Results 1 to 21 of 21

Thread: Kalup za paprenjake

  1. #1
    dee dee's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    133

    Default Kalup za paprenjake

    Zna li netko gdje se mogu kupiti kalupi za te kolačiće?

  2. #2
    dee dee's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    133

    Default

    Pliz pomoć tražim ih već 100 godina

  3. #3

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    355

    Default

    dee dee mislis li na one drvene kalupe s razlicitim otiscima?

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,198

    Default

    drvotokar u maksimirskoj

  5. #5

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    vidjela ih ja neki dan na tresnjevackom placu, tamo s one istocne strane uz kioske s mesom i ribom, pred kraj imas nekih prekupaca, drze drvene stvarcice, kuhace i sl. a u nekoj kosari slucajno naletila na bas lijepe drvene kalupe

  6. #6
    ivory's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    KLC
    Posts
    574

    Default

    Nisam znala da se ti kalupi mogu negdje kupiti! Baš me ovo razveselilo :D
    Javite cijenu kad kupite!

  7. #7
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Ja sam ih kupila u Ikei.

  8. #8
    Fidji's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,244

    Default

    Četvrtkom na sajmu u Sesvetama.

  9. #9
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Kako se točno radi s tim kalupima?
    I ja volim paprenjake.

  10. #10
    dee dee's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    133

    Default

    Joj curke puno hvala, ma ja zapravo tražim kalupe da bi ih poklonila mami jer ona stalno kuka kako je nekada imala te kalupčiće i da su kolači jako interesanti. Da to su drveni kalupi koji imaju razne otiske. Evo link na recept za paprenjake koje sam ja pronašla, ako tko ima bolji dobro je došao :D
    http://www.coolinarika.com/index.php...e=recipe_cat_d

  11. #11
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Ja ne kužim te kalupe - mislim da sam jednom gledala na TVu da se oni stave ali oni ne prerežu tijesto skroz već se režu nožem. Ili sam ja nekaj krivo skužila.

  12. #12

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Mislim da samo naprave otisak.

  13. #13

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    355

    Default

    Pomocu tih kalupa napravi se otisak na razvaljanom tijestu, a onda se nozem izrezu paprenjaci. Barem ja tako radim.

  14. #14

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    Quote Originally Posted by Vanchy
    Pomocu tih kalupa napravi se otisak na razvaljanom tijestu, a onda se nozem izrezu paprenjaci. Barem ja tako radim.
    mislim da se jedino tako i mogu raditi jer ti kalupi su preplitki da bi islo drugacije, barem ovi sto sam ja vidjela

  15. #15
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Tak sam i mislila ali mi je trebala potvrda.

    I ja ću kupiti kalupe i peći paprenjake! Vjerojatno tek za sljedeći Božić.

  16. #16
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Ja prvo napravim otisak, a onda drugom stranom kalupa odrežem (stisnem po otisku) paprenjak.

  17. #17
    ivory's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    KLC
    Posts
    574

    Default

    Evo par zgodnih recepata za druge kolačiće koji se peku u tim kalupima:
    Mirisni kolačići
    250 g oštrog brašna
    1 žličica praška za pecivo
    125 g šećera
    1 vrećica vanili-šećera
    prstohvat mljevenog kardamoma
    prstohvat mljevenih klinčića
    1/2 žličice cimeta
    1 jaje
    100 g maslaca
    50 g oguljenih badema
    Prosijte brašno s praškom za pecivo u posudu za miješanje. Dodajte šećer, vanili-šećer, začine i jaje. Narežite maslac na komadiće pa ga dodajte s bademima.
    Mikserom dobro izmješajte sastojke. Potom na pobrašnjenoj dasci zamijesite glatko tijesto i ostavite ga 1 sat na hladnom mjestu.
    Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Komadiće tijesta utisnite u dobro pobrašnjeni drveni oblik, a višak tijesta odrežite nožem. Izvadite kolačiće iz kalupa pa ih složite u lim za pećenje premazan masnoćom. Pecite u sredini pećnice oko 15 minuta.

    Bijeli medenjaci
    2 jaja
    200 g šećera u prahu
    250 g oštrog brašna
    2 vanili-šećera
    prstohvat praška za pecivo
    Izmješajte jaja najvećom brzinom miksera da postanu pjenasta. Postupno umješajte prosijane šećer u prahu i vanili šećer. Prosijte brašno i prašak za pecivo. Umiješajte polovinu brašna, ostalo stavite na dasku pa zamijesite tijesto. Ostavite ga da stoji 60 minuta. Razvaljajte tijesto na debljinu 1 cm, pospite ga s malo brašna pa na njega dobro pritisnite drveni oblik za medenjake (paprenjake). Maknite oblik pa nožem odvojite sličice. Stavite kolačiće na lim za pečenje posut anisom, pa ih ostavite da se tijekom noći suše u toploj prostoriji. Ne stavljajte limove jedan na drugi. Zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva. Pecite kolačiće oko 30 minuta. Gornja strana mora ostati svijetla. Lopaticom ih skinite sa lima. Ove kolačiće poslije pećenja ostavite par dana na zraku da omekšaju, potom ih stavite u limenu kutiju i dobro zatvorite.

  18. #18
    ivory's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    KLC
    Posts
    574

    Default

    Eh da, zaboravih napisati izvor: "Čarolija Božićnih kolača" u izdanju Mozaik knjige.

  19. #19

    Default

    Zna li netko gdje se u zg mogu kupiti kalupi za paprenjake?

  20. #20

  21. #21

    Default

    Quote Originally Posted by tetadoktor View Post
    Hvala!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •