Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 59

Thread: indijska kuhinja

  1. #1

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default indijska kuhinja

    kako sam nekoliko godina zivjela u UK, navukla sam se na indijsku kuhinju i naucila raditi nekoliko jela koja su i danas dio nese uobicajene prehrane. sad bih htjela otici korak dalje pa nauciti kako se indijska jela kombiniraju. gledala sam na internetu indijske menu-e ali nisam bas puno nasla. dakle ono sto me zanima ako netko ima prijedlog menija za jednu svecaniju indijsku veceru. recimo ne znam tocno uz kakvo jelo koji chutney najbolje pase, koja vrsta kruha uz koje jelo i sl.

  2. #2
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    potrazi "vedsku vegetarijansku kuharicu", to je neko starije izdanje, mozda po antikvarijatima, koliko se sjecam bilo je dobro objasnjeno sta se kad i s cim jede.

  3. #3
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Hmm... indijska kuhinja je puuuuno više od ajurvedske, a u mesna jela se ne kužim. Možeš probati s nekakvom regionalnom pretragom ili pomoću restoranskih menu-a, ali najbolje prema vlastitom nahođenju.
    Većinu džidža ionako ne možeš proizvesti doma pa ti je to i glavno ograničenje. Začine ćeš naći kod Leke, brašno ćeš prosijati nekakvo cjelovito, papaD nećeš naći nigdje... Uf, ajurveda je ipak nešto jednostavnija.

  4. #4

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Većinu džidža ionako ne možeš proizvesti doma pa ti je to i glavno ograničenje.
    na koje tocno džidže mislis? pa uglavnom sve stvari mozes napraviti doma, ja nemam s tim problema...uglavnom sve vrste kruhova, chutneya, mjesavina zacina...ma ja nemam problema ni s nabavkom jer cesto idemo van, a papadi i sl. ionako imju poprilicno dug rok trajanja. ko sto rekoh nije mi problem s pripremom jela, ide mi to dosta dobro, vec te kombinacije...dolaze mi jedni prijatelji na veceru pa sam im htjela prirediti neku fancy indijsku veceru...zato trazim neke preporuke za malo ozbiljnije menu-e, ako netko ima iskustva...

  5. #5

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    kako se kaze na engleskom "vedska" tj. "ajurvedska" kuhinja? jel se netko od vas kuzi u to? pokusavam nesto naci na internetu...

  6. #6

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Nisam shvatila jesu li prijatelji Indijci ili ne. Ako su Indijci, onda bi imalo smisla uputiti se u njihovu regionalnu kuhinju jer je Indija ogromna a indijska kuhinja (danasnja, ne mislim na ayurvedsku) vrlo raznolika. Takodjer, nisi napisala koliko jela mislis kuhati (108 ili manje ). I trece, vjerojatno mislis i na mesna jela- ja osobno znam kuhati samo vegetarijanska jer smo mi doma vegetarijanci, ali sam cesto slagala za frendove (lokalne doduse ) menuje, tako da bih znala nesto sloziti ako nema mesa, s mesom radim samo u teoriji
    Sto se tice dzidza, ja isto uglavnom radim s onim sto je dostupno u zg i ispada super.

    Ajde reci koliko jela i od cega imas na umu, bas mi je fora ovo jer volim indijsku kuhinju.

  7. #7

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    joj super da si se javila, bas ti hvala.
    ne, frendovi nisu indijci, mislim da nisu ni upoznati sa indijskom hranom, ali su gurmani pa sam im htjela pretstaviti jednu lijepu indijsku veceru u najboljem svjetlu. nije nikakva ogromna vecera samo nas cetvero tj. dva para s djecom. moze dapace samo vegetarijanski recepti.

    mislila sam menu tipa ovako nesto, pa ti reci sto mislis:
    -za predjelo neke samose s povrcem (e sad koje se s cim serviraju, da li one idu sa chutneyom ili s raitom)
    -eventualno neku juhu, dobro, to je jos najmanji problem
    -desert isto nije problem
    - najvise me brine glavno jelo. mislila sam napraviti curry od slanutka s kokosom, neki fini naan bread (npr. sa sezamom), mango chutney i lemon rice. e sad tu mi nesto fali, mozda raita od mrkve? al opet ne znam dal ce sve to pasati zajedno? sad, za sve ove recepte trenutno imam sastojke, imas li ideju za neke sitne izmjene ili ako mislis da ovo uopce nije dobra kominacija daj mi neki svoj novi prijedlog...koliko zapravo uopce po pravilu treba biti razlicitih jela servirano u ovom glavnom jelu?

  8. #8
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    :?
    Prvi glas. Ti si domaćica i biraš hranu koju ćeš ponuditi. Za pomoć evo ti link pa ti vidi. Indijci se hrane u etapama pa nije poseban cirkus odlučiti što ide s čime. Pristojno je ponuditi dopunjavanje tanjura tijekom hranjenja.
    Pod džidže sam mislio na tandoor, a ako imaš kakvo rješenje za domaću varijantu - raspali.[/url]

  9. #9

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    :?
    Prvi glas.
    nisam ovo skuzila, na sto mislis?
    pa jesam domacica ali htjela bih biti i dobra domacica
    naime mislila sam i jos uvijek mislim da postoji neko nutricionisticko pravilo s cime se sto servira. pa dobro, mogu probat improvizirat, zato sam i trazila savijet.
    indijci se hrane u etapama, ali se istovremeno hrane sa nekoliko jela, to i je osnova indijske kuhinje pa mi se nekako cinilo da je onda najbitnije to dobro skombinirati, ili sam nesto krivo shvatila?
    hvala za ovaj link, budem pogledala.
    sto se tice tandoora cuj to bi se moglo usporediti s krusnom peci...naravno da je pizza najbolja iz krusne peci, ali mozes je sasvim fino napraviti i doma u pecnici. tako je i tandoorom. ako si dovoljno lud za indijskom kuhinjom evo ti ovaj link:
    http://www.poptastic.com/build.php?t...icle&article=3
    ovo je vise malo da te nasmijem
    ili si me mozda pitao za recept za tandoori? evo recept za tandoori roti:
    http://www.recipedelights.com/recipe...ndooriroti.htm

  10. #10

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    aha zaboravila sam reci jos jednu stvar u vezi tandoora, negdje sam jednom procitala da mozes i obicnu elektricnu pecnicu pretvoriti u tandoor tako da stavis neki kamen (koji valjda podnosi visoke temperature) ili terra-cotta ploce. i onda valjda peces na tom kad se dobro zagrije.

    ili jos jednostavnije, sprijateljis se s vlasnikom obliznje pizzerije pa doma napravis svoje tjesto i odneses mu da ti ispece u svojoj krusnoj peci

  11. #11
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Link uopće nije smiješan, radi se upravo o terakota posudi zastrašujuće veličine na čiju se površinu lijepi tijesto (i ostalo) kako bi postalo mljac.
    Krušnu peć možeš imitirati s keramičkom pločom, koju sam i dobio (hvala Apricot), ali mi do sada nije palo na pamet koristiti nešto takvo kao tandoor. Hm... vrijedi pokušati.
    U Nepalu smo u gostima bili nuđeni s do 15 različitih jela odjedamput 8) Bila su u zasebnim loncima a služio se kako i koliko je tko htio. Takvo nešto ne pokušavaj u svojem domaćinstvu - to je posao za čopor žena.

  12. #12

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    U Nepalu smo u gostima bili nuđeni s do 15 različitih jela odjedamput 8) Bila su u zasebnim loncima a služio se kako i koliko je tko htio. Takvo nešto ne pokušavaj u svojem domaćinstvu - to je posao za čopor žena.
    ni ne postoji opasnost, imam jako malu kuhinju i nisam sigurna da imam 15 lonaca u njoj...
    kad smo vec kod nepalske kuhinje (nisam bila, ali sam zato obilazila nepalske restorane u UK, mljac) evo jedan link sa gomilom "prevodljivih" i jednostavnih recepata:
    http://www.food-nepal.com/

  13. #13

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Quote Originally Posted by tridesetri
    joj super da si se javila, bas ti hvala.
    Nema na cemu. Ja sad moram naglasiti da sam ja uglavnom indijsku hranu kuhala sama po kuharicama, i nesto sam jela u restoranima, tako da nisam bas neki strucnjak ali mogu napisati kako mi se cini.

    Quote Originally Posted by tridesetri
    mislila sam menu tipa ovako nesto, pa ti reci sto mislis:
    -za predjelo neke samose s povrcem (e sad koje se s cim serviraju, da li one idu sa chutneyom ili s raitom)
    -eventualno neku juhu, dobro, to je jos najmanji problem
    -desert isto nije problem
    - najvise me brine glavno jelo. mislila sam napraviti curry od slanutka s kokosom, neki fini naan bread (npr. sa sezamom), mango chutney i lemon rice. e sad tu mi nesto fali, mozda raita od mrkve? al opet ne znam dal ce sve to pasati zajedno? sad, za sve ove recepte trenutno imam sastojke, imas li ideju za neke sitne izmjene ili ako mislis da ovo uopce nije dobra kominacija daj mi neki svoj novi prijedlog...koliko zapravo uopce po pravilu treba biti razlicitih jela servirano u ovom glavnom jelu?
    Evo, napisat cu ti kako bih ja predstavila indijsku kuhinju.
    Prva skica bi bila: riza, panir, mahunarke, pogacice(kruh),povrce, orasati plodovi i suho voce, egzoticno voce.

    Rizu bi najradije neku bogatu, sa suhim i orasatim vocem, mozda i kockicama panira. Vjerojatno bih se odlucila za puspanu (s panirom). Riza s limunom je meni jako fina, pogotovu u verziji s kikirikijem.
    Ako panir ne bi isao u rizu, isao bi ili s nekim povrcem(sabji, tarkari itd) ili, ako vec imas s povrcem i samose i raitu i juhu i ne zelis pretjerivati s brojem jela, nda samo przene kockice u ghiju i onda zacinjene. Makar, ja tako volim povrce u indijskoj kuhinji, da mi napravis 100 jela sa povrcem, sve bi ih probala . Kad je povrce ( i voce) u pitanju, vjerojatno bih isla na neku egzoticnu varijantu- neka kombinacija s mangom, ananasom, kokosom itd.
    Ako bi riza bila bogata, kruh bi bio jednostavniji, naan sa sezamom je fora.
    Ostale su nam mahunarke. To bi znacilo neki zgodan dal- nekakav bogatiji, recimo od crvene lece, kokosovog mlijeka i spinata- jedan od mojih drazih ili jednostavniji (samo sa zacinima), ovisno o ostalim jelima. Curry sa slanutkom i kokosom bi ovdje super uletio (daj recept, ja imam curry sa slanutkom, bundevom i bananama, bas sam ga prekjucer radila i mrak mi je).

    Ne znam za koliko jela ces imati vremena. Meni se cak i ovo nabrojano cini previse jer imam dvoje malih klinaca pa gledam da ja to nikad bez pomoci ne bih stigla. Prije bih pozvala frendove na rucak (ali jako dobre, vise su mi inventar nego gosti) i onda bi se svi naguzvali okolo i sjeckali, mijesili chapatije, purije, pravili panir, i onda sjeli i sve to pojeli

    Uglavnom isla bih po principu da bude od svega po malo (da mi se npr. povrce ne ponavlja) i da bude neobicno i egzoticno (prije sam cesto za goste radila sarmice od kelja punjene zacinjenim panirom i bademima u umaku od rajcica i grozdjica- to je inace recept za kofte, te sarmice bi se onda trebale uvaljati u lijevano slanutkovo tijesto, ali ne svidja mi se kako se to tijesto raspadne, pa ih samo zapecem i posluzim s umakom. Uvijek prvo idu komentari: joj, ne volim kelj! Jos s grozdjicama! Ajoj, fuj! Bas moram probati? ...NJamiiiii!)

    U ovo sto si ti napisala, ja bih negdje ugurala panir (posebno ako neces posluzivati meso), a samose bih s posluzila sa chatnijem. Ne znam kako bi Indijci gledali na ovaj tvojmenu, a li meni zvuci mljac.

  14. #14

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Kad smo kod indijske kuhinje, jeste li u ZG nasli tamarindu? Ja nisam, pa zato pitam.

  15. #15
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Palak-panir MLJAC
    Tamarind u zagrebu nisam vidio. Ne znam koliko ga poznaješ, ali glavna odlika mu je jako kiseli okus i u principu se može zamijeniti manje egzutičnim namirnicama. Recimo, mango može poslužiti iako je presladak.

  16. #16

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Palak-panir MLJAC
    Dijelim tvoje misljenje Ja sam ga cak radila s tofuom umjesto panira (dobro mariniranim i unaprijed poprzenim tako da ga samo dodam u spinat pri kraju, da mu se ne razrijedi okus) i naravno da nije dobro kao s panirom, ali za nuzdu moze proci.
    Jesi mozda radio panir sa spinatom i liscem piskavice (methi chaman)? Ja nisam nikad dosla do tocke da uzgojim piskavicu do te mjere da joj pocupam 150g lisca koliko trazi recept, a naravno, nisam ju nikad vidjela za kupiti, a zivo me zanima okus.

    Quote Originally Posted by Davor
    Tamarind u zagrebu nisam vidio. Ne znam koliko ga poznaješ, ali glavna odlika mu je jako kiseli okus i u principu se može zamijeniti manje egzutičnim namirnicama. Recimo, mango može poslužiti iako je presladak.
    Ja sam citala da se moze zamijeniti kombinacijom limunovog(limetinog) soka i smedjeg secera, pa tu uvijek napravim kad recept trazi, ali bih rado jednom kuhala i s pravom. (nekako mi je drazi zenski rod, tamarindA iako znam da se na hr koriste oba termina.

    Kad smo kod manga, jesi nasao mljeveni mango?

    Jos me nesto zanima, vidjela sam da ti spominjes ajurvedsku kuharicu, koristi li se u njoj luk i cesnjak (ili samo smrdljiva asafetida )?
    Pitam jer imam neke Hare Krishna kuharice, oni ne koriste luk, cesnjak (ocat, gljive, i ostale trule tamasicne stvari), a kunu se da je to prava ajurvedska kuhinja (vjerojatno hoce reci nastala prije utjecaja zlih osvajaca Indije )

    I naravno, dajte omiljene indijske recepte (ili barem naziv jela).

  17. #17
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by "violet
    Kad smo kod manga, jesi nasao mljeveni mango?
    Imam ga u prahu i zapravo ne koristim.
    Asafetida ima prilično interesantna svojstva - jako smiruje Vatta došu. Jako korisno je lipofilirati ju prije upotrebe.
    Što se harekrišna kuharica tiče, uglavnom inzistiraju na satvičnoj hrani, uz poneke digresije: čili je recimo jako rađas i u principu je sasvim ok za "domaćine", ali ne za djecu, rekonvalescente i ekipu na duhovnom putu. Za njih samo Sattva. To između ostalog podrazumijeva i ograničavanje broja namirnica po obroku i u ovom slučaju je definitivno off topic. Ovdje se raspravlja o gozbi i gola riža na vodi ne dolazi u obzir

  18. #18

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    A gdje si nabavio mango u prahu i zasto ga pobogu ne koristis?

    Sto se tice asafetide, ta stvar tako odvratno smrdi, ja sam je jednom kupila u plasticnoj vrecici, pa onda stavila u plasticnu kutiju, pa onda opet u vrecicu, i to je bilo u elementu sa zacinima (koji ima svoj specifican miris zbog svih tih zacina). Sljedeci put kad sam otvorila, nije bilo vise tog mirisa, samo ogavni smrad po asafetidi ( koji ne nestaje ni termickom obradom), nakon toga, mislim da ne moze biti satvicno nesto sto tako ogavno smrdi.

    I slazem se, gune i dose su offtopic, dajte recepte za fina indijska jela.

  19. #19

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    violet hvala ti na preporukama, javim kak je ispala vecera...
    ajde ak imas vremena napisi recept za ovu "bogatu rizu sa suhim i orasatim vocem, mozda i kockicama panira", nisam to nikad radila.

    inace palak panir ja isto radim doma, sa raznim zamjenskim sirevima ili tofuom i bude super, a najbolje je sto je to tako jednostavno i brzo gotovo.

    sto se tice tamarinda, ja ga u zagrebu nisam nikad vidjela ali s obzirom da se on prodaje i konzerviran, u umacima i zacinima, pretpostavljam da ga mozda i ima u takvom nekom obliku za kupiti, ali svjez, stvarno sumnjam...

  20. #20

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    Quote Originally Posted by violet
    dajte recepte za fina indijska jela.
    pa meni su sva koja sam probala uglavnom bila jaaako fina...reci sto volis i kakva te jela tocno zanimaju pa ti posaljem link ili recept

  21. #21

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Riza o kojoj sam govorila je Pushpanna Rice, naravno, postoje brojne sitne varijacije, mozes pogledati na Googlu sto ti najvise odgovara.

    Kad smo kod neuobicajenih sastojaka, jeste naletjeli na mahunarke tipa urad dal, channa dal, tur dal itd. ?

    Sto se tice recepata, nemam nista odredjeno na umu (ima na netu uzasno puno recepata, zato sam pitala za neke omiljene i isprobane), mozda nekakvo ukusno povrce?

  22. #22

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    I naravno, javi kako prosla vecera

  23. #23
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by violet
    A gdje si nabavio mango u prahu i zasto ga pobogu ne koristis?
    ...
    Sto se tice asafetide, ta stvar tako odvratno smrdi, ja sam je jednom kupila u plasticnoj vrecici, pa onda stavila u plasticnu kutiju...
    Mango u prahu sam dobio i uglavnom se ne uklapa u moj koncept kuhanja pa čeka bolje dane.
    Asafetidu držim u staklenki u kojoj je originalna plastična bočica zamotana u najlon. Na taj način ne smrdi. Inače ne mogu niti zamisliti kuhanje nekih težih mahunarki bez asafetide, a tajna je u zaprški od začina: začini se lipofiliraju u vrućoj masnoći tako da se skine s vatre, ubacuju se redom tako da asafetida ide prva i to samo mrvicu, zatim otporniji začini poput čilija (ako koristiš), papar, kumin,... ukupno do dvije žličice raznih začina.
    Ako koristiš gorušicu, nju staviš zajedno s masnoćom na vatru, a skida se s vatre kad prvih par pucne, ne duže.
    Oprana leća i povrće se zatim stavlja na takvu zapršku i dinsta, a time se ujedno i prekida pregrijavanje začina.
    E, onda ne smrdi.

  24. #24

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Kako je prosla vecera

  25. #25

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Nacin na koji przis zacine je uobicajen za indijsku kuhinju, uglavnom se tako prze za sva indijska jela (i uvijek recepti sadrze redoslijed przenja). Vrlo rijetko se zacini dodaju u sredini ili na kraj (npr. garam masala).
    Sto se tice gorusice, na iskustvu otkrih da se mice s vatre cim prve pocnu pucketati, jer inace dobijem male kuglice ugljena, iako, desi se da odredjeni postotak ne pukne, ali i to je bolje od kuglica ugljena
    Asafetidu sam isto przila po uputama, i stvarno je istina da se termickom obradom smanjuje smrad, ali jos uvijek ima taj miris , pa ju vise ne koristimo.
    I,da, ja nemam ogranicenje na 2 zlicice zacina, ponekad samo jednog zacina stavljam 2 zlicice

  26. #26

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    ja isto tako sa zacinima, sto violet kaze, tako se to i radi u indijskoj kuhinji.
    samo kratak izvjestaj: danas sam cisto za probu napravila rucak: lemon rice, curry od slanutka s kokosom i raitu s mrkvom. sve jako fino pase medjutim sva tri jela su mi nekako zuckasto-narancasta tj. preslicna su u boji (tim vise sto sam u pravoj veceri htjela jos ovome dodati naan i mango chutney, dakle opet narancasto...). trebalo bi stvar "razbiti" s necim zelenim, mozda palak-panir ali cini mi se da to sirasto bas ne pase...any ideas za neko zelenkasto jelo koje ste isprobali (ili eventualno nesto jako tamno ili potpuno bijelo...)?

  27. #27

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default a za zimu

    Quote Originally Posted by tridesetri
    samo kratak izvjestaj: danas sam cisto za probu napravila rucak: lemon rice, curry od slanutka s kokosom i raitu s mrkvom. sve jako fino pase medjutim sva tri jela su mi nekako zuckasto-narancasta tj. preslicna su u boji (tim vise sto sam u pravoj veceri htjela jos ovome dodati naan i mango chutney, dakle opet narancasto...). trebalo bi stvar "razbiti" s necim zelenim, mozda palak-panir ali cini mi se da to sirasto bas ne pase...any ideas za neko zelenkasto jelo koje ste isprobali (ili eventualno nesto jako tamno ili potpuno bijelo...)?
    Ako hoces mijenjati raitu od mrkve, mozes napraviti raitu sa spinatom (vjerojatno nije tako ukusna), ili nekim drugim povrcem (s krastavcima vjerojatno ne bi isla zimi, ali ima ih stvarno bezbroj).
    Ako ostavis raitu od mrkve mozes ubaciti nesto s mahunama (ako odes na google naci ces hrpu stvari) ili spinatom (shak, alu palak, velis da palak panir ne bi)??Meni su dobre 'zacinjene mahune' ali nisu posebno reprezentativne. Pa onda nesto s okrom (bamijom)- ako bi ju uspjela naci... Pire od spinata i patlidzana mozda? Nesto s cvjetacom?
    Pretpostavljam da rizu s limunom ostavljas, ako bi ju mijenjala imas rizu sa spinatom (palak caval), s jogurtom, kokosom, sarazne sarene rize...
    Uf, ima hrpa stvari, samo pitanje je sto zelis mijenjati, i sto ce ti onda dobro upasati.

    Daj recept za slanutak s kokosom.

  28. #28

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Tridesetri, s kojim zamjenskim sirevima (osim panira i tofua) si jos radila palak panir?

  29. #29

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default Re: a za zimu

    Quote Originally Posted by violet
    Quote Originally Posted by tridesetri
    samo kratak izvjestaj: danas sam cisto za probu napravila rucak: lemon rice, curry od slanutka s kokosom i raitu s mrkvom. sve jako fino pase medjutim sva tri jela su mi nekako zuckasto-narancasta tj. preslicna su u boji (tim vise sto sam u pravoj veceri htjela jos ovome dodati naan i mango chutney, dakle opet narancasto...). trebalo bi stvar "razbiti" s necim zelenim, mozda palak-panir ali cini mi se da to sirasto bas ne pase...any ideas za neko zelenkasto jelo koje ste isprobali (ili eventualno nesto jako tamno ili potpuno bijelo...)?
    Ako hoces mijenjati raitu od mrkve, mozes napraviti raitu sa spinatom (vjerojatno nije tako ukusna), ili nekim drugim povrcem (s krastavcima vjerojatno ne bi isla zimi, ali ima ih stvarno bezbroj).
    Ako ostavis raitu od mrkve mozes ubaciti nesto s mahunama (ako odes na google naci ces hrpu stvari) ili spinatom (shak, alu palak, velis da palak panir ne bi)??Meni su dobre 'zacinjene mahune' ali nisu posebno reprezentativne. Pa onda nesto s okrom (bamijom)- ako bi ju uspjela naci... Pire od spinata i patlidzana mozda? Nesto s cvjetacom?
    Pretpostavljam da rizu s limunom ostavljas, ako bi ju mijenjala imas rizu sa spinatom (palak caval), s jogurtom, kokosom, sarazne sarene rize...
    Uf, ima hrpa stvari, samo pitanje je sto zelis mijenjati, i sto ce ti onda dobro upasati.
    Citam ovu svoju poruku i vidim da zvuci dosta komplicirano, Da pojednostavimo: hoces li mijenjati neko od postojecih jela za neko drugo (u drugoj boji) ili na ovo hoces dodati jes jedno u drugoj boji?
    (Ako hoces nesto ljubicasto- roza, imas curry od cikle i druga jela od cikle).

  30. #30

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default Re: a za zimu

    Quote Originally Posted by violet
    (Ako hoces nesto ljubicasto- roza, imas curry od cikle i druga jela od cikle).
    ajme violet, koja fantasticna ideja! kako mi nije cikla pala na pamet ...evo odmah sam isla na internet i nasla gomilu mogucih rjesenja, cikla sa kokosom, thogaiyal od cikle, raita od cikle i mrkve...sigurno sve super efektno izgleda...
    a bas sam neki dan prvi put napravila onu famoznu hladnu juhu od cikle i jabuka (recept naknadno ako koga zanima).
    sto se tice palak panira, mislim da je paniru od kupovnih sireva najslicnija ricotta, ali panir se moze napraviti doma i to je stvarno totalno jednostavno, saljem recept ako te zanima...

  31. #31
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Samo upozorenje, kod izrade panira ne miješati s plastičnim ili drvenim kuhačama jer su potom neoperive "dobiju" bijele mrvice po sebi koje ničim ne idu dolje.

  32. #32

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Ja uvijek mijesam s onim bijelim najobicnijim (i odmah namocim u vodu ili operem), i nisam imala nikakvih problema.

  33. #33

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Tridesetri, daj recept za slanutak s kokosom, uskoro cu i ja imati 'svecani rucak'.

  34. #34

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    evo violet, inace taj curry nije iz indijske nego iz jedne kuharice za djecu gdje uvrsten jer je jako blag, bez mesa i vrlo jednostavan i brz za pripremu. ali mislim da je to potpuno indijsko jelo, ti sama prosudi:
    2 luka
    2 velike zlice maslinovog ulja
    pola zlicice tumerika
    1 zlicica korijandera
    4 klincica
    2 zlicice ribanog svjezeg djumbira
    5cm stapic cimeta
    3 lovorova lista
    1 limenka rajcice
    1 velika zlica meda
    1 limenka slanutka
    kokos

    limenka je ona uobicajena od 400 gr. ovo je brza varijanta ali naravno jos je bolje skuhati slanutak i staviti svjezu rajcicu.
    pofrigati luk na maslinovom, dodati zacine. dodati rajcicu, med i slanutak i pirjati 5 minuta. izvaditi klincice, lovorove listove i cimet. prije serviranja umijesati kokos. servirati sa rizom i razlicitim chutneyima.

    ne znam kakav ti kokos koristis za pripremu indijskih jela ali ja sam jednom u nedostatku onog pravog u kremi, otkrila jedostavan nacin: ono obicno kokosov brasno za kolace sto se kupi kod nas u ducanima sameljem u mlincicu za kavu skroz sitno, prelijem sa vrucom vodom. dobije se prava krema tj. mlijeko sto vec treba.

    inace moram se prijaviti, sramim se...toliko sam se bila opteretila s onom indijskom vecerom da sam na kraju izgubila volju, odustala i napravila valencijansku paellu

  35. #35
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Daj opiši u kakvom mlinčiću, to što veliš ima PUNO POTENCIJALA!

  36. #36

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Daj opiši u kakvom mlinčiću, to što veliš ima PUNO POTENCIJALA!
    pa najobicnijem elektricnom mlincu za kavu. dobijes jako fini sitni prah koji promijesan u vrucoj vodi daje zapravo kokosovo mlijeko

  37. #37
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Hmm... postoji tri vrste običnih mlinaca za kavu, ali pretpostavljam da misliš na onaj koji gore ima poklopac, a unutra je propeler i jako loše melje kavu. Ostali obični mlinci su mesingani štapni ručni i espresso protočni i oba su puno bolja za mljevenje kave od gore spomenutog. Ako je to to onda si našla prvu stvarno dobru primjenu takvom mlincu.

  38. #38

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Ja sam meljuci zacine, kokos, i ostalo unistila dva obicna (gore s poklopcem i nozicem) i jedan protocni. Jest da je protocni duze trajao, ali te stvari su ipak namijenje za mljevenje kave.
    (Ak mozda znate gdje bi se mogoa protocni popraviti, to bi mi bilo bas zgodno).

  39. #39

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    I, da, radila sam kokosovo mlijeko na isti nacin kao tridesetri, ali ovo iz konzerve je daleko bolje.

  40. #40

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Quote Originally Posted by tridesetri
    evo violet, inace taj curry nije iz indijske nego iz jedne kuharice za djecu gdje uvrsten jer je jako blag, bez mesa i vrlo jednostavan i brz za pripremu.
    Odlicno, hvala

    Quote Originally Posted by tridesetri
    inace moram se prijaviti, sramim se...toliko sam se bila opteretila s onom indijskom vecerom da sam na kraju izgubila volju, odustala i napravila valencijansku paellu
    Ja se nadam da ja svojim komentarima nisam bitno doprinijela kaosu.

  41. #41

    Join Date
    May 2005
    Posts
    980

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Većinu džidža ionako ne možeš proizvesti doma pa ti je to i glavno ograničenje. Začine ćeš naći kod Leke, brašno ćeš prosijati nekakvo cjelovito, papaD nećeš naći nigdje... Uf, ajurveda je ipak nešto jednostavnija.
    A ja upravo proučavam ajurvedu i strašno mi je komlicirano. Ali recepti su zaista zanimljivi ali svemu tome prethodi puno pripreme pa se nadam da neću već na početku odustati.

  42. #42

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    ja imam neki stari elektricni mlinac (metalni sa plasticnim poklopcem i unutra propeler) i vec ga dugo koristim za sve zivo. cak sam u njemu mljela smedju rizu, proso, suhi grasak i sl. ali i masnije stvari kao sto su orasi i sjemenke buneva i jos je ziv! radim u njemu i gomashio (mora da se makrobioticari zgrazaju na ovo), a tek bademe za bademovo mlijeko, zakon! ne znam uopce kako drugacije dobiti tako fini prah.
    dakle vjerovatno je do aparata.
    kokosovo mlijeko iz konzerve je sigurno bolje ali moram priznati da ja u jelima uopce ne osjetim razliku. ako ti ispadne zrnato uvijek mozes procijediti kroz nafinije cjedilo ili muslin. uostalom i kokosovo mlijeko iz ducana se radi na taj nacin.

  43. #43
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ideš :D

  44. #44

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    evo, u medjuvremenu sam otkrila ajurvedu i totalno se popalila, a posto smo spominjali palak panir htjela sam samo podijeliti recept, ajurvedska varijanta palak panira sa orasima, nista komplicirano, samo se na kraju kad se dodaje sir, stave i grubo mljeveni orasi. i bas je mljac!

  45. #45

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Ljudi - čitam i divim se. Svaka vam čast. Moram priznati da POJMA NEMAM o čemu vi to pričate.

  46. #46

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default


  47. #47

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    514

    Default

    zdravo svima

    vidim da tu ima dosta ljubitelja indijske kuhinje..pa se sjetih da mi lezi u ladici jedna vedska vegetarijanska kuharica(indijska tradicionalna kuhinja),Izdavac:IHVZ"GARUDA",iz 84godine.Radi se o fotokopiji i rado bih Vam je poklonila,mislim,tko je zainteresiran.
    Ja sam misljenja da knjige vole da se citaju pa poklanjam ono sto nije moj par rukava.
    Inace ,kuharica sadrzi pregrst recepata-za mlijecne proizvode,peciva,rizu,variva,dahl,raite i salate pa se javite.Osim recepata imaju i slike Krishne te ulomci iz "Price o najdivnijem".
    Knjigu su napisali obozavaoci Vishnuae,i veoma je lijepo slozena.
    proljetni pozdrav

  48. #48

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    nadam se da je ovo jos uvijek aktualno, sundrops imas pp

  49. #49
    jadro's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    1,568

    Default

    evo pitanje

    imamo kokos, plod, i trebamo ga otvoriti. Kako? Gledamo ga, okrecemo i nemamo bas neku pametnu ideju (osim busilice ) Naime, MM je bio na posl.putu u Indiji, kupio zacine, namirnice i indijsku kuharicu (i inace voli eksperimentirati, i voli-mo strane i za nas neobicne kuhinje) i za recept nam treba kokosovo mlijeko. Vidim da se moze dobiti od kokosovog brasna, ali nemam mlin, a posto smo kupili orah htjeli bi iskoristiti to unutra (ako je moguce).
    Tnx :zahvalnismajlic:

  50. #50
    ivory's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    KLC
    Posts
    574

    Default

    Kokosov orah ima tri rupe na vrhu, a jedna od njih ti je mekana i tu možeš lako probušiti, ali da bi ti istekla tekućina treba ti još jedna, pa drugu probuši sa nekim svrdlom ili nečim sličnim. Kada iscijediš mlijeko obrati pažnju da je bistro, a ljusku tada razbi sa nekom sjekiricom ili raspili pilicom po pola.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •