Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: potkrovlje, koliko je to iskoristivih kvadrata?

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno potkrovlje, koliko je to iskoristivih kvadrata?

Ako ima netko tko se kuži jer ja nemam osjećaj koliko bi se moglo kvadrata zaista izvući od tavana koji na samim kajevima ima samo oko 60 cm zida, a ispod je površina kuće oko 65 kvadrata?
    Jel to 25 ili 45 kolko tolko iskoristivih m2???

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Dok ti ne odgovori netko od struke, evo dva linka gdje se vidi da se može iskoristiti veliki dio potkrovlja, i više od ovih 45m2.

http://metro-portal.hr/kako-urediti-potkrovlje/8362
    http://www.youtube.com/watch?v=g1_hN64l2A8

I nama je cijelo potkrovlje neiskorišteno, pa tražim ideje...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ovisi koji je nagib krova, te da li je krov jednovodni, dvovodni, četvorovodni ...
    Da li ima krovnih kućica i ukoliko nema, da li ih je moguće postaviti?

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma onako klasični na sredini jedna greda dužine cca 6,5 m koja je dosta visoko, a onda se spušta na 2 strane prema dužoj strani kuće što je cca 10m to jest od te grede svaka strana u tlocrtu je po 5 m.
    Uopće ne znam jel ovo netko može skužiti kako sam napisala, ali ne znam kako bih drugačije opisala.
    Hvala Beti3, pogledat ću.
    Mi ne posjedujemo to potkrovlje, ali MM žarko želi kuću pa sam jučr nešto gledala blizu frendice.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Moram priznati da ne kužim ovo što si napisala. Trudnički mozak i rano jutro u kombinaciji...
    Kolika je tlocrtna površina onih 65 m2 izraženo u a x b? Koja je visina u sljemenu? Ima li nosive konstrukcije po podu? Kakav je postojeći pod?

Mi živimo u potkrovlju, ima oko 70 m2, iskoristili smo svaki centimetar kvadratni. Jedini problem je bio što nismo mogli prostorije razmještati kako smo htjeli, već smo morali poštovati nosivu konstrukciju krova, pa nam je kupaona jako, jako mala.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj EvaMONA prvotno napisa Vidi poruku
    Ako ima netko tko se kuži jer ja nemam osjećaj koliko bi se moglo kvadrata zaista izvući od tavana koji na samim kajevima ima samo oko 60 cm zida, a ispod je površina kuće oko 65 kvadrata?
    Jel to 25 ili 45 kolko tolko iskoristivih m2???
    kako misliš iskoristivih? iskoristiti možeš svaki centimetar, kako kaže Mojca.
    ako misliš iskoristivih, u smislu prodajnih, odn kupovnih...onda se to malo drukčije računa....
    npr...sve što je ispod metra visine ne ulazi u površinu, od metra do dva se uzima 75 % površine kao iskoristive, a iznad 2 najnormalnije. makra je tako bilo dok sam radila još...
    u biti ne razumijem koja korisna kvadratura te zanima....

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ma više sam mislila ne ono da samo tamo gurneš neku komodu ispod najnižeg dijela nego da cure barem mogu uspravno stati i jurcati pa da njima u tom tavanskom dijelu dok su male za početak knaufom konstruiramo zidover i napravimo jednu veću sobu i prije naravno izolaciju, ali da ne idem jako pod kosinu.
    Osnovni tlocrt kuće je širina 6,5m i dužina 9,5 m, a krov je pstavljen da ova njviša crta (jel se to zove sljeme) krova ide po ovoj dužini od 6,5 m i spuštaju se jednaki krakovi prema dolje. ne znam bolje objasniti.
    Ispod krova su samo drvene grede, a sa strane taj vrlo niski zidić su cigle. Inače kuća izvana ima fasadu.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Sad si to mogu zamisliti. Jedino ne kužim na kojoj je visini sljeme? To je bitan podatak. Kad je građena kuća?
    Ma sve ti se to može iskoristiti, moj svajet ti je da ako ideš u radove, sve obložiš knaufom, do dna kosine, zašto bi nešto ostavljala? Stavite dobru izolaciju, pa ćete u budućnosti uštediti na grijanju.
    Ima li gore vode? Vjerovatno nema, ali ako planirate sobe, bilo bi zgodno da je blizu i kupaona, cure će biti sve veće i sve će više vremena provoditi u kupaoni... računaj da ako dovodite vodu, morate imati i odvod te vode, pa ćete se morati spojiti na postojeći odvod, dakle lupati po donjoj kupaoni.
    Pitanje je i kakav je pod. Ako su grede, to treba modernizirati. Najjednostavnije (ali ne i najjeftinije) je Ytonogov bijeli pod, brzo, čisto i suho.
    Računajte da su krovni prozori dosta skupi (gledajte jedino Velux, drugo je sve hm-hm..!),
    Kako riješiti grijanje, ako ima centralno plinsko, treba vidjeti da li je bojler dovoljnog kapaciteta da grije još jedan kat...
    Kakav je crijep? Koliko je star? Koliko još može izdržati?
    Računaj da unatoč izolaciji ljeti trebate klimu....

Evo, to su sve neke stavke na koje treba računati. Nadam se da te nisam obeshrabrila, govorim o čistoj realnosti. Najbolje je naći dobrog građevinara da sve to procijeni.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mojca ovo su upravo pravi podaci za nekog tko cijeli život živi u gradu i grije se preko toplane (ni brige ni pameti, a uvijek i pretoplo).
    Ionako bi ako se odlučimo na taj ogromni korak lupala donju kupaonu.
    U stvari je najveća šteta što je kao uređen donji stan u suterenu/podrumu (samo oni mali prozori gore vire na vrt), a meni od toga ništa koristi.
    Puno ti hvala na ovako konkretnim smjernicama, jer onak iz glave nisam niti znala što bi to otpr. sve trebalo da se taj tavan osposobi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •