Zna li netko gdje se mogu kupiti kalupi za te kolačiće?
Zna li netko gdje se mogu kupiti kalupi za te kolačiće?
dee dee mislis li na one drvene kalupe s razlicitim otiscima?
drvotokar u maksimirskoj
vidjela ih ja neki dan na tresnjevackom placu, tamo s one istocne strane uz kioske s mesom i ribom, pred kraj imas nekih prekupaca, drze drvene stvarcice, kuhace i sl. a u nekoj kosari slucajno naletila na bas lijepe drvene kalupe
Nisam znala da se ti kalupi mogu negdje kupiti! Baš me ovo razveselilo :D
Javite cijenu kad kupite!
Kako se točno radi s tim kalupima?
I ja volim paprenjake.
Joj curke puno hvala, ma ja zapravo tražim kalupe da bi ih poklonila mami jer ona stalno kuka kako je nekada imala te kalupčiće i da su kolači jako interesanti. Da to su drveni kalupi koji imaju razne otiske. Evo link na recept za paprenjake koje sam ja pronašla, ako tko ima bolji dobro je došao :D
http://www.coolinarika.com/index.php...e=recipe_cat_d
Ja ne kužim te kalupe - mislim da sam jednom gledala na TVu da se oni stave ali oni ne prerežu tijesto skroz već se režu nožem. Ili sam ja nekaj krivo skužila.
Mislim da samo naprave otisak.
Pomocu tih kalupa napravi se otisak na razvaljanom tijestu, a onda se nozem izrezu paprenjaci. Barem ja tako radim.![]()
mislim da se jedino tako i mogu raditi jer ti kalupi su preplitki da bi islo drugacije, barem ovi sto sam ja vidjelaOriginally Posted by Vanchy
Tak sam i mislila ali mi je trebala potvrda.
I ja ću kupiti kalupe i peći paprenjake! Vjerojatno tek za sljedeći Božić.
Ja prvo napravim otisak, a onda drugom stranom kalupa odrežem (stisnem po otisku) paprenjak.
Evo par zgodnih recepata za druge kolačiće koji se peku u tim kalupima:
Mirisni kolačići
250 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
125 g šećera
1 vrećica vanili-šećera
prstohvat mljevenog kardamoma
prstohvat mljevenih klinčića
1/2 žličice cimeta
1 jaje
100 g maslaca
50 g oguljenih badema
Prosijte brašno s praškom za pecivo u posudu za miješanje. Dodajte šećer, vanili-šećer, začine i jaje. Narežite maslac na komadiće pa ga dodajte s bademima.
Mikserom dobro izmješajte sastojke. Potom na pobrašnjenoj dasci zamijesite glatko tijesto i ostavite ga 1 sat na hladnom mjestu.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Komadiće tijesta utisnite u dobro pobrašnjeni drveni oblik, a višak tijesta odrežite nožem. Izvadite kolačiće iz kalupa pa ih složite u lim za pećenje premazan masnoćom. Pecite u sredini pećnice oko 15 minuta.
Bijeli medenjaci
2 jaja
200 g šećera u prahu
250 g oštrog brašna
2 vanili-šećera
prstohvat praška za pecivo
Izmješajte jaja najvećom brzinom miksera da postanu pjenasta. Postupno umješajte prosijane šećer u prahu i vanili šećer. Prosijte brašno i prašak za pecivo. Umiješajte polovinu brašna, ostalo stavite na dasku pa zamijesite tijesto. Ostavite ga da stoji 60 minuta. Razvaljajte tijesto na debljinu 1 cm, pospite ga s malo brašna pa na njega dobro pritisnite drveni oblik za medenjake (paprenjake). Maknite oblik pa nožem odvojite sličice. Stavite kolačiće na lim za pečenje posut anisom, pa ih ostavite da se tijekom noći suše u toploj prostoriji. Ne stavljajte limove jedan na drugi. Zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva. Pecite kolačiće oko 30 minuta. Gornja strana mora ostati svijetla. Lopaticom ih skinite sa lima. Ove kolačiće poslije pećenja ostavite par dana na zraku da omekšaju, potom ih stavite u limenu kutiju i dobro zatvorite.
Eh da, zaboravih napisati izvor: "Čarolija Božićnih kolača" u izdanju Mozaik knjige.