Vidi rezultate ankete: Da li su vas upoznali sa pravom da odbijete/prihvatite pojedini postupak

Glasači
150. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • da

26 17.33%
  • ne

124 82.67%
Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 118

Tema: Uskraćivanje prava rodilji da odbije ili prihvati postupak

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Uskraćivanje prava rodilji da odbije ili prihvati postupak

Trebam podatke u kojim sve rodilištima se događa sljedeća praksa:

Sestra u prijemnoj ambulanti daje rodilji na potpis nepopunjenu Izjavu suglasnosti, te inzistira da se pacijentica potpiše na takvu bjanco Izjavu, na koju osoblje naknadno upisuje da je pacijentica prihvatila sve postupke po preporuci liječnika.

Ako pacijentica traži da joj se navedu postupci koji bi eventualno mogli biti primijenjeni, sestra daje obrazloženje da se Izjava mora potpisati u takvom bjanco obliku, a da će liječnici naknadno objasniti detalje.

Kada pacijentica u toku poroda želi učestvovati u suodlučivanju o pojedinim zahvatima na njezinom tijelu ili djetetu, ne dozvoljava joj se to, uz obrazloženje da se je već suglasila sa svim zahvatima koje će osoblje smatrati potrebnim i da je liječnik stručna osoba koja donosi odluke.

Pod ovim pitanjem podrazumijevam i rodilišta gdje uopće ne traže da rodilja potpiše niti Izjavu za pristanak niti za odbijanja pojedinog postupka, nego osoblje generalno donosi odluke umjesto rodilje i primjenjuje ih bez pristanka rodilje (usmenog ili pismenog). Molim da i njih navedete.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

1/ Čakovec
    2/ Varaždin

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Petrova, Zg: Dok me upoznao s mojim pravom (a i da nije ja sam već poznata po odbijanju intervencija), potpisala nisam ništa, tokom poroda sam u svakom trenutku znala što se dešava i sve što je napravio mi je i objasnio i pitao dali se slažem s time.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Jel moguće da sam ja jedina? UŽAS!!!!!!!!!!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u sibenskom rodilistu se ne potpisuje nikakva bjenako izjava kod prijema u rodiliste ali se osoblje ponasa kao da ste ju potpisali.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja se ne sjećam da sam na SD išta potpisivala niti su mi što objasnili
    nisam ni stigla ništa pitati, već su sve 'napravili', pisala sam već; drugi put ću bolje znat i nema šanse da potpišem ili da naprave nešto a da ni ne znam i da ne pitaju

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala na odgovorima, trebam ih još i iz drugih rodilišta, i to brzo.

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    hvala na odgovorima, trebam ih još i iz drugih rodilišta, i to brzo.
    a jel mozemo znati zbog cega tocno trebas te podatke? na koj nacin nam zelis pomoci?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: Uskraćivanje prava rodilji da odbije ili prihvati postup

Pod ovim pitanjem podrazumijevam i rodilišta gdje uopće ne traže da rodilja potpiše niti Izjavu za pristanak niti za odbijanja pojedinog postupka, nego osoblje generalno donosi odluke umjesto rodilje i primjenjuje ih bez pristanka rodilje (usmenog ili pismenog). Molim da i njih navedete.
    Merkur, ne samo da donose odluke umjesto rodilje vec nemaju niti osnove pristojnog ponasanja da rodilju upozore prije nego sto ce izvrsiti neki postpupak. meni su:
    -probili vodenjak
    -stavili me na drip
    -obavili epiziotomiju (dva put)
    -nakon poroda mi uvalili kateter
    bez da su me uopce prije obavijestili o tome
    i da dodam jos jednu sitnicu, kad sam rodila nitko nam nije rekao nesto u stilu "dobili ste curicu, sve je u redu..." nesto sto sam svakako ipak ocekivala. morala sam pitati da li je curica, da li je s njom sve u redu i dobivala odgovore preko volje, eto, vjerovale ili ne!

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Petrova, Zg: Dok me upoznao s mojim pravom (a i da nije ja sam već poznata po odbijanju intervencija), potpisala nisam ništa, tokom poroda sam u svakom trenutku znala što se dešava i sve što je napravio mi je i objasnio i pitao dali se slažem s time.
    Petrova, Zg: potpuno suprotno iskustvo. Nitko me nije upoznavao s pravima, nisam znala što se događa, za sve što su mi radili su rekli da mora biti tako. Jedino nisam ništa potpisivala, jer mi nitko nije ništa niti dao.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Možeš gošćo. U kontaktu s jednom osobom otovorilo se pitanje u kojim se to rodilištima primjenjuje opisana praksa. Ja bih htjela dati objektivan odgovor, da li je to samo u Varaždinu i Čakovcu, ili u još nekim rodilištima u Hrvatskoj.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: Uskraćivanje prava rodilji da odbije ili prihvati postup

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    Merkur, ne samo da donose odluke umjesto rodilje vec nemaju niti osnove pristojnog ponasanja da rodilju upozore prije nego sto ce izvrsiti neki postpupak. meni su:
    -probili vodenjak
    -stavili me na drip
    -obavili epiziotomiju (dva put)
    -nakon poroda mi uvalili kateter
    bez da su me uopce prije obavijestili o tome
    i da dodam jos jednu sitnicu, kad sam rodila nitko nam nije rekao nesto u stilu "dobili ste curicu, sve je u redu..." nesto sto sam svakako ipak ocekivala. morala sam pitati da li je curica, da li je s njom sve u redu i dobivala odgovore preko volje, eto, vjerovale ili ne!
    isto sam tako prošla i na SD s tim da su mi rekli 'curica je' ali sam dva puta morala pitati 'je li sve u redu'

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Možeš gošćo. U kontaktu s jednom osobom otovorilo se pitanje u kojim se to rodilištima primjenjuje opisana praksa. Ja bih htjela dati objektivan odgovor, da li je to samo u Varaždinu i Čakovcu, ili u još nekim rodilištima u Hrvatskoj.
    samo jedan mali ispravak, nisam gosca, nego ghost..
    ok, ali da li mislis time nesto konkretno poduzeti, ili ste samo pricale o tome? bilo bi dobro kada bi se nesto po tom pitanju i napravilo.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ni mene u Vinogradskoj niko ništ nije pitao, potpisala sam nekakav papir, pojma nemam kaj, srećom pa sam ih iznenadila brzinom poroda pa mi nisu stigli uvalit drip, vodenjak su bušili kad je izgon već krenuo, al su me rezali bez pitanja.
    Isto tak sam morala sama pitat jel sve OK, koliki je Apgar, i tek su mi neposredno prije izlaska iz bolnice rekli da je Roku prilikom poroda slomljena ključna kost.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim konkretno, samo ne znam kakvi će biti efekti.
    A da li ste vi spremne na svoja iskustva staviti ime i prezime, i ako bude trebalo poslati mi na mail?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim konkretno, samo ne znam kakvi će biti efekti.
    A da li ste vi spremne na svoja iskustva staviti ime i prezime, i ako bude trebalo poslati mi na mail?
    ja jesam

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

u principu da, ali bih prije toga molila detaljnija objasnjenja...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Možete me sve pitati na mail koji je dolje naveden.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U dubrovačkom se rodilištu ništa ne potpisuje, nitko vas ništa ne pita. A poslije su mene i dijete staro 2 sata vozili kroz hodnike ispitujući čvrstoću svih štokova koji su nam se našli na putu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam u koprivnici dobila taj bjanko papiri.i rečeno mi je samo da potpišem,što sam i napravila.i mislim da su intervenirali kolko god se moglo-i kidanje vodenjaka,i drip, i normabel, i spasmex,i meni "najdraže"-epiziotomija.

tijana

Početno

u Vinogradskoj potpisala papir, ali nije bio bianco nego je bilo upisano "po preporuci liječnika". Poslije liječnik nije ništa preporučivao ali ljubazno su me obavijestili svaki put: sad ćemo vam to napravit. Ne: smijemo li to napravit
    s tim potpisom imaju dozvolu da naprave sve kaj hoće, osim carskog reza
    Znači, ako želite sudjelovati u odlukama o svom tijelu, ne smijete potpisat taj papir!!!!

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

Vž,
    Nisu me samoinicijativno al su morali sve jer sam inzistirala.Zbog moje nervoze su se morali i ponavljati

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

na SD nisam ništa potpisivala; sve su mi objašnjavali

u predrađaoni sam primijetila da su sve žene pitali da li žele nešto protiv bolova, a ako nisu željele, nisu inzistirali na tome

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

S pravom o odbijanju i prihvaćanju me nisu upoznavali, niti je koloko se sjećam bilo nečeg takvog; potpisivala jesam nešto, ali nisam više sigurna što je to bilo- sjećam se jedino da je to bio neki obrazac s pitanjima, oni su čitali, ja odgovarala, oni zapisivali.
    Uglavnom su mi više manje sve objašnjavali što i zašto se nešto radi.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Sorry na propustu, radi se o zadarskom rodilištu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam dva puta bez svijesti (zbog peeklampsije) usla u salu za hitni carski, i s oba se poroda sjecam da su me pokusali prizvati k svijesti napominjuci da moraju napraviti carski. i pitali slazem li se.

prvi put nisam ni odgovorila, drugi put jesam, rekla sam da mi je jasno i da pristajem.

to je bilo na SD.

nista nisam potpisala prvi put, bas nista, nikad.

drugi put sam hospitalizirana ranije pa sam potpisala svasta

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ghost prvotno napisa
    samo jedan mali ispravak, nisam gosca, nego ghost..
    Ok, ali da li mislis time nesto konkretno poduzeti, ili ste samo pricale o tome? bilo bi dobro kada bi se nesto po tom pitanju i napravilo.
    Nisam kontaktirala sa ženskom osobom nego sa muškom, koja je na takvom radnom mjestu da bi mogla reagirati. Međutim to ne znači da i bude. Uglavnom, ja bih prvo trebala dati konkretan odgovor gdje se to primjenjuje ta "neobična" praksa, da bi ta osoba uopće znala o kojim rodilištima se radi.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ne znam kako je danas:
    2002 KBC osijek-rodiliste
    2003 Petrova bolnica

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

U dubrovačkom rodilištu mi nisu dali nikakav papir za potpisat, ali za sve što su radili nisu me pitali nego su me stavili na drip i rekli : "stavljamo vas na drip.", a kad su me rezali rekli su : "Moramo rezati1" i nisu ni čekali moju reakciju. :/

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

na sd nisam ništa potpisala
    ali, istina, probušen mi je vodenjak bez pitanja, drip sam dobila bez pitanja, rezali su me bez upozorenja
    ja sam samo brijala na konačnicu da vidim da je sve ok prošlo, da je bebač samnom
    a od frke nisam niš niti pitala, a bilo je i sve brzo
    ovaj put planiram ipak drugačije
    već sam pitala za stolicu za rađanje i tak...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Navela sam rodilišta za koja ste mi rekle da se primjenjuje čudnovata protuzakonita praksa, i dobila obećanje da ću saznati čim bude nešto poduzeto po tom pitanju.
    Osobno mislim da će pozornost koju sam skrenula na to uskoro pasti u zaborav, i ako ne bude skretanja pažnje i sa drugih strana, sumnjam da će biti nešto poduzeto.
    Ne bi niti bilo realno da netko nešto poduzme, zato što je jedna osoba skrenula pažnju na nešto.
    Nadam se da nisam jedina, nego samo prva. Puse budućim mamicama koje tek čeka borba sa opisanom procedurom (iz iskustva problem je rješiv, mada trebaju čelični živci).

Početno

Vinogradska - ništa nisam potpisala, oni su donosili doluke i nisu me pitali, kad sam se pobunila su me tako izvrijeđali da me samo bol trudova spriječio da netko zaradi šamarčinu od koje ne bi tri dana došao sebi.

SD - ništa potpisala, ali su me zato pitali prije svakog, i najmanjeg, postupka, objasnili zašto misle da bi mi možda pomoglo, olakšalo, i općenito sam bila prezadovoljna.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Anči, jesi na SD unaprijed nešto tražila / objašnjavala / zahtijevala / 'prijetila'?
    Pitam zato što ja sa SD imam potpuno drukčije iskustvo ... vjerojatno neki drugi tim
    Razmišljala sam drugi put otići u tu famoznu Rijeku, ali jedna me djevojka inspirirala da se pokušam, izborit tu, u Zagrebu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja mislim da se trebaš probati izboriti u Zagrebu, navodno i u Rijeci ima jedna loša ekipa-pa ako imaš peh ...
    Kako te inspirirala i koja djevojka (mamika)?

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[quote="TinnaZ"]poslije dojenja, okrene se prema meni, širom se nasmije i kaže heeeeee....
    ovo mi je najslađe
    morala sam to reći

Početno

Citiraj Kejt prvotno napisa
    Anči, jesi na SD unaprijed nešto tražila / objašnjavala / zahtijevala / 'prijetila'?
    Pitam zato što ja sa SD imam potpuno drukčije iskustvo ... vjerojatno neki drugi tim
    Razmišljala sam drugi put otići u tu famoznu Rijeku, ali jedna me djevojka inspirirala da se pokušam, izborit tu, u Zagrebu
    Ništa, ali pretpostavljam da je na to sve skupa od početka mojih hodočašća tamo utjecala činjenica da se nisam dala otkantat nego sam s doktorima o svemu razgovarala i raspitivala se, dala do znanja da sam upućena u terminologiju i način izvršavanja pojedinih postupaka, kao i na samom porodu, i koristila sam tu terminologiju, tipa 'Epiziotomija, amnioskopija' umjesto 'rezanje, provjera plodne vode'.

Uvjerena sam da je sama činjenica da sam bila dosta samouvjerena i nisam djelovala zbunjeno ili uplašeno nego sam bila opuštena (opet, jer sam se puno bolje pripremila) utjecala na to da su bez da nešto konkretno kažem, pitam ili zaprijetim (a bila sam spremna) razgovarali sa mnom na puno kulturniji način i pitali za dopuštenje za pojedine stvari...

MM je bio sa mnom zadnjih sat i pol, ali 4h prije toga sam bila sama u predrađaoni i nisam imala apsolutno nikakvih problema.

Za razliku od prvog poroda gdje se jesam spremila donekle, ali nisam bila dovoljno sigurna u sebe i definitivno mi je sve prebrzo prošlo (4,5h od spontanog pucanja vodenjaka do Karlovog prvog plača) pa se nisam ni snašla, što su one skužile i doslovno provele takav bullying nad mojim tijelom da sam psihički bila premorena još mjesec dana nakon toga...

Tina, pitala si bi li išla imenom i prezimenom - bi, istog trena. Ja i dalje vjerujem da je posrijedi bio splet okolnosti, odnosno njihov loš dan u Vinogradskoj (to je bilo taman nakon poplave 2003) u kombinaciji s mojom nervozom, i vjerujem da im to nije standardna praksa zbog činjenice da je većina iskustava skroz pozitivna, ali i dalje mislim da se treba znati da se ipak događa i da nije u redu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hm, to sam prvo i ja msilila, loš dan (nedjelja na noć), u kombinaciji sa mojom neopreznošću da pazim što mi uvaljuju; pa sam nakon par godina mislila - zavisi od toga na kakvu ekipu naletiš (govorim o različitim rodilištima); a prije par dana sam čula jednu priču nakon koje više uopće ne želim tražiti opravdanja.
    Sve mi imamo pravo na informaciju, kaolika god da je gužva, da li je nedjelja navečer, da li smo zbunjene, ili smo neinformirane, ili je gužva, ili je deseto ...
    Informiranje traje tako kratko da se može brojiti u sekundama, a komentari koje sam čula potkrepljuju moju sumnju da ne samo da se ponašaju ponekad prema nama kao prema stoci, nego tako i komentiraju i misle. Naravno, ne svi!! Ali zbog onih koji se tako ponašaju a još uvijek ih je previše, i priušte i jednom jedinom veselom i oduševljenom roditelju, umjesto predivnog događaja traumu - zbog toga ne želim više niti za koga tražiti nikakva opravdanja. Osim ako mi ne dokaže suprotno, a to se odmah u prvom kontaktu vidi i osjeti. Ako vam podsvijest govori oprez!!! - onda nemojte ignorirati svoje šesto čulo.

Početno

Hm, to sam prvo i ja msilila, loš dan (nedjelja na noć), u kombinaciji sa mojom neopreznošću da pazim što mi uvaljuju..
    Baš tako je i meni bilo...

Ali mislim da nije samo na koju ekipu naletiš, nego i kako se postaviš...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko imam info, u Rijeci tretman ne ovisi toliko o ekipi jer su sve ekipe raznolike nego o trenutnoj nadsluzbi. znaci kakva nadsluzba takav tretman.
    mene 7.2. u pol noci nitko nije trazio nikakve bjanko potpise, i ja sam samo rekla da ne zelim intervencije sto je u potpunosti prihvaceno.

inace Tinna, taj potpis koji ti njima ostavis na papiru, apsolutno nista ne vrijedi. da bi nesto vrijedio trebao bi biti ovjeren kod javnog biljeznika. barem su meni tako rekli nakon sto sam im se u drugom porodjaju potpisala jedno 5 puta da necu ovo, pa da necu ono...

i jos nesto, ja nisam izabrala ostat i treci put u svom selu i borit se za humaniji tretman. to sto je jedna od one tri nesretne bebice umrla bas tu noc kad sam ja u Rijeci rodila mi je samo jos jedna potvrda moje odluke. jednom sam svjedocila necem slisnom i to mi je dovoljno za cijeli zivot.

ako u najblizem rodilistu ne mozete ostvariti nikakav dogovor s lijecnicima i ako su pri tome jos i bahati i nekulturni prema vama, moj savjet vam je, bjezite glavom bez obzira.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A da, ima od svega po malo.
    Istina je vjerojatno da ne vrijedi potpis bez bilježnika, ali istina je i ako se potpišeš da se svi ponašaju kao da im taj potpis vrijedi i daje pravo da kažu kako je rodilja na sve svjesno!! pristala.

Također, ja ne bih npr. išla u Petrovu nakon nekih stvari koje sam čula na TV, ne znam o kojem rodilištu ti govoriš da si ga izbjegla. Prvi puta sam u konkretnoj situaciji odlučila usred poroda otići u drugo rodilište, ali drugi puta sam ocijenila na temelju nekih stvari koje sam nanjušila na tečaju i nekih osoba koje su mi ulile malo hrabrosti - da ću ostati i boriti se.
    Odluka je na Kejt da sama posluša sva svoja čula, uključujući i ono šesto, i da na temelju toga donese odluku.
    No isto kao što meni odlazak u susjedni grad nije garantirao dobar porod (i nisam prošla na kraju bajno), tako ni odlazak u Rijeku ne garantira sam po sebi dobra tretman. Teško je biti pametan.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

vjerujem da što si pripremljeniji i informiraniji, automatski imaš više samopouzdanja i postavljaš se samouvjereno i kompetentno pred bilo kojim liječničkim timom
    ja nisam bila neinformirana, ali rupa još ima
    bila sam uzbuđena, ne prestrašena - to je došlo kasnije kad sam osjetila da me se ignorira, da sam sama, da mi daju koješta, da ne znam uopće što i tako dalje i tako redom ...
    point is - da sam bila hrabrija, bila bih protestirala / zahtijevala / upozoravala
    sljedeći put ću sigurno znati više i imati više hrabrosti, ali nisam sigurna da će tretman biti kakvoga želim; vjerojatno dijelom i zato što imam to prvo
    neugodno iskustvo
    ponekad razmišljam kako drugi put želim biti sigurna, kako ću otići u tu rijeku ili gdje god treba, a onda opet imam potrebu baš ovdje dobiti ono što želim i na što imam pravo, moram biti kadra za to se izboriti, tako ću se osjećat daleko daleko bolje
    to je nekakav idealistički stav, idealist i jesam ...
    i još jedno- što je sa ženama koje možda nemaju priliku dobiti adekvatnu informaciju na vrijeme (u trudnoći i ranije), pa i one imaju pravo u svom porodu biti subjekti
    ili, i ja imam loše dane i dane kad mi se ne da i dane kad bih razapela šefa, na primjer, ali s klijentima moram biti s osmijehom broj 17 ...
    ne znam, ljuti me sve to, jako jako
    evo, i danas sam išla prema sd, prvi put nakon poroda i stislo se sve nekako u meni
    ja jednostavno ne mogu prestati razmišljati o tome
    a 'inspiracija' - pa tinnaz, ofkors
    u fazi sam upornog mailanja, čekanja odgovora, ali neće to brdo muji tako skoro čini se ili kako već

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Niti ja nisam znala kako ću znati sve što i kada treba. Vodila sam se uglavnom ovime: bolje da štopam sa puno propitkivanja, ispitaivanja da li je baš nužno, sumnjičavosti da li postoji i drugi način, da li postoje šanse da završi i prirodnim putem, da li možemo dati još malo vremena; nego da se previše brinem pa dozvolim da me spajsaju na jedan, dva. Uvijek sam dala svojem šestom čulu nekoliko sekundi ili minuta, i ona sam reagirala. Bilo da je bilo odbijanjem intervencije (indukcija, drip, epiziotomija) ili prihvaćanjem (na samom kraju poroda npr. prokidanje vodenjaka sam dozvolila).
    Na kraju krajeva moja pitanja su valjda normalna, ne bi trebalo biti čudno nikome zašto buduća majka želi znati razlog zbog kojega bi trebala nekome dozvoliti da joj gurne ruku među noge i buši nekakvim predmetima po utrobi, ili zašto zaboga moj hormon nije doovoljno dobara ili zašto se nekome moji prirodni trudovi ne sviđaju (koji istina nisu bili savršeni, ali meni su bili super i fino su me otvarali), itd.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni informiranost nije pomogla. Falilo mi je samosvjesnosti koja bi mi dala hrabrost. A i gaćice su mi falile 8) .

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vedrana

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Meni informiranost nije pomogla. Falilo mi je samosvjesnosti koja bi mi dala hrabrost. A i gaćice su mi falile 8) .
    Pa i meni je toga prvi put falilo...

Drugi put nije, ušetala sam tamo ko kraljica, kad sam prenijela 11 dana svaki, ali svaki put sam doktoru uspjela izvuć dozvolu da idem doma, da me ne zadrže na odjelu ili induciraju porod - na kraju sam pristala na indukciju u ponedjeljak jer sam si za taj vikend ionako isplanirala ubit se od posla da izazovem kontrakcije, što se na kraju i dogodilo jer sam na zadnji CTG došla 4 prsta otvorena i s pravilnim trudovima na 9 minuta, moglo se sat podesit po njima

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

odgovor na prvi post:

potpisala nešto između dva truda
    pojma nemam šta
    pitali me nisu ništa
    šta sam dobila od ljekova pojma nemam

btw. kad sam ležala sa sumnjom na vanmaterničnu, dobila sam detaljan ispis svih posupaka s cijenama istih,
    a poslije poroda dobila sam samo..otpusno pismo u kojem je navedena epiztomija..i to je to :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj nine prvotno napisa
    btw. kad sam ležala sa sumnjom na vanmaterničnu, dobila sam detaljan ispis svih posupaka s cijenama istih, a poslije poroda dobila sam samo..otpusno pismo u kojem je navedena epiztomija..i to je to :?
    E to sam čekala da netko spomene. Nedavno sam čula jednu pouzdano točnu indormaciju: kada ženu operiraju da joj izvade npr. maternicu radi karcinoma, pa u toku operacije zaključe da se karcinom proširio na crijeva npr. - fino ženu zakrpaju, probude ju, traže pismeni pristanak da joj izvade i crijeva, i tek onda joj izvade i crijeva. A prije bilo čega su joj sve fino objasnili i dobili izričiti pismeni pristanak za operaciju maternice, ali svejedno objasne još jednom i traže pristanak i za crijeva.
    A trudnice su netko nižeg reda, u potpuno inferiornom položaju, netko tko ne može reći "ne, neću se sad poroditi jer mislim da ima i drugih načina, želim još malo razmisliti i slično", netko tko uglavnom ne stigne tražiti drugo mišljenje ili drugo rodilište, za razliku čak i od žena sa zadnjim stadijem karcinoma koje i tada imaju dovoljno vremena za izbor. Djeca koja leže u bolnicama su po meni jednako inferiorna kao i trudnice - i eto otuda takav mazohistički pristup osoblja koje naginje valjda u svojem psihičkom profilu nečem takvom.
    Inače, usput da kažem - tek nedavno sam postala svjesna kakva bolesna hijerarhija vlada po bolnicama, a tek karijerizam zbog kojeg su u stanju dovoditi i živote u pitanje. Komentari tipa "kakvu sam sad mrcinu od djeteta porodio na zadak, ima preko 4,5 kg", a patnje te žene i rizik su sporedna stvar; bude u meni želju ...ne mogu se sad sjetiti adekvatnog opisa.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Komentari tipa "kakvu sam sad mrcinu od djeteta porodio na zadak, ima preko 4,5 kg", a patnje te žene i rizik su sporedna stvar; bude u meni želju ...ne mogu se sad sjetiti adekvatnog opisa.
    nažalost sam i ja na jednom privatnom pregledu u trudnoći (prijateljskom) imala priliku slušat dva ginekologa kako ogovaraju trećeg (svi rade u bolnici), koji je pokušavao za vlastitu slavu "okreniti" dijete na zadak :shock:
    dotična dvojica su se zgražala nad neuspjelim pokušajem kolege i komentirala kako im ne bi palo na pamet iti pokušati :/

tako da ti vjerujem 100%, al meni sve to tjera suze na oči.............

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj nine prvotno napisa
    koji je pokušavao za vlastitu slavu "okreniti" dijete na zadak
    Pokušavao je okrenuti dijete na zadak, ili okrenuti dijete koje je bilo zatkom tako da bude glavom prema dolje?
    To je inače zahvati za koji sam čula da se radi u Osijeku i u Zagrebu, ali ga zna napravatiti jako malo ginekologa jer nemaju to gdje naučiti. Ako imaš sreće da dokotr zna to napraviti, bolje i to nego carski, mada sam po sebi zadak nije prepreka normalnom proodu (naravno, po mogućnosti ne u "položaju kukca"). Po meni pokušaj ginekologa da okrene dijete, ako je u dogovoru sa trudnicom - onda je za pohvaliti jer pokušava napraviti nešto alternativno. Ali ako je pokušaj bez dgovora sa trudnicom, samo za vlastitu slavu - onda je za zgražanje.
    Rode su u svom upitniku za rodlišta, imale jedno pitanje koje se odnosilo na to da li u rodilištu ima obučenih ginekologa za okretanje djeteta. Isplao je da ih se može na prste prebrojiti, svi ostali primjenjuju carski kao rješenje (ili pokušaj vaginalnog poroda, pa ako ne ide onda carski)

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

šibensko rodilište.
    opisala ga u svojoj priči o porodu. namučila sam se kao životinja.
    da opet zatrudnim, nikada više ne bi otišla tamo roditi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •