Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Anemija sa normalne razine željeza

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Anemija sa normalne razine željeza

Je li itko ima iskustva u trudnoći sa anemijom a da su razine željeza normalne? Meni je gin prepisao da pijem željezo ali doktorica opće prakse mi je rekla da to nema smisla pošto su mi razine željeza normalne (ali su eritrociti, hemoglobin, i hematokrit niski).Ona mi je rekla da bi trebala piti nešto drugo i da bi ona napravila daljne pretrage ali da se obratim ginekologu pošto je to ipak trudnoća... bila je gužva i nisam mogla u detalje s njom i sad sam zabrinuta.... help!

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Često ti se to rutinski propisuje. Meni isto sve normalno, propisao mi željezo, jer kao trebat će mi...

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Često ti se to rutinski propisuje. Meni isto sve normalno, propisao mi željezo, jer kao trebat će mi...
    nažalost, meni nije sve normalno (osim željezo). Ja sam anemična po nalazima - eritrociti, hemoglobin, i hematokrit ispod normalno... ovo mi je 3 trudnoća i uvijek mi je hemoglobin bio malo ispod normale, ali nikad nisam dobila lijekove ala željezo... ali sad su baš niski nalazi i prepisao željezo. Meni muči to da li je to nešto drugo što uzrokuje tu anemija?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj riba26 prvotno napisa Vidi poruku
    Je li itko ima iskustva u trudnoći sa anemijom a da su razine željeza normalne? Meni je gin prepisao da pijem željezo ali doktorica opće prakse mi je rekla da to nema smisla pošto su mi razine željeza normalne (ali su eritrociti, hemoglobin, i hematokrit niski).Ona mi je rekla da bi trebala piti nešto drugo i da bi ona napravila daljne pretrage ali da se obratim ginekologu pošto je to ipak trudnoća... bila je gužva i nisam mogla u detalje s njom i sad sam zabrinuta.... help!
    naravno da je hemoglobin, eritrociti i hematokrit niži nego inaće kad je volumen krvi veći u trudnoći . ako se trebaš nekom obratiti tada je to hematolog koji će pretpostavljam reći da se radi o fiziološkom stanju. Koliko su te vrijednosti niže od normala?
    Posljednje uređivanje od sirius : 13.08.2011. at 00:14 Razlog: tipkovnica

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    naravno da je hemoglobin, eritrociti i hematokrit niži nego inaće kad je volumen krvi veći u trudnoći . ako se trebaš nekom oratiti tada je to hematolog koji će pretpostavljem reći da se radi o fiziološkom stanju. Koliko su te vrijednosti niže od normala?
    Isti ginekolog za sve 3 trudnoće i ipak mi daje lijek ovaj put. Prije kad sam imala niske brojeve rekao bi da je normalno u T da se spuste te razine.. ali valjda su sad preniske.

Hemoglobin 105 (norm. 119 - 157)
    Hematokrit .309 (norm. .356 - .47)
    Eritrociti 3.50 (norm. 3.86 - 5.08)

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Isti ginekolog za sve 3 trudnoće i ipak mi daje lijek ovaj put. Prije kad sam imala niske brojeve rekao bi da je normalno u T da se spuste te razine.. ali valjda su sad preniske.

Hemoglobin 105 (norm. 119 - 157)
    Hematokrit .309 (norm. .356 - .47)
    Eritrociti 3.50 (norm. 3.86 - 5.08)
    ako je željezo normalno , tada željezo nije ono što ti treba i nema ga potrebe uzimati. Možda negdje gubiš krv (imaš li hemeroide? ) ili ti fali B vitamina (potreban za resorpciju željeza) ili nešto treće...to bi mogao hematolog bolje znati.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    ako je željezo normalno , tada željezo nije ono što ti treba i nema ga potrebe uzimati. Možda negdje gubiš krv (imaš li hemeroide? ) ili ti fali B vitamina (potreban za resorpciju željeza) ili nešto treće...to bi mogao hematolog bolje znati.
    nigdje ne gubim krv (koliko znam?!). zadnje 2-3 godine uvijek mi je hemoglobin i hematokrit nizak. čak sam pila željezo 3 mjeseca na početku ove godine (bez da mi se gledalo razine željeza) zbog niske razine ... nakon toga i odmah prije ove T, željezo mi je bilo 17... sada mi je željezo skoro 22 (a normalno je 8 - 30)... dakle nešto drugo ne štima.

mislim da ću ipak svratit do ambulante i pitat uputnicu za hematologa.. nije to loša ideja

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

po meni su ovi nalazi ok za trudnicu, ne mozes ih usporedivati sa ref vrijednostima koje su stavljene za zdravog odraslog covjeka, a ne trudnicu.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

koliki ti je MCV? to je volumen eritrocita, piše koju crtu ispod er,hgb i htc. obično je kod anemija s niskim željezom snižen, kod anemija zbog nekih kroničnih bolesti normalan, a kod anemija zbog manjka b12 i ili folne kiseline povišen. imaš li inače nekih problema sa želudcem ili crijevima, jesi li vegetarijanka?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

riba26, imaš pp.

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

draga riba,
    prije nego odeš hematologu, zamoli dr da ti da uputnicu za feritin. feritin je bjelančevina koja pohranjuje rezerve željeza i odražava ukupno stanje i rezerve željeza u organizmu. nalaz feritina puno će pomoći hematologu da odredi vrstu anemije. slobodno željezo u serumu koje je kod tebe u normalnim vrijednostima, nalaz je koji jako varira-u nekom dijelu dana je više, a već za 10-ak sati niže... možeš imati normalne vrijednosti željeza u serumu i nizak feritin što znači ispražnjene zalihe i potrebu da se uzima željezo u tabletama. zapravo željezo u serumu koje se određuje u svakom biokemijskom labosu je manje važan pokazatelj. feritin rade labosi u bolnicama, raspitaj se gdje je prije gotov nalaz i sa nalazom otiđi hematologu

snow.ml avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

riba i meni su identični nalazi...isto mi je pokazalo da sam slabokrva ali to je vjerovatno zbog većeg obujma krvi...a ja još primam inekcije protiv zgrušavanja...

kako svaka dva tjedna idem transfuziologu poslao me vaditi željezo, folnu i B vit...željezo i B vit. su mi super osim folne ali ona nije jako smanjena nego je nešto niža na što mi je dr. rekao da je to normalno jer sam pred kraj trudnoće i da sam istrošila sve zalihe...trebala bi jesti malo više ribe i jaja i da tako mogu nadomjestiti folnu...
    ja sam se bila bojala za željezo jer imam još malo do poroda i ne bi ga mogla nadomjestiti do kraja...
    najbolje bi bilo otići vaditi krv pa će ti vidjeti što ti nedostaje a možda ti je isto kao i meni...

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Ako ti se neda piti Heferol ili što ti je već propisao probaj spirulinu pacificu, dokazano pomaže u roku par dana, a 100% prirodna. Ne pada teško na želudac i ne boja ti kakicu

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne bi trebala ništa piti. ja sam nosila blizance, eritrociti hemoglobin i hematokrit su mi uvik bili niski a željezo čak 28. moj ginekolog je rekao da je to znak da mi posteljice dobro rade. dok god je željezo ok, ne treba ti baš ništa.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

meni je željezo prije T bilo 5,6 , hemoglobin 108, mcv snižen i sve prethodno što ste nabrojale sniženo; dobila sam heferol i c-vitamin, uz to pijem i folnu..valjda to bude dovoljno ( do slijedeće kontrole );

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    draga riba,
    prije nego odeš hematologu, zamoli dr da ti da uputnicu za feritin. feritin je bjelančevina koja pohranjuje rezerve željeza i odražava ukupno stanje i rezerve željeza u organizmu. nalaz feritina puno će pomoći hematologu da odredi vrstu anemije. slobodno željezo u serumu koje je kod tebe u normalnim vrijednostima, nalaz je koji jako varira-u nekom dijelu dana je više, a već za 10-ak sati niže... možeš imati normalne vrijednosti željeza u serumu i nizak feritin što znači ispražnjene zalihe i potrebu da se uzima željezo u tabletama. zapravo željezo u serumu koje se određuje u svakom biokemijskom labosu je manje važan pokazatelj. feritin rade labosi u bolnicama, raspitaj se gdje je prije gotov nalaz i sa nalazom otiđi hematologu
    Godinama imam problema s anemijom i osim KKS, željeza UIBC i TIBC, redovito provjeram feritin, folnu kiselinu i B12.
    Osim bolnica (ako ne uspijete dobiti uputnicu) rade ih i privatni labovi.

Ako uzimate željezo, sakako ne zaboravite uzeti i dodatno B12 (ako je nizak, ili ide prema niskom) jer željezo u apsorpciji troši B12, pa može doći do velikog umora.
    Ja sam jednom završila na injekicijama B12, jer mi ga je željezo "pojelo".

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Posotvanje svima,
    nova sam na forumu pa se unaprijed isprcavam ako sam promasila kutak za svoje pitanje. Dakle, zanima me jedna stvar, sestra mi imam musku bebu od 3 mjeseca (za 10 dana ce tri mejseca), beba je pri rodjenju imala žuticu negdje 220 bio bilirubin, bila je par dana na suncanju i pusten je doma, normalno napredovao, raste, smije se, jede, spava, sve uredu. Medjutim, danas u savjetovalistu su primjetili da je beba malo blijeda, uputili je na vadjenje nalaza, da bi vidjeli da je hemoglobin spao na 60. Da, nisam medicinske struke, ali znam d aje to jako jako nisko. Molim Vas da mi objasnite zbog cega se to mozda moglo desiti i dali je opasno za život bebe? Molim brzi odgovor, jer sma jako uplasena
    Hvala Vam puno...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •