Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: Nedorečeni recepti...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Nedorečeni recepti...

Rjetko pečem kolače, a još rijeđe pečem neke koje nikad prije nisam. Po receptu radim i one koje radim već godinama, a one koje radim prvi put volim da su mi objašnjeni u detalj. Više sam maher za štrudle, buhtle i slične stvari. I one koje radim odmalena...Ponekad i više puta treba za neki kolač da ispadne savšreno. A kada nešto radiš prvi put u zadnji čas...ah da. Znam, nikad više i sva sreća da trgovine i sutra rade.
    Našla sam na netu jednu tortu od sira i malina (ja bum stavila kupine) i kako to obično biva tek navečer u miru krenula raditi kolač...
    Prva greška u receptu je količina "slatkog vrhnja". Kaj je to uopće slatko vrhnje!? Ja sam kupila u dućanu slatko vrhnje i kaj se desilo...Miksala sam da se zgusne, a onda se odjednom umjesto da se zgusne pretvorilo u rijetku kašu s grudicama...Pretpostavljam da sam trebala kupiti vrhnje za šlag. Zar je to isto???
    Drugo, teta je u receptu napisala da ide 35 ml tog šlaga!!?? Ili sam ja luda ili je ona luda ili 35 ml nije ono što ja misli da je?!?!?!?!
    Pa onda žlica maslaca (na 36 dkg mljevenih suhih keksa, koja bi to kao trebala povezati-mission impossible). Zagrabiš maslac žlicom pa rastopiš ili obrnuto? Ima nas koji neke recepte radimo po prvi put. Uz to mi je propala bijela čokolada koju sam rastopila. A torta sutra poslije ručka mora biti na stolu
    Neki nisu dovoljno maheri pa da to rade ko od šale, neki su po tom pitanu pravi štreberi...
    Ajde pomozite vi meni jer sam pod stresom i neću se smiriti dok sutra torta ne bude gotova. A i bojim se da se sad ti keksi ne sasuše onako sami, natisnuti u kalup. Je, pokrila sam ih i sve, ali...
    Posljednje uređivanje od ana.m : 15.08.2011. at 00:23 Razlog: nemrem ja bez tipfelera

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Količina vrhnja 35 ml je vjerojatno kriva , sigurno se nula negdje izgubila 350 ml bi bilo realna količina za tortu. Što se tiče grudste smjese , to znaći da si dobila maslac. Nije problem u sl. vrhnju nego isključivo u temeraturi istkog kod miksanja (pogotovo na ovim vrućinama), mora biti jako hladno (može i u zamrzivać na 30 minuta) inaće dobiješ -maslac (koji je fin pa ga možeš pojesti). Za kolač moraš kupiti novo.
    Što se tiče količine maslaca u podlozi , jednostavno stavi više. Ako se podloga ne peće tada se u sitno mrvljene kekse dodaje otopljeni maslac i sve skupa smiksa, to ispadne mrvičasto, ali se nakon toga utisne u kalup. Kad se torta dobro ohladi, maslac u podlozi se stisne i podloga bude tvrda. I da jedana žlica maslaca , znači zagrabiš maslac žlicom da žlica bude vrhom puna (ne ravnaj po žlici).
    Posljednje uređivanje od sirius : 15.08.2011. at 00:33

