kako biste vi npr pokrenule narkomana? pitam samo...ili alkoholičara? da li mislite da takva osoba ima u sebi još ono nešto što će ga samog pokrenuti? i da li biste uopće pokretale takvog nekog? vučem i ja paralelu sa odgojem djece...kad sam bila na jednom predavanju, mame su se žalile na klince...nemogući, urlaju...blabla...i psiholog je na to odgovorio da nema djeteta koje ne želi surađivati... samo treba tu suradnju znati potaknuti...e to je umjetnost, po meni. tako je sa svakim čovjekom... meni nije strano ovo o čemu Ifgenija piše...dapače... strašno mi je strano kako olako ljudi uzimaju jedni druge, zdravo za gotovo...kako olako ulaze u brak...kako još lakše izlaze iz njega... većina mojih prijatelja se nije ni upoznala kako treba...već ih je zadesila trudnoća...dijete...problemi na kub....i svašta... ja sam dijete rezvedenih roditelja. svaki od njih sada ima za sobom 3 braka...razvod mi je sastavni dio života... uvijek sam zamjerala majci što je bila žrtva...ne tih muževa, nego same sebe. jer se nikad nije znala postaviti kako treba... i to je ono o čemu Ifgenija priča...ako ne riješiš neke stvari sam sa sobom...možeš se udavati 10 puta... sada je ona jedna druga priča...ali ju je riješila sama sa sobom. a otac nije nikad riješio ništa....on je jednostavno lišen svake ovozemaljske dgovornosti...za ikoga... e sad..ima i on svoju priču i dijagnozu...i da li bi bio drukčiji da je uz sebe imao kakvu drugačiju ženu koja bi se njime pozabavila....ne kuhanjem, čišćenjem i ostalim uslugama...već malo drugačije, ne znam... on mi baš nekako nalikuje na muža iz ove priče...jakoooo nalikuje... da se vratim na moj brak... kad smo se upoznali nismo bili baš bajni ljudi...svaki sa svojom dijagnozom...jel... ali...prepoznali smo nešto jedno u drugome, i danas smo sasvim novi ljudi... čovjeka iz korjena može promijeniti samo i iskjučivo ljubav...nikakvo predavanje... i mislim da se satko može promijeniti, da svatko može rasti..uz pravu osobu pored sebe... isto tako mislim da treba znati stati, kad ne ide...ali to ne bi trebao biti problem ako poznaješ samog sebe.. ali...mi smo vidjeli kakvi jesmo...i nismo uletali u brak...nismo ni razmišljali o djeci tada... sredili smo nas...trebale su godine... pa su nam brak i djeca skupa s njim došli kao šlag na kraju... kako znati kada ne ide...gdje su granice? to bi svatko trebao osjetiti u svom srcu mislim.... ali...mislim...i nekako me život tako poučio...da prvo zavirim u sebe... ne možeš nikoga mijenjati. mjenjaju se ljudi sami. možeš samo biti okidač...ako to netko želi... i da...kad smo se mm i ja sreli, oboje smo sami o sebi imali izuzetno loše mišljenje ali smo jedan u drugome vidjeli ono najbolje... zat smo valjda i opstali do danas... a nije da smo lišeni svađa, kriza i svih ostalih bračnih daća i nedaća.... ali, ono što si volimo reći kad se malo pogubimo - pa nismo mi neprijatelji...mi smo na istoj strani...samo nam se percepcija pomakne

uopće ne znam jesam li štogod razumljivog napisala. svašta sam htjela reći i nisam sigurna jesam li uspjela. teška je to situacija...