Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: FLUOR

Hara

Početno FLUOR

Prije svega, pozdrav svim krasnim zenama ovdje.
    Do sada sam samo uživala u iščitavanju vaših iskustava, savjeta, hrabrenja i ostaloga, a sada imam konkretno pitanje.

Sasvim kratko: uzimati fluor tijekom trudnoće ili ne?

Eto, i hvala lipa.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam uzimala negdje od 4.mj trudnoće i ne baš redovito. lada je kad su joj tek izbili zubići imala bijeli rub na zubićima. stomatolog je rekao da je to od fluora. nestalo je nakon nekog vremena.

sad da me se pita ne bih uzimala.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ti ne bih preporučila, pogotovo u trudnoći. Fluor može biti dobar za zube, ali oralno uzimanje može biti štetno.
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ighlight=fluor

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne.
    niti ga planiram davati djetetu.
    zubarica mi ga nije preporucila, a i da je, ne bih ga uzimala.

Hara

Početno

Puno hvala.

Zato sam se i dvoumila.
    Mogu komotno cijelu nedirnutu bočicu toga "spremiti" u smeće.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Niti ja nisam uzimala tijekom trudnoće, ali nam je pedijatar preporučio da ga ja uzimam dok dojim. Zato, možda ipak nemoj baciti bočicu...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Pitala sam dva zubara za to, oba su rekli da nema potrebe uzimati fluor u trudnoći, jer nije nikada dokazano da pomaže, a i da može štetiti bebici.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj hrčkić prvotno napisa
    Niti ja nisam uzimala tijekom trudnoće, ali nam je pedijatar preporučio da ga ja uzimam dok dojim. Zato, možda ipak nemoj baciti bočicu...
    al mozda ipak nemoj i davati niti sebi niti djetetu
    jer nije dokazano da koristi (a u ovih nekoliko desetaka godina bi valjda isplivali dokazi da je dobar!) ali ima dokaza da steti

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

No krasno. A moj doc daje Fluonatril pod "obavezno" i ja ga koristim negdje od 4. mjeseca trudnoće. :?

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Pitala sam dva zubara za to, oba su rekli da nema potrebe uzimati fluor u trudnoći, jer nije nikada dokazano da pomaže, a i da može štetiti bebici.
    Tak su i meni rekli, a i moja ginekologica isto.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj michelle zg prvotno napisa
    No krasno. A moj doc daje Fluonatril pod "obavezno" i ja ga koristim negdje od 4. mjeseca trudnoće. :?
    michelle, ja se sad lupam po glavi što sam u prvoj trudnoći, po sličnoj preporuci, uzimala fluonatril, a i za štošta drugog .
    Sad, što je tu je, radiš ono što misliš da je najbolje.
    Natrag se ne može, ali sad ne bih tako nešto pila.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ni ja ga sad ne bih pila, ali pila sam ga u vrijeme prve trudnoće a EM ima sa svojih 6 godina savršeno zdrave (na čuđenje zubarice), lijepe i pravilne zubiće. tako da joj valjda fluor nije naštetio. nadam se.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Mamma Juanita, je li s bebicom sve u redu? Mislim, nema nikakvih posljedica korištenja Fluonatrila?
    Moram priznati da mi nije baš svejedno nakon što sam pročitala ove odgovore. Inače u trudnoći nisam koristila nikakve lijekove osim tog Fluonatrila i Ferruma (željezo) pa se nekako s tim tješim...

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stomatolozi sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu više NE preporučuju fluor.
    (Provjereno, mama mi je tamo radila.)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja mama je pila fluonatril i ja sam ga pila kao mala svakodnevno, a mlijecni zubi su mi bili uuuuuzas (maltene nepostojeci od silnog karijesa).

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Stomatolozi sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu više NE preporučuju fluor.
    Bravo Fidji! A na kojem Zavodu ti je mama radila?I ja sam tamo, zato pitam.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na dentalnoj patologiju, medicinska sestra koja je radila kod profesora Šutala. (Sad su oboje penzići.)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj michelle zg prvotno napisa
    ]Mamma Juanita, je li s bebicom sve u redu? Mislim, nema nikakvih posljedica korištenja Fluonatrila?
    Moram priznati da mi nije baš svejedno nakon što sam pročitala ove odgovore. Inače u trudnoći nisam koristila nikakve lijekove osim tog Fluonatrila i Ferruma (željezo) pa se nekako s tim tješim...
    Nije više bebica, sad je to curka od 5 godina .
    Mislim da je najgore piti to u prvom tromjesečju, jer se onda bebi tek stvaraju organi. Na tvom mjestu bih ja to jednostavno prestala piti i penso positivo .
    Moja cura nema nekih većih zdravstvenih problema, osim što je sklona alergijama (srećom ne u nekom jakom obliku), ali to se s vremenom polako popravlja.
    Međutim, negdje od godinu, godinu i pol pokazivala je neke elemente autističnog ponašanja, što je kulminiralo negdje između 3. i4. godine, a od tad ipak polako ide na bolje.
    Ispočetka joj je bilo dijagnosticirano kašnjenje u razvoju govora, kasnije su se libili dati bilo kakvu dijagnozu, no to mi postaje sve manje važno, kad sam skužila kako sistem funkcionira, no to je sad već stvarno jako off topic...
    Uglavnom, to je moj slučaj, al' sigurno ima i drugih slučajeva gdje su žene to pile u trudnoći, a nema nikakvih takvih problema, pa uzmi to s rezervom .
    Ni ja sama ne znam točno što je (bio) uzrok tome kod mog djeteta, ima raznih tumačenja i teorija, a možda i od svega toga pomalo...no važno da ide na bolje.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo još jedan sličan stari topic
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...1f06b27582bbad

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I ja sam ga u prvoj trudnoči uzimala redovito. gabi će sada tri i ima recimo "savršene zube", ali sada da li je to zbog floura ne znam. Mislim da je pravilna prehrana tijekom trudnoće bitnija a i sama njega mliječnih zubića od izbijanja. Sada u drugoj trudnoći se više i ne usuđujem uzimati fluor jer bolje spriječiti ... MM mi je rekao da je "čuo" kako se višak fluora taloži u tijelu i nakon više godina djeluje poput otrova. Nisam sigurna i ne znam točne podatke ali u zadnje vrijeme sve više se negativno raspravlja o uzimanju fluora

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Mamma Juanita, hvala na odgovoru i maloj curki.
    Prestala sam piti Fluonatril, pa što bude. Postavila sam pitanje liječniku na www.trudnoća.net a on je odgovorio da je korist Fluonatrila upitna ali da ne šteti bebi.Sad ga ti znaj...

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Curke, a šta je onda s knjigicom koju dobijemo u porodilištu. Piše da dijete treba uzimati željezo, vitamin D i fluor.
    I šta sa željezom. a ga još uvijek pijem. Da prestanem ili ne. :?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ovisi kakva ti je krvna slika. Ja sam pila željezo i nakon toga išla ponovo vaditi krv. Željezo se stabiliziralo i doc je rekao da napravim pauzu od 2 mjeseca pa ćemo vidjeti kakvo je stanje. Više nije bilo potrebe da ga pijem jer je sve OK.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Baš sam ovo tražila :D .
    U prvoj trudnoći mi je ginekolog prepisao fluonatril pod normalno i ja ga pila od 13. tjedna. Janko je normalno dijete, nema nikakvih posljedica i ima lijepe zubiće. Ali imam ih i ja pa može biti da mu je to genetika, a ne fluonatril.
    Sada mi je ginekolog opet dao fluonatil kada sam bila tak negdje 13 tjedana, ali još ga nisam ni podigla, recept mi stoji doma. I kada čitam sve ovo, ni neću ga uzeti, ali mi nije jasno kako može dati to pod normalno, ako baš i nije to dobro piti u trundoći :? . Fakat niš ne kužim

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ni meni nije jasno za taj fluonatril. ja sam ga počela cuclati nakon poroda. i sad.
    prije mjesec -dva, pitala sam dva stomatologa (jedna starija i jedna mlađa (32)) i obje su ga preporučile. mami djeluje lokalno, a bebi kroz mlijeko.

:?

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam u prvoj trudnoći redovito pila i moj gin mi ga je s prenatalom prepisao. A sad u ovoj drugoj mi je sam rekao da ga ne uzimam jer da su najnovija istraživanja pokazala da nema koristi. A moja zubarica veli da ga uzimam da ne šteti. Ja ga ipak ne cuclam. Najviše vjerujem svom ginekologu.

Dolisa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Oooo, i ja pijem odnedavno flour...pa kako to da ti doktori ne kazu da od njega ima stete...

Needless to say prestajem koristiti fluor.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Cure ajd kad već raspravljate jel mi možete reći da li je Ferum štetno piti u početku trudnoće?! Ja sam užasno slabokrvna i žvaćem te tablete a i moja cura je još na ciki pa onda tak da ne kolabriram nisam prestala uzimati željezo kad sam saznala da sam trudna ....a šta mislite da li bi trebala?!
    :?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

meni je moj ginekolog preporučio zadnje tromjesečje da uzimam željezo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •