Ja sam prosla kolestazu u prvoj trudnoci. Dobila sam je u 37. tjednu trudnoce, nalazi krvi ok (enzimi su tek bili poviseni 2 dana nakon poroda). 3 dermatologa mi nisu znali prepoznati kolestazu jer su nalazi krvi bili ok, no na kraju me moja ginekologinja poslala svom sefu koji me samo pogledao i rekao - dijete drago ti imas kolestazu bez obzira sto su tebi nalazi ok. CTG je pokazivao pojacan rad srca malog (islo je cak do 190) i sincic mi je bio krivo okrenut, pa je induciran bio iskljucen i morala sam na carski tu noc. Dijete mi je drugi dan poslan na Rebro, dobivao je kisik jedno 10tak dana, apgar je bio 6. No, nakon toga nikakvih problema. Meni se svrbez povukao tek 10-14 dana nakon poroda. Ne sjecam se tocno, ali znam da nije odmah nakon poroda i niti jedna krema nije pomagala bas nesto dok nisam otkrila euten. Taj tjedan uopce nisam mogla spavati. Zao mi je zena koje dobiju kolestazu ranije, na pocetku 3eg tromjesjecja jer svrbez je nesnosljiv, barem ovaj koji sam ja imala. Sad sam opet trudna, 17 3/7 i iskreno strah me da je opet ne dobijem. Ginekolog koji mi je ustanovio kolestazu i porodio mi je rekao da mi se ne mora vratiti u drugoj trudnoci no procitala sam u vise medicinskih clanaka da je postotak ponovljene kolestaze u drugoj trudnoci 60-80% sto meni nije nimalo zanemarivo. Kraj drugog tromjesjecja mi je pocetkom 7mj i iskreno se nadam da se nece ponoviti, no barem sad znam sto je to, i kako se nositi s time. Jedino sad sam u inozemstvu i ovdje je sve malo drugacije oko bolnica, porodiljnog i sl. tako da ce mi i to biti novo iskustvo.