Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Što sa svježim smokvama?

  1. #1
    zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zg, Kvatrić
    Postovi
    839

    Početno Što sa svježim smokvama?

    Imam punu zdjelu (ne više sasvim) svježih smokava i ako ih danas na potrošim, neće više biti upotrebljive. Trebam recept za neki kolač, ili kremu (ne pekmez), bilo što jer nam ovako već idu na uši van...

  2. #2
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    crostata sa scutom (ricottom) i smokvama?

    obična podloga (tijesto ko za pitu) a punjenje od svježeg sira ili ricotte, jaja, šećera i slatkog vrhnja (nije potrebno, osim ako ne koristiš svježi sir umjesto ricotte). unutra pomiješaš komadiće smokve.

    ispećeš i to je to. nije neka komplikacija, i trpi jaaaaako puno improvizacije

    ja više volim verziju di se prvi sloj stavi samo krema od ricotte, a iznad toga pekmez od šljiva. to mi je nešto fantastično


    možeš i napravit biskvit s komadićima smokava i nekim likerom...

  3. #3
    zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zg, Kvatrić
    Postovi
    839

    Početno

    Znači, prhko tijesto (može kupovno? ili lisnato?) neki mekani sir, slatko vrhnje, jaja, šećer i smokve?

    Super, još stignem u šoping...

  4. #4
    mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    ....na moru....
    Postovi
    1,103

    Početno

    Moja mama je neki dan radila strudlu od smokava.
    Smokve narezes na komade,stavis malo mrvica i malo, malo secera. Napunis s tim lisnato tjesto (mi uvijek kupimo Tena kore od lisnatog), zarolas i ispeces.
    I onda, dobitna kombinacija: topla strudla od smokava i sladoled od vanilije......njam njam njam

  5. #5
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    ja sam radila pitu samo sa smokvama i vrhnjem bez jaja i sira

  6. #6
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    pošalji malo na jarun

  7. #7

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    ja sam pravila obično prhko tijesto i rolala smokve u izvaljano tijesto. Radila sam i sa cimetom, al ga nisam stavila tonu pa nisan ni skužila razliku.
    Svakako, same imaju dosta slatkoće pa su bile super u tom tijestu

    ove godine prvi put ih smrzavam i to tako da im izdubim ono slatko iz kožice pa ću vidit jel se daju iskoristiti
    Posljednje uređivanje od makita : 30.08.2011. at 21:52

  8. #8
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    kuhane u crnom vinu
    sa sladoledom od vanilije

  9. #9

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    kuhane u crnom vinu
    sa sladoledom od vanilije
    jesi ti to radila?

    zanima me zbog roštilja

  10. #10
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ne na roštilju

  11. #11

    Datum pristupanja
    May 2008
    Postovi
    849

    Početno

    ja sam nedavno radila galette od smokava, prefino (jos ako dodas s njim kuglicu g-selection ledo sladoleda od vanilije, prefino!), jednostavan je, ide ovako:
    tijesto: 1 1/2 salice (za caj) glatkog brasna ili brasna za prhko tijesto
    2 žlice secera
    1 žlica gustina (kukuruznog skroba)
    1/2 male žličice soli
    12 žlica hladnog maslaca
    6-7 žlica hladne vode
    sve sastojke osim maslaca i vode pomijesati, pa dodati maslac i dobiti mrvicastu smjesu, dodati vodu zlicu po zlicu i napraviti tijesto, staviti u prozirnoj foliji odstajati barem 1h u hladnjaku
    ovo tijesto je dovoljno za 2 tortice ili 1 veci tart..na tijesto se namaze frangipane smjesa:
    pola salice mljevenih badema bez kore
    1/3 salice bijelog secera (malo sam smanjila jer sam stavljala 1 vanilin secer)
    par kockica maslaca sobne temperature
    1 veliko jaje (stavljala sam 2 domaca manja)
    1 vrecica vanilin secera (moze i arome vanilije, to ne volim pa ne stavljam)
    i na nju se poslazu smokve izrezane na kolutove cca 1 cm debljine..kad se tortice zavrnu na rubu premazu se kistom jajetom i stave peci u zagrijanu pecnicu na 200 stupnjeva cca 30 min, kad rubovi pozlate gotove su
    kombinirala sam svoje tijesto s ovim receptom: http://heerajo.blogspot.com/2010/08/...lettetart.html, tu mozete vidjeti slikice

  12. #12

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,530

    Početno

    Malo kasnim s receptom, ali sezona je smokava pa se još može napraviti

    BISKVIT
    15 dag oraha
    15 dag smokava
    15 dag grožđica
    4 žlice oštrog brašna
    9 bjelanjaka
    9 žlica šećera
    2 dl mlake vode
    1 žlica ruma

    Grožđice potopiti u vodu i rum. Nasjeckati orahe i smokve. Nakon 20 min procijediti grožđice i pomiješati sa orasima, smokvama i brašnom. Ostaviti malo voća za ukrašavanje. Izraditi snijeg od bjelanjaka. Dodati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Pomiješati snijeg i smijesu od voća. Staviti u okrugli oblik za tortu koji smo prethodno obložili masnim papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 C oko 25 min. Vruće tijesto iskrenuti iz oblika i ostaviti da se hladi.

    KREMA
    5 žumanjaka
    5 žlica šećera u prahu
    15 dag maslaca
    1 vrećica vanilin šećera

    Žumanjke i šećer uz stalno miješanje kuhati na pari dok se krema ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Izmiksati omekšali maslac i umiješati ga u ohlađenu kremu. Ponovo izmiksati dok se krema i maslac potpuno ne sjedine.

    ZA UKRAŠAVANJE
    dio kreme
    nasjeckani orasi i smokve
    grožđice

    IZRADA :

    ohlađeni biskvit razrezati na 3 dijela. Kremu razdijeliti na dva dijela, ostaviti malo kreme i za ukrašavanje. Poškropiti jednu biskvitnu koru rumom i preko nje mazati kremu, sve tako dok ne potrošimo kore i kremu. Cijelu tortu premazati kremom koju smo izdvojili za ukrašavanje i ukrasiti voćem koje smo izdvojili za ukrašavanje.

    Torta je jednostavna za pripremiti i ukusna je, ali meni se osobno malo previše osjeti maslac u kremi. Možda da netko proba s margarinom za kolače pa nam javi rezultat?
    Posljednje uređivanje od rehab : 31.08.2011. at 10:36

  13. #13

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ne na roštilju
    mmmm smokve na roštilju ?

    koliko dugo ih pečeš sa svake strane?

    pečeš ih oguljene ili s korom'

  14. #14
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    nisam na roštilju radila
    ti si spomenula roštilj

    http://www.coolinarika.com/recept/sm...m-od-vanilije/

    bez čokolade

  15. #15

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    nisam na roštilju radila
    ti si spomenula roštilj
    mislila sam da ih doneseš na roštilj kod apri, zato sam ja spomenula roštilj

  16. #16
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    a so
    danas sam malo plava
    a do roštilja proći će smokve
    tad će bit vrijeme za kestene

  17. #17

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    kesteni na buzaru ?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •