-
moramo prestati s dojenjem :(
malenome je sada sa 19mj nakon mjesec i pol svakodnevnih probavnih problema i analize utvrđena netolerancija laktoze uslijed gadne epizode rota virusa u travnju. savjet gastroenterologice je ne davanje naravno svih mliječnih prerađevina i mlijeka ali i prestanak dojenja zbog ljudske laktoze u majčinom mlijeku. miš trenutno ciki 3-4 puta dnevno i to mu toliko puno znači i ja sam u komi totalno i ne znam kako da mu to oduzmem...
osjećam se ko da mi netko srce čupa
savjeti?
-
moji su alergični na kravlje,i ja ne jedem ništ kravlje,znam da nije isto ali jesi li pitala dal bi to možda smanjilo laktozu tvoje cice??
-
nažalost, kako kaže dr. nije stvar samo u laktozi iz kravljeg mlijeka nego i u laktozi iz mog mlijeka. uopće ne znam kako tome sad pristupiti, bila sam uvjerena da ćemo cikiti dok god nam to bude odgovaralo i sad ovakav isforsirani prekid me tako rastužuje. a on tako pristojno i mazno traži svoju ciku, i razuman je i ne traži više od 3-4 puta dnevno. uopće gledati na to što sam do maloprije smatrala nečime što je savršeno za njega kao nešto što mu škodi. srce mi se slama
-
silverinne, ako je tako onda se tješi da ipak ima već 19 mjeseci, i da imate lijep dojilački staž. 
ono što sam htjela reći, možda da pitaš još neko mišljenje, jer rota virus može i duže od mjesec i pol ostaviti posljedice na probavni sustav djeteta. moja M je imala isto gadnu epizodu, bila je hospitalizirana 5 dana (s 3,5 godine), i sigurno je nakon toga još mjesec dana imala proljevaste stolice. 1-2 dnevno. ne znam koliko ih ima tvoj maleni, nama je ped rekla da je to normalno za rotu. iako, ja sam istina izbjegavala mliječne proizvode jer bi joj nakon njih bilo gore. rekla je da je to prolazna intolerancija, jer je sluznica crijeva izmučena virusom. i da ako ne gubi na težini, da ne mora biti na dijeti.
-
A jel puno cica?
Možda da izbaciš sve ostalo, a cicu ostaviš?
Mislim, ako je to na par gutljaja dnevno, i više maženje, da neće biti nekih problema. Pogotovo što je to prolazna intolerancija i što će se crijevo oporaviti.
-
i ja sam takav savet dobila
mali mi je imao 2,5 god
potpuno sam izignorisala doktoricu,
nastavila sa dojenjem, uz dijetu i za mene i za malog.
nista spektakularno se nije dogodilo,
mali je imao sluzaste, nekad i prolivaste stolice
davala mu probiotike i smectu
i proslo je, dojio do treceg rodjendana.
rota virus su imali mali i tata,
trajao 8 dana, svakodnevni prolivi i bolovi u stomaku
tada je tati prestalo,
ali malome se oteglo jos 10ak dana.
tada sam uvela i sebi dijetu.
-
Meni se čini da bi ja izbacila mlijeko iz svoje prehrane i dječje, davala probiotike radi obnove crijeva i dalje dojila normalno.
E sad. ovo je ovako na brzaka napisano bez nekih detaljnih info, ali u svakom slučaju bih išla po drugo mišljanje.
-
-
Draga Franny, može imati 19 mj, a rođen 2010. Gledam jednu takvu.
-
a da ipak probaš izbacit sve kaj ima mliječno u sebi i u tragovima ( ima toga hrpa) ikod klinca i uvedeš http://vitality-international.hr/?pr...i-biotic-panda
-
cure hvala vam na svim savjetima. stvar je dakle sljedeća. mališa ima 19mj, rođen 01/10 
imao rotu u 4.mj ove godine isto u bolnici 5dana, 3,5l infuzije, kad je prošlo nije mogao hodat 2 dana i nakon toga 1mj mir i kad je počelo nisu to bili obilni proljevi nego svaki dan umjesto jedne normalne stolice proljev i neprobavljena hrana skoro 2mj u kontinuitetu. kad smo prvi put vidjeli dr rekla je da mu izbacimo mlijeko i sve mliječno iz prehrane na osnovu nalaza stolice gdje je pH bio 5 (jako, jako kiselo) i bilo je neprobavljenih mišićnih vlakana i masnih kapljica. mi smo mu izbacili sve po njenom nalogu, samo je nastavio cikiti (3-4 puta dnevno a od toga možda 2x baš si pocuga, ostalo je lickanje i maženje i puhanje u ciku ko u trubu <3)
ponovili pregled stolice i masnih kapljica nema - njihova prisutnost je pokazatelj netolerancije kravlje laktoze (koliko ja kužim). mišićna vlakna i dalje tu ali dr objašnjava da je to kod klinaca njegove dobi vrlo učestalo jer ne žvaču meso dovoljno dobro a mi mu ga ne mixamo - ugl, da to nije niš. ali i nakon 14 dana u potpunosti bez mlijeka on ima pH 5, po čemu ona zaključuje da je i netolerancija laktoze iz mog mlijeka u pitanju, tako da moje izbacivanje mlijeka nema nikakvog efekta. i ona kaže da je to reverzibilno stanje i da će se ti enzimi vratiti, a kada, pitanje je vremena i ovisi od osobe u pitanju. ja se nekako nadam da bih ga mogla možda održati sad na tipa 1x dnevno pa možda nastaviti kad se stanje smiri...
a s druge strane bojim se da mu i to malo ne naškodi još više jer mu je od svega toga imunitet nula (evo i sad kuri 38 i spava) a braco nam kreće opet u vrtić sad i svašta će nam donositi doma. možda si ti cvijeta73 u pravu, možda se trebam pomiriti da ni taj staž nije za bacit...
-
e da, i dajemo mu biogaya probiotik i spirulinu.
-
U svakom slučaju si u pravu oko staža, nije za baciti, 19 mjeseci je za svaku pohvalu i dijete ti dalje može i bez mlijeka, tvojeg ili drugog. Npr. ja sam sina dojila 13 mjeseci. Bio je alergičan na proteine kravljeg mlijeka, a uz to u potpunosti odbijao bilo kakve boce i dude - kravlje nije smio, adaptirano nije htio i jednostavno nije dobivao ništa mliječno od 13. mjeseca negdje do 2. godine. Bio je cijelo vrijeme zdrav, normalno dobivao na kilaži, sve ok. Tada smo shvatili da se alergija povukla i polako opet uveli mliječne proizvode.
Ono što želim istaknuti:
- velika je razlika između alergije na proteine kravljeg mlijeka i intolerancije laktoze, ti se usmjeri samo na ovo s laktozom, jer ti dijete nema alergiju
- nema ljudska i kravlja laktoza, laktoza je laktoza (disaharid, spoj glukoze i galaktoze). Ljudsko mlijeko sadrži nešto više laktoze (oko 7%) nego kravlje (oko 4,5%)
- nema smisla pokušavati izbaciti mlijeko iz tvoje prehrane i nastaviti dojiti (to ima smisla kod alergije na proteine kravljeg mlijeka), jer će tvoje mlijeko sadržavati istu količinu laktoze kako god se ti hranila. Laktoza se sintetizira u tvojem tijelu iz glukoze, bez obzira na tvoj način prehrane ili konc. glukoze u krvi
- ako mu laktoza smeta, nemoj mu je davati manje, već mu je uopće nemoj davati. Tvojeg mlijeka je dobio zadovoljavajuću količinu, a kravlje i drugo ćeš vjerojatno moći ponovo uvesti ako i kad se sredi stanje s enzimima
Ovo sam sve pročitala na ovom linku pa si možeš i malo detaljnije pogledati, lijepo je objašnjeno:
http://www.goatworld.com/articles/go...olostrum.shtml
Nadam se da sam pomogla, sretno i da se sve što prije riješi.
-
sss - hvala ti. to mi je trebalo. sve na jednom mjestu od nekoga nepristranog i informiranog. to je to, onda. ne mogu prestat odjednom, danas ima temp i sav je kmezav i žica, evo jednom sam popustila, ali to je to za danas. naučit ćemo preživljavat bez cike
-
evo i danas samo jednom i to je to, više mu ne mogu dati. potegao je možda 10 gutljajčića. ali ostatak dana... grozno, izbjegavam ga pogledati u oči, čim me pogleda rastuži se, stalno traži, ali ne napasno nego baš tužno. srce mi se slama... da bar što prije zaboravi ciku...
-
a da mu uz dojenje probaš davati enzim laktazu u kapsulama?
navodno postoje takvi pripravci i u Hrvatskoj
-
ima ih u sloveniji sigurno
piše da može nakon 1 godine starosti
obzirom da dijete nije više dojenče pa ne treba smišljati odgovarajuću formulu, a dojenje je "samo"
iz rekreativno-emocionalno-imunoloških razloga ovo bi moglo pomoći
http://www.panakea.net/lactrase/kako...jati_lactrase/
-
wow, nisam znala da ima i za malecke. zna netko nešto o tome? iz iskustva mislim?