Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Tandemsko dojenje i kolostrum

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Tandemsko dojenje i kolostrum

Nisam trudna, barem ne još, ali planiram ili barem želim, biti trudna uskoro. A htjela bih dojiti, što duže, odnosno onoliko koliko moj sinčić odluči. Pa se informiram o dojenju u trudnoći i tako to.

Zanima me da li se, ako laktacija nije prekinuta, proizvede kolostrum za drugu bebu? I da li ova starija to pocuga pa manjoj ne ostane? Možda glupavo zvuči, ali fakat nemam ideju kako to funkcionira.

E, i još nešto. Frendica veterinarka je prekinula dojenje kad je ostala trudna - u veterini se smatra (na temelju proučavanja, valjda), da mlijeko nije dovoljno kvalitetno ako nema "zasušivanja" nakon što se jedno tele othrani i prije nego se začne drugo. Kako je to kod ljudi, jel se to proučavalo?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mlijeko isto tako "zasusi". Kada god koga, ne znam jel to individualno. Kod mene npr. vec od drugog mjeseca trudnoce se kolicina primjetno smanjila. Od cetvrtog mjeseca ga prakticki vise nije ni bilo. Sto se tice kolostruma, u prvim danima vodis racuna o tome da beba ima prednost u odnosu na starijeg sisavca. A mozes jednostavno dojiti tandemski, tj. svako dijete na jednu stranu. Tako se stariji sisavac nece osjecati odbaceno, a to je jako dobro za poticanje proizvodnje mlijeka.
    Nakon sto prodju kolostrumski dani, to se sve regulira opet po principu ponude i potraznje. Neovisno o tome dojis li jedno ili dvoje djece. Znaci, ako dojis dvoje, bit ce i vise mlijeka. Opet ides na to da beba ima prednost, ali ja se ne bi s tim opterecivala. jer tandem se nakon prvih nekoliko dana spontano uskladi. I postaje prirodan ko sto je i dojenje jednog djeteta.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hej hej Ifigenija, čini mi se da bi ta veterinarka trebala također znati da se krave extra vrlo brzo nakon poroda osjemenjuju i to već nakon drugog mjesec i onda tako gravidne ("trudne") i dalje muzu. To osjemenjivanje i graviditet im kak ti ne smeta za sastav i produkciju mlijeka, ali ako se ne zasuše kak ti smeta....Statistika...Zasušuju se dva mjeseca prije poroda, da bi kakti imale dobru kvalitetu i količinu mlijeka, a ne da bi ostale gravidne kak ti to kažeš. To se radi da bi krava svake godine dobila tele i dala dovoljno mlijeka. Ekonomska iskoristivost je bitna. A s druge strane to znači da mi pijemo mlijeko uglavnom gravidnih krava kužiš...do kraja 7 mjeseca graviditeta, a onda se krava zasuši, a nosi inače 9 mjeseci kao žena.
    A ovo za kolostrum i dojenje nemaš frku, dovoljno je za novu bebu ima ga i za staru i za susjedovu... Gđa Harni je kak ti našla neke sudije koje govore o tome da novorođenčad majki koje su dojile u graviditetu stariju djecu, imaju češće respiratorne infekcije i manje protutijela u majčinom mlijeku koje bi ih štitila od tih dišnih infekcija. Studije rađene u južnoj Americi. Međutim tu taj netko nije uzeo u obzir da je izloženost infekcijama novorođenčadi u prisustvu starijeg djeteta puno veča nego kad je dijete prvijenac i samo, pa se i protutijela relativno brzo potroše. Mislim ovo starije ide u jaslice ili u vrtić ili je u nekoj grupaciji s drugom djecom pa nosi sa sobom sve živo kući. Prvjenac je uvijek zaštićeniji jer ga nema tko inficirati. Tako je bilo i kod nas. Karlo je uvijek fasovao od anne sve živo, ali se ubrzo izliječio i sve smo liječili baš mojim mlijekom.
    Anna je bila zdravija u tom smislu...

Početno

Ja sam dojila stariju kroz cijelu trudnoću. Uvijek je bilo mlijeka, ali sve manje i manje, po mojoj procjeni pred porod možda 0.5 dcl dnevno. Nakon poroda druge bebe, kao da se stvar resetirala. Prvih par dana izlazio je prozirnožuti kolostrum, zatim "punomasni" žuti kolostrum-mlijeko sljedećih tjedan -dva. Super stvar dva sisavca je što problem prenapunjenih grudi više ne postoji, a oduševljenje je beskrajno.

Još se dojimo. Nadam se a će prestati kad ih dobro i bogato udam.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Mlijeko isto tako "zasusi". Kada god koga, ne znam jel to individualno. Kod mene npr. vec od drugog mjeseca trudnoce se kolicina primjetno smanjila. Od cetvrtog mjeseca ga prakticki vise nije ni bilo.
    Zorana, ovo me zanima.
    Ja vec duze ne mogu istisnuti niti kap mlijeka (a to sam prije mogla i godinu dana nakon sto sam prestala dojiti). Pokusavam i prije i za vrijeme i nakon dojenja, ali izgleda mi totalno suho. Podoje smo prorijedili na jedan do najvise dva dnevno i ona s takvim gustom vuce kao da zbilja povlaci i to traaaje... Kad je pitam, ona uvijek kaze da "ima mlika". Ali ja sam nekako uvjerena da samo zadovoljava potrebu za sisanjem i mazenjem.

Jel moguce da je, unatoc potraznji, ponuda stala zbog trudnoce?

Inace, grudi osjecam kao pune, vjerojatno opet zbog promjena u trudnoci.

Kakva su vasa iskustva?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oprostite na upadu - ja sam trudnica upravo ušla u sedmi mjesec i još uvijek dojim, pa me nešto zanima.

Koliko zapravo traju kolostrumski dani? Meni se čini da se oni "potroše" već u rodilištu :? , pa ako je tako zapravo ni ne bi trebalo doći do neke bitnije kolizije starijeg djeteta i tek rođene bebe (?!).

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mamita, citala sam ove linkove i znam da se vise manje mijenja produkcija mlijeka u trudnoci i da je to individualno, ali mi je cudno da nemam bas ni kapi, a ne preskocimo dojenje niti jedan dan. Stimulacija je ipak tu...
    Ima li neka takvo iskustvo?
    Nije da me brine, ali mi je malo cudno.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dijanam, znas da je moj L prestao kad sam ga pitala jel ima mlijeka nakon sto je 15 minuta vukao, a nije niti jednom progutao. vjerojatno je i bilo par kapi, al njemu to nije bilo dovoljno pa je odustao.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dijanam, evo tek sad odgovaram. Kod mene je nakon otprilike cetvrtog mjeseca trudnoce doslovno par kapi ostajalo. Mislim, par kapi kad kazem onda bi to bile teskom mukom rucno istisnute kapi. za dojenje nije ostajalo nista, iako je dojenje bilo svakodnevno, u prosjeku tri do cetiri puta. Valjda je to tako da u trudnoci hormoni cine svoje, ne obaziruci se puno na vanjske utjecaje.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, mene Cvita uvjerava da mlijeka IMA. I podoj joj traje dugo.
    Po tome znam da "samo" uziva.

Mislis da si ti L osvjestila cinjenicu da nema mlijeka, pa da je zato odustao ili?

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala vam obima.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam ga pitala cisto onako informativno, vidim vuce al ne guta... i sutradan je opet dosao na siku uzeo usta, povukao, pustio, i kao sjetio se, "pa nema vise meka" i oso nekim svojim poslom.
    pitao je par mjeseci kasnije jel moze on ulit ono iz ducana, al nije inzistirao.

to je bilo oko 15-16 tjedana.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, zapravo mislim da je to moje pitanje kod njega osvijestilo cinjenicu da mlijeka zapravo nema, iako mi to uopce nije bila namjera.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dijanam me svojim pitanjem potakla da idem "istražiti" koliko zapravo kod mene ima mlijeka.

Rezultat nam je vrlo sličan - tek nekoliko bezbojnih kapljica, jedva istisnutih. Znači li to da ona zaista samo "uživa", bez da išta pojede?

Naime, radnim danom dojimo prije spavanja, jednom tijekom noći i ujutro nakon buđenja, a vikendom i kad ju uspavljujem preko dana. Ona zaista snažno vuče i nikad mi nije palo na pamet da nema ničega.

Sinoć sam ju nježno pitala da li ima nešto u cici i ako nema ništa, hoćemo li ju pustiti da spava, ali ona je, čim je čula da bi mogla ostati bez cice, postala strašno tužna i nije htjela ni čuti da spavamo bez cice (to je bilo tijekom noćnog podoja, oko tri ujutro).

Any suggestions? :?

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je isto bilo tako, ja nisam mogla izdojiti ni kapljicu a on i guta i navlači i nikako mi nije bilo jasno. Na moja pitanja jel ima samo me čudno pogledao i rekao da ima.

Ja isto kad sad izdojim vidim par tih bezbojnih kapljica, ja mislim da to stiže kolostrum.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, nemojte zaboraviti da sisa nije iskljucivo vezana za hranjenje. To sto nema hrane, tj. mlijeka ne znaci da je sisanjanje za dijete izgubilo na vaznosti

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i da se ubaci jedna koja nije trudna:

ja već duže od godine dana ne mogu izdojiti niti jednu jedinu kap iz dojki.
    a zara i dalje doji. i kaže da ima mlijeka (a i ako slučajno naglo otvori usta dok doji, mlijeko joj onako fajn iscuri po bradi).

tako da količina izdojenog baš i nije neki pokazatelj... ovo s gutanjem je dobro, to mi uopće ne bi palo na pamet

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u trudnoći ne dojim, mislim sad tako da ne znam, ali znam da nakon nekog vremena dojenja ne sjećam se točno (možda nakon godinu i pol-dviej) nisam više mogla istisnuti ni kap mlijeka. a sami je uredno dojio i znala su mu usta biti puna mlijeka-ono kad se zacereka pa sve ispljune

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Cure, nemojte zaboraviti da sisa nije iskljucivo vezana za hranjenje. To sto nema hrane, tj. mlijeka ne znaci da je sisanjanje za dijete izgubilo na vaznosti
    Naravno, zato i nastavljamo s dojenjem.

Početno

Pred neki dan:
    Leonarda: Ja bih cicu...
    Ja: ali što će ti sad...pa nema mlijeka unutra, čekaj dok se ne napravi..
    Leonarda: Nema veze šta nema mlijeka. Dobro je i bez mlijeka.

Eto. Bit i bitak.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo je genijalno. briljantno. fakat bit.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •