Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 54

Thread: trebam recept za fini ajvar......

  1. #1

    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    141

    Default trebam recept za fini ajvar......

    Od svih recepata ne znam koji da isprobam. Koje ste isprobali i koji vam je bio mljac?

  2. #2
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    a ja došla u nadi da ću se i sama okoristiti
    ajde ajvaroljupci, recept na sunce

  3. #3
    luce2006's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    758

    Default

    Evo recept moje mame. Njen ajvar je mozda pinkicu blazi, pa ako ti se svidja zesce slobodno stavi vise feferona u toku kuhanja.

    -5 kg crvenih paprika
    - 2 kg patlidzana
    - 2 ljuta feferona
    - 1 glavica cesnjaka
    - 2-3 velike zlice soli
    - 2-3 velike zliec secera
    - 1 l kiska
    - 1 l sojina ulja
    - 3 l vode

    Stavit vodu, kisko i sol da uzavru. Ocistiti paprike i patlidzane i izrezati na komade. Prokuhat zajedno paprike, patlidzane i feferone u vreloj vodi pa izvaditi i samlit na masini za mljevenje (na sitne rupice). U veliku posudu uliti 1 l ulja da se grije. U to staviti samljevenu papriku, patlidzane i feferone i na sitno izrezanu glavicu cesnjaka, kuhati na laganoj vatri. U toku kuhanja dodati secer. Ostaviti da se ohladi pa sipati u ohladjene suhe tegle. Dobro zagrijati ulje i uliti po 1-2 zlice na vrh svake tegle i dobro zatvoriti.

    Nazalost, ne pise mi vrijeme kuhanja. Ako zelis, mogu je pitati pa ti napisem.

  4. #4
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by mimi3 View Post
    Od svih recepata ne znam koji da isprobam. Koje ste isprobali i koji vam je bio mljac?
    Nemam recept, ali meni i mojima je bio najbolji ajvar koji se radi od pečenih paprika i patliđana, a ne od kuhanih u octu, lakše nam je pao na želudac (valjda zato što nije bilo kožica na paprici i zato što ga nisam napravila previše masnog).

  5. #5

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    moj recept je zapravo samo mjera za paprike i patliđane:
    na 5 kg paprika ide 1 kg patliđana, soli odprilike (probam) i ulja oko 3-4 dl.
    stavim i 3-5 ljutih feferona (ovo prema ukusu, ne mora se stavit).

    radim ga dva dana, obično za vikend. jedan dan pečem paprike i patliđane (u rolu). navečer sve ogulim i ostavim da se cijedi u cjedilu do sutra.
    sutra sve sameljem i kuham (pržim zapravo) još 2-3 sata, možda i više. pola ulja stavim odmah, a polovicu dodajem u toku prvog sata kuhanja. ajvar je gotov kad se odvaja od ruba posude (slično ko žganci).
    punim u tegle zagrijane na 120 u pećnici, zatvorim i vratim u toplu pećnicu da se hladi do sutra (da se vakumiraju poklopci). ne stavljam ulje na vrh.

  6. #6
    Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    T-dot
    Posts
    2,294

    Default

    Koje ulje mogu staviti a da nije rafinirano industrijsko? Može možda na mast?

  7. #7

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Ne mast! Ulje bi trebalo biti neutralnog okusa. Ja stavim suncokretovo.

  8. #8
    Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    T-dot
    Posts
    2,294

    Default

    Zelim nesto nerafinirano a suncokretovo nerafinirano em nemam em nije neutralnog okusa.

  9. #9

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    E tu ti ne mogu pomoći, fakat nisam upućena u nerafinirana ulja .

  10. #10
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    I ja radim ajvar ovaj vikend i još ne znam po kojem ću receptu...

    Znam da baka peče paprike, na 10kg paprika, 4kg patliđana...moram u detalje još ispitati i pripremiti se.

    Pratim!

  11. #11

    Default

    dižem temu
    MM radi ajvar, omjer paprika i patlidžana 12:2
    zanima me koliko dodataka
    koliko stavite šećera, ulja, octa
    mi planiramo cca 2 žlice šećera, 4-5 žlica soli, ali smo našli da bi na to išle 2-4 žlice octa, hoće li to biti dosta?
    i oko 1 litra ulja, neće biti previše?
    još bi stavili češnjaka (piše 2 glavice) 2-3 ljute papričice i malo soli
    kakvi su vaši omjeri?

  12. #12
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    U mom receptu je omjer 5:3 kg, u korist paprika.
    Ulja ide 4 dl.
    Paprika se kuha u octu i vodi (1:2 l), posoljenoj, sa dodatkom češnjaka, tako da ne dodajem ocat kasnije.
    Češnjaka ide i 3-4-5 glavica.
    Sol, šećer i čili papriku (meni su najbolje sušene čili papričice koje izblendam u prah) dodajem pred kraj po potrebi, dok mi ne bude taman.

  13. #13
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    10 kg paprike , 2 kg patlidzana, 8 dcl ulja, cc 1 dcl octa ( stavila pola pa dodavala po ukusu), 1 glavica cesnjaka ( veca), 1 zlica soli , 2 feferona, papar.
    paprika i patlidzan su peceni.
    nemam pojma za secer, idem vidjeti originalni recept.

  14. #14
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Nema secera, paprika je i tako turbo slatka.

  15. #15
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Nikad ne stavljam šećer u ajvar. Kakav crni šećer? Ocat ko sirius. Ulja ide više što je više patlidžana. Solim i ljutim po okusu. Papar ne stavljam.

  16. #16
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Nikad ne stavljam šećer u ajvar. Kakav crni šećer? Ocat ko sirius. Ulja ide više što je više patlidžana. Solim i ljutim po okusu. Papar ne stavljam.
    Isto.

  17. #17

    Default

    e sad ste se javile
    kasno marko na kosovo stiže
    zasolio ga je žestoko
    12 kg paprike, 3 kg patlidžana ošlo u ....

  18. #18
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    e sad ste se javile
    kasno marko na kosovo stiže
    zasolio ga je žestoko
    12 kg paprike, 3 kg patlidžana ošlo u ....
    Neka napravi jos jednu rundu od cc 5 kg paprike pa prokuha zajedno. Drugu rundu neka ne soli.

  19. #19
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    I sto nije cuo da se stvari probaju tokom kuhanja?

  20. #20
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Bit će da je učio kod moje sveki. Ona nikad ne proba, dok kuha što svekija izluđuje

  21. #21

    Default

    on nikada ne probava
    nikada
    da meni da probam
    ali mi je dao kada je već strusio 4 žlice soli unutra

  22. #22
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    4 zlice , na tu kolicinu!!
    neka napravi jos jednu rundu od 10 kg paprike.

  23. #23
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Jebate, toliki posao da bi na kraju presolio, jaaoooo

  24. #24
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Jebate, toliki posao da bi na kraju presolio, jaaoooo
    To je zbog toga jer koncentracija pada . Predugo priprema traje. Meni se ove godine razvukla na tri dana.

  25. #25
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Neka napravi jos jednu rundu od cc 5 kg paprike pa prokuha zajedno. Drugu rundu neka ne soli.
    Tako je.

    O ovome je pričala moja kolegica prošle godine. Ne sjećam se da li je to i napravila, sjećam se da je planirala to napraviti, valjda je i uspjela.

    Inače, mislim da znam u čemu je trik s tom soli - u receptu piše "4 žlice". Ja imam žlice koje su male i plitke, tek nešto veće od dječjih. A moja svekrva ima one "radničke" koje su tek malo manje od šeflje. Daklem, 4 žlice nije egzaktan podatak. Te stvari stvarno treba probati. Moji recepti su sa strane ispisani napomenama - 4 žlice takve i takve ili toliko i toliko grama.

  26. #26
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Nikad ne pratim recepte što se soli i soljenja većih količina hrane tiče. Konkretno kod ajvara, mesnatost paprike ovisi o godini i nije to nešto egzaktno, zapravo je vrlo klizna velicina.
    Last edited by marta; 07.09.2015 at 09:26.

  27. #27

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Ja sam presolila jedne godine turu od 10 kg paprike.
    Pekla sam poslije još 2x10 kg da pomiješam s presoljenim.
    Svi moji prijatelji su bili jako sretni jer sam dijelila ajvar, nisam ga imala gdje staviti koliko sam ga napekla.

  28. #28
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Ajvar bez pečenja paprike i patliđana jel baš jako loš? Nemam vremena peči i guliti, a volimo svi ajvar....da probam?

  29. #29
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Meni to nije ni blizu ajvaru.

  30. #30
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    nije loš, ali pečeni je zeru bolji, ja sam radila u subotu i već nema 3 tegle.

  31. #31
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Da se ispravim. Ja patlidzane skuham, samo paprike pecem na rostilju dan prije.

  32. #32
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    ja sam sve pekla taj isti dan, ali je potrajalo, i da ne skidam kožicu s paprike, zato nemam živce

  33. #33
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ni to mi nije ajvar.

  34. #34
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    kaj nije ?i zakaj nije?

  35. #35
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Aj kad sam vec pocela pametovat, da pojasnim postupak.
    Godinama sam pekla cijele paprike na rostilju dok mi brat prosle godine nije napravio proboj na polju pecenja ajvara, te je ocistio paprike prije pecenja. Znaci nozem se izvadi peteljka i sto vise sjemenki. Pa se ispeku i spreme lonac s poklopcem da se ohlade i potpare. Ja ih pecem uvecer petkom. U subotu stavim kuhati patlidzane u vodu s malo octa. Ogulim paprike i onda se sameljem i stavim kuhati, tj. peci.
    Mogu se naravno patlidzani peci, al meni ne stane ta kolicina u pecnicu odjednom, a u lonac stanu.

  36. #36
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Ja bih svakako izbjegla pečenje

  37. #37
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Aj kad sam vec pocela pametovat, da pojasnim postupak.
    Godinama sam pekla cijele paprike na rostilju dok mi brat prosle godine nije napravio proboj na polju pecenja ajvara, te je ocistio paprike prije pecenja. Znaci nozem se izvadi peteljka i sto vise sjemenki. Pa se ispeku i spreme lonac s poklopcem da se ohlade i potpare. Ja ih pecem uvecer petkom. U subotu stavim kuhati patlidzane u vodu s malo octa. Ogulim paprike i onda se sameljem i stavim kuhati, tj. peci.
    Mogu se naravno patlidzani peci, al meni ne stane ta kolicina u pecnicu odjednom, a u lonac stanu.
    Ovak ja pečem paprike (od lijenosti) ali ne radim ajvar ove godine. Ispekla sam dvije ture po 5 kg i to su moji proždrli. Još ću jednu... Polovice naredam u pleh od pećnice obložen pek papirom. Može to i u dva nivoa u ventilacijskoj pećnici, ako je za ajvar pa nije bitno da su jednoliko ispečene. Kad su gotove, ne selim ih nego pleh pokrijem drugim i dalje je sve isto. Ogulim, začinim i frk u frižider, pa si vade koliko tko želi.
    Last edited by Peterlin; 05.09.2018 at 15:04.

  38. #38
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Nema kod mene nikakvih polovica, paprike su cijele samo im izvadim peteljku. Polovice bi se na rostilju pretvorile u ugljencice...

  39. #39
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Ja bih svakako izbjegla pečenje
    Cuj, mozes, ali rezutat nije jednak onom pecenih paprika.

  40. #40
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Pecem cijele paprike ( ove godine eksperiment na par ociscenih od sjemenki i peteljki je uspio, nastavljam tako) i pecem patlidane. Paprku stavim da se znoji pod poklopcem i gulim koru, patlidane oglulim takoder. Meljem. Kuham nekoliko sati . Gotovo.
    Ili tako ili nikako.
    Radije cu kupiti gotov ajvar nego stvari raditi polovicno.
    Last edited by sirius; 05.09.2018 at 16:33.

  41. #41

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Pecem cijele paprike ( ove godine eksperiment na par ociscenih od sjemenki i peteljki je uspio, nastavljam tako) i pecem patlidane. Paprku stavim da se znoji pod poklopcem i gulim koru, patlidane oglulim takoder. Meljem. Kuham nekoliko sati . Gotovo.
    Ili tako ili nikako.
    Radije cu kupiti gotov ajvar nego stvari raditi polovicno.
    nisam shvatila
    znači izvadiš peteljku ili ne?
    napraviš zapravo prapriku kao kada bi je pripremala za punjenje?

  42. #42
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    nisam shvatila
    znači izvadiš peteljku ili ne?
    napraviš zapravo prapriku kao kada bi je pripremala za punjenje?
    Je, mozes izvaditi peteljke i sjemenke prije pecenja ( kao za punjenu papriku). Efekt je isti i guli se jednako lako/tesko nakon pecenja.

  43. #43
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Meni je ta fora s ciscenjem kao za punjenje odlicna, jer se ogule ko nista, a ne moras loviti sjemenke.
    Najlakse se ciste kad prenoce.

  44. #44
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Meni zavisi kakva je paprika. Ove godine je bila odlicna debela. Pekla sam u pecnici 4 runde ( 10 kg) i gulila izmedu rundi ( mlaku).
    Drugi dan sam mljela i kuhala.

  45. #45
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Probaj jednom ostavit u da prenoci u poklopljenom loncu.

  46. #46
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Mi smo prosli vikend tako rijesili 23 kg paprike, nismo ni osjetili. Pola smo pekli u petak za subotu, pola u subotu za nedjelju.

  47. #47
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    Ja porezne napola i skinem koncem i koštice tak poredan na pleh

  48. #48
    j-la's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    3,243

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Meni je ta fora s ciscenjem kao za punjenje odlicna, jer se ogule ko nista, a ne moras loviti sjemenke.
    Najlakse se ciste kad prenoce.
    Baš tako, nema mrže stvari nego ganjati sjemenke. Zadnje i sfušerimo pa ostane prilično sjemenki u ajvaru.
    Hvala na savjetu.

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Probaj jednom ostavit u da prenoci u poklopljenom loncu.
    Ovo je istina, lakše ide.

    A za mašnicu, moji su jedne godine pravili neki ajvar od kuhanih paprika, kao obare se, ogule, samelju i kuhaju. Ni blizu onog s pečenim.
    Takav se može kupiti.

  49. #49
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Nema kod mene nikakvih polovica, paprike su cijele samo im izvadim peteljku. Polovice bi se na rostilju pretvorile u ugljencice...
    Da, za roštilj je bolje papriku oguliti cijelu. Ja ih prepolovim jer pečem u pećnici, pa mi je bolji faktor punjenja (više stane odjednom).

  50. #50
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    ja radim u pečnici na ventilatoru, ne na roštilju i ništ mi se ne pretvori u kašu ili već to kaj mislite
    Last edited by jelena.O; 06.09.2018 at 09:28.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •