free animals proved themselves bolder than their colonized kin.

Pettersson’s team next asked whether the influence of gut microbes on the brain was reversible and, since the gut is colonized by microbes soon after birth, whether there was evidence that gut microbes influenced the development of the brain. They found that colonizing an adult germ-free animal with normal gut bacteria had no effect on their behavior. However, if germ free animals were colonized early in life, these effects could be reversed. This suggests that there is a critical period in the development of the brain when the bacteria are influential.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Aha... Još samo kad bi znali koja flora i fauna na koji način djeluje na mozak.
    I kad bismo znali kako izbjeći lošu floru i faunu a pojačati dobru.......

A tvoj zaključak
    Mislim to smo slutili... ali evo sada to i dokazuju.. i fino se tu uklapa i ona priča o "samo jednoj bočici", i antibiotici, i cjepiva i štošta
    je predalekosežan i navodi na to da člankom dokazuju da adaptirano mlijeko, antibiotici, cjepiva i štošta čine loše crijevnoj flori i mozgu.

Međutim to se ne može zaključiti iz navedenog teksta. To je tvoje tumačenje koje nije temeljeno na ovom tekstu.

Ali slažem se s ovim tvojim zaključkom.
    Nismo mi ni svjesni što sve "krivo" danas radimo

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne, naravno da neznamo kako (i da li) ovo nabrojano utječe na mozak. Ali za sada znamo da utječe na crijevnu floru. Meni dosta

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Modža utječe superpozitivno????

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da da, kao i sve drugo što smo mi mislili da znamo bolje od prirode, pa nas priroda uvijek na kraju zašamara onako momački

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

čuj, ne znam.... ne bih tako generalizirao...
    npr.. mislim da su neprirodna struja i neprirodni antibiotici poboljšali kvalitetu života i ljudski vijek.

Uostalom, u članku piše da su miševi sa sterilnim probavnim traktom bili živahniji od onih sa kontaminiranim. A ljudima je od rođenja prirodno imati kontaminirani probavni trakt, a ne sterilan.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku

čuj, ne znam.... ne bih tako generalizirao...
    Ok, slažem se. Prvenstveno sam mislila na domenu zdravlja, ne života općenito (struja na koju se referiraš). Meni su na pameti bile sasvim neke druge stvari.. npr prehrana adaptiranim - pa u jednom periodu su doktori sve mame stavljali na adaptirano jer se vjerovalo da je ono bolje od majčinog mlijeka - da smo mi stvorili bolje nego što je to priroda stvorila. Naravno, s vremenom se dokazalo suprotno. Mislili smo da smo pametniji od prirode. A o porodima da ne govorimo - ajmo svi na leđa pa tako rađati, ajmo malo ubrzavati i tako koješta, da bi se s vremenom opet pokazalo da to nije najpametnije nego da je ipak puno prirodnije i bolje čučnuti i roditi. A cijelu famu smo razvili oko mijenjanja tog čučnja pri porodu u nešto novo i fascinantno.

Ja isto razmišljam o cjepivima (znam da ti ne), kontali smo da smo riješili puno toga, a eto sada smo završili s tim da zaista tih bolesti nema (da li zbog cjepiva ili ne ne bi se štel mješati), ali ima puno gorih za koje nemamo lijek (a koje su možda ipak povezane s tim istim cjepivima). Iako ovdje spominjem cjepiva, zaista se ne želim upuštati u tu raspravu.

I antibiotici, super spasili su puno toga.. ali gdje nas je dovelo? moguće do mnogih drugih bolesti povezanih s uništavanje crijevne flore i definitivno do nekih superbakterija za koje nemamo antibiotike i eto nas opet na početku.

I da, jesmo iznad prirode u mnogim stvarima i generalno i u domeni zdravlja, prvenstveno tu mislim na kirurgiju i hitnu, no u mnogim drugim stvarima (u domeni zdravlja) često mislimo da znamo bolje a s vremenom nam priroda ipak opali šamar i dokaže da nismo baš tako pametni kako smo inicijalno mislili.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

baš lijepo

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eto drago mi je da smo se složili

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sve što je u dobroj namjeri napravljeno da poboljša život i zdravlje ima i svoje "nuspojave". To ne znači danam se priroda osvetila. Jer ako korist od toga i dalje nadilazi štetu,
    A šamar su od prirode dobili samo oni koji su previše očekivali od tih ljudskih tvorevina ili ih krivo koristili.

Uništavanje (privremeno) crijevne flore antibioticima je mala cijena za korist od spašavanja života tim istim antibiotikom. Bolje biti živ s uništenom florom koja će se brzo regenerirati, nego mrtav sa florom.
    Nisu antibiotici krivi za superbakterije nego pogrešno propisivanje istih.

(a nake su žene ležale, dok su druge čučale i prije 500 godina)
    Posljednje uređivanje od mujica : 12.08.2011. at 11:09

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve što je u dobroj namjeri napravljeno da poboljša život i zdravlje ima i svoje "nuspojave".
    Slažem se, izvrsno si to rekao. Samo mi se čini problematično to što se mi nerijetko prema tim novim stvarima odnosimo kao da zaista nemaju nikakvih "nuspojava" (tako nam ih se prezentira), a s vremenom skužimo da ih ipak imaju i da ponekada nuspojave ipak nisu vrijedne rizika.

To ne znači danam se priroda osvetila.
    Ne ne mislim da nam se osvetila (sorry ak sam se ja krivo izrazila), priroda nam često dokaže da smo zabrijali (tj. ne dokaže nam priroda, nego opet mi sami dokažemo da je to što je priroda napravila bilo bolje).

Recimo sad ta crijevna flora.. Dokazano je da je potrebno da dijete crijevnu floru pokupi od mame (domaće bakterije) -dugo nismo uopće razmišljali o tome da nije povoljno ako pokupi bolničku crijevnu floru (karikiram naravno), pa smo ipak s vremenom skužili. Da li je moguć (a je) scenarij da s vremenom dokažemo da je ta inicijalna kolonizacija crijeva toliko bitna za zdravi razvoj osobe, da je poželjno izbjeći bolničke bakterije koliko je to god moguće, i da će se porod kod kuće promovirati na sva zvona kao najbolja i najzdravija opcija? A ono maknuli smo se od njih jer smo mislili da su bolnice bolje, a eto 100 god poslije dokazali da je roditi doma bolje. Mislim, sasvim je moguće da to bude tako za XY puno godina, uopće nije nemoguće.

I mi funkcioniramo tako oko puno puno stvari... jedemo voće i povrće, onda izmisle vitamine i prezentira nam ih se kao fenomenalna zamjena.. e onda nakon xy godina sami dokažemo da to baš nije najsretnije rješenje jer se ti i ti vitamini ne mogu apsorbirati, ili postoji mogućnost da ih uneseš previše, ili nisu u tom "obliku" dobri za tijelo.. i kaže nam se da ipak jedemo rađe voće i povrće jer se ti vitamini idealno apsorbiraju i okruženi su sa svim nužnim stvarima.

Jel baš bilo nužan taj "odlazak" s voća i povrća na vitamine, pa onda povratak natrag? Ok, ja ću opet o adaptiranom jer mi je to domena. Ista stvar. Na sva zvona "to je bolje od majčinog", svi ajmo adaptirano, da bi na kraju bilo " e ipak nije", bolje dojite.

Al nažalost bojim se da ne ide bez toga.. od svega silnog što se istražuje i pronalazi, neizvedivo je da baš sve bude bolje od onog što je priroda napravila, i to je ok, samo je problem što to uvijek "kasno" spoznamo, tj. stvar se na kraju svede na dokazivanje da je prirodno ipak bolje.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sve što je u dobroj namjeri napravljeno da poboljša život i zdravlje ima i svoje "nuspojave". To ne znači danam se priroda osvetila. Jer ako korist od toga i dalje nadilazi štetu,
    A šamar su od prirode dobili samo oni koji su previše očekivali od tih ljudskih tvorevina ili ih krivo koristili.

Uništavanje (privremeno) crijevne flore antibioticima je mala cijena za korist od spašavanja života tim istim antibiotikom. Bolje biti živ s uništenom florom koja će se brzo regenerirati, nego mrtav sa florom.
    Nisu antibiotici krivi za superbakterije nego pogrešno propisivanje istih.

(a nake su žene ležale, dok su druge čučale i prije 500 godina)
    x

p.s. po naslovu sam na prvu pomislila da je temu otvorila stray cat.

svaka čast na promociji dojenja i trudu, ali ovo mi seže u debeli lov na vještice. mene je mater dojila samo mjesec ipo pa sam u bolnici bila prvi puta prošli mjesec kad sam pošla roditi. ne zagovaram ad, ali ne treba ni ovakve tekstove lijepiti, imho.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mene nije uopće dojila, a gle kak sam pametan
    I lijep.

I nikad nisam bio boležljiv.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Recimo sad ta crijevna flora.. Dokazano je da je potrebno da dijete crijevnu floru pokupi od mame (domaće bakterije) -dugo nismo uopće razmišljali o tome da nije povoljno ako pokupi bolničku crijevnu floru (karikiram naravno), pa smo ipak s vremenom skužili. Da li je moguć (a je) scenarij da s vremenom dokažemo da je ta inicijalna kolonizacija crijeva toliko bitna za zdravi razvoj osobe, da je poželjno izbjeći bolničke bakterije koliko je to god moguće, i da će se porod kod kuće promovirati na sva zvona kao najbolja i najzdravija opcija? A ono maknuli smo se od njih jer smo mislili da su bolnice bolje, a eto 100 god poslije dokazali da je roditi doma bolje. Mislim, sasvim je moguće da to bude tako za XY puno godina, uopće nije nemoguće. .
    Moguće je.U ovom trenutku je to jednako moguće kao i scenarij da će za 50 godina zaključiti da su djeca rođena u bolnicama 15% pametnija i zdravija od djece rođene u kući jer bolnička flora i fauna pospješuju razvoj sinapsi i ne znam kakve imunološke mehanizme koji nas čuvaju od raka.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene nije uopće dojila, a gle kak sam pametan
    I lijep.

I nikad nisam bio boležljiv.
    Ista stvar. Tko zna gdje bi nam kraj bio da smo dojeni

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Ista stvar. Tko zna gdje bi nam kraj bio da smo dojeni
    strah me i pomisliti (ja također nisam dojena)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da¸tko zna.

Ali, možda bismo bili glupi (a ne ovako super pametni i lipi) i pisali gluposti po forumu da smo bili dojeni???

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve me strah toga

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •