Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: imunitet na kozice

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno imunitet na kozice

Djeca su mi bila u kontaktu s kozicama i nisu dobila (prošlo je razdoblje inkubacije). Ovo je treći put da su u kontaktu a da ne dobiju. Jesu li imune? Mogu li to provjeriti i gdje?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isti slučaj s mojim malim. Ja kontam da će ih ipak pobrati, a tek kad bude stariji nek provjerava jel imun - ako bude htio.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    Djeca su mi bila u kontaktu s kozicama i nisu dobila (prošlo je razdoblje inkubacije). Ovo je treći put da su u kontaktu a da ne dobiju. Jesu li imune? Mogu li to provjeriti i gdje?
    Možeš na Zaraznoj za cca. 130 kuna po pretrazi, ako ne uspiješ dobiti uputnicu od pedijatra.
    Mi nismo dobili uputnicu, jer kakti nije bitno da li dijete ima ili nema imunitet na kozice.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Može se provjeriti, mislim na zavodu za j. zdravstvo. Sestra i ja smo su, kad smo se htjele cijepiti protiv kozica (ja zbog kontinuiranog IVF-a i kalkuliranja ima li sad dijete od prijateljice xy kozice jer je bilo u kontaktu i tako svake godine više puta i tako godinama jer sam stalno kao potencijalno trudna; sestra jer je strahovala zbog planirane trudnoće i vrtićkog djeteta), u ZG-u radile krvnu probu (mislim da je to bilo na Zaraznoj, u njihovom labu) i nalaz je došao negativan za obje (nismo bile klasični vrtićarci u mladosti, čuvala nas dugo baka). Upiknulo nas onim varilixom (ide u dva takta), njena su djeca nakon toga oboje obolila od kozica, ona nije dobila. Prije cijepljenja nam je objasnilo da cjepivo ne štiti doživotno i sto posto i tražilo da vidimo imamo li antitijela jer da puno ljudi/većina ima antitijela tj. steklo je imunitet u kontaktu, iako nisu preboljeli - mi smo bile "kozično nevine" i do na kontakt, pa smo se obje cijepile.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.08.2011. at 14:17

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam ih dobila tek sa 23 godine, a do tada sam bila nebrojeno puta u kontaktu sa oboljelom djecom.

ne znam gdje bi to mogla provjeriti, možda u zavodu za javno zdravstvo?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, mislim da smo mi provjeravali u Zaraznoj, a cijepili se u Zavodu za javno zdravstvo, ali ima sad tome preko nešto više godina. Sve će ti točno znati reći tvoj dr. opće prakse / ped - koja je sad situacija.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.08.2011. at 14:17

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moji roditelji su se slino trudili da mladja sestra dobije kozice, vodili su je kod svih koji suih imali (u zaraznoj fazi), trudili su se, pa cak se sjecam da se sirota intenzivno igrala sa dva decka jer je jedan dobio, pa se ceklao da dobije i drugi, drugi klinac je dobio, a ona nista.
    zato se okozicavila na faksu

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam se nedavno raspitivao radi jedne poznate.

u zavodu za javno zdravstvo nemaju reagensa, pa treba ići na zaraznu radi određivanja protutijela.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    tako je i moja kćer godinama odolijevala svim epidemijama oko sebe pa ih pokupila u trećem razredu.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja kći ih isto još nije imala. U 13. je godini. I sad se pojavila bolest u razredu.
    Ali moja kći ima dva izuzetno važna natjecanja za tjedan dana i bolest bi joj sve to poremetila, pogotovo kad se sjetim kako je meni grozno bilo, a dobila sam kozice baš u 13. godini.
    Izvadili smo joj titar koji je negativan, dakle nema imuniteta i u ponedjeljak ujutro idemo odmah na cijepljenje.
    Zanima nas sljedeće: pošto se cijepi u dva navrata da li mala odmah stiče imunitet ili tek poslije i drugog cijepljenja?
    Odnosno, da li je u ponedjeljak nakon cijepljenja sigurna da neće oboliti. Mujice molim te pomoć jer je ona toliko nervozna i opterećena s time pa da ju nekako utješim.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Moja kći ih isto još nije imala. U 13. je godini. I sad se pojavila bolest u razredu.
    Ali moja kći ima dva izuzetno važna natjecanja za tjedan dana i bolest bi joj sve to poremetila, pogotovo kad se sjetim kako je meni grozno bilo, a dobila sam kozice baš u 13. godini.
    Izvadili smo joj titar koji je negativan, dakle nema imuniteta i u ponedjeljak ujutro idemo odmah na cijepljenje.
    Zanima nas sljedeće: pošto se cijepi u dva navrata da li mala odmah stiče imunitet ili tek poslije i drugog cijepljenja?
    Odnosno, da li je u ponedjeljak nakon cijepljenja sigurna da neće oboliti. Mujice molim te pomoć jer je ona toliko nervozna i opterećena s time pa da ju nekako utješim.
    A šta ako je sada u fazi da ih već treba dobiti, kako na to utječe cijepljenje?
    I di ste vadili krv, koja je to pretraga?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

U zaraznoj smo vadili VZV Igg i to je negativno, a rekli su nam da se može cijepiti i kad se razboli pa da će onda cjepivo ublažiti tijek bolesti.

Ali nas konkretno muči baš ovo- ako se razboli. To bi htjeli izbjeći. Jer ako ona dobije temperaturu pa i osip neće moći nigdje takva, odnosno neće biti ni u stanju.

Ma, ja sam kriva zbog ovoga. Već nekoliko godina planiramo to cijepljenje i mala je u zadnje vrijeme baš gnjavila za to i zato smo i vadili taj titar prije dva tjedna da bi prije pet dana jedna mala iz razreda obolila od kozica, a još jedino moja kći nije imala kozice. I kad je to čula obuzela ju je totalna panika da ne oboli. 03.03. iduću subotu ima županijsko prvenstvo iz tkd, a 08.03. isto županijsko iz malih tehničara i tu cijela škola očekuje puno od nje, a i ona sama jer je lani pobijedila i išla na državno. Stvarno bi ju bolest jako zeznula i poklopila se s ovim njoj bitnim datumima.
    A niš, u ponedjeljak ujutro pravac Mirogojska na cijepljenje pa bumo vidli kaj bu dalje.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ali nas konkretno muči baš ovo- ako se razboli. To bi htjeli izbjeći. Jer ako ona dobije temperaturu pa i osip neće moći nigdje takva, odnosno neće biti ni u stanju.

Ma, ja sam kriva zbog ovoga. Već nekoliko godina planiramo to cijepljenje i mala je u zadnje vrijeme baš gnjavila za to i zato smo i vadili taj titar prije dva tjedna da bi prije pet dana jedna mala iz razreda obolila od kozica, a još jedino moja kći nije imala kozice. I kad je to čula obuzela ju je totalna panika da ne oboli. 03.03. iduću subotu ima županijsko prvenstvo iz tkd, a 08.03. isto županijsko iz malih tehničara i tu cijela škola očekuje puno od nje, a i ona sama jer je lani pobijedila i išla na državno. Stvarno bi ju bolest jako zeznula i poklopila se s ovim njoj bitnim datumima.
    ne da neće moći, nego neće ni smjeti.

A kakvo je to takmićenje u tehničarima?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tako je bilo i sa mnom i mojom sestrom
    nismo ih uspjele dobiti kad smo bile male, koliko god se mama trudila
    sestra ih nije dobila ni kad joj ih je kcer imala, nego tek u sljedecoj turi (od nekog djeteta u razredu kojem je predavala) i tada su je gadno napale, uz upalu pluca i malaksalost jos dugo vremena
    ja ih isto nisam dobila kad mi ih je sin imao
    u zaraznoj su mi rekli da sam ih preboljela latentno, kao dijete, ali ako nisam, kad ih dobijem da odmah trcim po interferon
    Posljednje uređivanje od ivarica : 23.02.2013. at 14:25

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dodajem - ja sam se htjela testirati, ali su mi oni rekli da sam ih sigurno preboljela jer je tesko toliko puta biti u kontaktu u vrijeme najvece zaraze (ko dijete u kolektivu, s necakinjom, sa sinom) i ne dobiti ih

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

plus ja nisam ko dijete preboljela NIJEDNU djecju bolest, iako me je mama stavljala u krevet sa sestrom da i ja pokupim
    kako je mala razlika medju nama, isle smo zajedno u vrtic, u istu grupu
    mozda zato jer sam ja bila manje drustvena, nemam pojma, ostala zakinuta za imunitet na sve

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

U zaraznoj smo vadili VZV Igg i to je negativno, a rekli su nam da se može cijepiti i kad se razboli pa da će onda cjepivo ublažiti tijek bolesti.

A niš, u ponedjeljak ujutro pravac Mirogojska na cijepljenje pa bumo vidli kaj bu dalje.
    tanči, ako je ona prije pet dana pokupila virus, kozice neće izbiti prije 5.3.

Ako već nosi virus u sebi, da li je pametno da idete na cijepljenje? Da ne napravite možda i gore.
    Nadam se da će vam mujica odgovoriti, ali mislim da nikakvo takmičenje nije vrijedno zdravlja.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

prijateljica je prošle godine išla na cjepljenje protiv kozica. ako mi je dobro ostalo u glavi, imunitet se stječe tek nakon druge ture cjepiva

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Beti3;2351738[B prvotno napisa
    ]tanči, ako je ona prije pet dana pokupila virus, kozice neće izbiti prije 5.3.[/B]

Ako već nosi virus u sebi, da li je pametno da idete na cijepljenje? Da ne napravite možda i gore.
    Nadam se da će vam mujica odgovoriti, ali mislim da nikakvo takmičenje nije vrijedno zdravlja.
    Mogu joj izbiti i ranije. A kad uračunaš da je ta curica bila zarazna i koji dan prije izbijanja kozica, možda je tančina kći i prije pokupila virus.

tanči, nadam se da se neće razboliti. Trenutno sam i sama u strahu zbog kozica zbog bebe i sebe pa razumijem kako vam je.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

E da, možda je, možda nije. To nas i muči. Naravno da je zdravlje najvažnije, nitko o tome ne dvoji, ali kad se godinu dana spremaš za nešto i cijeli svijet ti se u jednom danu sruši i to zbog čega? Kozica koje se mogu i spriječiti.
    ivariceimunitet na kozice se može steći i bez da si ih preboljela. Da bi razriješila dilemu, napravi titar u zaraznoj. Ide na crvenu uputnicu liječnika opće prakse. I onda budeš sve znala jer ako pobereš kozice u odrasloj dobi nadrapat ćeš. Tako da ti se bolje cijepiti ako nemaš imunitet.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moj sin će sad 18 god. i u prvom osnovne je 90% djece imalo kozice, ono - par ih je bilo na nastavi; ja sam računa da će on sigurno dobiti međutim ništa do današnjeg dana, a masu kontakata je imao sa zaraženom djecom...

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Imala je i moja kći, ali titar je negativan. Dakle, nema imuniteta samo je uspješno do sada izbjegavala zarazu i razbolit će se kad-tad ako se ne cijepi.
    Moja šogorica je dobila od starijeg sina u trudnoći. Bila je 6 mj trudna i rodila je zdravo dijete, ali nikome nije bilo svejedno ni doktorima, a najmanje njoj kad se razbolila.
    Moja kći se za sada još dobro drži. Sutra ide na cijepljenje.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    A kakvo je to takmićenje u tehničarima?
    tanči ovo mi nisi odgovorila?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Natjecanje iz tehničkog. Tehnički je predmet u školi i iz toga se natječu. Moraju napisati test iz znanja, napraviti rad (lani je bio bunar od balze) znati pročitati nacrt i prenijeti ga na balzu ( mekano drvo) kad naprave rad moraju ga obraniti odnosno pred komisijom objasniti sve faze rada. Iz sve tri faze dobivaju ocjene i kad se to zbroji najbolji pobjeđuje.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Imala je i moja kći, ali titar je negativan. Dakle, nema imuniteta samo je uspješno do sada izbjegavala zarazu i razbolit će se kad-tad ako se ne cijepi.
    Moja šogorica je dobila od starijeg sina u trudnoći. Bila je 6 mj trudna i rodila je zdravo dijete, ali nikome nije bilo svejedno ni doktorima, a najmanje njoj kad se razbolila.
    Moja kći se za sada još dobro drži. Sutra ide na cijepljenje.
    Je li šogorica prije preboljela kozice pa još jednom dobila ili nikad nije imala pa je prvi put skupila baš u trudnoći? Ja bih djecu opet izložila, ali sam trudna ( preboljela sam kao dijete)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Koliko shvaćam, ne može se dvaput imat kozice...ali s preboljenim kozicama možeš dobiti herpes zoster....

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Šogorica je prvi put dobila u trudnoći, a kozice se mogu dobiti i dvaput ako prvi put nije razvijen imunitet. Na istu foru sam ja imala dvaput rubeolu, istina drugi put blažu, ali dokazano rubeolu, a bila sam čak i cijepljena u srednjoj školi. Čudno je to s tim imunitetima. Kod kozica je moguće da nikad dijete ne oboli, ali da ima imunitet koji se dokazuje iz krvi. Zato su i nas prvo slali da napravimo taj titar pa ako je negativan da malu cijepimo, a da je pozitivan cijepljenje ne bi trebalo jer bi onda ona bila imuna na kozice iako ih nikada nije preboljela.

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

evo nisam ih ni ja dobila još, a kao mali braća su imali svi do jednog i poslje bila u kontaktu sa više osoba i ništa. mislila da će klinci dobit ovaj put al ništa.
    a jel istina da mala djeca do godine dana ne mogu ih dobit?

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj katarinam prvotno napisa Vidi poruku
    nije.

ja sam ih imala sa 9 mjeseci. mama mi je pričala da mi je stavljala nekakve rukavice na ruke da se ne bi češala.

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj katarinam prvotno napisa Vidi poruku
    evo nisam ih ni ja dobila još, a kao mali braća su imali svi do jednog i poslje bila u kontaktu sa više osoba i ništa. mislila da će klinci dobit ovaj put al ništa.
    Nije, može ih dobiti i tek rođena beba koja ih je u trbuhu dobila od mame.

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim na slučaj da se mama razboli malo prije ili nakon poroda.

Inače, ja sam isto bila u kontaktu više puta i nisam ih dobila. Sad su mi u rodilištu vadili krv i slali u zg da provjere taj titar, misleći da možda ipak imam imunitet, ali nalaz je došao negativan.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a kozice se mogu dobiti i dvaput ako prvi put nije razvijen imunitet..
    i ja znam jednu malu koja je imala dva put kozice prvi put s 6 mjeseci, a još jedne s 2 godine

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Natjecanje iz tehničkog. Tehnički je predmet u školi i iz toga se natječu. Moraju napisati test iz znanja, napraviti rad (lani je bio bunar od balze) znati pročitati nacrt i prenijeti ga na balzu ( mekano drvo) kad naprave rad moraju ga obraniti odnosno pred komisijom objasniti sve faze rada. Iz sve tri faze dobivaju ocjene i kad se to zbroji najbolji pobjeđuje.
    imate li neku tehničku grupu u školi, ili ona to sama ide nekud, mi nemamo nikakve tehničke grupe pa pitam

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne, nema nikakve grupe. To profesorica iz tehničkog sama bira djecu s kojom organizira prvo školsko natjecanje pa onda ide županijsko.

On topic- mala je jutros cijepljena i drugu dozu treba dobiti za 6-8 tjedana. Za sada je ok iako je jučer bila sva slomljena od subotnjeg treninga s reprezentacijom pa me malo bilo frka da ju ne lovi boleština, ali jutros je skočila iz kreveta ko ptičica

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne, nema nikakve grupe. To profesorica iz tehničkog sama bira djecu s kojom organizira prvo školsko natjecanje pa onda ide županijsko.

On topic- mala je jutros cijepljena i drugu dozu treba dobiti za 6-8 tjedana. Za sada je ok iako je jučer bila sva slomljena od subotnjeg treninga s reprezentacijom pa me malo bilo frka da ju ne lovi boleština, ali jutros je skočila iz kreveta ko ptičica
    Koliko dođe cjepivo?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

310 kn jedna doza

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

310 kn jedna doza
    Hvala.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo, mi dignuli nalaz iz labosa.
    PREBOLJELI SMO KOZICE, ali nemamo blage veze kada.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A moja ih kći nije dobila. Uspjeli smo sa cijepljenjem spriječiti katastrofu jer je razredna kolegica koja je obolila još uvijek doma. Do sada je izostala tri tjedna iz škole.

I da se malo pohvalim: na oba natjecanja je moja kći osvojila prvo mjesto

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ajmi pp kaj je bilo na tehničkom natjecanju

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Super tanči, čestitam i za nedobivanje kozica i za 2 prva mjesta!

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •