Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Dijabetes - molim malu pomoć od iskusnih...

MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno Dijabetes - molim malu pomoć od iskusnih...

Mom suprugu je dijagnosticiran dijabetes i dobila sam nekakvu knjižicu sa tim nesretnim jedinicama i kalorijama, ali jednostavno ne znam odakle ću početi. Čini mi se da se sve svodi na tri-četiri jela, a kako radim, jednostavno mi je to sve teško izorganizirati, tj. još nemam pojma što ću i kako ću. Ima masu ljudi s ovom bolešću i sigurno je teško u početku, a kad se privikneš, to je jednostavno stil života. Sve ja to znam, ali kako sve to.... U biti bilo bi mi najlakše kad bi imala napisani nekakav mjesečni jelovnik (sezonski) i onda mi to ne bi bio problem provesti, makar trebalo kuhati svih pet-šest obroka, ali to nažalost nigdje nema. Ako netko ima nekakav 'svoj' jelovnik, s obzirom na godišnja doba i sezonsko voće i povrće, molim da mi napiše. Moramo se bazirati na 1600 kcal.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Koji tip dijabetesa mu je dijagnosticiran, tip 1 ili tip 2? Da li mu je propisana samo dijeta i/ili lijekovi/inzulin?

MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Dijagnosticiran je tip 2, a propisana je dijeta na 1600 kcal i lijekovi. Ne znam sad točno koji, jer to pije tek tri dana a nisu mi pri ruci.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Nije bitno koji je lijek. Poslat ću ti pp gdje možeš dobiti korisne informacije.

josipa26 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

I mene zanima ova tema jer bolujem od dijabetesa tip 2 i pijem tablete...u početku sam pila 1x dnevno a sada 3x dnevno i svaka korisna informacija bi mi pomogla jer se moram pridržavati određenog načina prehrane a isto tako neznam kako se snači u svemu tome...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moja mama to ima, moja baka je to imala, a ja (za sada) još nemam ali sam na oprezu...

Pitaj liječnika da te uputi nekom dijetetičaru koji će ti skrojiti prehranu "po mjeri". Opća pravila znaš - jesti se može skoro sve osim jednostavnih šećera (šećer, med, bomboni, neki kolači, slatkiši), ne smiješ preskakati obroke i trebaš paziti na količine. Izbjegavaš životinjske masti, kuhaš na ulju i slično. Dobro ti dođe vaga u kući, iako ti nije nužno kad stekneš iskustvo kako i koliko jesti. Makrobiotička prehrana uglavnom je ok za ovakve bolesnike, pa ti to može pomoći da jedeš raznoliko.

Treba paziti na kilažu, kretati se i baviti nekom umjerenom fizičkom aktivnošću u skladu s afinitetima.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

i prehrana prema zoni je jako dobra

josipa26 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Eh da sve bi to bilo ok Peterlin i znam i sama da bih trebala ići diabetologu jer bi to punooo pomoglo ali nažalost imam takvu dr.opče prakse koja mi neda uputnicu nego me ona sama liječi na svoju ruku...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Možda ti samo treba izbalansirati terapiju. Ovo je relativno česta bolest. Pitaj doktoricu sve što te zanima i nemoj se dati otepsti. Ili će ti odgovoriti na sva pitanja (uključivši i prehranu) ili ćeš dobiti uputnicu. Pa i to možeš pitati...treba li ti uputnica za specijalistički pregled. Moju mamu isto liječi dr. opće prakse, ali njoj je stanje stabilno već dvadesetak godina uz lijekove i određenu (čak i ne pretjeranu) pažnju pri prehrani. Sretno!

Nadam se da će se naći još netko od članova foruma tko ima vlastito iskustvo.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj josipa26 prvotno napisa Vidi poruku
    Eh da sve bi to bilo ok Peterlin i znam i sama da bih trebala ići diabetologu jer bi to punooo pomoglo ali nažalost imam takvu dr.opče prakse koja mi neda uputnicu nego me ona sama liječi na svoju ruku...
    inzistiraj na uputnici za dijabetologa, jedino on će ti postaviti ispravnu terapiju

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A kako doći do dijabetologa, gdje oni rade? Zapravo, jesi li liječnici na Vuk Vrhovcu dijabetolozi?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

dijabetologa imas koliko ja znam u svim bolnicama. koliko se ceka na pregeld ne znam.
    I na vuk vrhovcu sigurno imas dijabetologe.

a ono sto 100% znam za rebro.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 11.11.2011. at 12:18

josipa26 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

da diabetologa bi trebalo biti u svim bolnicama koliko ja znam, mislim da je najbolji Vuk Vrhovec, ma ja sam već luda, ovako ništa ne dobivam dok nejdem kod diabetologa a kad god spomenem uputnicu i da mi da ona mi kaže nema potrebe....

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam se samo zapitala jer naime MM ide na Vuk V. pa baš i nismo nešto zadovoljni tom prehranom "po mjeri" - zapravo, trebao bi nam netko tko bi se malo detaljnije pozabavio posebnostima njegovog "slučaja".

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

makrobiotika bi tu mogla uvelike pomoći, a na konzultacijama kod iskusnog savjetnika mogu se dobiti individualni savjeti - samo, napominjem da se makrobiotički pristup prehrani potpuno razlikuje od prehrane po tim jedinicama i sl. (i meni su bile komplicirane), težište je na kvaliteti i balansu namirnica, a ne na količini. na temelju vlastitog iskustva preporučujem makrobiotički pristup jer se zahvaljujući njemu mijenja sve od srži i bolest se povlači, a hraneći se standardno, općeprihvaćeno, čovjek ostaje cijeli život na tabletama, "pod kontrolom" i ovisan o liječnicima. neka se i suprug potrudi i sazna nešto više o tome ako mu je stalo do izlječenja.

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Moja mama to ima, moja baka je to imala, a ja (za sada) još nemam ali sam na oprezu...

Pitaj liječnika da te uputi nekom dijetetičaru koji će ti skrojiti prehranu "po mjeri". Opća pravila znaš - jesti se može skoro sve osim jednostavnih šećera (šećer, med, bomboni, neki kolači, slatkiši), ne smiješ preskakati obroke i trebaš paziti na količine. Izbjegavaš životinjske masti, kuhaš na ulju i slično. Dobro ti dođe vaga u kući, iako ti nije nužno kad stekneš iskustvo kako i koliko jesti. Makrobiotička prehrana uglavnom je ok za ovakve bolesnike, pa ti to može pomoći da jedeš raznoliko.

Treba paziti na kilažu, kretati se i baviti nekom umjerenom fizičkom aktivnošću u skladu s afinitetima.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Misliš moj suprug? Ja sam bila makrobiotičarka i znamo sve o tome. Moguće da to i nije loše rješenje, no nemamo vremena provoditi život u kuhinji. Moj suprug inače sjajno prehranom održava stanje i uopće ne pije lijekove, problem je sasvim druge prirode.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ako nije tajna, koliko si stara, i imaš li značajan višak kila? Nisam znatiželjna, pitam zato jer je moguće da je na osnovu toga dr. sebi složila sliku u glavi i smatra da je tvoja situacija jednostavna i da ti ne treba dijabetolog.

Koliki ti je HbA1c? Kako se kreću šećeri kroz dan? Inače. HbA1c možeš izvaditi i privatno, mislim da je cijena oko 150-200 kn, ovisi o laboratoriju.

Inzistiraj na uputnici za dijabetologa, dijabetes je kronična bolest. Planiraš li trudnoću u narednih godinu-dvije? Nemoj ostati neplanirano trudna. Je li ti dala ikakve upute o prehrani?

Netko je pitao za Vuk Vrhovac i dijabetologe: tamo ima više odjela, na dijabetološkom rade liječnici subspecijalisti endokrinolozi-dijabetolozi.

Što se tiče standardne preporučene prehrane kod dijabetesa, na V. V. možete dobiti (kupiti? nisam sigurna) upute o prehrani i jelovnike složene prema broju kalorija. Korisno je i kontaktirati dijabetičko društvo u gradu u kojem živite, u Zagrebu je to www.zadi.hr

josipa26 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Draga danka, imam 26 godina, i da baš je tako imam određen višak kg ali kod mene je stres puno pridonio tome da dobijem šečer, nažalost moja dr si je tak smislila i svaki put me otpili kad spomenem uputnicu, odlučila sam ovaj tjedan ići k njoj i inzistirati na uputnici i to za Vuk Vrhovec jer su mi tu bolnicu preporučili da ima sve što mi treba ( od specijalista ), nažalost isto tako me nikad nije poslala da vadim hba1c, tokom dana mi šečer jako oscilira, ujutro na tašte bude oko 8 a poslije jela i viši, dok se opet poslije jela zna desiti da mi vrlo brzo padne šečer iako nisam gladna....tako da imam baš veliki problem sa šečerom, naravno planiramo i djecu a to sve nije moguče zbog disbalansa hormona....

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ako ti je šećer uz terapiju natašte 8, to nije ni blizu dobroj regulaciji. Inzistiraj na uputnici, naročito s obzirom da planiraš trudnoću, reci joj to. Ako ti i dalje ne da, uzmi svoj karton i pređi kod drugog liječnika, ako je ikako moguće.

Izvadi HbA1c privatno ako ne ide drugačije. Dalje, znam za stranicu gdje odgovaraju stručnjaci: http://www.diabetes.com.hr/WebSite/P...e-experts.aspx
    možda možeš tamo postaviti pitanje što dalje s obzirom na sve činjenice.
    Ja nisam liječnica, i nemam nikakvu vezu s tom stranicom.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

josipa26 ova tvoja doktorica je bas neodgovorna, kako ona tebi i propisuje lijekove bez preporuke specijaliste?
    Ja moram svake godine donjeti novi nalaz specijaliste kako bi mi mogla propisivati terapiju.
    Nazalost ja sam nakon tableta ipak zavrsila na inzulinu, ali mogu reci da sada puno lakse reguliram secere.
    Ako planiras trudnocu moras biti u kontaktu s dijabetologom jer onog trena kada ostanes trudna tablete vise nesmijes koristiti i cijelu trudnocu morat ces biti na inzulinu.

Ako tvoja doktorica i dalje nece dati uputnicu uzmi karton i odi drugom lijecniku

josipa26 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Eto ja danas bila kod svoje dr i ona neda uputnicu, kaže da ja nisam kritična još pa nema potrebe...uh......e sad dali se može na pregled u Vuk Vrhovec bez uputnice od dr.opče prakse ili strogo sa uputnicom??

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ahaaa po njoj trebas postati kriticna da bi se nesto poduzelo?
    ajajaj
    Nazalost iskljucivo uputnica dolazi u obzir, mislim vjerovatno bi i mogla obaviti bez uputnice ali onda bi morala platiti cijeli pregled a mislim da to stvarno nema smisla ako si zdravstveno osigurana.
    Ne moze ona tebi dati lijekove za dijabetes na svoju ruku i onda tvrditi da nisi kriticna, sto ako ostanes trudna?
    Zasto ti ne bi imala pravo ako nista drugo onda educirati se kod specijaliste?
    Ona ocito nije kompetentna ni dovoljno strucna za ljecenje dijabetesa.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Prijavi je, molim te.
    Usput, naglasi joj opet da planiraš trudnoću. Kako uopće može znati jesi li ti dobro ili ne, ako ti nikada nije provjerila HbA1c?!

Još ti preporučujem da potražiš udrugu dijabetičara u svome gradu pa da se s njima posavjetuješ što možeš poduzeti. Postoji i Hrvatski savez dijabetičkih udruga, njihov website je www.diabetes.hr pa im pošalji email. Nažalost, pred neki dan su ukinuli i izbrisali forum na tom sajtu.

Još mi pada napamet da pošalješ email u kliniku Vuk Vrhovac, npr. prof. dr. Željku Metelku, ili dr. Manji Prašek, ili na Rebro doktorici Ivani Renar, to su sve dijabetolozi koji mi ovako odmah padaju napamet, sigurno ih ima još. Možeš se javiti i prof. dr. Josipu Đelmišu ili prof. dr. Marini Ivanišević mejlom, oni su ginekolozi u Petrovoj i bave se dijabetesom i trudnoćom.

www.idb.hr je website od klinike Vuk Vrhovac, adrese zaposlenika su ime.prezime@idb.hr

Ako si loše regulirana plus uzimaš oralne antidijabetike i ostaneš trudna, to NEĆE dobro završiti. Oprosti ako sam gruba.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Dopuna

Ako ćeš pisati nekome, ovo su glavne činjenice koje trebaš istaknuti:

- imaš 26 godina
    - nikada nisi poslana na pretragu HbA1c
    - nikada ti nije rađen dnevni profil
    - dijagnoza tipa 2 postavljena je samo na osnovu natašte GUK-a (jesam li u pravu?)
    - na terapiji si oralnim antidijabeticima (ovdje ne znam detalje, ti ih raspiši), terapija je mijenjana nekoliko puta, ništa se nije popravilo
    - GUK natašte je oko 8 ili viši
    - dnevni GUk-ovi su viši (mjereni kućnim aparatićem)

- NIKAKVE UPUTE O PREHRANI ti nisu dane, NIŠTA
    - planiraš majčinstvo
    - liječnica opće prakse opetovano odbija dati uputnicu za daljnje pretrage, tvrdeći da "nisi kritična" (usput, pacijenti u kritičnom stanju završavaju na hitnoj)

Također, traži od svoje dr. pismenu izjavu da te ne želi poslati dijabetologu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Danka_, slažem se s tobom, ali nije li josipa26 morala biti pregledana od strane nekog specijaliste i obrađenada bi dobila aparatić i testove? Ili si to ti josipa kupila na svoju ruku i plaćaš sama testove (a ne na doznaku). Ja zaista ne mogu vjerovati da liječnica opće prakse sama vodi njezin slučaj bez komplrtnog uvida u situaciju i uputa od strane specijaliste.?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ako se nije nešto promijenilo, koliko znam nitko ne može dobiti ni aparatić ni trakice preko HZZO-a ako nije na inzulinu, i to na najmanje 2 dvije doze, bez obzira na specijalistu.

Ovdje je popis pomagala koje odobrava HZZO, šifra za aparatić je EPSE291: http://www.hzzo-net.hr/dload/praviln...a_pomagala.pdf

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ima i dopuna:
    http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/06_28.pdf

I dalje je uvjet da je osoba na minimalno dvije doze inzulina, promijenili su samo način propisivanja tako više nije potreban prijedlog od strane specijaliste.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Uz sve navedeno potrebno je lijecniku opce prakse jednom godisnje donjeti nalaz specijaliste, kopija nalaza stavlja se u karton i to je osnova za pisanje doznaka za trakice.
    Novost koja je uvedena da se ne mora svaka 3 mjeseca na HZZO na komisiju, sva sreca

josipa26 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Drage moje ma...kad su nastupili problemi sa šečerom ja sam si sama kupila aparatić i trakice i doma si redovito mjerim...moja dr se jedino prema tome ravna i na osnovu toga mi je ona sama prepisala tri tablete dnevno da pijem, kada sam ju zatražila uputnicu jučer rekla je da se jako dugo čeka kod diabetologa i da nema potrebe da ja idem jer ja nisam kritična, kao nisam na inzulinu...ja sam joj rekla da bismo ja i suprug željeli i bebu i to nas sve koči jer ginekolog neće ni čut...kada sam joj rekla da mi je i uz te njene 3 tablete šečer preko 10 ona je rekla da je to prihvatljivo...mislim da mi je jedino rješenje mjenjati dr. i ići dalje jer kod nje ne postižem ništa...

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

kada sam joj rekla da mi je i uz te njene 3 tablete šečer preko 10 ona je rekla da je to prihvatljivo...mislim da mi je jedino rješenje mjenjati dr. i ići dalje jer kod nje ne postižem ništa...
    Tocno tako draga moja, sretno

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Samo da pitam koje ti je tablete propisala?

Naime postoji jos jedan jako veliki problem.
    Neke tablete poticu gusteracu na rad, a neke pomazu gusteraci da poboljsa kvalitetu inzulina kojeg izbacuje.
    Rekla si da imas visak kila, kao i ja.
    Kada sam dosla dijabetologu i kada smo napravili pretrage rekao mi je da ja smijem samo jedan tip tableta a to je onaj koji poboljsava kvalitetu mog inzulina.
    Da mi je dao tablete koje poticu gusteracu na rad moja gusteraca bi izgorila kroz par mjeseci jer osobama s viskom kilograma gusteraca ionako radi pojacano samo kvaliteta inzulina nije dobra.

Jos jednu stvar mozes napraviti (to bi ja napravila na tvom mjestu).
    Kada ti secer skoci preko 11-12 odi na VV na hitnu (preskoci koju tabletu ako treba)
    Kada ti jednom dodjes kod njih i kada oni u nalaz napisu javiti se dijabetologu na obradu doktorici nece ostati nista drugo nego da ti pise uputnice.

Svejedno pokreni postupak da mjenjas doktoricu, a ovo bi ti bilo brzo rjesenje jer tvoje stanje nije za zafrkanciju

josipa26 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

E pa toga se nisam sjetila, to bi mi bilo pametno, kad mi šečer skoči jednostavno otiči na hitnu i tako izvuči uputnicu od dr... Prepisala mi je aglurab od 500...

josipa26 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Molim nekoga tko je već radio ovaj nalaz i tko se razumije da mi kaže: radila sam onaj nalaz hba1c i došao mi je 6,7 % i 50 mmol/mol...dali je to prihvatljivo ili je loše? granica je od 4,2-6,2

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Nikako ne bih rekla da je dobro. Znači da ti šećeri zadnja tri mjeseca nisu najbolji, tj. dijabetes nije dobro reguliran.

josipa26 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Molim pomoć ako netko zna...bila sam u bolnici sestre milosrdnice u zg-u, tamo sam bila kod dijabetologa i obavila razgovor i pregled...e sad naručena sam za 30.1 za dnevnu bolnicu, rekli su da ću dolaziti jedno 3-4 dana tamo, to znači da svaki dan idem kući? I dali netko zna što sve od pretraga rade tih 4 dana?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •