Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
U zadnje vrijeme svi pricaju o dnevnom najmu u Zg pa cak i okolici koja gravitira gradu.
S obzirim da cu u doglednoj buducnosti imati prazan stan,pogledala sam u airbnb sto to konkretno iznosi i nisam bas sigurna da se isplati u odnosu na klasicni najam.
Dok platis rezije, porez i ostala davanja, proviziju air-u,dok platis cistacicu, svako malo setove plahti i rucnika,popravci...mislim da se to slabo isplati. To trazi bas veliki angazman. Turisti u Zg dolaze na noc,dvije,eventualno tri, i za to mali stancic mogu dobiti po 200kn /noc. A malo ih ima cijeli mjesec iznajmljeno.
Nije to kao na moru gdje je sve od 400kn/noc ili vise i ostaju bar tjedan dana.

Jedina prednost dnevnog najma mi se cini ta da ti se ne moze uvaliti neki ptsp podstanar koji moze godinama nista ne placati i demolirati ti stan usput.

Ima tko vlastita iskustva?
Ne isplati se kupiti nekretninu i iznajmljivati je (na dnevnoj ili mjesečnoj bazi, nije isplativo nikako jer uloženo ne možeš vratiti za sto godina). Ovo što Lili piše, to su iznimke kad naletiš na jeftinu nekretninu, svi znamo da toga baš i nema. Znači mi se bavimo iznajmljivanjem. Sezona traje tri mjeseca. Ulaže se strašno puno (ne pričam o samoj nekretnini, to neću ni računati). Porez, paušal, renovacije, namještaj..Posao je velik jer ne možeš tako nešto raditi uz posao (ako imaš više apartmana),ja sam gostima na raspolaganju 24 sata dnevno. Nama se itekako isplati jer nismo morali kupiti nekretninu, odnosno jedna nekretnina kompenzirana je drugom. Imamo sreću zbog jako dobre pozicije i jako dobrog nasljedstva, jako puno zemljišta koje nekad nije vrijedilo previše, danas vrijedi puno. Puno domaćih turista zaletilo se i kupilo stan jer su bili uvjereni, kao i većina naših ljudi, da je to laka lova i da se uloženi novci vraćaju brzo. To je ja mislim za života gotovo nemoguće, odnosno radi se o nekih 30-ak godina, što je glupo uopće upuštati se u to. Danas im stanovi stoje prazni jer traže ogromne novce za mjesečni najam i to im ovdje nitko neće, nismo u Zagrebu i stanovi su mjesečno puno jeftiniji nego tamo, a ljeti iznajmljuju koliko uspijevaju iz Zagreba, uglavnom malo, a ostatak su oni tu. Da skratim priču, dnevni najam se isplati ako imaš nekretninu viška i ako imaš vremena. Troškovi su veliki (svake godine ima štete i to ide pod normalno) ali je zarada puno veća