pa fino, samo stavim manje nego oni koji kuhaju za dva dana
od cca 300 g graha
ako ostane, ja ga ujutro doručkujem hladnoga, iz frižidera![]()
pa fino, samo stavim manje nego oni koji kuhaju za dva dana
od cca 300 g graha
ako ostane, ja ga ujutro doručkujem hladnoga, iz frižidera![]()
Posljednje uređivanje od apricot : 07.01.2013. at 14:49
Danas: spaghetti sa 'mrvicama' cottage sira, tunom, kukuruzom, sve skupa zacinjeno dressingom od maslinovog ulja, soli i cesnjaka u prahu. Uz to salata od paradajza.
Idem si sad pripremiti jelovnik za ostatak tjedna, pa kasnije u shopping.
Utorak: povrtna juha; piletina pohana u zobenim mekinjama i parmezanu, riza, zelena salata. Za desert homemade pudinzi od cokolade i limuna (napravit cu malo vise da ostane i za dan nakon).
Srijeda: juha; cheeseburger od puretine, salata od svjezeg kupusa.
Cetvrtak: juha; pileca fantazija, uz to povrce iz pecnice (krumpir, mrkva, luk). Za desert cheesecake.
Petak: domaca pizza, salata od kiselisa. Za desert tiramisu.
Subota: krem-juha od paradajza; tjestenina u umaku od tune i gljiva; salata.
Nedjelja: krem-juha od gljiva (za nas); puretina u umaku od gorgonzole, cous-cous, salata. Za desert zimski sladoled.
Sto se deserata tice, ovo su u biti samo okvirne ideje, ako mi se ne da praviti/ne stignem/preostane od proslog dana, nikom nist'.No bitno mi je da, u slucaju potrebe (iznenadnih gostiju i slicnog) imam i ideju i sastojke.
Mlijeko zakuham s kakaom, limunovim sokom, ili aromom necega, vec po muzickim zeljama, dodam otopljene zelatine (one biljne, ne znam kako se zove u HR), prelijem u zdjelice i stavim u frizider na par sati da se stisnu.
Vise uopce ne koristim one kupovne.
Za dvije velike salice pudinga treba pola litre mlijeka.
Posljednje uređivanje od Elly : 07.01.2013. at 17:18
viš a ja mislila da delaš s gustinom
danas - teleći saft s graškom, tjestenina, cikla
sutra - varivo od graha
Dinstani kiseli kupus sa suhim mesom + domaći kruh.
Danas: fasiranci, pire i kelj sa kikirikijem, cikla
Utorak: peceno pile, mlinci, kiselis salata
Srijeda: ona apricotina slatka piletina, zelje i vjerojatno riza
Cetvrtak: nadam se neka riba i blitva, ako uspijem ugurati plac prije posla
Muž je još na GO, pa me dočekalo: gusta juha od mrkve, dinstano kiselo zelje, žganci i pečene krvavice. Mljac!
Kinesku marinadu pravimo vrlo slično, samo što ne koristimo vino.
Dakle, ulje (maslinovo, ili neko kinesko - kikiriki, sezam), soja sos, balsamico ako se sjetim, med, sok jednog limuna i jedne naranče, začini prema trenutnoj inspiraciji (kurkuma i đumbir obavezno; ružmarin isto često).
ništa soja sos
ja mislim kako je to čisti otrov
Varivo od raznog povrća s noklicama i juneće šnicle
Može li mi netko napisati (može i na pp) neki dobar recept za pravo domaće varivo od graha? To je nešto sto se još nisam usudila kuhati, to i sarma LOL
Ja upravo skuhala lončinu graha s prisiljenim zeljem, za dva dana
Gabi, grah radiš kao i svako drugo varivo - zdinstaš luk, mrkvu i koje još povrće želiš, možeš i malo špeka (da zamiriši, a možeš i kuhati komadić špeka u varivu), dodaš prethodno namočeni i skuhani grah (ja ga namačem desetak sati, kuham ga desetak minuta, bacim vodu, nalijem svježu, posolim i kuham dok omekša, oko sat vremena - ovisno o vrsti graha) - uliješ u povrće grah zajedno s vodom u kojoj se kuhao, dodaš pasiranu rajčicu, zagustiš ili zaprškom, zobenim pahuljicama ili jednostavno odvojiš malo variva, smiksaš štapnim mikserom i vratiš u lonac.
Možeš skuhati i tjesteninu - pužiće, možeš ga raditi s kiselim kupusom, kiselom repom... Super je to jelo![]()
posebno skoro do kraja skuhaš bažulj ( stari unaprijed namoćiti prek noći) možešdodat tu skupa i ječma ili riže, promjeniš par voda. u drugu rajnglu staviš kuhati malo mesa, ( neki stave suho, ja puretinu), kad je to napol gotovo staviš mrkve i korijenasto povrće, možeš još i bundeve, luka i slično, onda izvadiš malo mrkve, bažulja, luk, bundeve i smućkas s štpnim mikserom, u tome neti ne tzreba ni paradajza ni brašna za štaubanje, pogustiš ili porjediš kolko ti paše, dodaš malo vlasca i crvene paprike ( to si muž doda sam) i žlicu u ruke. Ja radim tak za moje klince, a i mi tak jedemo, moji su alergičari koji ne jedu paradajz, a mali jede samo puretinu.
koliko različitih načina
ja u hladnu vodu stavim grah koji se namakao preko noći
stavim nasjeckami luk, malo mrkve, zrna papra i lovorov list
posolim i to je to
pred kraj šefljom zgnječim dio boba kako bi dobilo gustoću
ako imam dobroga suhoga mesa, stavim
prethodno ga prokuham, da izađe suvišna sol i masnoća
i, da
što se dulje kuha, bolji je
lovor ide pred sam kraj, i da napomenuli su mi moji klinci da ne zaboravim lovor stavit,
inače jučer namočila samo 250 gr bažulja, to je velka hrpa pa si sad mislim kolko se onda kod apri jede, jedan dio ide na salatu
Posljednje uređivanje od jelena.O : 08.01.2013. at 07:46
prekjučer - polpete, blitva s krumpirom
jučer - novogodišnja sarma iz zamrzivača + pire
danas - pileća juha, varivo od graška, mrkve, krumpira
sutra - ostatak juhe, neka ribica, pire od karfiola i krumpira.
Ja namačem slanutak za sutra, ali ne za varivo nego za hummus. Negdje je Davor napisao da je unutra uvalio piment pa me svrbe prsti da to probam, jer inače ga radim samo sa češnjakom, maslinovim uljem i sezamom.
Varivo od mahuna (bez zafriga), suha rebra
Danas bakina sarma stigla iz Slavonije i pire ćemo napraviti sami
Sent from my WT19i using Tapatalk 2
ja slično kao n.grace
zdinastam na svinjskoj masti kapulu, stavim sjeckane mrkvice, korjena peršina i celera
malo dinstam i stavim na to prokuhani grah (prethodnu noć močeni)
dodam isto prethodno prokuhanog suhog mesa
sol papar, lovorov list
kuham, i kuham
isto zgnječim dio da ugustim (MM dobije napad pri pomisli da bi stavila zobene pahuljice u to)
pred kraj malo pasate ili koncentrata
nekad znam staviti pešt, pogotovo ako ću stavljati jačmik unutra
kad ću raditi jotu ne stavljam, ne paše mi ta kombinacija ukusa
za jotu nama stavim zelje da se prokuha, a za MM odvadim graha i on si unutra stavi sirovo zelje
Koliko ljudi - toliko ćudi, koliko žena - toliko recepata za grah!
Moj je sličan kao onaj koji je apricot opisala + žličica crvene paprike.
Zobene pahuljice ne stavljam u grah, ali ponekad stavim u leću koju kuham s puno raznog povrća (recimo u situaciji da leće ima premalo za nas četvoro). Zapravo, bolje su mi ječmene pahuljice u kombinaciji s mahunarkama.
Da se još malo vratim na grah - obično skuham hrpu tako da mi dio ostane za abšmalcani ili gravče na tavče ili grah-salatu.
Vole moja djeca i pašta fažol, to isto obično kuham od ostataka. U to dodam osim tjestenine još i žličicu "konšerve", kako bi rekla jedna gospođa od koje sam naučila neke dalmatinske trikove.
Meni se grah uvijek sam ugusti, ne stavljam niti zapršku niti gnječim dio.
A kuham ga tako da skuham grah u običnom ili ekspres loncu (prethodno namočen i jednom prokuhan pa bacim prvu vodu),
i onda u nekom trenutku dodam povrće - luk,mrkva,celer,peršin ispirjano na malo ulja, i sve zajedno kuham dok nije gusto.
Pred kraj isto dodajem paradajz. Fino je dodati i ajvar, ali ga nikad nemam a i Lea ne voli papriku pa to više ne radim.
Kad je već spomenut soja sos gore, jako mi je fino kapnuti soja sosa u grah. Inače, "pravi" soja sos nema glutaminata niti ikakvih kemikalija.
i meni se ugusti, ali ako sam lijena (zasjednem za komp dok kuham) pa iz predostrožnosti da mi ne zagori nalijem previše vode, onda ga moram malo ugustiti na kraju
![]()
Inače ne volim nikakvo suho meso u grahu, zapravo sam grah kao jelo pčela voljeti tek kad sam ga sama počela kuhati jer je mama uvijek stavljala suho meso i taj miris mi je smetao.
Btw. uvijek sam kuhala pola kile graha, kao da se tako mora, pa mi je uvijek ostajalo, pa se bacalo (ili smrzavalo pa bacalo) i tek odnedavno sam se opametila i stavljam 300 grama.
i ja volim grah bez suhoga, pogotovo mladi, s puno povrća
ali MM mora imati mesa unutra
ako ne suhog, barem svježeg
tako je naučio u djetinjstvu
imam problem kod kuhanja variva
npr. mahune, kelj
ja volim "prazno"
ali njemu mora komadić mesa
bilo kakvog
što je najgore, on uopće ne jede količinski puno mesa
ali mora mu u varivu zamirisati meso
i ne igra da ja skuham "prazno" pa njemu neki šnicl ili batak uz to
ne, meso mora biti u varivu
a ja ne volim
i tako mi vodimo rat
I meni su druga variva puno finija sa mesom, ali svježim, posebno kelj.
meni takve situacije spašava pešt: pancetu usitnim sa peršinom i češnjakom i ubacim u varivo. zagusti, zamiriši, a nema puno mesa koje nitko neće pojesti.
a ne mogu pešt u kelj
on mi ide u fažol
MM treba mesa, komadić, ali mora biti meso
da promjeni okus varivu
a meni taj okus ne paše
a bome mi se ne kuha u dve padele
no da se vratim na temu
danas rizi bizi (uz dodatak kukuruza koji mi se vuče po frižideru) uz ostatke odojka
zelena salata
e neki dan sam kuhala krupnik, ne vrstu žitarice, nego jelo, juha od gljiva i jačmika, poljsko jelo, jednom je peterlin dala link na recept
bilo je super, super
Krupnik je i meni super jelo, ali ne dajem Lei još uvijek gljive![]()
Isprovocirana pričama ovdje, danas je bio grah za ručak, a sutra će isto biti, uz dodatak tijesta.
danas bila pečena vratina i talijansko povrće iz woka (u trku kupila u lidlu tu neku mješavinu. i bilo je sasvim ukusno, uz dodatke začina)
krem juha od mrkve i karfiola, zapečene šnicle od sv. buta sa sirom i vrhnjem + riža, salata cikla
Danas ne kuham ništa - svekrva je svojim unucima skuhala špek fileke, a salatu od matovilca nek si naprave sami, he he he...
jucer i danas grah varivm bez mesa i salata
sutra paradjaz juha i pasta sa gljivama za velike a sa brokulom za L
danas jetrica na saft,pura i zelena salata
Krem juha od gljiva, Biftek s koricom od svjezih zacina i senfa, krumpirici iz pecnice, ratatouille, kompot od jabuke s mascarpone kremom
prijatelji su se samo pozvali na veceru![]()