Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 94

Tema: kako perete pernate jakne

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno kako perete pernate jakne

nemam sreće s tim pernaticama: moje se peru fantastično, perje ostane rahlo, jakne napumpane...
    neki dan sam oprala MM-ovu, mogu je baciti (GAS).
    jutros Orkinu... mislim da će je snaći ista sudbina (IANA). evo, sušim je fenom de bih li razbila grude od perja... ništa ne pomaže.
    prala u mašini na 30°, točno kako i piše.
    zašto se to događa na njihovim, a moje ko nove?!
    ili je to možda zato što su njihove crvene, a moje zelena i bijela :/

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Imas dvije. A oni jadni sad nijednu....
    ...
    Ne bih se ni usudila prati skupu pernatu jaknu. Hemijsko ciscenje i dovidjenja. Na 30 C nema centrifuge. A mozda bas centrifuga rastrese perje. :?

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A jesi čula za one neke kuglice koje se stave u stroj za vrijeme pranja pernatica? Izgledaju kao loptice za tenis. Oe sprječavaju grudvanje perja. Ja ih imam, ali iskreno, nikad ih nisam koristila jer uvijek zaboravim. I ja isto pješke odljepljujem perje rukama.

Ali probaj si to nabaviti. Ja dobila u Magmi.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nse pernate jakne pere u storju za pranje rublja
    na jednoj cak pise samokemijsko ciscenje, ali ne mogu je toliko cvesto nositi na kemijsko, jer se cesto sporka, bijele je boje, tako da i nju ubacim i nema problema...

neke se trebaju malo duze susiti i onda te grudice perja same 'izadju' tj nestanu
    nadam se da ce i tebi tako biti

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Imas dvije. A oni jadni sad nijednu....
    ...
    Ne bih se ni usudila prati skupu pernatu jaknu. Hemijsko ciscenje i dovidjenja. Na 30 C nema centrifuge. A mozda bas centrifuga rastrese perje. :?
    draga moja, ta zelena je stara točno 11 godina. kupila u H&M, na sniženju, za 19 švicarskih franaka. i drži se ko grom!

nisam stavila na ručno pranje, tada nema centrifuge, već na "fajnveše", 30°- centrifuga 400 okretaja.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja bih suhu jaknu stavila na centrifugu, na veliki broj obrtaja. Ako je to ne rastrese, nece nista.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Vjerojatno oni zaslužuju novu jaknu, a ti ne

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stavi loptice za tenis u mašinu dok se peru
    navodno pomaže

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    stavi loptice za tenis u mašinu dok se peru
    navodno pomaže
    Loptice s jaknom u susilicu. Isprobano. Samo treba vidjeti koju temperaturu susilice jakne podnose. 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pernate jakne treba sušiti u sušilici i nema grudica! Ispadnu super!

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja sam si samopranjem uništila jednu skupu jaknu,bila je bijela i fino napuhana a poslije pranja žuta i slijepljena. Nosila na kemijsko, pa mi teta objasnila da se perje često zamašćuje da bude nepropusno i da se takve jakne ne peru u mašini. meni su je 4! puta oprali i presušavali, uspjela se napuhnut al još ima žučkasti sjaj.. :/

Otad samo na kemijsko sve jakne..

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

moje su dva tri dana na susili, svako malo ih protresem i sve ok. ali moraju zaista se par da na susiti, najbolje blizu radijatora.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

isuse, koliko gresaka 1

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Sušila frendu jaknu u sušilici i super, k'o nova! Isto GASova

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mozda da ju tu i tamo dok se susi malo izlupas kloferom?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moze li mi neko reci jel moj prijedlog sa suhom centrifugom applicapble ako nemas susilicu

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jaknu od perja perem u masini, na 30-40 stupnjeva, ubacim dvije ping-pong loptice to mi je rekla jedna teta sivalica ... i sve bude ok. Inace sam prije oprala, pa susila i prstima rascupavala dio po dio koliko mozes uhvatiti kroz tkaninu, pa opet susila i tak u nedogled ...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo, protresam tu Orkinu svakih petnaestak minuta i raspuhujem je fenom. Muževoj nema spasa, ko je šiša.
    Ali te male mi je tako žao.
    Znala sam ja za tu foru s lopticama i uvijek to drugima govorim, ali poučena dosadašnjim uspjesima... nisam... eto...
    Dakle, nemojte mi sada savjetovati sušilicu... jerbo je nemam. Nemojte ni loptice - nisam ih stavila.
    Meni se čini da bi bilo najbolje objesiti je negdje na buru.
    ninet, a da fakat stavim na 1400 okretaja?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja često perem i sušim u mašini i super su,daj nekome tko ima sušilicu da je opere ponovo i osuši

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    evo, protresam tu Orkinu svakih petnaestak minuta i raspuhujem je fenom. Muževoj nema spasa, ko je šiša.
    Ali te male mi je tako žao.
    Znala sam ja za tu foru s lopticama i uvijek to drugima govorim, ali poučena dosadašnjim uspjesima... nisam... eto...
    Dakle, nemojte mi sada savjetovati sušilicu... jerbo je nemam. Nemojte ni loptice - nisam ih stavila.
    Meni se čini da bi bilo najbolje objesiti je negdje na buru.
    ninet, a da fakat stavim na 1400 okretaja?
    Stavi al prvo muzevu. Svakako si rekla ko je sisa.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne pametujem... ali stvarno sa tim tenis lopticama stvar pali. ja imam jaknu (pernatu) iz HMa i na etiketi su nacrtane 2 tenis loptice uz upustvo o pranju.

Inače, druga stvar koju mi je netko rekao, to je da te "pernate" stvari najbolje dati u neku čistionicu na pranje i sušenje, jer perje dismr....

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja stavim pernate jakne u veš-mašinu na 30 stupnjeva i program za sportsku odjeću.

Perem jednu po jednu, jer se za vrijeme pranja totalno napuhnu i zauzmu cijeli prostor perilice, koji inače nije malen.

Zatim ih bez ikakvog cijeđenja stavim na vješalicu i objesim da se same suše. Prvih dan-dva izgledaju jako tužno i pomislim da sam uništila lijepu jaknu. Za dva dana izgledaju kao nove, samo treba rukama malo protresti perje, jer je obično u grudama.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Inače, druga stvar koju mi je netko rekao, to je da te "pernate" stvari najbolje dati u neku čistionicu na pranje i sušenje, jer perje dismr....
    Iskreno, nikad nisam osjetila miomirise perja , a jedan jedini put kad sam pernatu jaknu dala u kemijsku, vratila mi se uništena.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eh da, naravno da sam se naknadno sjetila (nije meni dosta jedan post, moram napisati puna tri ) - ne perem ih običnim deterdžentom, nego onim za osjetljiviji veš (uglavnom je za vunu i svilu, ali i za sve nježnije stvari) koji se stavi u kuglicu, a kuglica direktno u bubanj. I stavim jako, jako malo omekšivača.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pitala sam kolegicu koja radi u kem. cistionici sto uciniti kad se dogodi da se pernata jakna zgruda. Rekla mi je da se perje skuplja u grude kad nije potpuno suho. Cak i minimalna kolicina vlage moze ga drzati na okupu. Rekla je da treba duze vremena da se jakna osusi, ako se susi na zraku. U susilici se ona protresa uz strujanje toplog zraka, a kod kuce ostaje jedino rucno protresanje (ako se ne susi u susilici). Rekla je da ju se protresa i od kragne prema dolje, ali i od donjeg dijela prema kragni da se perje ne zbija samo na jednu stranu.
    Pitala sam i za zute fleke. Takve fleke nastaju jer perje sadrzi prirodnu masnocu koja se prikelji na tkaninu. Ako se takva jakna stavi na susenje vrucim zrakom onda se to zutilo fiksira i gotovo nemoguce ga je ukloniti. Zato preporuca takvu jaknu ponovo oprati da se ukloni ta masnoca.
    BTW apri ovo s burom nije losa ideja, barem sto se vjetra tice. Jedino se bojim da bi u tom slucaju ostala ne samo bez gruda u jakni, nego i bez jakne.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ih perem najnormalnije u veš mašini, samo kad se skroz osuše malo prstima pročerupam to perje koje se slijepilo u grudice. I sve super! :D

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

već se vidim kako do gluho doba noći sjedim s jaknama u krilu i pjevam: čijam perje i mislim na diku,
    ej da mi je negdje na vidiku!
    dala bih mu poljubac,
    razmrsila kosu...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A rasplela kose....a perje leti okolo....Onda dika ulazi...

cenzura

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

neee!
    dika ulazi, a tek onda leti perje!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

...kad vidi sta si mu napravila od jakne....

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Apri legendo!!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tresem ja nju i protresam (nemojte otvarati topic o novom potresu - to ja drmam jaknu), a sve perje se zbilo u rukave: izgledat će mi dijete ko Neven Čorak!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

joj i meni se to desilo i mislila sam - ode jakna. međutim, nakon višednevnog sušenja je došla na svoje. ako su noći vlažne, unesi je u kuću, pa je opet preko dana suši na vjetru i suncu (toga bar ima kod nas u st-u).
    ja sam čak pernati jastuk, nakon što ga je zara ispovraćala, uvalila u mašinu. držala sam ga masu dana na sušilu, ali valjda nije bilo vjetra i on je ostao smrdljiv i flekan. onda sam ga opet oprala u mašini i imala više sreće s vremenom i sad je k'o nov.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni opce nije jasno zakaj ti sad silujes te jakne da se posuse.. te fen.. te treses.. te ovo te ono
    Daj im mira
    Za dva dana ce se perje posusit i bit ce sve kak se spada

ja stalno perem vrece za spavanje od perja u ves masini
    i kad ih izvadima na susenje zgledaju koma
    za par dana su skroz normalne - kakve su i bile - NAPUHNUTE

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisi bila pažljiva: Zokijevu sam oprala prije dvadesetak dana i još stoji kakva je i bila!
    prazna! dva tanašna šuškavca u čijim kutevima su se šćućurile dvije grudice perja.
    a ova Orkina mi sad "miriše" na isto to!
    sinoć sam oprala svoju i kakvu sam stavila, takvu sam i izvadila.
    kaj si mislila?! da nemam pametnijeg posla nego đipati s jaknama po kući?!

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

izgledat će mi dijete ko Neven Čorak!

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    Meni opce nije jasno zakaj ti sad silujes te jakne da se posuse.. te fen.. te treses.. te ovo te ono
    Daj im mira
    Za dva dana ce se perje posusit i bit ce sve kak se spada

ja stalno perem vrece za spavanje od perja u ves masini
    i kad ih izvadima na susenje zgledaju koma
    za par dana su skroz normalne - kakve su i bile - NAPUHNUTE
    My point exactly. 8)

Apri, daj malo rastresi te grudice perja, vidjet ćeš da će se vratiti u normalu.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da - nisam pazljivo citala

dakle fak gas
    i fak ianu

zivio HM :D

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sanja, i tebi jedinica iz zalaganja!
    s mukicom u magareću klupu. cijeli dan!

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja ih perem u mašini na 30 s centifugom;kad ih vadim izgledaju strava,a kad se osuše super.
    Ko zna na kolko si ti njih prala pa sad nećeš priznati ,a na svoju jaknu dobro paziš:beelj

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja podižem topic isto s nečim pernatim, ali nije jakna.
    Naime, zanima me što vi radite s poplunima na kraju zime. Onaj bračni ne stane u mašinu, a i da stane ne znam kako bih ga sušila. Da odnesem na kemijsko?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

imaš na nOvoj Branimirovoj kamp-kućicu (ili nešto slično) u kojoj jedan bračni par čisti posteljinu s perjem. jedini su u Hrvatskoj.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa i ne baš. U Josipovcu (Osijek) ima firma koja se isto bavi time. I to već godinama. Pranje perja, šivanje jastuka, jorgana i sl. Moji su tamo nosili perje (mamin miraz) na pranje i šivanje nove posteljine.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam valjda jedini buržuj koji perjane jakne odnese u praonicu gdje ju i osuše. i budu napuhane bolje nego prije.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam za pranje ali cula sam da se pernate stvari suse na "škuroj buri" tj, kad je bura, a oblacno - sto je rijetko

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    ja sam valjda jedini buržuj koji perjane jakne odnese u praonicu gdje ju i osuše. i budu napuhane bolje nego prije.
    da, jaknu na sniženju platim nekoliko kuna i onda dam duplo toliko za čišćenje. pa tako preko nekoliko puta! hau jes nou?!

janoccka, htjedoh reći: u Zagrebu (ah, koje megalomansko-metropolske misli imam).

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj Romy prvotno napisa
    Ja podižem topic isto s nečim pernatim, ali nije jakna.
    Naime, zanima me što vi radite s poplunima na kraju zime. Onaj bračni ne stane u mašinu, a i da stane ne znam kako bih ga sušila. Da odnesem na kemijsko?
    Zato ja poplun operem po ljetu kad je velika vrućina i suši se bez problema. Znači pere se jednom godišnje i to u kadi. Samo što ga ne perem ručno nego nožno. Naime cijelo vrijeme gazim po njemu u kadi dok se ne opere.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh ne da mi se čitati cijeli topic,ali evo mogu ti reći što sam ja napravila...Lucija ima isto finu jaknicu od perja iz Benettona..oprala sam je i dogodilo se isto što i tebi (a piše da može u perilicu).S obzirom da bi je onakvu osušenu mogla samo baciti,odnijela sam je u kemijsku gdje su je ponovo osušili i oprali i sad je opet kao iz dućana :D Više se ne zahebavam s kućnim radinostima

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj Mamita prvotno napisa
    da, jaknu na sniženju platim nekoliko kuna i onda dam duplo toliko za čišćenje. pa tako preko nekoliko puta! hau jes nou?!

janoccka, htjedoh reći: u Zagrebu (ah, koje megalomansko-metropolske misli imam).

ah vi prljavci

a hebate pa nisi je platila dvajest kuna.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj lavica prvotno napisa
    Uh ne da mi se čitati cijeli topic,ali evo mogu ti reći što sam ja napravila...Lucija ima isto finu jaknicu od perja iz Benettona..oprala sam je i dogodilo se isto što i tebi (a piše da može u perilicu).S obzirom da bi je onakvu osušenu mogla samo baciti,odnijela sam je u kemijsku gdje su je ponovo osušili i oprali i sad je opet kao iz dućana :D Više se ne zahebavam s kućnim radinostima
    pa ja ne znam sto vi radite.
    ini kupujem vec par godina pernate jaknice bennetonove, normalno ih operem na laganom programu, sa laganim praskom za djecu, bez omeksivaca -vazno-, dva dana se suse rasprostrite na onim zicama za suselje vesa, obicno pored radijatora i za dva dana su kao nove.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •