Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Mama, mrzim te! :(

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Mama, mrzim te! :(

Neki dan sam ovo prvi put čula. Mislila sam da nikad neću ili najranije bar negdje u 16.oj kad ću joj zabraniti da ima vezu sa 25.godišnjakom koji radi kao vozač bagera.

Općenito, čitam vaša iskustva i vidim da nam se dosta toga poklapa, razdražljivost, nervoza, plakanje, frustracije....

Ja doista ne znam kako joj pomoći. Imam feeling da je pre-prepuna energije i da se mora izuzetno puno kretati da bi bila "normalna" i stvarno da, kad je vani više sati vrati se doma sretna i ispuhana. Ipak, to je sreća na jedan način jer ti izlasci oko zgrade donose druženje sa vrlo nekulturnim djevojčicama i oponašanje njihovih totalno iritantnih grimasa itd. Također, svaki dan rasprave oko toga što će za van obući. Naravno, ne radi se o tome da želi lijepo izgledati, nego ta odjeća mora biti ugodna, tanka i kratka kako joj ne bi smetala prilikom penjanja na drvo. :? Puno smo puta već rekli da se ne smije penjati na drvo, ali izgleda da smo ušli u onu dob kad se naše riječi govore u prazno. Ona nas više ne čuje.
    Ja stvarno ne mogu vjerovati da nam se ovo dogodilo. Stvarno smo bili super roditelji i da, priznajem posljednje dvije godine imamo manje strpljenja s njom nego ranije... ali nije ni to bez razloga, jednostavno se previše toga dnevno dogodi i ljutnja prema njoj mi se nagomilava (vjerujem i njoj prema nama) i nekad mi dodje kad me izludi da je uštipnem koliko sam ljuta. Ne želim je udariti, niti vikati, vidim da to sve ne donosi ništa, ali ne donosi puno lijepoga niti naš trud. Čini se da se stvari više ne mogu popraviti.

Što da radim?
    Izludjeni smo i muž i ja s njom. S našom najboljom na svijetu, Omi.

Frustrirana je kao da ima 55 godina... zabrinuta kao da ima 35g i ne vidi kraj svojim obavezama a želi njihov kraj... nema dovoljno volje za skolu, ovisnica je o druženju s drugima, nije zadovoljna sa sobom i perfekcionist je (a kako da joj u tome pomognem, kad sam i sama takva?), loše je volje, traži stalnu pažnju (ništa novo, takva je od prvog dana)...

Kad sam znala čuti ovakva žaljenja drugih roditelja prije koju godinu, pomislila bi da je to naravno zato što nisu davali sve od sebe. Eh, pa.. evo mi sad. Nije to baš sve tako jednostavno i pooojma nemamo o djeci određene dobi dok to ne doživimo. Možemo teoretizirati koliko hoćemo, ali niti poznajemo njih, niti sebe u takvim okolnostima.

Tužna sam jer svi zajedno nismo sretni, posvađamo se prečesto... čak i muž i ja reagiramo kad je jedan od nas grublji prema njoj (jer pukne), a oboje griješimo isto i oboje pucamo svako malo jer toliko strpljenja nitko nema.

S druge strane, moram naglasiti da je ona ipak većinu vremena super genijalna ako ima motivaciju za bilo što već se zbiva ili radimo itd... I divna i prepametna....ali evo... druga strana medalje nas lagano ubija u pojam.

Sve je dobrodošlo, preporuka literature, savjeti iz iskustva... bilo što...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anita, ja sam se zacudila kad sam skuzila da je samo 1 god starija od Oskara.
    Mislim znam da je tu negdje, al kroz tvoj post sam pomislila da pricas o curici od jedno 13 godina.

Kaj ju ti pustis da bude sama vani vise sati??? :shock:
    Cini mi se skroz premala za to da visi po par sati po vani iako neznam sto to "vani" zapravo znaci, pogotovo ako je drustvo u kojem se krece koma.
    A to da se zeli penjati na drvo mi je potpuno razumljivo.
    Bas je super popeti se na drvo!
    Zasto joj branite???

Ne znam kaj d ati velim, osim da joj mozda ponudite neke druge aktivnosti. Pa da to vrijeme sto provdi "vani" provodi na nekoj slicnoj, ali kontroliranoj/organiziranoj vanskolskoj aktivnosti tipa karate, gimnastika ili neko drugi sport... ili nesto tome slicno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene je toga strah, moja Rina nema ni 2 i pol godine, pa mi već sad kaže: "Mama ti si zločesta" ili "Ne pričam tebi nego tati", i evo to se dogodilo prošli tjedan, na što sam se ja rasplakala, a ona mi je na to 10 puta rekla "Oprosti mi". I onda se ja mislim, ako se već sad tako razgovaramo, kako će tek bit kad bude imala 7, 8 godina. Isto ne prakticiramo ni viku ni batine, samo ljubav, ali sve češće nam se događa da puknemo. Jel to neka globlalna epidemija ponašanja ili šta???

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da se premalo oslanjate na sebe, svoje unutarnje rezerve, svoj zdrav razum, svoju dosljednost, svoje samopouzdanje...

odgovore za VAŠU djecu ne može dati nitko drugi osim vas samih. to je teži put, traži 24/7 angažman - ali se nakon nekog vremena neizmjerno isplati.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Svi mi, zapravo, samo težimo idealnom roditeljstvu. U biti daleko smo od toga, i nije to nešto za osudu, događa se svima da u najboljoj namjeri učine nešto djetetu neprihvatljivo. S godinama, naučili smo kontrolirati se, pa ipak ima momenata kada nas izlude do krajnjih granica. Omi ne poznajem, ali onako, pada mi na pamet Liamovo rođenje, nije li možda ljubomorna? Ili škola? Ili ako si i ti perfekcionista, možda nesvjesno imaš visoka očekivanja? ili je to naprosto takav karakter koji ćeš morati usmjeravati. Baš mi je neki dan psihologica pričala kako je njoj mala tri mjeseca tajila da je dobila prvu menstruaciju, možeš misliti, njoj koja radi sa djecom!
    Moja Lara je namčor, uglavnom ljuta kao pas, nezadovoljna i svi su joj za sve krivi. Ne prihvaća pohvale i sve vidi crno. Na jednom drugom topicu napisala sam ime knjige koja mi sad jako pomaže. Probaj posuditi, toplo preporučam:
    Martin E.P.Seligman: Optimistično dijete
    Provjereni program za prevenciju i trajnu zaštitu djece od depresije

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    Kaj ju ti pustis da bude sama vani vise sati??? :shock:
    Cini mi se skroz premala za to da visi po par sati po vani iako neznam sto to "vani" zapravo znaci, pogotovo ako je drustvo u kojem se krece koma.
    Tu oko zgrade je velika livada i hrpa djece koja se zajedno igraju. Vidim sve s balkona. I za vrijeme praznika bila je vani po par sati. Drugi su ostajali jos dulje, sto je takoder dovodilo do problema.

A drustvo nije lose samo po sebi, vecina djece je ok, ali ta ustvari jedna djevojcica je koma. :/

Citiraj Mukica prvotno napisa
    A to da se zeli penjati na drvo mi je potpuno razumljivo.
    Bas je super popeti se na drvo!
    Zasto joj branite???
    Zato što se penje jako visoko i jedna je djevojčica iz drustva ljetos slomila lakat kad je pala s njega. :/ Ipak, očigledno joj ipak ne branimo. Prvo jesmo, onda smo skužli da je jako sretna, pa sam joj samo objasnila da ne ide na tanke grane (kao što je ta djevojčica) da ne puknu itd. Ali znala je i ona pasti par puta, iako je sve završilo dobro. Ma, to drvo je najmanji problem.

Ovo s odjećom me izluđuje!

Ali vjerojatno je jesmo pustili malo previše, to je istina. Uh, kad je ona tako sretna vani, Liam se rodio i nekako je najlakše bilo pustiti je. Sad mi se to izgleda obija o glavu. Makar ne znam je li u tome stvar ili nije.

Citiraj sorciere prvotno napisa
    mislim da se premalo oslanjate na sebe, svoje unutarnje rezerve, svoj zdrav razum, svoju dosljednost, svoje samopouzdanje...

odgovore za VAŠU djecu ne može dati nitko drugi osim vas samih. to je teži put, traži 24/7 angažman - ali se nakon nekog vremena neizmjerno isplati.
    Hm, odgovor poput tvog govori da se oko nje ne trudimo dovoljno, a to nije točno i smatram to jednom vrstom nepravedne dijagnoze na osnovu premalo informacija.
    Nekad ti stvarno treba pomoć od drugih, nekad dođeš do točke da skužiš da ne znaš dovoljno, da ti treba pomoć, informacija, ohrabrenje, jasnoća.... upravo je sada naše vrijeme u toj točci. A zašto? Zato što smo sve činili upravo kako i sama kažeš i ipak smo došli do točke o kojoj su nam govorili i roditelji koji se nikad nisu trudili kao mi. Baš tužno. Na kraju ispada da se mnogošto sa djecom zbiva, a što nije posljedica roditeljstva... već tko zna čega. I kako se sad nositi sa time.. ja ne znam.

Pomalo mi je žao što sam uopće topic otvorila. :/

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni se bas cini odlicno da si otvorila topic (ili bar sve bacila na papir), sredila svoja razmisljanja i frustracije... pa kad ponovo procitas i sama ces naci neke odgovore i sama vidjeti da si mozda u necemu pretjerala...

ja vjerujem da ste odlicni roditelji, citam tvoje postove i vidim da imate odlican odnos sa kceri... da li si mozda pomislila da je ovo njena reakcija na Liama? na novog clana obitelji jer ipak je ona 7 godina bila centar vaseg svijeta... ja ne sudim, ali samo nagadam da ona mozda trazi tvoju (vasu) paznju na ovakav nacin?

...mislim da sve to i mene uskoro ceka...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa

Hm, odgovor poput tvog govori da se oko nje ne trudimo dovoljno, a to nije točno i smatram to jednom vrstom nepravedne dijagnoze na osnovu premalo informacija.
    Nekad ti stvarno treba pomoć od drugih, nekad dođeš do točke da skužiš da ne znaš dovoljno, da ti treba pomoć, informacija, ohrabrenje, jasnoća.... upravo je sada naše vrijeme u toj točci. A zašto? Zato što smo sve činili upravo kako i sama kažeš i ipak smo došli do točke o kojoj su nam govorili i roditelji koji se nikad nisu trudili kao mi. Baš tužno. Na kraju ispada da se mnogošto sa djecom zbiva, a što nije posljedica roditeljstva... već tko zna čega. I kako se sad nositi sa time.. ja ne znam.

Pomalo mi je žao što sam uopće topic otvorila. :/
    potpuno krivi zaključak . ja sam (iz onog što si napisala) zaključila da se itekako trudite, ali na nekako "jednostran" način... (nemoj se sad hvatati za tu RIJEČ - jer ti ovdje ne mogu ostaviti crtež onog što "vidim" ).

kao što ja ne znam što je u tvojoj glavi (a ni ti što je u mojoj ) - ja mogu donositi zaključke i davati savjete samo na temelju onog što si napisala (rekla), ali kroz svoju sliku koju na temelju toga formiram.

ti ne možeš dokučiti zašto se tvoje dijete tako ponaša, možda ni ona ne može shvatiti zašto se ti tako ponašaš.

ti možeš čuti njene riječi, ton glasa. možeš vidjeti njene pokrete, mimiku... možeš osjetiti kad je ljuta i nezadovoljna. mi ovdje to ne možemo. čak ne možemo ni zamisliti kako to izgleda u živo. možemo zamisliti nama poznate slike, zvukove i osjećaje - i u to probati uklopiti tvoju situaciju. a to je situacija iz našeg svijeta... ne tvoja.

u ovom dijelu si opisisvala njenu LIČNOST a ne PONAŠANJE. (osobu moramo razdvojiti od ponašanja).

ljutnja prema njoj mi se nagomilava
    nekad mi dodje kad me izludi da je uštipnem
    Izludjeni smo i muž i ja s njom.

ovdje si opisala svoje dijete:

Frustrirana je kao da ima 55 godina...
    zabrinuta kao da ima 35g
    nema dovoljno volje za skolu,
    ovisnica je o druženju s drugima,
    nije zadovoljna sa sobom i
    perfekcionist je (a kako da joj u tome pomognem, kad sam i sama takva?),
    loše je volje,
    traži stalnu pažnju (ništa novo, takva je od prvog dana)...

a ovdje si napisala kakva je ona uistinu...

ona ipak većinu vremena super genijalna ako ima motivaciju
    I divna i prepametna....

ja ne sumnjam u to da li vi dajete sve od sebe. uvjerena sam da dajete. možda samo treba promijeniti NAČIN na koji to dajete...

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto znaci "ovisnica je o druzenju s drugima"?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Borna mi je jednom rekao da me mrzi ali to je bilo poprilično smiješno jer je ustvari ispitivao što ta riječ točno znači. Ono "znam da je ružna ali ne i koliko" pa je čekao moju reakciju

On je isto jako odlučno dijete i ja mu često ne zamjeram ovakve riječi jer znam da je ljut i da tu ljutnju samo ne zna dobro artikulirati. Dakle, ne vrijeđa me nego koristim te situacije da ga naučim boljemu.

Nisam baš razumila što te muči kod odjeće. Mi smo imali fazu, kada je bio puno manji, da je bio vrlo rezolutan kod izbora odjeće. Popuštali smo koliko god nije išlo na uštrb nnjegovog zdravlja - i prošlo je. Možda i ona u sit. kada je ipak mora izboriti za više pažnje nego na što je to navikla koriti ovo kao kanal. a bolje i roba nego učenje, npr.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Mama, mrzim te! :(

vezu sa 25.godišnjakom koji radi kao vozač bagera.
    a što ne valja s ljudima koji rade kao vozači bagera :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Možda ti imaš prevelike zahtjeve prema svojoj kćeri.....

A i sama znaš da je zabranjeno voće najslađe pa se druži s tom curicom,

možda je u pretpubertetu?

Znaju curice u toj dobi postati jogunaste.....

Ja uvijek velim bolje prije nego kasnije.....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Citiraj dalmatinka prvotno napisa

to sam se i ja zapitala,bolje pošten bagerist nego mutan odvjetnik ili korumpiran liječnik.....

a i bolje joj s 16 pustit stalnog dečka,nego da sa 20 kad je više ne budete mogli kontrolirati krene šorom...

sorry,direktna sam,ali iskrena

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

s tim ljudima je sve u redu, i anita sigurno nije mislila doslovno to što je napisala. u ovom slučaju - vozač bagera je neka vrsta metafore...

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

s tim ljudima je sve u redu, i anita sigurno nije mislila doslovno to što je napisala. u ovom slučaju - vozač bagera je neka vrsta metafore...
    za seljačinu sa čačkalicom u ustima, u uznojnoj potkošulji, sandalama i bijelim čarapama i sa puuuuuno love?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Ništa! To je bio slučaj sa mnom. Ja sam imala 16.g. kad sam zabrijala sa 25.godišnjim vozačem bagera! 8)

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Ništa! To je bio slučaj sa mnom. Ja sam imala 16.g. kad sam zabrijala sa 25.godišnjim vozačem bagera! 8)
    onda bi to značilo da si tad ti svojoj mami prvi put rekla mrzim te?!

ma ne brini ništa..... ako neće reć - pomislit će, baš kako i svako dijete u pubertetu.
    moj ima 8 i pol i znam da me to čeka!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

SORCIERE i EGEMAMA
    prije nego nastavim jedan

Moram priznati da često čujem da je do tih nekih promjena došlo radi Liama i u sebi pronalazim žestok otpor da to prihvatim! Ipak... možda ipak je u tom stvar. Kad je mm bio na godišnjem bilo je sve super jer se on bavio sa njom puno, dok bi ja bila s Liamom. Sad smo svi zajedno manje s njom i vjerojatno sve to zajedno ima veze.

Moj prvi post ovdje je napisan u totalnom afektu i kroz plač i u jednom najgroznijem momentu kad mi se sve ruši jer ne znam kako zatvoriti ovaj začarani krug.

Sad smo bili svi zajedno u jednoj lijepoj šetnji i bilo je sve super! Ali to me ne navodi na zaključak da nam sad ruže cvatu. To je trenutačno, baš kao što su i ti kritični momenti. Doduše, ovi lijepi su puno dulji i češći.

Ok, konkretne stvari koje ću promjeniti su:
    1) Zajednički sa njom razgovarati o svakoj majci i hlačama u ormaru tako da odmah znam koji su argumenti za/protiv svega što ima pa da se ne živciram.
    2) Potkošulje koje smatra predugačkima (a izvrsne su i kupila sam ih 10 komada) ću skratiti. Gačice koje je stežu ću maknuti (iako su nove, ali su drugog modela). Čarapice u "kojima se ne osjeća dobro" ću također baciti. Kupiti sve zamjensko nakon sto ih isproba sama.
    3) Van će ići na maximalno 1,5h osim kad smo zajedno u dječjem parkiću.
    4) Upisati ću je na nekoliko aktivnosti tako da ima priliku ispoljit svoju energiju (koju ja ustvari obozavam!)
    5) Igrat cu se vise s njom.
    6) Biti vise s njom u setnji npr, ili negdje BEZ LIAMA.
    .....
    itd...

Ma lako je sve to pricati, ono naaajbitnije je da sprijecim da ne puknem kad mi ona krene onim toootalno iritantnim glasom i groznom facom od prijateljice Stefani govoriti da nesto nece i nece i nece. Ma ne znam. Mislim da me to posebno jako smeta BAS ZATO sto to uopce nije dio njene osobnosti, vec nekoga oponasa. Zato to ne mogu tako lako prihvatiti u njoj.

Puse svima, hvala na konstruktivnim postovima...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:D :D

ma bravo!

možda je i dobro da si sve "izbacila" iz sebe - jer si saznala "gdje stojiš" .

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A svasta ja "izbacujem" iz sebe.. pa ispadnem svakakva. Danas sam izbacila svoje misljenje u videoklubu o posljednjih 10 filmova koje smo gledali i ispala rasist i homofob, a nisam ni jedno ni drugo.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to ti je kao da si po kilu brašna išla u silos ...

p.s. - ja mislim da je tvoja kćer ista ti (barem po opisu ).

vozač bagera.
    Ja cu samo reci - bolje i to nego stolar.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

p.s. - ja mislim da je tvoja kćer ista ti (barem po opisu ).
    Dobro mislis.
    Sve se vraca, sve se placa..

Datum pristupanja
    Feb 2006

Citiraj dille prvotno napisa
    vozač bagera.
    A vi ostale.... ?
    Znači imamo:
    vozača bagera,
    stolara.....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj dille prvotno napisa
    vozač bagera.
    A vi ostale.... ?
    Znači imamo:
    vozača bagera,
    stolara.....
    ja dodajem muzičare i odvjetnike

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dizalicar

anita

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zgubidan

ja ti neću puno pametovat jer kao šti si napomenula, ne znaš dok ne probaš..moj tek sad puni tri godine pa mi nekad dođe sjest i plakat.

ali čini mi se da stvarno nigdje ne griješite. priznali mi to sebi ili ne, nova osoba u životu djeteta je stvarno veliki korak

veli juul zamislite da vam muž dovede drugu ženu i kaže "draga, ona će sad živjeti s nama"

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sjecam se kad je moja jedna prijateljica rodila trece dijete (od srednjeg djeteta mladje je bas 7 godina), i kako je znala mi ponekad reci kako su ovog najmladjeg ostavili kod bake i otisli sa starijima da im se malo posvete...

meni je to bilo cudno. nije mi nikad palo na pamet da nou ostavljam kako bi se posvetila idi. pa ni kad se leo rodio, nisam ga nikad ostavila da bi se posvecivala idi i noi. nama to nekako rusi sklad i stvara privid da je situacija kakva u stvari nije...

osjecala sam u sebi da smo mi svi zajedno obitelj i da svi zajedno funkcioniramo. i da bez ikoga nismo potpuni...

i vjerujem i dalje u to. ali imam jedno ali...

to je bilo sve pet kad su manji i mladji. ida je imala nepune tri godine kad se rodio noa. ovaj pak dvije i pol kad se rodio leo. i nisam osjecala da im je problem prihvatiti nove clanove, nisam osjecala da se osjecaju zakinuto...

sad ida ima sedam. porasla je. promijenila se. u puno stvari koje si ti anita napisala - citam idu. i osjetila sam i ja - da imam potrebu ponekad otici sama s njom i obaviti nesto sto ce biti bas nesto posebno za nju. bez noe i lea. ne cinim to cesto, ali ponekad da. osjeti se ona tada bas posebno, da sam tu za nju, onako stoposto, kako nisam bila odavno - a ona se ni ne sjeca vise kako to izgleda kad sam stoposto samo njena...

i vjerujem da je tvojoj curi to ipak malo teze hendlati. ona se jako dobro sjeca vremena prije liama. i ne mislim da joj tesko pada sto je on dosao. sto te dijeli (i tm-a) s njim, sto je liam postao konstanta i to vrlo potrebita konstanta...

ali vidim, kao i kod moje cure, da ipak fali taj jedan mali djelicak posebnosti, koji se ja trudim ponuditi joj i ostvariti...

a u tim svakodnevnim "jadikovkama" kako ih ja zovem, kod nas ne pomaze nista nego verbalizacija, vracanje emocija, pa cak ni to svaki put. nekad ne pomaze nista nego da konstatiram: ljuta si, bijesna... i da odem i ostavim je dok ne iskanalizira sama svoju ljutnju i mrzovolju...

ajme. tek im je sedam

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

anita-az, htjel sam samo reći kako razumijem onaj dio o stefani i kopiranju.
    anja, sestrina mala (nešto je često u zadnje vrijeme spominjem ovdje koja ima 4 ipo godine, meni prekrasna, sve što kaze, napravi.. meni je super, pametna, ima razvijen smisao za pravednost, nije škrta, funkcionira kroz dogovore..... (mama joj je 97% AP mama, a mislim da nikad nije ni čula za taj izraz ).... i potrošila bi A4 da nabrojim njene dobre strane, ali.....
    postoji nešto što mi smeta (a i njenoj mami), a to je to oponašanje drugih...i sve je ok ako su joj prijateljice ok (pametne, dobre i bla bla...), ali ako se počne druziti s nekim (ovo ljeto na moru, uh!) ko nije ok, to je katastrofa....
    doslovno "skine" sve izraze, face, grimase, zeli se isto tako oblaciti kao one, imati takvu frizuru.. ne shvaca da je to bezveze...
    i to mene iritira.
    zadnji primjer, jedan dečko koji ne može lijepo izgovoriti č i š (s njim se u zadnje vrijeme druži).... kad anja progovori, kao da je progovorio J . skinula ga je skroz. postala je J u malom.
    e sad, sestra kaze da je povodljiva i djeluje u tom pravcu, da to riješi...
    a meni pade na pamet, pa to je mozda dar.
    kad pode u školu treba je upisati u neku dramsku grupu, mozda ce jednom biti dobra glumica ...
    e sad, totalno sam otišla off....
    anita, oprosti što oduzih, htjela sam ti samo reći da te čitam otpočetka, tvoji mi se stavovi svidaju, tvoji postovi su mi dragi.... i vjerujem da vam je to samo jedna faza koja će uskoro proći

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Litala, potpisujem te 100%. Ja imam ista iskustva.

Meni se bas neki dan prijateljica pozalila da joj je curica povodljiva i da dodje dome preslikavajuci necije ponasanje. Ona prepozna original i onda je pita: "s kim ja to pricam? s xx (kaze njeno ime) ili yy (kaze ime originala)?" i ova se momentalno "probudi" i bude joj smjesno kako mama sve kuzi.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

U jednom interwievu J. Juula pročitala sam njegovo opažanje da u Hrvatskoj postoji nesrazmjer između adoriranja male djece i odnosa prema malo većoj djeci. To ponekad primjećujem i na ovom forumu. Od male bebe je lako dobiti privrženost, nježnost itd., kad je ona po svom emotivnom habitusu ekstremno ovisna o roditeljima, posebno o mami. Ali, djeca rastu, emotivno se mijenjaju, imaju nove emotivne i socijalne potrebe i s time se roditelji trebaju nositi bez ljutnje i emotivnih padova. Mnogo puta je teško, ali i mi se moramo mijenjati s djecom, naš odgoj mora rasti zajedno s njima. Mislim da nije u redu prepuštati dijete samome sebi čim se počne ponašati nepoželjno ili neugodno. Tako se šalje poruka: Dobar si mi samo kad si dobar. Kad nisi dobar, ja odlazim, a ti dođi kad se središ. To je dizanje ruku od djeteta. Doći će i veći problemi, ne treba se povlačiti pred njima. Treba pomoći djetetu i zajedno s njim rješavati problem, ako dozvoljava, izravno, ako ne, onda naći načina kako mu prići i pomoći neizravno.

To što mnogi pišu da su im djeca povodljiva uopće ne vidim tako. Mislim da je to normalna faza u socio-emotivnom razvoju djeteta. Oni ulaze u dob kad im grupa vršnjaka postaje sve važnija i traže svoje mjesto u toj skupini. Mislim da je posve krivi put prebacivanje krivnje za nepoželjno ponašanje na neko drugo dijete koje naše dijete oponaša. I to dijete vjerojatno oponaša naše dijete ili neko drugo dijete, jer je to posve normalno u njihovoj dobi. Sviđa mi se reakcija ove mame koja bez ljutnje i optuživanja bilo kojeg djeteta kroz šalu upozorava svoje dijete da ima vlastitu osobnost. Ja imam taktiku, kad me zanima kako funkcionira njegov odnos s nekim drugim djetetom, pozovemo to dijete doma i tada kroz njihovu igru mogu dosta toga opaziti. Bio je jedan slučaj kad sam mislila da je on previše fasciniran jednim dječakom i da taj dječak njime dominira, jer je dolazio doma s njegovim forama i načinima ponašanja, međutim, kroz promatranje njihove interakcije skužila sam da su zapravo ravnopravni, a ako malo preteže na nečiju stranu, onda je to na stranu mog sina.

Treba im pomoći da razvijaju vlastitu osobnost, a njihove socijalne potrebe podržavati. Jedna moja prijateljica, koja ima stariju djecu od mog sina, rekla mi je davno: Malu djecu treba odgajati, a veliku podržavati. Moj sin još nije velik, tu je negdje na pragu ovih problema o kojima je ovdje riječ (ima 6 godina i još ne ide u školu). Drugim riječima, još ga treba itekako odgajati, ali već sada primjećujem da ovaj dio podrške zauzima mnogo više prostora nego prije. Opažam i to da jako dobro reagira kad primijeti moj trud da razumijem njegove nove potrebe i razmišljanja.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Hej Anita,

vezano uz povodljivost, kopiranje - ja sam bila takva kao mala i staroj je to užasno išlo na živce... Na moru recimo, kad bi došla na ručak nakon igre, točno je znala s kim sam se družila, dal s malim bosancima, s karlovčanima, sa slovencima... Sve bi kopirala i naglasak i smijeh i izraz lica... I meni bi to sad bilo iritantno, ali tada je bilo nesvjesno!

I znaš šta danas mogu, a povezujem to jedno s drugim? Naučit strani jezik toliko brzo da je nevjerojatno i to tako da se ne kuži da sam stranac jer totalno imitiram naglasak

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Zdenka2 sve si to super rekla, ali što kad imaš 4-godišnje dijete koje je naprosto fascinirano svojom prijateljicom koja je stalno isfrustrirana i nervozna? Koja sve što hoće dobije vrištanjem i plačem? Pa se onda tvoje dijete počne tako ponašati jer misli da je to super jer to radi P.? Jer sve što P. radi je dobro, bez obzira što Diama nikad nije imala potrebu za nešto se izboriti vrištanjem, u smislu da se sve možemo dogovoriti i da sve možemo objasniti tako da ona to prihvati.
    A vidim kad se zajedno igraju da je P. dijete koje sve hoće prvo, sve hoće samo, nema ništa zajedno...
    Diana je dobila brata prije 4,5 mjeseci i nije uvijek lako, baš zato što nam je dotad bila centar svijeta. Sad imamo dva centra svijeta, ali nastojimo da vrijeme "prilagodbe" bude što bezbolnije: nećemo u vrtić ako joj se ne ide, ili idemo samo do ručka, i ja i MM imamo vrijeme samo za nju, znači - samo tata s njom ili samo ja s njom, razgovaramo o bratu i sve je to ok.
    Ali kad se pojavi P. moja Diana više nije isto dijete. P. je isto dobila brata prije skoro godinu dana i ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je to ponašanje rezultat novog člana obitelji, ali mi se čini da jest.
    I kako da pustim i kako da podržim kad vidim da nije sretna i zadovoljna nego ljuta i isfrustrirana.
    A o ponavljanju ružnih i neprihvatljivih riječi da ni ne započinjem...

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To s imitiranjem drugih vrlo je često i mi prolazimo kroz to. Nevjerojatno mi je s kojom preciznošću B imitira prijatelja I kada je ljut. Veći mi je problem prijatelj G koji je vrlo drago dijete i često se druže ali ima vrlo ružnu naviku - kada je ljut udari roditelje :shock: (njegovi uglavnom to ignoriraju). I B je pokušao slučno ali je odmah dobio poruku da je to neprihvatljivo ponašanje i on to zna. Meni je normalno da je on pokušao G metodama jer je vidio da njemu pale ali je isto tako brzo prihvatio da se to u našoj obitelji nikada ne radi.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

O ovom ovom odvajanju od ostatka obitelji, što spominje litala, i specijalnom vremenu samo za jedno dijete. Ni ja ne volim da se dijelimo, da ostavljamo cure Noni dok mi idemo obavljati nešto. Gubimo time priliku da upoznamo cure sa stvarnim životom i stvarni život s njima. Jer i naša nervoza, žurba, (ne)organiziranost i zadovoljstvo obavljnim su dio života. Stvarna i svakodnevna situacija od koje djecu ne treba štititi.
    Drugo, mlađe dijete dobije puno samo svog vremena s mamom i onda kad mama misli da mu nije potpuno posvećena. Dojenje, nošenje, hranjenje, presvlačenje - aktivnosti koje su nužno oči-u-oči, dok je drugo (starije) dijete tu negdje, ali sa strane, uključeno eventualno svakom drugom rečenicom. E pa, mislim da je pravedno da starije traži svoje vrijeme, vrijeme s mamom/tatom bez mlađeg. Ne zato jer mrzi mlađe ili je ljubomorno - pravedno je.
    O oponašanju. I mene enormno iritira. Ali se ne bojim da je povodljiva. Jer nije, . Koristi svoju prirodnu sposobnost oponašanja, naglašenu u toj dobi (zapravo cijelo djetinjstvo) kako bi se bolje uklopila u prirodnu sredinu. Kao što je sposobnost razlikovanja glasova najveća u dobi učenja govora. Oponašanje ne primjećujemo kad dijete oponaša nas, ili osobe čije ponašanje nam se sviđa (dapače, to čak i pohvalimo!). Nemojmo zato zaključiti da su nam djeca povodljiva. Ona su jednostavno dosljedna.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

znate, teško je kroz riječi pretočiti nečiji život (koji traje 24 sata svaki dan), nečije metode, stavove, postupke, razmišljanja... pa da ona druga strana shvati o čemu je riječ.
    jer, fali, uvijek mi fali ovih naših riječi da bi rekla ...upravo ono kako je...
    i kao što je anita-az rekla tu (ili na onom drugom tpicu) ponekad mi bude žao što se javim u raspravi...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sladjanaf, nisam rekla da to nije iritantno za roditelja. Samo sam htjela reći da je to normalno, nimalo zabrinjavajuće. I moj sin je, naravno, oponašao najgore oblike ponašanja svog prijatelja, a ne njegove najbolje osobine. I to je bilo upravo u dobi od 4 godine. To je vrijeme kada se dijete počinje okretati ka grupi vršnjaka i oni mu postaju sve bitniji, a to oponašanje je dio paketa socijalizacije. Mislim da ne treba ići putem da se to potire, još manje da se krivnja prebacuje na drugo dijete, nego da se svom djetetu koliko god je moguće pomogne da se nauči uklopiti s drugom djecom, a da ostane svoje. Kao što znate po sebi, to ne ide preko noći. Ja sam u toj situaciji, kad je moj mali bio stvarno totalno fasciniran s tim drugim dečkićem, nastojala što bolje upoznati to dijete, pozivati ga doma na igru - ustanovila sam da je to dijete koje ima puno prekrasnih osobina, uključivši i one koje moj M. nema.

Nemam više djece, voljela bih da imam, ali mislim da treba posvetiti posebnu pažnju starijem, srednjem, bilo kojem djetetu. Mogli bismo se onda tako na žurbu i kolektiv ispričavati i kad se radi o nama. Npr. od svojih muževa očekujemo da posvete vrijeme samo nama, a ne uvijek obitelji kao kolektivu, zar ne? I djeca su isto tako osobe koje traže i to posebno vrijeme i mislim da je to vrlo važno za djecu koja odrastaju, koja su u predpubertetu i trebaju roditelje u tom teškom procesu odrastanja.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    U jednom interwievu J. Juula pročitala sam njegovo opažanje da u Hrvatskoj postoji nesrazmjer između adoriranja male djece i odnosa prema malo većoj djeci. To ponekad primjećujem i na ovom forumu. Od male bebe je lako dobiti privrženost, nježnost itd., kad je ona po svom emotivnom habitusu ekstremno ovisna o roditeljima, posebno o mami. Ali, djeca rastu, emotivno se mijenjaju, imaju nove emotivne i socijalne potrebe i s time se roditelji trebaju nositi bez ljutnje i emotivnih padova. Mnogo puta je teško, ali i mi se moramo mijenjati s djecom, naš odgoj mora rasti zajedno s njima. Mislim da nije u redu prepuštati dijete samome sebi čim se počne ponašati nepoželjno ili neugodno. Tako se šalje poruka: Dobar si mi samo kad si dobar. Kad nisi dobar, ja odlazim, a ti dođi kad se središ. To je dizanje ruku od djeteta. Doći će i veći problemi, ne treba se povlačiti pred njima. Treba pomoći djetetu i zajedno s njim rješavati problem, ako dozvoljava, izravno, ako ne, onda naći načina kako mu prići i pomoći neizravno.

To što mnogi pišu da su im djeca povodljiva uopće ne vidim tako. Mislim da je to normalna faza u socio-emotivnom razvoju djeteta. Oni ulaze u dob kad im grupa vršnjaka postaje sve važnija i traže svoje mjesto u toj skupini. Mislim da je posve krivi put prebacivanje krivnje za nepoželjno ponašanje na neko drugo dijete koje naše dijete oponaša. I to dijete vjerojatno oponaša naše dijete ili neko drugo dijete, jer je to posve normalno u njihovoj dobi. Sviđa mi se reakcija ove mame koja bez ljutnje i optuživanja bilo kojeg djeteta kroz šalu upozorava svoje dijete da ima vlastitu osobnost. Ja imam taktiku, kad me zanima kako funkcionira njegov odnos s nekim drugim djetetom, pozovemo to dijete doma i tada kroz njihovu igru mogu dosta toga opaziti. Bio je jedan slučaj kad sam mislila da je on previše fasciniran jednim dječakom i da taj dječak njime dominira, jer je dolazio doma s njegovim forama i načinima ponašanja, međutim, kroz promatranje njihove interakcije skužila sam da su zapravo ravnopravni, a ako malo preteže na nečiju stranu, onda je to na stranu mog sina.

Treba im pomoći da razvijaju vlastitu osobnost, a njihove socijalne potrebe podržavati. Jedna moja prijateljica, koja ima stariju djecu od mog sina, rekla mi je davno: Malu djecu treba odgajati, a veliku podržavati. Moj sin još nije velik, tu je negdje na pragu ovih problema o kojima je ovdje riječ (ima 6 godina i još ne ide u školu). Drugim riječima, još ga treba itekako odgajati, ali već sada primjećujem da ovaj dio podrške zauzima mnogo više prostora nego prije. Opažam i to da jako dobro reagira kad primijeti moj trud da razumijem njegove nove potrebe i razmišljanja.
    meni ovaj tvoj prvi pasus nije jasan... ovo sto se tu "zalimo" i pretresamo, meni ni u ludilu ne znaci da - dizemo ruke od djece :shock:

to sto ja idu ostavim da sama izbaci svoju frustraciju, znaci da sam dosla doi zakljucka da joj je u tom trenutku to potrebno. od nje mi je dosao taj input - nisam sama zakljucila.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad D imitira nekoga (a ja vidim da je to tako) tad joj jasno zrcalim - aaa...vidim da je sada (ime te djevojcice) s nama ili ...vidim da se sad ponasak kao ona - jel mozes molim te opet biti D. jer trebam te da rjesimo nesto...
    i smatram to normalnim isprobavanjem situacija.

meni D zna reci - necu vise biti tvoja curica...ili ...mrzim te i nisi dobra mama ...ili (meni najbolje) kad odrastem onda te necu morati slusati...
    ja joj tad kazem da ona ima pravo tako se osjecati, najcesce kazem - ok, ali ako zelis mozemo...(pa ponudim nesto)

kasnije pricamo o tome ako je ok imati i lose osjecaje i size i da mi je jako drago kad mi kaze da ima neg. osjecaje prema meni

zapravo je dobro da nam kazu kako se osjecaju - to sam htjela reci 8)

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo da se i ja javim na ovu temu i imitiranje iako je moje dijete dosta mlađe od vaše.
    Moram primjetiti da djeca imitiraju od najranije dobi. Samo nas to ne smeta jer na početku imitiraju nas, a tek kasnije kada postanu društvenija i kada ih njihovi vršnjaci zaokupljaju više nego mi, prebacuju se na njih.
    Kod nas je situacija da već neko vrijeme oponaša likove iz crtića. Skida glasove, mimiku, nešto fascinantno (još da su likovi drugi a ne ninje...).
    Međutim, u zadnje vrijeme kako se sve više socijalizira i druži s vršnjacima (mislim baš na druženje a ne na paralelno igranje u njihovom društvu kao ranije) kužim kako je promijenio i način govora. Baš sam se pitala od kud mu to dok jedan dan nisam prisustvovala igri njega i njegovog prijatelja. Ljudi moji, to su identične rečenice :shock:
    Kada bih zažmirila i samo ih slušala ne znam da li bih skužila koji je koji koliko isto zvuče. Meni je to za sada simpatično jer nema nekih ružnih oponašanja ali vjerujem da ću i ja šiziti kada počne sa imitacijama koje po meni nisu prihvatljive. Međutim, prihvaćam to kao dio odrastanja i sazrijevanja (sjećam se i sebe iz te faze koja je trajala jako dugo) i ne bojim se povodljivosti radi toga. Moje dijete je toliko samosvjesno i samopouzdano, nekada toliko da me iritira i čini mi se kako se previše eksponira i kako mu je ego u oblacima, pa se bojim i odbacivanja od druge djece kojoj će to s vremenom početi ići na živce (za sada je omiljen u društvu vršnjaka, pa čak i po 3-4 godine starijih klinaca). Imam povjerenja u njega a i cijelo vrijeme sam tu negdje prisutna i na oprezu, pa se nadam kako mi ako se i dogodi tako nešto neće promaknuti.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Cure moje, nisam ni vidjela do sad da ste pisale...

Bas me veseli kad zajedno djelimo iskustva!
    Sad citam svoj prvi post i sve me sram.. uopce nije sve tako strasno i grozno je kako se percepcija moze promjeniti i kako mozemo sve vidjeti preruzno kada stvari ne stimaju (a posebno ja, emotivac visoke razine).

Vec u ova dva dana od kad sam ovdje iznijela problem i time na neki nacin osvjestila da on postoji i da ga treba rjesavati, posvecujemo joj se vise i super je! Skroz drugacija. Ako se buni i ljuti, to radi na svoj nacin.

Sto se oponasanja tice, ne brine to mene posebno, znam da je normalno, ali vidim da radi toga ipak treba birati drustvo! Ustvari, ma koliko me to ne brine, totalno me zivcira .... ustvari, ma snimit cu vam te "Stefali-like" face, pa cete vidjet... i vas ce zivcirati... Tesko mi je u djetetu prihvatiti i voljeti ono sto ne smatram njenim, ali tu lezi moja pogreska jer tko zna koliko cu puno pogresno kategorizirati njeno/tudje i radi toga je manje prihvacati. I to oponasanje je dio nje... i nazalost te Stefani-grimase (cudno okretanje ocima i slicno.. grrrrr).... Uh, uh.

No dobro. Kako sam se ovih dana svugdje zalila, na jednom drugom topicu tweety je vrlo slatko zakljucila da nam treba jedno novo ustimavanje orkestra i ustvari me osvjestila koliki je izazov sad ponovno stvoriti harmoniju koja je do sad tu bila po defaultu.

Uh, uh.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anita

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Anita,

Mi smo imali slicnih poremecaja u ponasanju i oni su se ocitovali uvijek i iskljucivo kod kuce, sa nama. U skoli i vrticu (produzeni boravak) su puni hvale za Mironovo ponasanje a mi smo imali periode kad zaista nismo vise znali sta da radimo (opisi situacija koje si imala su vrlo sloicni nasoj svakodnevici - ja sam u jednom trenutku bila "najgora mama na svijetu" ).

Kako vidim da su nam djeca slicne dobi sada cijenim da je ljubomora jedan od glavnih uzroka ili mozda bolje reci da je to bilo premalo kvalitetnog vremena provedenog sa Mironom.

MM i ja smo puno o tome pricali a onda smo u razgovore uveli i Mirona i sada svi zajedno radimo na re-UNION-u i cini mi se da polako stvari dolaze na svoje. Situacije u kojima neko od nas troje pukne i dalje se ponekad desavaju ali u mnogo manjem intenzitetu i nadam se da ce takve stvari uskoro biti iza nas. U zadnje vrijeme cesto vidim Mirona kako bas uziva druzeci se sa Makom (situacije u kojima MM i ja ne ucestvujemo i koje su spontana reakcija njih dvojice). To me tako raduje i mislim da su takvi trenuci zapravo ono sto nam sad najvise pomaze da vratimo harmoniju koju smo imali.
    Sada je zapravo i lakse da njih dvojica komuniciraju kad je Mak vec dovoljno interaktivan.

Slazem se da starije dijete jednostavno mora dobiti i malo kvalitetnog vremena sa roditeljima samo za sebe. Ne smijemo im to prebrzo iscupati iz ruku..

Sretno i vama!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OT: feri, jako mi se sviđaju imena tvojih sinova, pogotovo Miron!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Feri..
    I slazem se s Lunom, imena su mmmmrak!! 8)

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala puno!!!
    Ja isto mislim da imaju jako ljepa imena iako ih u nasoj sredini vise klasifikuju pod "cudna".. no i mama im je odrasla sa "cudnim" imenom i zapravo uzivala u tome bez obzira na okolinu.

I vas dvije imate super imena djece pa mozda i iskoristimo neko za par godina.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Cure moje, nisam ni vidjela do sad da ste pisale...

Sto se oponasanja tice, ne brine to mene posebno, znam da je normalno, ali vidim da radi toga ipak treba birati drustvo! Ustvari, ma koliko me to ne brine, totalno me zivcira .... ustvari, ma snimit cu vam te "Stefali-like" face, pa cete vidjet... i vas ce zivcirati... Tesko mi je u djetetu prihvatiti i voljeti ono sto ne smatram njenim, ali tu lezi moja pogreska jer tko zna koliko cu puno pogresno kategorizirati njeno/tudje i radi toga je manje prihvacati. I to oponasanje je dio nje... i nazalost te Stefani-grimase (cudno okretanje ocima i slicno.. grrrrr).... Uh, uh.

hello anita

čitam što pišeš i vjerujem da ti nije lako
    iz tvojih postova se da naslutiti da je stefani jedna djevojčica koja je na tvoj kći ostavila snažan dojam.
    vrlo je vjerojatno da je ta djevojčica dominantna u njihovom društvu i sasvim je normalno da ju tvoje dijete, a vjerojatno i druga djeca oponašaju.
    to govori u prilog njezinoj inteligenciji, verbalnoj "nadmoći" nad vršnjacima i očitoj sposobnosti da njima "manipulira" na svoj dječji način.

sva ponašanja koja su tebi teško prihvatljiva tvojoj kćeri su vrlo izazovna.

hodanjem kroz tuđa lica pronalazimo svoje osobno.

budi svojoj kćeri podrška, prijateljski podrži njezin izbor prijatelja i nedaj da te okretanje očima baca u bed.
    što ima loše u okretanju očima
    u facama "mama dosadna si"
    ili " što ti znaš", ako si svjesna da je to faza kroz koju tvoj mali putnik prolazi.
    važno je da si tu, da pohvališ stefani i sve ostale koji će ostaviti dojam na tvoju kći. da izvučeš iz njih sve što je lijepo i dobro i pametno, kako bi na kraju mogla uputiti prijateljsku kritiku i reći, "vidiš, stefani djeluje kao tako pametna i draga djevojčica. ne razumijem zašto nekad okreće očima i radi čudna lica. baš ne razumijem"

možda ti tvoje zlato da iznenađujuć odgovor
    [/b]

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Anita nemrem ti baš pomoć i reći nešto pametno jer nemam iskustva al evo ti jedan

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Bubimira..thanks! Ali evo sve je vec daaaleko bolje!

Ninocka... lijepo pises.
    Danas ujutro mi je Omi rekla toliko prekrasno "Mama, volim te", bas onako iz srca, njezno i neocekivano kao sto vec dugo nije (da, izgovorila je rijeci, ali ne ovako duboko). Dosta smo razgovarale i doista se uspostavilo da je istovremeno i odusevljena i ljuta na Liama. Fali joj da budemo zajedno, da se igramo, setamo same... sve mi je to lijepo rekla. I jos od dana kad sam prvi post na ovoj temi napisala trudim se oko nje vise. Vise smo zajedno, vise se igramo, idemo van, imamo svoje zajednicke samostalne momente (samo ona i ja) i tako.. I to zaista pali. Puuuno je zadovoljnija!

Sto se Stefani tice, kao i svaki covjek i ona ima svoje dvije strane. Utjecaj postoji htjeli ne htjeli od gotovo svakoga sa kim se provede malo vise vremena i to je ono sto roditelji trebaju regulirati.

Ma, ali super je moja Omi! Bas sam na neki nacin ljuta na sebe sto nisam na vrijeme osvjestila koliki je za nju sok odjednom dijeliti roditelje! Nije to tako mala stvar. I naravno da onda pronalazi svakojake filtere i nadomjeske za nesto sto je donedavno imala u neogranicenoj kolicini.

Djeca su stvarno nesto najdivnije sto mozemo "imati". I zasluzuju sve najdivnije od nas i dobiti.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •