Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
Evo, stiže:

Ujušak od puretine - okvirno, za oko 1,2 litre vode

1 veća mrkva (naribati ili narezati nožem za guljenje na rezance)
malo ulja
1-2 jušne žlice mljevene puretine (to je valjda oko 5 dag, ja kupim paket, pa smrznem male porcije)
sol
po želji malo tikvice ili zelja ili korabe
1 - 2 češnja češnjaka
2 jušne žlice kuskusa
ako ima vlasca ili kopra, super se uklapa, ako nema - kosani peršinov list ili drugi začini (mažuran nam paše ili bosiljak, što nađemo)

Na ulju prodinstati mrkvu i drugo povrće da se opusti (dodam sol u ovom trenutku, pa to ide brže), dodati puretinu i dinstati uz miješanje dok ne pobijeli; brzo je gotovo
Dodati češnjak narezan na listiće, da malo zapjeni
Dodati ostale začine i zaliti prvo manjom količinom vode, dobro razmiješati da se mrvice mljevenog mesa raspadnu, dodati ostalu vodu i pustiti da zakipi. Kuhati na tihoj vatri štajaznam 15 minuta, pa ubaciti kuskus. Kad zakipi, isključiti dodati svježe začine, poklopiti da malo odstoji.

Provansalski ragu je recept za koji nema šanse da dvaput ispadne isto, jer se radi od priručnih namirnica (izvorno je to recept za janjetinu, ali ja to radim sa svakom vrstom pečenog mesa koja ostane od dana ranije) - količine povrća prilagoditi količini mesa, treba ocijeniti koliko je dosta da sve bude u finom umaku. Ovo je zgodan način kako da se s relativno malo mesa nahrani cijela obitelj !

Za cca 30 dag vratine pečene u komadu preostale od dana ranije uzela sam nešto malo povrća:
1 glavica luka - krupno narezati
1 paradajz (može i pelat, pola limenke ili jedna najmanja), može se oguliti ali meni se to ne da
1 paprika - narezati na kockice
1 češanj češnjaka - na listiće ili nakosati
šaka šampinjona narezanih na listiće
(ako ima, u taj umak može i patlidžan i mladi luk i tikvica i sva furda iz frižidera, ali nisam imala, dodala sam dinstane šampinjone iz leda - to je čista improvizacija jer umak valja i s mrkvom i u svim kombinacijama povrća)

Povrće prodinstati na mrvici ulja uz dodatak mrvice soli, pa dodati začine
- lovorov list, bosiljak, timijan, metvica ili kadulja ili ružmarin, čega se nađe od tih dalmatinskih trava
- ubaciti pečeno meso narezano na kockice, podliti s malo vode ili temeljca da se meso lijepo namoči, a da ne pliva
- krčkati još par minuta da se poveže
- može se dodati malo bijelog vina

Uz ovo može ići palenta ili tijesto ili krumpir kuhan u slanoj vodi. Dobar tek!
Skačem od sreće! Obožavam takve recepte! Jedva čekam da probam! Hvala!