Bok svima,

I ja sam imala kolestazu. Dobila sam u 37tj trudnoce, te sam porodjena carskim u 38tj jer su protoci bili losi, CTG je bio los odnosno mali je jako ubrzano disao kao posljedica moje bolesti. A na carski sam morala jer nije bio dobro okrenut. Meni su jetreni bili ok sve do poslije poroda, kada su vrijednosti bile daleko visoke od normalnog, a svrbez mi je prosao tek mj dana nakon poroda. Dakle, kod mene nije otislo odmah nakon poroda. Kod mene nije odmah niti dijagnozirana kolestaza iako je sumnjano jer je krvni nalaz bio ok, no kako se moje stanje pogorsavalo, bilo je vidljivo da je to ipak kolestaza. Moj ginekolog je rekao da mogu dobiti kolestazu i u iducoj trudnoci no da isto tako ne moram. Dosta sam citala o tome te iako strucnjaci znaju relativno malo o toj bolesti, sansa da se dobije kolestaza kako pisu je od 60-80% u narednim trudnocama. Nakon poroda sam zadrzana u bolnici 8 dana, a moj mali je bio premjesten na Rebro na intenzivnu zbog manjka kisika u krvi. Bio je u inkubatoru, a kasnije na promatranju, tako 2tj i nakon toga je sve bilo u redu. On je sada skoro 6mj i napreduje dobro, cak mi se cini da je bolji i jaci od prosjeka.
Kako meni svrbez nije odmah nestajao, meni su davali injekcije (synopen, i jos nesto), i pila sam dosta lijekova, izdajala sam se da ne izgubim mlijeko a kada sam dosla doma, pomogla mi je samo jedna krema - EUTEN. Od nje bi mi svrbez odmah prestao, i tako sam mazala stalno kad bih osjetila svrbez po dlanovima i tabanima. Krema je skupa, cca 450kn u Zagrebu, ali meni je pomogla i jos je imam. Iako u upustvima pise da se ne preporuca trudnicama za koristenje a opet krema je pogodna za bebe, to mi nije bas jasno. No, sastojci mi nisu sumnjivi i mislim da mi se opet desi isto, da bih u trudnoci koristila. Bolje to nego kortikosteroide u svakom slucaju. Meni je kolestaza pocela na trbuhu, prosirila se na ekstrmitete pa zatim na cijelo tijelo osim lica. Jako je svrbilo, poglavito nocu, isto ne znam zasto. I drago mi je da sam to trpila samo 10tak dana, da je bilo duze ne znam sto bih sa sobom. Imala sam i plikove i to ogromne za sakama i na stopalima, sto rijetko koja trudnica sa kolestazom ima, ali eto mene je i to zahvatilo. Nakon svega ipak moram reci da sam imala srece sa svime, jer imam i zdravo dijete i nemam niti jednog oziljka iako sam se cesala kao ludjakinja.... )) Neki dan me zove prijateljica od kolegice s posla. Ona je dobila kolestazu u drugoj trudnoci u 40tj, i ima probleme sa svrbezom nakon poroda, isto sam joj preporucila euten. Buduce mame koje to sada prozivljavate, samo se strpite, pokusajte izdrzati koliko mozete, no obavezno paziti na sebe i dijete!!!