pinky sretno :D meni je Glucophage za sad super, pijem 4 mjeseca, zadnja 2 ciklusa perfektna![]()
pinky sretno :D meni je Glucophage za sad super, pijem 4 mjeseca, zadnja 2 ciklusa perfektna![]()
Martina, mene vec par dana nakon O pocnu grudi boliti, stomak se naduva, i ostali simptomi PMSa se pojave (akne i sl.). A koliko sam razumjela svoj dr- to je upravo zbog progesterona.
A moj se ciklus bas ispomjerao u zadnjih par puta- ovaj ciklus je trajao 28 dana! Sto je za mene :shock:
Inace 31 dan i jos produzi do 37 (manje vise).
Super ako ostane ovako ali da je sve ok.
Encijanov pms free mi nije nista pomagao- samo bih dobila spotting 3-4 dana prije M. A M su me rasturale od bolova (i sad su bolne ali su pod kontrolom analgetika, a onda su bile nenormalno bolne).
Sanja79,vidim pišeš o napuhanim grudima nakon O.To se i meni događalo do prije nekih dva,tri mj!Međutim,zadnja dva ciklusa grudi mi postaju bolne i napuhane odmah nakon M,oko 7 DC,jel to znači da nemam O ili nešto ne štima s progesteronom?
Jesi li radila nalaz hormona? 2. i 21. DC? Jesi li radila folikulometriju?
Radila sam i nalaz hormona i folikulometriju ali sve prije par mjeseci i bilo je ok!Nove nalaze nisam radila jer su mi ti bili dovoljni i za iduči IVF(10.mj)....ne znam trebam li se zabrinuti?
bolne grudi i ovulacija u mom slučaju nisu imale veze. Cijeli život grudi rasturale, prestalo pred neke dvije godine (u 35.-toj), a zadnjih pola godine prije trudnoće svaki mjesec ovulacija kao kuća, progesteron odličan - a prsi ništa.
Ia, ako su nalazi hormona ok onda nema razloga da sumnjas da nesto nije u redu. Kod mene je to iskljucivo bilo vezano za O tj. termin nakon O jer do sada sam imala folikule ali nema garancije da sam imala i O. Kad sam pila kontracepcijske (koje bacanje para) nisam imala nikakve simptome i M mi je bila kao urica. Samo su zivci radili 300 km/h.
Uvijek postoji i efekat stresa (iscekivanje IVFa i sl)... A mozes provjeriti da li imas O trakicama?
Hvala Sanja79....možda ipak ponovim nalaze jer očito se nešto promjenilo,a ne bih riskirala s idućim IVF-om!![]()
Cure, javljam vam se s popriličnim problemom. Hormoni su mi ok, osim što je LH 3 puta viši od FSH (5DC) i progesteron (21DC), uz 20mg Dabrostona dnevno (2 tbl.) od 15-25DC je 0,67.
Da, dobro ste pročitale, uz Dabriće, progesteron je 0,68 :? :?
Pomagajte!!
odnos LH i FSH upućuje na PCOS, a tako nizak progesteron da u mjesecu kad si vadila nije bilo ovulacije (ili je bila kasnije?)
svakako pitati doktora za mišljenje.![]()
progesteeron mi je 23.7 .vrijednosti su 9.22-117.zna li netko jeli to nisko i sta bi mogla uzimati?piala sam gin. ali mi je rekla da ce mi dati prilikom potpomognute oplodnje ako mi bude trebalo.a sta je sa prirodnim putem na kojem jos uvijek radimo?kako sada mogu povecati vrijednost?
Hvala na brzom odgovoru! Imam problema s PCOS godinama. No ipak sam uspjela ostati trudna dva puta (iznijela jednu trudnoću). Ja sam PCOS-ica sa skoro svim simptomima, osim debljine, a inzulinsku rezinstentnost još moram kontrolirati. Ovulacije uopće nemam već godinu dana (od kiretaže), a menzu dobivam samo sa Dabrićima...
Bila na Klomifenu, no ništa, folikuli se razvili do 9-10mm i ništa dalje.
Ići ću doc, no očekujem vješticu ovaj vikend.
Kako riješiti odnos LH i FSH??
Sad sam dobila nalaz svog progesterona rađenog 21.dc. Iznosi 55,02 (ref.vr. 3,81-50,56). Visoko.
Tu sam malo čitala, ali svi koji su o tome pisali imaju niski. Što znači ako je moj toliko veliki?
Napisat ću vam i ostale hormone:
-prolaktin:468,9 (25,2-628,5)
-FSH:8,2 (3,91-8,76)- u granicama, ali povišeno.
-LH:3,0 (2,01-14,68)
-estradiol:392,43 (77-1146)
-TT3, FT4 i TSH -OK
Bila sam i na ultrazvuku kod dr.za neplodnost, evo što je napisala kad je konstatirala da imam ''lijene jajnike'':
15dc uterus AVF normalno velik, urednih kontura i teksture. Endometrijalni odjek 9mm, tlocrtni. Desni ovarij vrlo oskudne folikulogeneze, solidne teksture, jedan folikul 4mm u promjeru. Na lijevom ovariju vodeći folikul manji od očekivanog za dan ciklusa i mjeri 15x11mm, a lijevi ovarij vrlo oskudne folikulogenetze.
:? Zašto mi je taj prolaktin toliko velik, i što vi mislite o svemu tome???
Ja bih po progesteronu rekla da je bila ovulacija. Koliko ti inače traju ciklusi? Jesu li produljeni? Ta mi informacija nužno fali za reć' ti koju iole pametnu. Meni su ovulacije npr. 18 dc, progesteron najveći 25 dc, ciklus 35 dana. Kako je kod tebe? Kod mene svi padaju u nesvijest jer folikulometrija tek počinje 11 dc. Nismo svi po špranci.trunčicabalunčica prvotno napisa
hvala ina, na brzom javljanju.![]()
Meni su ciklusi kratki, od 22-26 dana.
:?
Onda nema quick-win jednoznačnog i brzog odgovora koji bi ti laik mog tipa mogao dati. Pitaj dr-a što kaže. Sretno!
Malo podizem stari topic.
Zna li netko moze li se progesteron isto vaditi 3 DC (kad i ostali hormoni)? Jasno, onda nece pokazati dali je bila ovulacija ali mozda i ta vrijednost nesto govori (barem jeli normalna ili ne). Koliko sam shvatila, svaka faza ciklusa ima neke "normalne" vrijednosti progesterona.
Dobila sam neke kotradiktorne informacije o tome pa molim za pomoc ako netko zna.
I jos nesto, ne u vezi progesterona nego ovih ostalih hormona. Netko kaze da se vade 2-4 DC, netko 3-5 DC. Sto je najbolje? Naime, meni je problem sto ce mi 2 DC biti u petak, a onda 3-5 padaju na neradne dane (pon. je neradni) i tek u utorak opet mogu ici u lab a to je vec 6 DC?
Sto je bolje napraviti? 2. ili 6. dan?
Hvala.
Bok,
pročitala sam sve od početka teme i voljela bih da mi netko da komentar na sljedeću situaciju.
Progesteron sam vadila nekoliko puta na cca 20. dan (dan vise manje) i obicno je malen. Zadnji je put je bio 21.8 (pise da mora biti >22), prije toga je bio oko 17 (interval od 8 - negdje 70 ili vise), dakle na donjem dijelu skroz.
Pila sam Utrogestane godinu dana i navodno se situacija trebala smiriti, ali nije. Ostao je i spotting i sve i onda su me skinuli s toga. Istina, nisam vadila hormone kad sam koristila Utrogestan.
Svi ostali hormoni super.
Uz jednu neobicnost - u jednom ciklusu ovuliraju svaki put oba jajnika. Desni oko 5-8 dana, lijevi oko 10-13 dana, kako koji mjesec - dokazano vise puta ultrazvukom.
Da li mi je na takve ovulacije uopce ok ocitavati progesteron na 20-21 dan?
Ne koristim kontracepciju, nisam do sada zatrudnjela. Ne brinem (jos!) previse oko toga, ali poceo me nervirati spotting koji zna trajati i po tjedan ili 10 dana.
komentari? savjeti? iskustva?
hvala![]()
ne znam odgovor na tvoje pitanje ali imam prijateljicu u puli koja isto ima problema s progesteronom ali ona ima previsok ali vadi ga 3 DC
a kad ga vadi 20 DC onda je sve ok
kad je to pokazala dr. koji joj radi MPO u Merkuru on je rekao da to nema nikakve veze jer se tako i onako stimulira drugim hormonima
ali nažalost nakon 4 stimulacije i par klomifena još nije došla do cilja
:? :? :?
Nadopuna prethodnog posta:
Vadila sam prosli mjesec progesteron 22. dan ciklusa, ali mi je na kraju ispalo da mi je ciklus trajao samo 24 dana i da sam po tome ga vadila 5 dana prekasno.
Vrijednost je 8.52 (1.5 - 20), ali sad ne znam jel mi to uopce sada ista znaci? Vadila sam u novom laboratoriju, tako da se ne snalazim u ovom intervalu...je li to puno, malo? dovoljno?
hvala!
Cure, please pomagajte!!!!
Danas mi je 21 dan ciklusa koji mi inaće traju 28 dana. Vadila sam progesteron i on mi je 6,41 s referetnim vrijednostima 1.5 -20.
Da li je to niska vrijednost?
p.s.
Ovaj mjesec sam bila na folikulometriji i 11. dan mi je bio folikul 8mm. Stavljam Utrogestane 3 puta dnevno.
već drugi ciklus koristim LH trakice i rezultat mi već dva puta nije skorz pozitivan. tj. test polje je nešto svjetlije nego kontrolno.
eh pokušavam skužiti što se dešava. istovremeno mjerim bazalnu temperaturu. dan nakon što su mi trakice bile (skoro) pozitivne sam imala temperaturu 36.4, potom 36.6, danas 36.8. što bi značilo da je to postepeni porast temperature. čačkala sam o tome i svugdje stoji da bi to mogla biti indicija da progesteron nije dovoljno visok. to bi pak objasnilo i moje trakice jer samim tim i razina LH hormona nije toliko velika. gledat ću da uskoro pregledam hormone. kakva su vaša iskustva?
...moja situacija ti je poprilično slična:
svjetla pruga na trakicama, niski progesteron.
Izmjeri progesteron iz krvi 21. dan ciklusa!
otiću kod gyn. inače, našla sam informacije da kod niskog progesterona pomaže Bryophyllum. djeluje kao clomifen.. ne znam kako se zove na hrvatskom. baš sam čitala da su mnoge nakon uzimanja Bryophyllum-a ostale trudne. postoji u formi kuglica (Bryophyllum D4 i D6) ili Bryophyllum 50% u formi praška. žene su ga uzimale nakon ovulacije (dakle drugi dio ciklusa), tri puta na dan na vrh noža..arkica prvotno napisa
pozdrav
vadila sam progesetron 22 dc i rezultat mi je 101, zna li netko sto to znaci????
Sve ovisi kolike su referentne vrijednosti, tj. piše li negdje na nalazu koliko je normalno, od-do?
Pozdrav cure, evo pridruzujem vam se na ovom forumu i podizem malo ovu temu o progesteronu.
Mi vec 2,5 godine bezuspjesno pokusavamo ostvariti trudnocu uz sve uredne nalaze osim progesterona u drugom dijelu ciklusa. Identicna situacija kao kod Spodobe iz posta iznad. Gin me stavlja na klomifene vec drugi ciklus i uprkos tome sto sam napomenula da mi je nizak progesteron i nabrojala i sve druge simptome (poput spottinga, svijetle crtice na testu za ovulaciju, oskudne menge, postepenog porasta BT) i dalje nije niti spomenuo neku stimulaciu u vidu utrica ili dabrica :/
Znam da nije dobro nista na svoju ruku ali .. Sta vi mislite?
Eh da, jos nesto .. endometrij mi je 7mm oko ovulacije i sa i bez klomifena. Da li je to uopce dovoljno za implantaciju?
Evo jednog pitanja o progesteronu. Imala sam spoting po 10 dana od niskog progesterona i dr mi dao Dabroston no nije bilo nikakve razlike. Zatim me prebacio na Utrogestan 3 puta po dvije i super, prestalo smeđkasto dosadno krvarenje prije m.
E sad dolazim da problema. Jedan gin mi kaže da utriće stavljam od 14 do 28 dana cikluca, drugi od 15 do 25 dana, igrom slučaja pitam na još jedno mjesto i gin mi u stimuliranoc ciklusu da prvu inekciju Progesterona na 13 dan ciklusa i veli da ga stavljam do 29 dana. Totalno sam u čudu.
Ciklusi su mi inače 26-29 dana.
Od kojeg do kojeg dana ciklusa vi stavljate Utriće?
sanjalica38 ja sam imala slican problem s tom razlikom da mi je spotting trajao 3-4 dana prije M. Dabroston mi takodjer nije pomogao, dok Utrogestan 3x2 jeste.
Utrogestan koristim sada vec 5 ciklusa zaredom i nemam nikakvog spottinga prije M. Pocinjem ga uzimati 3. dan poslije ovulacije (DPO). Pratim bazalnu temperaturu (BT) zato tocno znam kada mi je O. Ako mi je O 14. DC to znaci da s Utrogestanom krecem 17. DC i uzimam ga 10 dana. M sam do sada uvijek dobila 3. dan nakon sto sam prestala uzimati Utrogestan. Tako mi je i lutealna faza trajala idealnih 14 dana.
Kazes da si vec uzimala Utrogestan i da nisi imala spotting. Od kojeg si ga dana tada pocela uzimati i koliko dugo? Koji dan nakon prestanka si dobila M? Koliki ti je bio ciklus s Utrogestanom?... Mislim da je najbolje da s odgovorima na ovakva pitanja sama za sebe pronadjes najbolji obrazac uzimanja Utrogestana. U pomoc ti mogu biti i upute za Utrogestan u kojima pise kako se lijek primjenjuje za razlicite potrebe.
Prije dvije godine sam počela i to od 14 dana do 28 sam stavljala i nikak da ostanem u drugom stanju. Onda sam promijenila doktora i drugi mi rekao od 13 do 23 dana pa sam neko vrijeme tak stavljala i odustala pa sam pol godine curkala. Evo ovaj mjesec otišla u gin.polikliniku i rekli mi od 13 do 27 a jedna prof. gin iz petrove kaže mi nikako već od 18-25.
Sad sam tek dobila m pa bi me zato zanima. Inače uredno za par dana kad sam uzimala dobijem menz od 3-4 dana. Meni je upitno kaj se dešava sa ovulacijom ak progesteron popiješ prije nje?
Evo čitala sam na papiru u kutiji ne piše kak se stavlja već kažu po preporuci dr. Mislim da na onim starim pakiranjima je bilo pa ako neka ima staru kutiju nek napiše...
Stvarno su u uputama koje dolaze u novom pakiranju Utrogestana izbacili dobar dio teksta koji je u starom pakiranju bio sadrzan pod Doziranje i nacin primjene.
Imam jos uvijek stare upute iz kojih prepisujem:
Doziranje i nacin primjene
U svim terapijskim indikacijama valja se strogo pridrzavati preporucene doze.
Valja uzeti 200mg mikroniziranog progesterona kad je potrebna doza mikroniziranog progesterona jednaka ili veca od 200 mg/dan. U svakom slucaju, bez obzira na indikacije ili nacin primjene (oralni ili vaginalni), ne smije se prekoraciti jednokratna doza od jedne kapsule od 200 mg.
Oralna primjena
U nedostatku progesterona, prosjecna dnevna doza progesterona iznosi 200 do 300 mg.
Preporucuje se uzimati lijek kasno nakon obroka, najbolje prije spavanja.
U luteinskoj insuficijenciji (predmenstruacijski sindrom, benigna mastopatija, neredovite menstruacije, premenopauza) individualna terapijska doza iznosi 200 do 300 mg na dan:
- ili kao jednokratna doza od 200 mg prije spavanja,
- ili 300 mg podijeljenih u dvije doze,
tijekom 10 dana po ciklusu, obicno od 17-tog do ukljucujuci 26-tog dana ciklusa.
U hormonskom nadomjestnom lijecenju menopauze ne preporucuje se lijecenje iskljucivo nadomjestkom estrogena (rizik od hiprplazije endometrija): valja dodati 200 mg progesterona na dan. - u dvije pojedinacne doze po 100 mg,
- ili u jednoj dozi od 200 mg prije spavanja,
12 do 14 dana peroralno ili zadnja dva tjedna svakog terapijskog ciklusa. To nadomjestno lijecenje valja prekinuti u trajanju od tjedan dana, tijekom kojeg se obicno pojavi krvarenje.
Za te indikacije valja rabiti vaginalni put primjene s istom dozom kao i kod peroralne primjene, u slucaju nuspojava povezanih s primjenom progesterona (pospanost nakon peroralne primjene).
Vaginalna primjena
Kapsulu valja uvesti duboko u rodnicu.
Nadomjestak progesterona u insuficijenciji ovarija ili u zena s deprivacijom ovarija tijekom potpune deficijencije (donacija jajnih stanica).
Doziranje (kao dodatak odgovarajucoj estrogenskoj terapiji) je sljedece:
- 100 mg mikroniziranog progesterona na dan, 10-tog i 14-tog dana ciklusa prijenosa, zatim
- 200 mg mikroniziranog progesterona na dan od 15-tog do 25-tog dana ciklusa, jednokratno ili podijeljeno u dvije doze, zatim
- od 26-tog dana i u slucaju pojave trudnoce dnevna se doza moze povecati do maksimalne doze od 600 mg podijeljene u tri pojedinacne doze.
Ta se doza nastavlja uzimati do 60-tog dana i do dvanaestog tjedna trudnoce, ne duze.
Dodatak luteinskoj fazi tijekom ciklusa in vitro fertilizacije (IVF):
Preporucena doza je od 400 do 600 mg na dan, u dvije do tri pojedinacne doze, pocevsi od dana primjene injekcije HCG (korionskog gonadotropina) sve do dvanaestog tjedna trudnoce.
Dodatak luteinskoj fazi tijekom spontanih ili induciranih ciklusa, u slucajevima hipofertilnosti, primarnog ili sekundarnog steriliteta, posebice zbog poremecaja ovulacije: preporucena dnevna doza je 200 mg do 300 mg podijeljena u dvije doze, od 17-tog dana ciklusa tijekom 10 dana. Lijecenje mora zapoceti ponovno, sto je ranije moguce, u slucaju amenoreje i dijagnosticirane trudnoce, sve do 12-tog tjedna trudnoce.
U slucaju prijeteceg pobacaja ili sprjecavanja opetovanih pobacaja zbog luteinske insuficijencije: preporucena dnevna doza je 200 do 400 mg podijeljena u dvije pojedinacne doze sve do 12-tog tjedna trudnoce.
e, bravo za ovo!!!! vidi se da i u samim uputama ipak postoje razlike u uzimanju. Sad je samo pitanje zašto neki dr odredi za isti problem jedan dan a drugi šest dana kasnije? Jel oni završavaju isti fakultet? Baš sam postavila pitanje dr. Radončiću na Zdravlje i život da mi to pojasni pa ću njegov odgovor prepisat ak koju curku još to zanima osim mene. Nemrem vjerovat da sam samo ja tak nabasala na drugačija mišljenja.
Evo samo curama odgovor sa foruma Zdravlje i život od dr Radončića da se Utrogestan stavlja iza ovulaacije a nikako prije jer će spriječiti ovulaciju.
Zato je vrlo upitno mišljenje da se stavlje od 13-23dana.Osim ak niste sigurne da vam je dvanaesti dan bila ovulacija.
On preporuča 15-25.
Rekla bih da mi je pogesteron prenizak, pa sam molim mišljenja upućenijih...
Nalaz progesterona, usred moje lutealne faze: 11,9 (referentne vrijednosti 4,5-52,9).
Rekla bih da je to, iako je unutar ref. vr., prenisko... I ta lutealna faza je trajala svega 7 dana, prethodna 9, a do tada je uvijek bila najmanje 13.
Shanti ja se ne smatram "upucenijom", ali znam sta bih ja napravila u situaciju koju opisujes.
Kada bih mislila da mi je lutealna faza prekratka, a sve ispod 10 dana mislim da se takvim smatra, ili progesteron prenizak (a 11,9 bi meni izgledalo malo nisko) onda bih probala koji ciklus s Utrogestanom, pa vidjela ima li kakvih promjena.![]()
curke pozdrav,jel ijedna od vas imala izrazito nizak progesteron 21.d.c.moj iznosi samo 0,79!!!!!!!!!Molim pomoć... :?
ja sam ti imala jedanput isto mali oko 2-3 ,21 dc, objasnili su mi da taj mjesec nije bilo ovulacije ... slijedeći puta kad sam vadila bilo je oko 50-60 ..kiara79 prvotno napisa
možda je i tebi samo ovaj mjesec bez ovulacije ...
možda da još jedanput izvadiš ?![]()
bokich-cmokich!
imam pitanjce za vas koje se kuzite. jeli itko imao ili cuo za slucaj previsokih vrijednosti progesterona i sto se radi u tom slucaju? dosad sam naisla na clanke o tome kad je prog.prenizak i kako ga povisiti, ali obratno nisam nasla...
ak pogledate malo moj FF graf, skuzit cete o cemu pisem :/
unazad par mjeseci (otkad smo krenuli na 2. dijete) ciklusi su mi se opet pobrkali, produljili i ginicka mi je rekla da pijem 7 dana 3Xdnevno provera tablete (10mg) te da cu za cca 3-7 dana dobit M (tak pise i u uputi).
obzirom da mi je danas bazalna temp visa nego inace, i obzirom da je provera progesteron, zanima me kak ce se sad on pocet snizavat, kad sam se filala njime 7 dana??? :?
iz grafa se takodjer vidi da su mi 2 testa pokazala negativno, a cak mi je i FF iscrtkao dan ovulacije jer su se te visoke temp nastavile,a testovi su bili negativni, plus da se ja ne osjecam T pa je to iskljuceno (nemam ama bas nikakvih simproma T)...
puno hvala na odgovoru![]()
Cure ima jedno malo pitanje
Radila sam nalaz progesterona 23 DC (ciklusi su mi se u zadnjih par mjesece nešto poremetili i kreću se u rasponu od 31-35 dana) i njegova vrijednost u lutealnoj fazi je 34,6 (referentne vrijednosti su od 3,8-50,6).
Šta mislite jel to ok?
ne znam draga ja sam jednom imala 25 pa mi je dr.rekao da je nizak i morala piti klomifen 3 ciklusa pa mi onda bio 145..zadnji put bez icega bio mi 75 ...sad sam ponovo radila i videt cemo...
ali sad kad sam procitala sve vase postove meni bas nista nije jasno
kod vas je cure uvijek nizak?
kako kod mene tako visok,,,mislim treba i biti visok jelda?
onda imas ovulaciju?
ovaj zadnji 75 mi je bio odlican kaze dr........ako je nizak onda nema ovulacije-- nema ni sanse za T jel tako?.....
Mislim da sve ovisi koje su referentne vrijednosti a i da svaki lab ima drukčiji raspon referentnih vrijednosti sve ovisi kave su kod tebe na nalazu te referentne vrijednosti.
pa evo lut.faza 8,0----78.0 a meni bio( rekla ofrlje maloprije) 72
i dr.zadovoljan
znaci sto visi to bolji jel tako?'??..
Da draga moja što viši to bolji u tebe je to stvarno super znači ovulacija je kvalitetna i dobra.
Možda i kod mene nije prenizak s obzirom na referentne vrijednosti.
ja mislim da to i varira svaki mjesec...nemamo svaki mj. istu ovulaciju ili nekad je uopce nemamo :?
pa onda pokaze nisko....a ko ce to vadit svaki mjesec...
ovaj 72 sam vadila prije godinu i sad neki dan ponovo.(nisam jos dobila nalaze)..ko zna sta ce mi sad pokazat....
cure za sta je taj Utrogestan? priznajem ja ne znam za sta ga stavljateDabroston?