Ginekolog me je poslao na ultrazvuk nuhalnog nabora sa 13tjedana i 6 dana.Pregled je naravno bio nemoguc.KOja je druga opcija kontrole i sta da ustvari kazem svom pametnom doktoru?Ovo mi je prva trudnoca i ovakve me stvari jako plase.....
Ginekolog me je poslao na ultrazvuk nuhalnog nabora sa 13tjedana i 6 dana.Pregled je naravno bio nemoguc.KOja je druga opcija kontrole i sta da ustvari kazem svom pametnom doktoru?Ovo mi je prva trudnoca i ovakve me stvari jako plase.....
Ova pretraga već spada u rutinske tokom trudnoće, pa te je zato slao. Zašto je pregled bio nemoguć? Po trajanju trudnoće je još uvijek pravo vrijeme?
Dakle, ne moraš brinuti , ako ne obaviš mjerenje, ne rade to svi ginekolozi, ikao je sad već postalo prilično uobičajeno.Predstavlja debljinu sloja nakupljene tekućine u potkožnom tkivu nuhalne regije, što se ultrazvukom prepoznaje kao hipoehogeno područje smješteno straga u medijalnoj liniji vrata, između kože i kralježnice. Tijekom intrauterinog razvoja ploda, u prvom tromjesečju trudnoće, izvjesna količina tekućine normalna je pojava koja ovisi i o eliminaciji limfne tekućine. Nadalje, uzrok može biti i povećano nakupljanje izazvano urođenom srčanom manom te nekim hematološkim poremećajima u ploda. Nuhalni nabor u kromosomski normalnog fetusa, prije 14. tjedna obično nije veći od 2,5 mm. Ipak, prisutan povećani nuhalni nabor izmjeren između 11. i 14. tjedna u oko 40-50% slučajeva povezuje se s trisomijama, najčešće sindromom Down, sindromom Edwards i sindromom Turner (monosomija X). Stoga se nuhalni nabor smatra jednim od najranijih ultrazvučnih biljega kromosomopatija. Kriteriji za procjenu povećanog nuhalnog nabora standardizirani su u svim specijaliziranim centrima za ultrazvučnu dijagnostiku. Granična vrijednost nuhalnog nabora tumači se usporedno s mjerom udaljenosti tjeme-trtica u ploda (engl. "Crown Rump Length" - CRL), a ne prema gestacijskoj dobi. Time se uzima u obzir normalna biološka varijacija u fetalnom razvoju, a isključuje mogućnost pogreške na osnovi nesigurne amenoreje ili pogrešno procijenjene gestacijske dobi. Potrebno je naglasiti da povećani nuhalni nabor u prvom tromjesečju, koji ne prerasta u nuhalni edem ili cistični fibrom, najčešće se potpuno povlači tijekom drugog tromjesečja. Takva pojava ne isključuje mogućnost da se ipak radi o fetalnoj trisomiji. S druge strane, prisutnost povećanog nuhalnog nabora nije dijagnoza kromosomske bolesti ploda, već samo mogućnost da se prepoznaju rizične trudnoće u kojima će se primijeniti neke od dodatnih metoda u daljnjoj antenatalnoj zaštiti. Ultrazvučni probir je obavezni dio ultrazvučnog pregleda između 10. i 14. tjedna trudnoće.
Slijedeća je preporuka za detaljni uzv fetusa oko 20tj. trudnoće.
Dana, opcije kontrole su ili anomaly scan 20 tt ili amnio, ako postoje dobne indikacije ili neke druge. Amnio je invazivna pretraga (1 u 200 žena pobaci) i ne preporuča se svima jer se onda gledaju šanse. Pretpostavljam da nisi preko 37 godina, ni ti ni TM? Ako nema preopterećene anamneze u smislu vaše dobi ili obiteljske anamneze, ne bih se brinula i napravila bi anomaly scan u 20 tt kako kaže sirius. Ako postoji dobno opterećenje, onda bih dalje u savjetovanje jer sam ja sklona prenatalnom testiranju - ali, tako bi ja.
Doktor na ultrazvuku je jednostavno rekao(uz namrgodjeno lice i poneku psovku upucenu mom ginekologu) da je prekasno i da on nemoze vise nista da vidi jer sam pregled trebala napraviti do 12 tj. Pretpostavljam da me ginekolog ni sada nebi poslao na taj pregled jer sam termin za sljedecu kontrolu imala tek 31-og,sto znaci da bi u svakom slucaju vec bilo prekasno,a razlog zasto mi je dao uputnicu sada je taj jer sam otisla na pregled ranije zbog jakih bolova u donjem djelu ledja.
Meni je 28 god,a suprugu 31,tako da mislim da godine nisu problem.Najvise me plasi cinjenica da je ovo moja prva trudnoca nakon 10 bezuspjesnih godina pokusavanja,i stvar je u tome da mi je sve velika nepoznanica,a dobro znate koliko su nasi medicinari spremni objasniti ili uputiti na bilo sto.Tako da mi je u sustini ovaj forum jedini izvor informacija.I tako HVALA vam svima!
(i da,kada sam nakon snimanja otisla svom ginekologu da mi pojasni sta i zasto,covjek mi je fino rekao da je gotov za danas i neka si kod sestre dogovorim novi termin...nije imao vremena da mi objasni stvari i posalje me mirniju kuci....)
Posljednje uređivanje od sirius : 25.08.2011. at 14:04
Ne mora te to plašiti, mislim to da doktori imaju različita mišljenja i stavove.
A bebe se sasvim lijepo razvijaju i rode, izmjerili doktori nuhalni nabor ili ne.