Imam punu zdjelu (ne više sasvim) svježih smokava i ako ih danas na potrošim, neće više biti upotrebljive. Trebam recept za neki kolač, ili kremu (ne pekmez), bilo što jer nam ovako već idu na uši van...
Imam punu zdjelu (ne više sasvim) svježih smokava i ako ih danas na potrošim, neće više biti upotrebljive. Trebam recept za neki kolač, ili kremu (ne pekmez), bilo što jer nam ovako već idu na uši van...
crostata sa scutom (ricottom) i smokvama?
obična podloga (tijesto ko za pitu) a punjenje od svježeg sira ili ricotte, jaja, šećera i slatkog vrhnja (nije potrebno, osim ako ne koristiš svježi sir umjesto ricotte). unutra pomiješaš komadiće smokve.
ispećeš i to je to. nije neka komplikacija, i trpi jaaaaako puno improvizacije
ja više volim verziju di se prvi sloj stavi samo krema od ricotte, a iznad toga pekmez od šljiva. to mi je nešto fantastično
možeš i napravit biskvit s komadićima smokava i nekim likerom...
Znači, prhko tijesto (može kupovno? ili lisnato?) neki mekani sir, slatko vrhnje, jaja, šećer i smokve?
Super, još stignem u šoping...
Moja mama je neki dan radila strudlu od smokava.
Smokve narezes na komade,stavis malo mrvica i malo, malo secera. Napunis s tim lisnato tjesto (mi uvijek kupimo Tena kore od lisnatog), zarolas i ispeces.
I onda, dobitna kombinacija: topla strudla od smokava i sladoled od vanilije......njam njam njam
ja sam radila pitu samo sa smokvama i vrhnjem bez jaja i sira
ja sam pravila obično prhko tijesto i rolala smokve u izvaljano tijesto. Radila sam i sa cimetom, al ga nisam stavila tonu pa nisan ni skužila razliku.
Svakako, same imaju dosta slatkoće pa su bile super u tom tijestu
ove godine prvi put ih smrzavam i to tako da im izdubim ono slatko iz kožice pa ću vidit jel se daju iskoristiti
Posljednje uređivanje od makita : 30.08.2011. at 21:52
ja sam nedavno radila galette od smokava, prefino (jos ako dodas s njim kuglicu g-selection ledo sladoleda od vanilije, prefino!), jednostavan je, ide ovako:
tijesto: 1 1/2 salice (za caj) glatkog brasna ili brasna za prhko tijesto
2 žlice secera
1 žlica gustina (kukuruznog skroba)
1/2 male žličice soli
12 žlica hladnog maslaca
6-7 žlica hladne vode
sve sastojke osim maslaca i vode pomijesati, pa dodati maslac i dobiti mrvicastu smjesu, dodati vodu zlicu po zlicu i napraviti tijesto, staviti u prozirnoj foliji odstajati barem 1h u hladnjaku
ovo tijesto je dovoljno za 2 tortice ili 1 veci tart..na tijesto se namaze frangipane smjesa:
pola salice mljevenih badema bez kore
1/3 salice bijelog secera (malo sam smanjila jer sam stavljala 1 vanilin secer)
par kockica maslaca sobne temperature
1 veliko jaje (stavljala sam 2 domaca manja)
1 vrecica vanilin secera (moze i arome vanilije, to ne volim pa ne stavljam)
i na nju se poslazu smokve izrezane na kolutove cca 1 cm debljine..kad se tortice zavrnu na rubu premazu se kistom jajetom i stave peci u zagrijanu pecnicu na 200 stupnjeva cca 30 min, kad rubovi pozlate gotove su
kombinirala sam svoje tijesto s ovim receptom: http://heerajo.blogspot.com/2010/08/...lettetart.html, tu mozete vidjeti slikice
Malo kasnim s receptom, ali sezona je smokava pa se još može napraviti
BISKVIT
15 dag oraha
15 dag smokava
15 dag grožđica
4 žlice oštrog brašna
9 bjelanjaka
9 žlica šećera
2 dl mlake vode
1 žlica ruma
Grožđice potopiti u vodu i rum. Nasjeckati orahe i smokve. Nakon 20 min procijediti grožđice i pomiješati sa orasima, smokvama i brašnom. Ostaviti malo voća za ukrašavanje. Izraditi snijeg od bjelanjaka. Dodati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Pomiješati snijeg i smijesu od voća. Staviti u okrugli oblik za tortu koji smo prethodno obložili masnim papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 C oko 25 min. Vruće tijesto iskrenuti iz oblika i ostaviti da se hladi.
KREMA
5 žumanjaka
5 žlica šećera u prahu
15 dag maslaca
1 vrećica vanilin šećera
Žumanjke i šećer uz stalno miješanje kuhati na pari dok se krema ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Izmiksati omekšali maslac i umiješati ga u ohlađenu kremu. Ponovo izmiksati dok se krema i maslac potpuno ne sjedine.
ZA UKRAŠAVANJE
dio kreme
nasjeckani orasi i smokve
grožđice
IZRADA :
ohlađeni biskvit razrezati na 3 dijela. Kremu razdijeliti na dva dijela, ostaviti malo kreme i za ukrašavanje. Poškropiti jednu biskvitnu koru rumom i preko nje mazati kremu, sve tako dok ne potrošimo kore i kremu. Cijelu tortu premazati kremom koju smo izdvojili za ukrašavanje i ukrasiti voćem koje smo izdvojili za ukrašavanje.
Torta je jednostavna za pripremiti i ukusna je, ali meni se osobno malo previše osjeti maslac u kremi. Možda da netko proba s margarinom za kolače pa nam javi rezultat?![]()
Posljednje uređivanje od rehab : 31.08.2011. at 10:36
nisam na roštilju radila
ti si spomenula roštilj
http://www.coolinarika.com/recept/sm...m-od-vanilije/
bez čokolade
a so
danas sam malo plava
a do roštilja proći će smokve
tad će bit vrijeme za kestene
kesteni na buzaru ?