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hvala ti sirius.
    Ovo s maslacem sam zaključila sama da je premalo pa sam zagrabila još i još dok nisam smatrala da bi trebalo biti dovoljno. Nisam opet htjela previše, ostslo je mrvičasto, natisnula sam dobro, samo se nadam da to do sutra ipak neće biti predugo da tako samo stoji. Stavla sam malo prozirne folije da se ne sasuši...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ana daj napisi recept.
    ovako 35 ml, moze biti realno a i ne. jer ja imam jedan recept di u biskvit ide 0,33 dl slatkog vrhnja sto ce reci 33 ml. dakle sve je moguce.
    sa sirius se slazem okotempreture slatkog vrhnja. to je vrhnje za slag ali mlijecno, ne biljno. koliko ja znam meni se to vrhnje nikad ne postane cvrsto kako ovo biljno, ali mu je okus puno bolji.
    sto se tice maslaca. ako je to za koru, odnosno cvrsti dio, pajedna zlica maslaca je po meni dovoljna. maslac stavi umikrovalnu i otopi ga i dodaj keksima. mene nervira onaj kolac sa sirom u kojem se ta smjesa jos i pece. pa kad taj maslac pocne curiti van kalupa. ja pak mislim da ga je tamo previse.
    uglavnom kako sto rekoh napisi recept pa cemo ti moci vise pomoci.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Priprema
    • 1
      Čajne kekse sameljite i pomješajte s rastopljenim margarinom i po želji dodajte šećera (u prahu). Isipajte smjesu u kalup za tortu te ga ravnomjerno rasporedite po dnu i čvrsto potisnite prstima, da se formira kao čvrsta kora. Stavite u hladnjak na pola sata, dok pripremate kremu.
    • 2
      U jednoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje.
    • 3
      U drugoj zdjeli miksajte i dodajte sastojke ovim redosljedom:
      Umiksajte svježi sir i mascarpone sa šećerom. Dodajte mu rastopljene želatina listiće i naribanu koricu limuna. Nakon toga, dodajte smjesi izrađeno slatko vrhnje te dalje mješajte žlicom / špatulom. Smjesi dodajte rastopljenu bijelu čokoladu, te na kraju smrznute maline.
    • 4
      Kremu ravnomjerno rasporedite po ohlađenoj kori te ostavite u hladnjaku 3-4 sata prije serviranja.
    Sastojci
    Posljednje uređivanje od ana.m : 15.08.2011. at 08:05

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ovo sam samo kopipejstala jer nemam vremena. Ovo se ništ ne peče...

Ovo je zapravo više topic jadanja...I a ovi kaj se kuže u kolače pomognu meni i meni sličnima. Otiši muž u potragu, javim rezultate.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A kad sam već tu...kak se ova želatina otapa. Samo stavim u posudu pa na vatru ili kak?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    A kad sam već tu...kak se ova želatina otapa. Samo stavim u posudu pa na vatru ili kak?
    Namoći listiće ili mljevenu želatinu u 10 žlica velikih hladne vode , ostavi da nabubri (oko 10 min), otapaj na jako laganoj vatri, kad se otopi (mora biti prozirno kao bjeljanjak jajeta nakon otapanja) skloni sa vatre i pusti da se malo ohladi uz mješanje oko 5 min, te umješaj u smjesu uz neprestano mješanje mikserom (uljevaj u metlice miksera).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ana, našla sam sličan recept koji je bolje objašnjen pa usporedi. ja inaće radim ovu tortu sa recepta (mog ) i uvijek uspije http://www.coolinarika.com/recept/jo...a-sa-jagodama/

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Zato ti ja radim nove recepte samo ako imaju 100 komentara ispod gdje je sve objasnjeno. Ja bi rekla 350 ml,slatko vrhnje/vrhnje za slag-to je isto,moze biti ovo o cemu cure pricaju, da mu je pretoplo bilo. Mene bi ovaj recept zeznuo sa zelatinom, ne znam kako je staviti u hladnu smjesu a da se sve ne zgruda.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Sirius, hvala na objasnjenu za zelatinu, makar to ne bi isprobavala jer mi smrdi na fijasko

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tua prvotno napisa Vidi poruku
    Zato ti ja radim nove recepte samo ako imaju 100 komentara ispod gdje je sve objasnjeno. Ja bi rekla 350 ml,slatko vrhnje/vrhnje za slag-to je isto,moze biti ovo o cemu cure pricaju, da mu je pretoplo bilo. Mene bi ovaj recept zeznuo sa zelatinom, ne znam kako je staviti u hladnu smjesu a da se sve ne zgruda.
    željatina se zgruda u hladnoj vodi , ali otapanjem se rastopi i smjesa postane jednolična . Uvjet je da je vatra stvarno lagana , a želatina namočena ranije.

I ne umješati u vrhnje/sir/jogurt dok je još vruće malo ohladiti prije uz mješanje.
    Posljednje uređivanje od sirius : 15.08.2011. at 08:20

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tua prvotno napisa Vidi poruku
    Sirius, hvala na objasnjenu za zelatinu, makar to ne bi isprobavala jer mi smrdi na fijasko
    nema šanse da ne uspije, ja isprobala sa mljevenom i onom u listićima, po ovom postupku nema greške.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

po meni bi bilo dovoljno tih 35 ml slatkog vrhnja. jer u kremu ide i sir i cokolada i smrznuto bobicasto voce koje ce pustiti sok kad se otopi. evo ti par linkovana kojima imas slicne kombinacije. pa ces vidjeti da ide malo vrhnja. naravno uvijek postoji i mogucnost greske. to moras sama procijeniti.

http://www.veceraza5.rtl.hr/show/2011-05-24
    http://www.velis.hr/recepti/

na ovom receptu pak ide puno vise vrhnja
    http://sweetcorner-jasenka.blogspot....ini-cakes.html
    http://www.gastro.hr/1600.aspx

nism bas pomogla ostavila sam te u nedoumici

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ovo s laganom vatrom sto sirius prica ja mrzim. sve ali bas sve te stvari stavim u mikrovalnu na otapanje. i cokoladu. naravno da samnjim jakost i vrlo kratko vrtim. ana imamo istu sta ne? stisni na power narecimo 5 i satvi 20sec. naravno provjeri na 10.
    ja naime imam plin pa mi je to sve komplicirano.

nego sta ste sve gladne ovako rano ujutro

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

to nisu nedorečeni nego pogrešni/netačni recepti
    nedorečeni recept je onaj koji u sebi sadrži nešto od sljedećeg
    - brašna koliko treba/ište (koliko je to?)
    - ostaviti malo da stane (koliko dugo?)
    - peći u zagrijanoj rerni (na koliko stepeni?)
    - ...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

http://www.coolinarika.com/recept/wh...lom-cokoladom/
    evo i cijelog recepta
    ja bi u kolac stavila 350, zapravo 2 čašice slatkog vrhnja (ako imaš Lidl u blizini njihov je najeftiniji i uvijek se fino umuti - Milbona). Ipak tu ide želatina pa bi možda bilo prestisnuto na manju količinu šlaga.
    Ništa se ne bi desilo ni da staviš 35 ml, možda bi bilo malo kiselije radi takvog voća i sira i jako malo šlaga, u tom slučaju probaj kremu prije nego je naneseš, pa ako ti je prekiselo, stavi još malo šećera.

borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Prva greška u receptu je količina "slatkog vrhnja". Kaj je to uopće slatko vrhnje!? Ja sam kupila u dućanu slatko vrhnje i kaj se desilo...Miksala sam da se zgusne, a onda se odjednom umjesto da se zgusne pretvorilo u rijetku kašu s grudicama...Pretpostavljam da sam trebala kupiti vrhnje za šlag. Zar je to isto???
    Slatko vrhnje nije greška u receptu.

Ili si predugo miksala ili nije bilo dovoljno hladno...
    Ja koristim slatko vrhnje i meni je bolje od vrhnja za šlag.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    ovo s laganom vatrom sto sirius prica ja mrzim. sve ali bas sve te stvari stavim u mikrovalnu na otapanje. i cokoladu. naravno da samnjim jakost i vrlo kratko vrtim. ana imamo istu sta ne? stisni na power narecimo 5 i satvi 20sec. naravno provjeri na 10.
    ja naime imam plin pa mi je to sve komplicirano.

nego sta ste sve gladne ovako rano ujutro
    neki kasksju pa nemaju mikrovalnu. ja moram sve po starinski.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

da, ja ne bi stavljala svjezi sir, vec samo mascarpone.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    neki kasksju pa nemaju mikrovalnu. ja moram sve po starinski.
    cuj to ima svojih prednosti
    znam da ana ima istu mikrovlnu ko ja pa da joj bar malo pomognem. vis da sam gore dala i za jednu i za drugu varijatnu recepte. pa da me ne posalje negdje.... ovako se mogu nadati pozivu na kolac
    Posljednje uređivanje od spajalica : 15.08.2011. at 08:54

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ma nisam mislila da je slatko vrhnje greška, nego nejgova količina, pa ne znam kako uopće izmiksati tako malo... Kaj se sira tiče, to nemrem mjenjati jer sam kupila samo sir, ne i mascarpone. htjelsa sam da se zgusne, a onda se desilo kaj se desilo. Vrhnje je do tada bilo u frižideru. Za listiće ću probati, nadam se da će uspjeti. Imam backup plan, a to je domaća štrudla od višanja (s domaćim tijestom). To mi ide od ruke... Javim razvoj situacije, muž još nije došel domaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! uf, uf!

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ovako:
    - kaj se tiče maslaca i keksa, cure su ti već rekle, maslac nekako otopi i umiješaj u kekse... mislim da ni ne treba veća količina maslaca, jer ti keksi svi više-manje sadržavaju maslac, a to kad se utisne u kalup, već se poveže, ne brigaj... ja osobno u to NIKAD ne dodajem šećer, jer su keksi ionako slatki...
    - želatinu mrzim iz dna duše, stoga kad vidim u receptu da u kolač ide želatina - preskačem (ne želatinu, nego kolač - ne radim ga uopće!)
    - slatko vrhnje... i meni se čini da je navedena količina malo, s obzirom da sira ide samo 30 dkg...
    - e, sad sir - ja bih isto pomiješala kravlji i mascarpone, ne bih stavljala samo mascarpone jer je on premasan... u receptu je navedena količina 30 dkg, što mi se čini malo, jer kad radim obični čizkejk, stavim sira 70 dkg i ne ispadne bogznakako visoka torta, tako da ako staviš samo 30 dkg (ok, tu je još 10 dkg čokse, ali to i nije neka količina), ne znam kolika će ti to torta biti

ahhh, sad sam tek skužila i ovih pol kila malina... hm, a možda je ipak sve u redu???

enivej, javi nam ishod, baš me zanima

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Torta je u frizu. izmiksala sam 350ml šlaga pa stavljala dok mi se nije učinilo da je dosta, malo je ostalo. Sira ide malo, ali to je dovoljno i tih 10 dkg čokse kad se otopi nije puno. Da sam stavila 35 ml vrhnja to ne bi bilo nništa. Umješala msline, namackala i sad se to povezuje...Sad planiram još malo vrhnja smiksati i namazati na vrh jer moja ne izgleda kao ova na slici, sva je puna voća. Želatina mi je uspjela po naputku od sirius. ​Hvala . Ali sam se napatila s čoksom...uf! Otapala sam ju u mikrovalnoj i sve je izgledalo super. bilo je onako još pae grudica za otopiti, stavila sam na još 10 sec i onda se sve nekako stvrdlo . Pa sam stavila na paru, ali imala sam osjećaj da se samo suši umjesto da se topi. Pa sam dodala par kapi mlijeka i onda se otopilo ali nije bilo onako fina rastopljena čokolada. Ali kad se yulije u ovu smjesu ionako je bitan okus, izgledalo je dobro....Kad probamo javim kakva je, možda je i uslikam.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kada topis coksu u mikrovalki i bude jos par grudica za otopiti nemoj je vracati u mikrovalku nego ju samo promjesaj i otopit ce ti se sve.
    Kada je predugo unutra onda se zapece i hoce izgoriti

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

tako je, i puding kad kuhas pred kraj promijesaj i vidjet ces da ce se odmah skrutnuti

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ijel jestiva,bašsmo mogli i svratit dok smo išli iz Stenjevca( e da sam ranije vidla temu)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nego ana ukljucih malo mozak i sjetih se da si prije par godina digla temu za upomoc s ticno masom isto u ovo doba godine. koliko me mozak sluzi torta je bila super, tako da mislim da nema razloga ni ove godine za brigu.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

ana nadam se da će torta bit slasna
    ja se samo moram vratit na slatko vrhnje i vrhnje za šlag. šta se tiče vrhnja za šlag s njim nemam nikakvih problema, ali slatko vrhnje se može kupit u čašici, konzistencije kao i kiselo vrhnje i stvarno ne znam što s njim? idu li u recepte u kojima piše slatko vrhnje vrhnja za šlag ili to već tučeno, je li to isto? ukus baš i nije.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj vančika prvotno napisa Vidi poruku
    ana nadam se da će torta bit slasna
    ja se samo moram vratit na slatko vrhnje i vrhnje za šlag. šta se tiče vrhnja za šlag s njim nemam nikakvih problema, ali slatko vrhnje se može kupit u čašici, konzistencije kao i kiselo vrhnje i stvarno ne znam što s njim? idu li u recepte u kojima piše slatko vrhnje vrhnja za šlag ili to već tučeno, je li to isto? ukus baš i nije.
    Slatko vrhnje je slatko vrhnje, kiselo je kiselo. Vrhnje za šlag je slatko vrhnje sa dodatkom zgušnjivaća . Pogledaj tu http://www.veronika.hr/proiz-vrhnja.html Inaće slatko vrhnje može biti i u čašici od 2 dl, ali se sad rijetko nalazi ima u Lidlu

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj vančika prvotno napisa Vidi poruku
    Slatko vrhnje proizvodi Pik Rijeka i na našem području ga uvijek ima.Ono je u čašici i tekuće je konzistencije.

Ne koristi se takvo nego ga treba stući. No, ne smiješ tući koliko hoćeš nego pažljivo pazeći trenutak kad postane šlag i odmah prestati. Par sekundi poslije više nije šlag nego postaje putar. Znači tuče se kratko, oko minutu. Najbolje naučiš pokušavajući.

A zašto se mučiti kad vrhnje za šlag uvijek uspije?

Zato jer je ukus prefin, ne može se nikako usporediti. Ako naiđete na slatko vrhnje PIK-a Rijeka, probajte. Naprimjer sa jagodama. ili sa sladoledom. Ili sa domaćim kesten-pireom. Neopisivo dobro.

Treba mu dodati šećera kad je već tučeno, najbolje u prahu.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i meni je slatko vrhnje broj jedan po okusu, bas kao sto Beti3 kaze - neusporedivo i prefino
    ali ga vrlo rijetko kupujem zbog vec navedenih problema s tucenjem - trenutak nepaznje i imas maslac
    a drugo je cijena - 1 casica od 2dl kosta oko 11 kuna

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

sirius i beti bilježim se sa štovanjem tnx

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

što znači istuči vrhnje ili maslac? izmiksati mikserom?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Slatko vrhnje proizvodi Pik Rijeka i na našem području ga uvijek ima.Ono je u čašici i tekuće je konzistencije.

Zato jer je ukus prefin, ne može se nikako usporediti. Ako naiđete na slatko vrhnje PIK-a Rijeka, probajte. Naprimjer sa jagodama. ili sa sladoledom. Ili sa domaćim kesten-pireom. Neopisivo dobro.

Treba mu dodati šećera kad je već tučeno, najbolje u prahu.
    potpis
    najbolje slatko vrhnje
    neko vrijeme ga je bilo za kupiti u mercatoru
    ali nije prolazio, ljudi nisu znali, na kraju je ispalo da ga jedino ja kupujem
    a drugima bi prošao rok i prestali su ga nabavljati
    zato ga obavezno kupujem kad idem doma
    i mama mi ga nosi kada dolazi u zagreb
    u našu omiljenu tortu od mascarponea i višanja obavezno ide samo PIK slatko vrhnje
    s tim da sam sad vidjela da osim slatkog vrhnja u čašici PIK sada ima i vrhnje za šlag u "kartonu" (ne znam kako bi to nazvala) od 500 ml

a kad već hvalim PIK, njihovo kiselo vrhnje mi je br. 1
    ima 16% mm i čvrsto je, kompaktno, ukusno

ne, nemam dionice PIK-a

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo me...
    Prvo, torta je planula. Bila je jako fina, svi su je pohvalili. Osobno, mogla bih biti i zadovoljnija. Izgledom kao prvo, a kao drugo, da je bila bolje hladna, tj. da se bolje stisla. Doduše, da se bolej stisla bolje bi i izgledala. Nažalost u škrinju mi nikako ne stane. Vjerujem da bi slatko vrhnje bilo bolje za ovu kombinaciju, ali kad ga ne znam tuči...Naučit ću. Inačem ja sam bila kupila od Bayerlanda (valjda se tak piše) i tih 2dcl košta 11,49kn
    Torta je stvarno fina i ako je ponovo budem radila (a vjerojatno budem imam još smrznutih kupina) probat ću sa slatkim vrhnjem i bolje otopljenom čoksom.
    Nego, pitanjce...Da li se to slatko vrhnje isto stvrdne onako kao biljno vrhnje ili ipak bude malo rijeđe...dosta rijeđe. Jer kad se meni desilo to da ode u putar nije bilo dovoljno čvrsto, činilo mi se prerijetko?!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj rayna prvotno napisa Vidi poruku
    Da

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

O moraqm se požaliti...Nipta mi jednostavno nije išlo od ruke. Ne znam je li stres ili umor ili što....
    Napravila ja tijesto za štrudlu. Ispalo savršeno, nikad tak dobro niej bilo razvlačilo se samo tak. ALI...Nemam stolnjak pa sam se mučila prvo s krpom pola tijesta razvukla na stol, to se sve zaljepilo ofkors, pa sam morala sa špahtlom taj dio osrtugati sa stola i baciti u smeće, je l'. Ajde sfrkala nekako tu jednu. Krenula drugu pažljivije kao...kad li...sve se zaljepilo za krpu!!! . Morala sam ga ostrugati s krpe i baciti u smeće jer se to tijesto naravno ne smije ponovo mjesiti...U tom trenutku mi se desilo zamraćenje uma! Stisnula sam to tijesto u grudu, ljuta ko pas, i zavitlala s tom grudom ravno prema pultu na kojem je još uvijek stajala zdjela sa višnjinim sokom...I gruda ravno pljus u taj sok..... Nisam smjela vrištati jer su u sobi bili MM-ovi starci, ianče bi me čuli daleko. A ja sam glasna. Treba li nastavak? Sva sreća da je torta ispala dobro jer je i tijesto i sve vezano za štruldu završilo u smeću... Ne znam što mi bi. Uvijek su mi takve svari uspijevale. Samo znam da glavobolja nije popustila do danas ujutro.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Možda da si koristila Kremfix?
    (Pazi sada drvlje i kamenje).

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kremfix? Misliš umjesto želatine?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kremfix? Misliš umjesto želatine?
    U stvari ne, sada sam ponovo pročitala recept.
    Nisam odmah skužila da vrhnje ide u kremu sa sirom, mislila sam da je odvojeno. Makar možda bi pomoglo, zbilja neznam. Ja obično koristim biljno,jel je lakše za rad, iako je mliječno finije.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj rayna prvotno napisa Vidi poruku
    Da, mikserom. Na brže, kod mene 3. brzina.

Tuče se slatko vrhnje sve dok ne postane šlag. Znači kompaktno, ne tekuće, ana.m.

Fini, bijeli šlag, od kojeg se mogu raditi i ukrasi na torti. Ali, nema okretanja pogleda dok se tuče. Treba naći baš taj trenutak kad je dovoljno kompaktan, a nije još prešao u stanje putra. Ne liči još na putar, ali već dobije onaj masni ukus.A ako se odvoji kruti i tekući dio, onda ste promašili cijeli fudbal.

Ne treba mu Kremfiks ako će se brzo upotrijebiti, tj popapati.

ana.m hvala na opisu pogotka, baš si me nasmijala. Da li su se pitali kakva je to čudna buka u kuhinji? A ti, onako kul, ma to tako piše u receptu.

I tko je vidio da kolači uvijek ispadnu dobro. Naročito je super kad napraviš rođendansku Zadarsku tortu koju si radila desetke puta,i ujutro nađeš frižider koji pliva u čokoladi, a od torte ostao samo biskvit, mljackav i natopljen. Nisam otkrila zašto.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hahahaha!!! Mogu misliti tvoju facu beti3 kad si to vidjela... Za izradu torte nisu bili prisutni, a za šrudlu je fala bogu znal samo muž!
    E vidiš. meni se nije to vrhnje uopće stvrdlo, ni malo, bilo je tekuće, kao malo gušča smjesa za palačinke, a onda se odjednom desilo ovo kaj pišeš...odvojio se kruti dio od tekućeg. Nije očito bilo dovoljno hladno???

p.s. bolje da ne znaš kako je kuhinja izgledala nakon pogotka!!!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

definitvno ti nije vrhnje bilo dovoljno hladno.

drago mi je da je torta uspjela.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

p.s. spajka čak sam na isti datum otvorila temu, prije točno tri godine...i eno je još aktivna!

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E ana bas sam se nasmijala s dogodovstinama oko strudle.bitno da je torta bila slasna i da je ekipa bila zadovoljna

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku

I tko je vidio da kolači uvijek ispadnu dobro. Naročito je super kad napraviš rođendansku Zadarsku tortu koju si radila desetke puta,i ujutro nađeš frižider koji pliva u čokoladi, a od torte ostao samo biskvit, mljackav i natopljen. Nisam otkrila zašto.
    To se i meni dogodilo s rođendanskom tortom, bila je potpuno normalna kao i uvijek i nakon par sati u frižideru ispustila neku vodu, od kud nemam pojma... Horor. A bila je šlag krema, biskvit i čokolada od kud ta silna vodurina nikad nisam skužila.
    A vrhnje za šlag ja uvijek koristim vindijino i uvijek ostavim jedan dan u frižideru prije korištenja i bude super čvrsto i fino, ali sad po ljeti, nakon 24 sata sam otvorila i izgledalo mi jje malo sumnjivo, miris bio ok, ali kad sam počela miksati odmah se razdvojilo na grudice i vodu. Možda si jednostavno naletila na vrhnje koje je predugo stajalo ispred frižidera u dućanu ili tako nešto.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •