Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: s porodiljnog na porodiljni - kako, kad?!

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno s porodiljnog na porodiljni - kako, kad?!

Hay, već danima pokušavam doć do korisnih i točnih! informacija al sve što uspijevam je samo dobivat miljun ne provjerenih i zbunjujućih informacija čak i od službenika na telefonu hzzo-a... zato molim nekoga tko zna točne informacije da mi pomogne ili me uputi di ću ih dobit... hvala!!!!
    Slučaj je sljedeći:
    trenutno sam na porodiljnom sa blizancima koji mi traje do 12.04.2012. god i dobivam 1663,00 kn, sad sam ponovno trudna i termin mi je 30.12.2011. po uzv i 14.12.2011. po stvarima... Zanima me sljedeće: kad/dal trebam otvorit novi porodiljni (dobila sam informaciju da moram iskoristit prvo stari pa tek onda novi )? ako ga moram otvorit prije poroda po kojem ga terminu otvaram? jel moguće otvorit novi porodiljni a ovih 4-5 mj. porodiljnog sa blizancima ostavit za kasnije? kolika će mi bit naknada na novom porodiljnom?
    hvala još jednom i oprostite ako se igdi prije o ovome pisalo al u ovo malo vremena šta iman nisan to uspila nać

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ovdje su ti linkovi na zakone:
    http://forum.roda.hr/threads/6620-Li...C4%87e-trebaju

Ukratko, obavezan rodiljni dopust moraš početi koristiti najkasnije 28 dana prije poroda, a možeš 45 dana prije. Datum određuje ginekolog, ali na doznake mora tvoj obiteljski liječnik staviti jedan od ta tvoja dva datuma .

Znači, oko 01.11. ti bi mogla prekinuti ovaj roditeljski dopust i ostatak iskoristiti kasnije do 8 godine života blizanaca, odjednom ili na rate ( ali najviše dva puta godišnje), i otvoriti novi rodiljni dopust.

Za treće dijete koje ćeš imati, opet je dopust do njegovog trećeg rođendana. A ovdje je sve to točno napisano:
    http://www.hzzo-net.hr/dload/zakoni/06_01.pdf

Nadam se da sam sve dobro objasnila.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

E sad, da ti probam pomoći mojim primjerom, jer je sličan tvojem:
    - rodila blizance u 10/2007, dobila dopust tri godine, do 10/2010
    - ostala trudna u 8/2009
    - zatvorila prvi dopust 45 dana prije termina drugog poroda i otvorila novi dopust, rodila u 4/2009
    - tu slijedi iznenađanje: budući da sam prvi prekinula i otvorila drugi (bez da sam išla na bolovanje, tj. komplikacije, tj. između nije bilo ni bolovanja, ni povratka na posao) dobila sam prvih 6. mj. ponovo punu plaću (prosjek 6 mj. plaće prije nego sam prvi puta otišla na dopust). Ovo nisam ni u snu očekivala, čak i u HZZO-u su mi prije toga tvrdili da ću dobivati stalno tih 1663 kn. Znači, ni službenici nemaju pojma. Ali, vjeruj mi, stvarno sam dobivala punu plaću 6 mj., zatim onih 2400? 6 mj, a sad opet 1663 kn.
    Mislim da bi i ti tako trebala dobiti. Ja ostatak onog prvog dopusta ne mogu kasnije koristiti, jer onda još nije bio takav zakon, ali ti ćeš vjerojatno moći.
    - sad imam za treće dijete dopust 3 godine, do 4/2012

A novi dopust moraš svakako otvoriti (od 45 do 28 dana prije termina), ne možeš za treće dijete koristiti dopust od prva dva.

Nadam se da sam pomogla.

a mama avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

pozdrav svima,
    i ja imam pitanje za mame sa sličnim iskustvom:
    trenutno sam na dopustu za njegu za prvo dijete, a trudna sam i ovih dana moram otvoriti obvezni porodiljni (onih 28 dana) za drugo dijete,
    konkretno zanima me koliko ću sada dobivati na ovom novom porodilj. s obzirom da sam već više od 3 godine na produženom za prvo,
    ovi u hzzo-u mi nisu znali točno reći, spominju nekih 2100, a meni bi bilo logično da ipak imam pravo na onaj neki prosjek kad sam radila
    hvala i oprostite ako upadam sa ve nećim poznatim

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Beti 3, sss puuuuuuno vam hvala!!! jako me razveselilo da mi neće propast ovih 5 miseci šta mi ostaje od cura... samo još jedno pitanje jel njima na hzzo-u treba posebno naglašavat da bi tila ostavit ovaj dio porodiljnog šta mi ostaje za kasnije ili to ide automatski?! jer meni to uglavnom tata obavlja pošto sam ja na otoku pa da mu znam reć...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj a mama prvotno napisa Vidi poruku
    pozdrav svima,
    i ja imam pitanje za mame sa sličnim iskustvom:
    trenutno sam na dopustu za njegu za prvo dijete, a trudna sam i ovih dana moram otvoriti obvezni porodiljni (onih 28 dana) za drugo dijete,
    konkretno zanima me koliko ću sada dobivati na ovom novom porodilj. s obzirom da sam već više od 3 godine na produženom za prvo,
    ovi u hzzo-u mi nisu znali točno reći, spominju nekih 2100, a meni bi bilo logično da ipak imam pravo na onaj neki prosjek kad sam radila
    hvala i oprostite ako upadam sa ve nećim poznatim
    trebala bi prvih 6mjesec dobit punu plaću koja ti je bila prije ovog porodiljnog, a kasnije onda 2600,pakak slijedi. Ako možeš obavezno njegu prebaci na muža kao njegu ili kao SRv.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj JoBe prvotno napisa Vidi poruku
    Beti 3, sss puuuuuuno vam hvala!!! jako me razveselilo da mi neće propast ovih 5 miseci šta mi ostaje od cura... samo još jedno pitanje jel njima na hzzo-u treba posebno naglašavat da bi tila ostavit ovaj dio porodiljnog šta mi ostaje za kasnije ili to ide automatski?! jer meni to uglavnom tata obavlja pošto sam ja na otoku pa da mu znam reć...
    Kako rade, mislim da bi bilo dobro posebno im naglasiti i uvjeriti se da su to i zapisale.
    Ali, možda je ipak automatski, i ja loše mislim o službenicama u HZZO.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Kako rade, mislim da bi bilo dobro posebno im naglasiti i uvjeriti se da su to i zapisale.
    Ali, možda je ipak automatski, i ja loše mislim o službenicama u HZZO.
    Ma ne mislim ništa da ne bi mislila najgore, jer dosad nijednu informaciju nisan dobila a da je točna ili potpuna...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •