Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
Peterlin ja bih se otimala za taj rucak moze receptza slatko zelje sa slanutkom - mogla bih to uvrsiti na listu za slijedecu sedmicu

sutra cemo ovaj rucka koji je trebao biti juce - sataras i pohano povrce
nedjelja turli tava- kao gulas sa punooo povrca u pecnici - i riza
Nema tu neke velike filozofije. Pol glavice luka malo prodinstati na ulju, zaliti paradajzom (ili domaći ili iz tetrapaka ili konzerva pelata koje obično nasjeckam na kockice), dodati pol glavice slatkog zelja narezanog na prst široke rezance ili kako već voliš. Začini: sol, papar, lovorov list i mala žličica kimla iliti kumina. Kuhati dok zelje ne omekša (pazi, to se hoće raskuhati, ne treba dugo).

Kad je gotovo, uvaliti 2 šalice kuhanog slanutka (ako ima tekućine od njega, dobro, ako nema - nije nužno). Ja obično kuham slanutak u većoj količini za humus, a malo si ostavim za ovakva variva. Ako ti se ne da prtljati sa slanutkom koji treba dugo namakati (24 sata) i dugo kuhati u ekspres loncu, možeš uzeti i konzervu. Mi slatko zelje više volimo sa slanutkom, ali možeš dodati i grah (najbolje bijeli debeli ili kakav već imaš). Moja svekrva i njezina mama stavljale su u ovo jelo malo šećera, a moja mama žlicu brašna. Ne koristim ništa od navedenog.

Ja u ovo ne stavljam nikakvo meso ni zapršku. Uz to moj muž voli kobasicu ili pljeskavicu, a djeca i ja obično jedemo kukuruznu palentu (malo tvrđu) skuhanu ranije i narezanu na ploške. AKo imam vremena, malo još prepržim na tavi te šnitice palente, da dobiju boju.