Kolegica je nedavno nabavila "obične" naočale za čitanje za nekih 2,500 kn u istoj optici u kojoj su moje koštale više od 6000 (zapravo bliže 7000, ne da mi se sad ići kopati po računima). Nije to za usporedbu jer ja imam kompozitne progresive s 3 zone (čitanje, računalo, vožnja) i astigmatizam, različite leće za lijevo i desno oko i sve moguće prigradnje koje se nude osim fotoosjetljivih stakala (sloj protiv grebanja, protiv refleksije, protiv zamagljivanja - sve to košta). MM je za slične platio isto toliko. Moj stariji sin obične za stalno (astigmatizam, dioptrija) oko 3.500 kn prošle godine, a mlađi 2.500 kn i mislim da smo se gadno nasadili jer mu je pretežak okvir - idući put ću mu uzeti lagani skuplji okvir. Bojala sam se uzeti mu taj lagani jer ipak je još dijete, pa mi se čini da je to prenježno za njega, ali ove su mu teške i umjesto da čovjek uštedi, čini mi se da ćemo imati novi trošak iduće godine.
Od optika - imam dvije u kvartu, a izvan kvarta još jednu u koju sam prije odlazila s djecom i drugu u koju je mm odlazio i moja svekrva. Zaključak - svi oni naručuju leće kod istih dobavljača. Sve je to isto. Na kraju (budući da mi se ne da hodočastiti oftalmologu u bolnicu) sam odabrala optiku koja mi je najbliža, ali ne zbog toga, nego zato jer mi je mlada doktorica uspjela vrlo strpljivim namještanjem pogoditi moju kompliciranu dioptriju, a i stariji sin je zadovoljan. Mlađi isto, ali on (još) nema cilindre pa je to lakše rješivo.