Da li ga uplačujete, odnosno koje? I kakvi su uvjeti?
Da li ga uplačujete, odnosno koje? I kakvi su uvjeti?
Evo i ja sam htjela isto pitanje postaviti.
Imam Cosmopoliten Life osiguranje. To je Americko osiguranje a u Hrvatskoj imas podruznice u skoro svakom vecem gradu.
Ugovor se potpisuje do 65. godine zivota ili duze. S tim da , naravno , svoj novac mozes dizati kad hoces , ali ne prije isteka pune dvije godine. Taj novac koji dignes mozes vratiti ali i ne moras pa ti onda racunaju kamate ( poput kredita) ali i u tom slucaju si na kraju u plusu. Osiguranje je iskljucivo na zivot i ne vazi za zdravstveno lijecenje. Sto ima i prednosti i mane , jer u osiguranjima u kojima placas i zdravstvenu zastitu , na taj dio novca koji odvajas za zastitu ne racunaju kamate. To je nesto kao kasko osiguranje za auto.
Ja otplacujem 230 000 kn a premija mi je 103 kn mjesecno!
Osigurana svota i premija zavise od starosti osiguranika , zivotnih navika ( pusenje , alkohol , posao) . Prije potpisivanja ugovora ides na obavezni ljekarski pregled. Ako imas neku bolest premija ce sigurno biti mnogo veca , jer si u rizicnoj grupi.
Eto ja sam zadovoljna sa svi tim , bar do sada.
ako imas jos neko pitanje , slobodno pucaj!
Ne bih cosmopolitan. Meni treba kao oblik štednje, što u mom slučaju znači da svoje novce želim podići za 15-20 god. A taj kredit koji oni daju meni nema smisla, jer oni meni na moje novce još uzmu kamate. Znači raspolažu mojom imovinom i još zarade na meni. Razmišljam o Croatia osiguranju. :?
Ne znam zašto onda hoćeš životno osiguranje, zar ti nije onda pametnije uzeti neku od stambenih štednji, na njima imaš i državne poticaje? Ako se bojiš nesreće, možeš uzeti neki oblik osiguranja od nesreće koji se uplaćuje godišnje na određenu svotu, ima i obiteljskih osiguranja...
MM je nedavno sklopio s Cosmopolitanom, ja još proučavam, nekako nerado sva jaja stavljamo ispod iste koke. A kao osiguranje od nesreće najvjerojatnije ćemo uzeti neko obiteljsko osiguranje. Za najmlađe dijete počeli smo uplaćivati stambenu štedionicu, dok on naraste za event. studij ili slično možda će jedno od nas već biti i u mirovini pa će dobro doći...
Macak2 , u pravu si kad kazes za te kamate na podignut novac , ali sa druge strane normalno je da i oni hoce nesto zaraditi.
Ne znam sta imate tu u Hrvatskoj , mozda je najbolje da poslusas Sanjicu.
Moj otac ima Rajfajzen osiguranje , potpisano na 10 ili 15 godina ( nisam sigurna) i tu imas i zastitu od nesrece. I to je u stvari kao stednja.
Mozda da se raspitas.....
Ja se bavim Uniqa osiguranjem koji mogu toplo preporučiti s imaju ga i mm,dijete,sestra,brat i ja te moji prijatelji.Kod bilo koje osiguravajuće kuće jedna stvar ti je ista a to je da ti biraš koju svotu želiš uplaćivati i na koliko godina te režim otplate da li želiš mjesečno,kvartalno.polugodišnje ili godišnje.Po isteku osiguranja uvijek dobiješ novce koje si uložila + pripadajuću dobit.Dodatno se možeš osigurati u sklopu te police i od nezgode tako da u slučaju da se tebi nešto desi da tvoji nasljednici raspolažu tim novcima.U svakom slučaju dobit je veća nego kod banaka.Što se tiće Croatia osiguranja ono je dobro samo koliko ja znam njihova dobit je nešto manja tako de se većina ljudi koji imaju životna osiguranja sklapaju ugovore kod drugih društava a firme kod Croatie.Ako te zanima više slobodno mi se javi na pp.
Evo još jedne informacije. Nedavno sam bila na nekom predavanju gdje nas je tip savjetovao da je bolje uzeti osiguranje na 15+15 godina, nego na 30 godina odjednom. Dobit je veća. Ovo vrijedi kada koristite životno kao štednju za mirovinu i naravno za sve one "mlade" koji imaju još tih 30 godina (otprilike) do mirovine.
Na životno osiguranje ne treba gledati kao na štednju. Ono sadrži više komponenata, od kojih je jedna i štednja. Ali tu su i komponenta smrtnosti, nezgode, oslobođenja od plaćanja u slučaju radne nesposobnosti, naknada za prvo dijete rođene po polici... (ovisno gdje se osiguranje uzima).
Ako želite samo štednju, onda životno osiguranje nije isplativo. Ako vas zanima "cijeli paket", onda je to za vas..![]()
Ja imam dvije police životnog osiguranja i obje kod Euroherca. Jedna je na 15g (očekivana dobit 37%), a druga na 25g (očekivana dobit 91%). MM ima policu kod Sunce osig., međutim te su dvije osiguravajuće kuće sad u istom koncernu...
Nažalost, očekivana dobit je očekivana, a ne stvarna.
moja mama se bavi životnim osiguranjima i radi kao savjetnik.
ako kome treba savjet ili info oko životnih osiguranja može joj se javiti bez obveze.8)
broj šaljem na pm.
a sanja radi proizvode životnih osiguranja..![]()
Uniqa osiguranje je pripisalo dobit od 3% za 2003 god.Time hoću reći da je očekivana dobit točno to kako i piše - očekivana. Treba uvijek pitati kolika je i stvarno pripisana dobit. Nema logike da je dobit po polici života veća od one u banci, jer osiguravajuća kuća nosi rizik da će se osiguranoj osobi dogoditi smrtni slučaj nakon što je uplatila 1000kn; a u tom slučaju će osiguravajuća kuća također isplatiti svih npr. 100.000Eur. Nošenje tog rizika se naplaćuje, a to je nešto što banke ne riskiraju. U banci se kod smrti isplaćuje samo onaj iznos koji je štediša uštedio, uvećan naravno za kamate.na dan 31.12.2003. što predstavlja 3% zaračunate premije osiguranja života.
Polica života je obično kombinacija i štednje i osiguranja za slučaj smrti, te eventualno osiguranja za slučaj nastupa teških bolesti i invaliditeta. S tim da se na uplaćeni iznos za osiguranje od invaliditeta ne pripisuje dobit, niti se taj novac vraća po isteku police.
Prije ugovaranja police života, svakako bih preporučila zatražiti Uvjete osiguranja, uzeti ih doma, pročitati, i tek drugi dan sklapati policu. Po mogućnosti provjeriti status tog osiguravajućeg društva na Internetu ili na neki drugi način, možda malo pročitati www.osiguranje.hr dio analize i rezultati.
da malo podignem...
bavim se životnim osiguranjem (osiguranje zagreb) djece,odraslih i osiguranjem automobila (koje je kod nas trenutno najpovoljnije)ako nekog zanima slobodno se javi na pp.
film o sudskim procesima oko Euroherca i vlasničkoj strukturi:
http://www.euroherc.com
nešto malo o različitim vrstama životnog osiguranja:
Izbor optimalnog životnog osiguranja
Postoje razne vrste životnih osiguranja koji su međusobno slični po objektu osiguranja – ljudskom životu, a različiti po nekom drugom kriteriju. Najčešća i najvažnija podjela osiguranja života jest podjela na osiguranje života za slučaj smrti ili doživljenja (mješovito životno osiguranje), zatim osiguranje života samo za slučaj smrti (riziko-osiguranje života) i na kraju doživotno osiguranje kao amerikanizirana verzija europskog tipa mješovitog životnog osiguranja.
Mješovito životno osiguranje pokriva i slučaj smrti, ali i slučaj doživljenja
Pojavile su se i kombinacije pojedinih vrsta osiguranja života sa nekim institucionalno i normativno sasvim različitim oblicima ulaganja i štednje.
Mješovito životno osiguranje
Policom mješovitog životnog osiguranja, odnosno ugovorenom osiguranom svotom, pokriven je osigurateljno slučaj smrti, ali i slučaj doživljenja. Dakle, ovakvom vrstom životnog osiguranja ravnopravno su pokrivena dva rizika – ako se smrt dogodi i ako osiguranik doživi istek trajanja police osiguranja.
Upravo ta činjenica daje izuzetnu prednost toj vrsti osiguranja života, pa je možda i to razlog njegove velike zastupljenosti diljem Europe u odnosu na druge vrste životnih osiguranja, a posebice u Njemačkoj i Austriji. Osim toga, osiguravatelji kod mješovitog životnog osiguranja pokrivaju rizik smrti, neovisno o tome je li se smrt dogodila zbog bolesti ili je prouzročena nesretnim slučajem. Različitost je jedino u tome što se u slučaju smrti osiguranika od bolesti kod većine osiguravajućih kuća korisniku isplaćuje osigurana svota u jednostrukom iznosu, a za slučaj smrti osiguranika prouzročen nezgodom, osigurana svota koja se isplaćuje korisniku jest dvostruka ili ponekad čak i trostruka.
Međutim, iako proizlazi da je prva i najvažnija karakteristika ove vrste životnih osiguranja upravo osigurateljna zaštita korisnika osiguranja (najčešće je to obitelj osiguranika) od iznenadnog smrtnog događaja koji se može dogoditi osiguraniku, rizik doživljenja je također pokriven, tako da se na taj način osiguranju daje već više puta spominjana štedna komponenta. Dakle, novac koji je ugovaratelj osiguranja uložio u životno osiguranje nije nepovratno izgubljen u slučaju da štetni događaj (smrt osiguranika) ne nastupi, već dapače on predstavlja štednju koja se isplaćuje po isteku trajanja osiguranja uvećana za određenu dobit koju je osiguravajuće društvo ostvarilo i raspodijelilo u tom razdoblju.
Svakako treba istaknuti da štednja i ostvarenje dobiti nije glavni motiv zaključenja ugovora o životnom osiguranju mješovitog oblika jer se to može ostvariti i na različite druge načine ulaganja, ali ipak ovaj vid ulaganja za svakog osiguranika predstavlja krajnje niskorizično investiranje u vlastitu budućnost, pri kojem su on odnosno njegova obitelj osigurani od nepredviđenog i nepredvidljivog događaja smrti, a ukoliko se on ne dogodi na raspolaganju im stoji znatno uvećani novčani iznos ušteđevine.
Dodamo li tome i mogućnost isplate osigurane svote sa pripadaućom dobiti po doživljenju osiguranika i u obliku dodatne mirovine odnosno rente, onda nam mora biti jasna i njegova društveno-ekonomska komponenta socijalne sigurnosti u trećoj životnoj dobi.
Uz navedeno, tzv. mješovito životno osiguranje ima još neke značajke: kriteriji za visinu premije osiguranja, učešće u dobiti osiguravateljnog društva, mogućnost otkupa police, kapitalizacije osigurane svote, isplate predujma, korištenja police kao vrijednosnog papira.
Osiguranje samo za slučaj smrti
Riziko-osiguranje života pokriva samo rizik smrti i takvo osiguranje života je zbog toga i puno manje zastupljeno na tržištu od mješovitog osiguranja života. Ugovorom o takvoj vrsti životnog osiguranja, osiguravatelj se ugovaratelju osiguranja obvezuje isplatiti osiguranu svotu na ime korisnika police samo u slučaju smrti osiguranika. Ako se taj osigurani slučaj ne dogodi, osiguravatelj zadržava cjelokupnu uplaćenu premiju po polici osiguranja. Dakle, radi se o 'čistom' osiguranju života bez elemenata štednje, ali i sa zato manjim premijama osiguranja.
Ovaj oblik životnog osiguranja preporučljiv je, a najčešće se upravo za to u praksi i koristi, samo u slučajevima dodatnog jamstva korisnika kredita prema davatelju kredita, ako davatelj kredita to traži, a korisnik kredita nije u mogućnosti plaćati policu mješovitog životnog osiguranja.
Uz navedeno, kod osiguranja samo za slučaj smrti može se istaknuti:
• da osigurana svota najčešće ovisi od visine kredita,
• da trajanje osiguranja ovisi najčešće o trajanju kredita,
• da nije moguće niti otkupiti niti kapitalizirati osiguranu svotu,
• da nema očekivane dobiti.
Doživotno osiguranje života
Doživotno osiguranje života je samo poseban oblik mješovitog životnog osiguranja sa štednom komponentom. Naime, osiguraniku odnosno korisniku osiguranja jamči se isplata i osigurane svote i pripadajuće dobiti za slučaj smrti i za doživljenje, ali s tom razlikom u odnosu na klasičan oblik mješovitog životnog osiguranja što isplata osigurane svote za doživljenje ide samo u slučaju kad ugovor 'maturira' odnosno kada osiguranik navrši 100 godina. Stoga se ovdje suštinski radi samo o pokrivanju rizika smrti, a osiguranik zapravo na ovaj način ulaže u policu osiguranja isključivo zbog korisnika osiguranja.
Razlika u odnosu na riziko-osiguranje za slučaj smrti je u tome što ugovor o doživotnom osiguranju poznaje i očekivanu dobit i kapitalizaciju i otkup, a također i predujam, te time odaje sve karakteristike mješovitog osiguranja života. Naime, kod ove vrste životnih osiguranja itekako postoji štedna komponenta, samo se ovdje ne radi o osobnoj štednji za starost, nego o štednji za narednu generaciju odnosno potomke koji su i najčešći korisnici takvih ugovora o osiguranju.
Redakcija, Poslovni savjetnik - 24.8.2006
mi smo imali neugodna iskustva sa životnim osiguranjima. ako nekog zanima mogu napisati detalje. samo bi još dodala da je "očekivana" dobit daleko iznad stvarne kad dođe do smrtnog slučaja. isto tako osiguranje zagrebačke banke, koje se uplacuje uz paket 1 za sve (koje je zapravo oblik štednje) isplacuje u slučaju smrti manje nego si uopće uplatio, a kamoli kamate. samo kaj ti nitko to ne napominje kad pocinješ uplačivati....
ja bih rekla da je stvarna dobit najčešće daleko ispod očekivane, drugim riječima; a to rijetko tko spominje kad se radi polica."očekivana" dobit daleko iznad stvarne kad dođe do smrtnog slučaja.
Zagrebačka banka nema svoje osiguranje, to su Allinzove police najčešće.
kad se dogodi smrtni slučaj, isplaćuje se samo do tada pripisana dobit (na 31.12 protekle godine), i dobit za tu godinu.Originally Posted by anki
ma da, to sam htjela reći....i da, to je bila allianzova polica...Originally Posted by TinnaZ
a koja je onda bit životnog osiguranja?Originally Posted by sanja74
I ja radim u osiguravajucem drustvu ali ne u prodaji pa necu svoga konja hvaliti! Osobno sam osiguranje napravila za sebe - kombinacija stednje i u slucaju smrti - naravno da tu stednja nije najvaznija stvar - zato sam uplatila i nesto novaca u investicijske fondove gdje je rizik veci ali i dobit. Osiguranje zivota postoji da bih djecu u slucaju svoje smrti koliko toliko zbrinula. Ovo sto se pise o ocekivanoj dobiti je istina - drustvo pripisuje dobit na kraju godine ovisno i o financijskom trzistu. Nema toliko bitnih razlika od drustva do drustva - svi ulazu na istom , relativno ogranicenom trzistu i to u drzavne obveznice najvise (prema zakonu). Mislim da prilikom odabira o.d. treba procitati u medijima ponesto - jer je ta oblast jos uvijek puna kukolja.
da bi se u slučaju smrtnog slučaja dobila osigurana svota.Originally Posted by anki
npr. uzmeš osiguranje:
premija 500 EUR godišnje, na 20 godina
ugovorena svota ti je cca 10000 EUR
uplatiš dvije godine (1000 EUR), dođe do smrtnog slučaja, i tvojim nasljednicima se isplaćuje 10000 EUR.
e pa to smo i mi mislili. ali nije tako. isplate ti puno manje od "osigurane svote". :/
Anki, ma kakvu ti to policu imaš?
Daj nam točno pročitaj naziv police i naziv Uvjeta osiguranja.
a nije li slučajno polica rađena bez liječničkog pregleda, a smrt nastupila u prvoj godini osiguranja?
Uplačujem životno kod Allianza 2god i 3mj.Sad sam na komplikacijama u trudnoči, a za 2,5mj. mi kreće porodiljni.S obzirom da mi se plača na bolovanju dosta smanjila zanima me da li trudnice imaju pravo na pauzu tj. oslobođenje od plačanja životnog osiguranja za vrijeme trudnoće?
Vjerojatno je kao i kod nas u GRAWE,: kategorija trudnica ili iskljucenje placanja trudnica,zasigurno ne postoji. Ali ono sto mozes je zamrznuti placanje na vrijeme koje ti odgovara (vjerojatno 1 godina?) i nastaviti placanje kad ti porodiljni zavrsi. Nesto ce ti se promijeniti u Ugovoru, ali bolje i smanjiti ugovorenu svotu nego prekinuti jer onda gubis sve.....
To ti je moj topli savjet. Nazovi osobu s kojom si sklopila Ugovor pa se sve dogovori, ili nazovi Allianz direktno pa ce ti oni nekoga poslati....
Mogla bi kapitalizirati policu, i onda je za godinu dana ponovo promijeniti u "normalnu" - s plaćanjem.
TAblicu kapitalizacije i otkupa, Allianz a i ostali šalju uz policu.
Znači pronađi tu Tablicu, pogledaj si koja ti je kapitalizirana svota nakon toliko i toliko godina plaćanja, usporedi tu kapitaliziranu svotu sa stvarno uplaćenim novcima - i onda odluči.
Možeš pitati i za pauzu u plaćanju, ali to je obično do 6 mjeseci, i onda se mora nastaviti plaćanje ali i platiti svi zaostaci (to nisam sigurna da li imaju).
Moj suprug ima životno kod GRAWE-a i jednu godinu je htio prekinuti plačanje i odobrili su mu pošto je on uplačivao više od 5god.Te su mu rekli tko uplačuje manje od 5god. ne može napraviti pauzu.
Tako da sam ja prema tome pretpostavila da ne mogu napraviti pauzu,jedino mi je palo na pamet da kao trudnica mogu dobiti tu povlasticu.Mislim da bi mi zadnjih 6mjeseci moglo biti problem uplačivati.
Što to znači kapitalizirati policu?
Pronašla sam tablicu kapitalizacije,ali iskreno ne kužim kaj znače sve one silne brojke!
Prekinuti policu, s tim da ostaješ osigurana na neku sitnu cifru iz te Tablice, ali ne moraš dalje plaćati. Polica mora trajati prije kapitalizacije najmanje 3 god.
Koje naslove u stupcima i redovima ne razumiješ?
Visoka cijena raskida osiguranja
Prijevremeni raskid ugovorenog životnog osiguranja se ne isplati. Naime, u slučaju prijevremenog otkupa osiguranja osiguravateljske kuće isplaćuju u pravilu čak i manji iznos od onoga dotad uplaćenoga.
Primjerice, osigura li se 40-godišnji muškarac na razdoblje od 10 godina uz godišnju premiju od 1000 eura, u Croatia osiguranju očekivani kapital po isteku police iznosi 12.777 eura, u Grawe osiguranju 12.141 euro, a u Allianzu 11.539 eura. Međutim, prekine li se životno osiguranje nakon pola ugovorenog roka, odnosno nakon pet godina tijekom kojih je osiguranik već uplatio 5000 eura premije, on će u pravilu biti uskraćen za petnaestak ili više posto uplaćenog iznosa.
Konkretno, Croatia osiguranje će u slučaju prekida uplata isplatiti 4225 eura (15,5 posto manje od uplaćenog iznosa), Grawe 4159 eura (16,8 posto manje od uplaćene premije), a Allianz 4125 eura (17,5 posto manje od uplaćenog iznosa).
Ženama manji gubici
Ako je osiguranik ženska osoba, tada, pri ugovorenom životnom osiguranju na 10 godina, očekivana isplata, odnosno očekivani kapital po isteku police u Croatia osiguranju iznosi 12.970 eura, a u Allianzu 11.654 eura.
Zatraži li osiguranica prijevremeni raskid police životnog osiguranja nakon pet godina Croatia osiguranje će isplatiti 4315 eura, a Allianz 4183 eura, što je 13,7 odnosno 16,3 posto manje od uplaćenog iznosa.
Poveća li se pak razdoblje ugovorene police na 20 godina (uz godišnju premiju od 1000 eura), za prekid životnog osiguranja nakon 10 godina klijent će u tri vodeća osiguravateljska društva biti kažnjen s više od 20 posto manjom isplaćenom svotom od one koju je uplatio.
Naime, nakon 20 godina očekivani iznos za isplatu u Croatia osiguranju iznosi 32.144 eura, a u Allianzu 28.414 eura. U slučaju raskida ugovora nakon polovice osiguranog razdoblja, odnosno nakon deset godina osiguraniku Croatia osiguranje isplaćuje 7851 euro (21,5 posto manje od uplaćenog iznosa), a Allianz 7645 eura (23,5 posto manje od uplaćenog iznosa).
Rani otkup bez smisla
"Za sklopljenu policu životnog osiguranja u trajanju 25 godina", objašnjava Zorana Braić iz odjela marketinga i komunikacija Grawe osiguranja, "uplaćena premija bit će jednaka otkupu tek nakon 15 godina." Suoče li se osiguranici s manjkom novca u kućnom proračunu, više im se isplati životno osiguranje koje su uredno uplaćivali posljednjih nekoliko godina staviti u mirovanje ili samo promijeniti dinamiku plaćanja.
“Kako bi se izbjegao gubitak uloženog novca, ponekad je dovoljno samo smanjiti ugovoreni iznos premije, kao i razdoblje trajanja ugovorene police”, savjetuje Sonja Miočić Maksić, direktorica odnosa s javnošću Allianza, vodećeg osiguravateljskog društva u životnim osiguranjima, čiji je udjel u ukupnoj premiji životnih osiguranja u prvom polugodištu 2006. premašivao 15,4 posto.
U Allianzu još ističu kako osiguravateljska društva prilikom ugovaranja police preuzimaju rizik prijevremene smrti klijenta. Naime, u tom slučaju ugovore na svota bit će u potpunosti isplaćena osiguraniku (odnosno njegovoj obitelji), bez obzira na to je li premija do tog vremena u potpunosti uplaćena.
Ako se, unatoč svemu, osiguranik ipak odluči na prijevremeni otkup osiguranja života, on to može učiniti tek nakon dvije, odnosno tri godine uplaćivanja premije, ovisno o osiguravateljskom društvu i ugovorenom razdoblju. U
Agram lifeu naglašavaju da bi u suprotnome sredstva matematičke pričuve iz kojih se može isplatiti otkupna vrijednost bila toliko mala da ne bi imalo smisla predviđati pravo otkupa.
Redakcija, Business.hr - 5.10.2006
Ovaj gore citat se odnosi na Otkup police, odnosno potpuni prijevremeni raskid sa isplatom novaca. Da ne bi netko slučajno pomiješao taj pojam sa Kapitalizacijom police.
Cure, a što mislite o Merkur osiguranju? Jedan tip me napada već neko vrijeme, a MM i ja smo i onako mislili osigurati se. Samo ne znam dal bi kod njih ili negdje drugdje. On kaže da oni jedini imaju osiguranje od nezgode u polici i to bez da se posebno plaća. Meni se nekako Uniqua mota po glavi??? Ajde da čujem vaša mišljenja, molim vas.
Uzmi nekoliko većih osiguravajućih društava, i pogledaj što dobivaš za isti novac. Naravno, prvo razmisli što želiš od osiguranja.
I nema toga.. "ne plaća se posebno".. Onda je zapakirano u cijenu.
Ako mogu pomoći, možeš me pitati i na pp. I ne.. ne moraš se bojati.. ne prodajem osiguranja.![]()
ovo potpisujem. Samo u tome što se dobije kod koga za isti novac, nije pokazatelj što se dobije kod koga u slučaju štete i kakav je odnos prema osiguraniku u slučaju štete.Originally Posted by sanja74
Možda ti pomogne:
http://www.dinados.hr/index.php?LANG=HR&ID=3
Ako staviš policu u mirovanje na recimo pola godine , a za to vrijeme ti se naprimjer dogodi da pogineš u prometnoj ili nešto, koliko novaca dobije obitelj? Osiguranu svotu ili ukupno uplaćena sredstva ili ništa...?
ako si policu kapitalizirala dobiješ samo kapitalizirani iznos, a njega otprilike možeš vidjeti koliki je u kojoj godini osiguranja iz tablice koja se dobije uz policu. To nisu niti ukupno uplaćena sredstva niti osigurana svota.[/i]
Vijesti Najnovije vijesti na portalu
Rat za 150 milijuna: Skandali Euroherca otišli na 10.000 adresa
Gotovo 10.000 primjeraka brošure o slučaju Euroherc, naslovljene “Moć zločinačke organizacije ili nemoć pravne države?”, udruga osnivača Euroherca d.d. koju vodi Milan Lučić, hercegovački tajkun, jučer je poslano na adrese saborskih zastupnika, Vlade, brojnih ministarstava, u Ured Predsjednika, te medijima, kako bi zaustavili, tvrde, medijsku blokadu i blokadu pravnog sustava koja sprečava da se završi ta 10-godišnja trakavica.
Nijedna presuda
Trojica od desetak osnivača Euroherca - Petar Jurčić, Tonko Ivanković i Benedikt Kordić - nekad bliskih prijatelja u kumskim odnosima, potražuju danas od Dubravka Grgića, predsjednika koncerna Agram, tadašnjeg odvjetnika iz Ljubuškog koji ih je pravno zastupao, gotovo 150 milijuna kuna za ukradene dionice i neisplaćenu dobit. Kako već deset godina vode parnice pred hrvatskim sudovima, a nijedna još nije riješena, prvo su izradili web stranicu (www.euroherc.com) sa svim podacima, a jučer su publicirali i dodatni materijal kako bi sa svojim problemom upoznali širu javnost.
Krivotvoreni potpisi
Navode primjer kako nadležna tijela od 1999. godine nisu uspjela pronaći Dubravka Grgića na njegovoj adresi i ispitati ga, pa je prošle godine jedna kaznena prijava - zastarjela. Dioničari-osnivači, kako sebe nazivaju, i dosad su u javnosti iznosili priču koja nikada nije izazvala drugu stranu - Dubravka Grgića i njegove čelne ljude, koje osuđuju da su ih pokrali. Navodno su pokradeni na način što je čelni čovjek Dubravko Grgić krivotvorio Odluku o osnivanju društva koja se nalazila na Trgovačkom sudu u Splitu, za što je MUP-ov Centar za vještačenje “Ivan Vučetić” dokazao da je riječ o krivotvorini u kojoj je jedino valjan potpis samog Grgića. Tako su, navode, njima oduzete dionice, kojima se pokušavao izbrisati trag dodatnim dokapitalizacijama, što može potvrditi Knjiga dionica, za koju se neko vrijeme tvrdilo da ne postoji.
Ne žele se miješati
U desetogodišnjoj borbi dviju nekada bliskih struja nije se prezalo ni od čega. Za Grgića se neslužbeno govori kako pomoć ostvaruje putem dobrih sudskih kanala, čime “manevrira” pravosuđem, dok se Lučiću tovari kako do podataka dolazi dobrim vezama u obavještajnim kanalima. U pozadini je svakako veliki novac, kojeg se ni jedna ni druga strana ne želi odreći. Većina njihovih bliskih prijatelja, rodbina u Hercegovini, kao i poslovni partneri, žele ostati po strani, kako se ni na koji način ne bi uključili u priču čiji je konačni epilog nepoznat.
Dubravko Grgić, predsjednik Uprave koncerna Agram, u sklopu kojeg djeluje i osiguravajuća kuća Euroherc, jučer nije bio dostupan. Nakon uspostavljenog poziva u kojem smo mu se predstavili, mobilna linija je iznenada “pukla”, a nakon toga poziv je preusmjeren na tajnicu ureda, koja nije više bila u mogućnosti uspostaviti kontakt s gospodinom Grgićem. No, Radoslav Pavlović, njegova desna ruka i predsjednik Uprave Euroherca, kazao je kako ne želi ništa komentirati jer raspačan materijal nije vidio, a smatra da treba pustiti pravosuđe da radi svoj posao. Međutim, doznajemo da su materijali o Eurohercu dostavljeni i na kućne adrese čelnih ljudi koncerna Agram.
Novčana potpora političarima
U materijalu o slučaju Euroherc navodi se da D. Grgić dobiva naklonost politike sponzoriranjem predizborne kampanje. Prema faksimilu, Jadransko osiguranje, dio koncerna Agram, Račanovu SDP-u je 4. studenoga za potrebe kampanje isplatilo 200.000 kuna. Navodi se i kako su Zlatko Kramarić i Branimir Glavaš također tražili novac za kampanju, ali nije poznato jesu li su ga i dobili. Darko Tolić, direktor u Osijeku, navodno je svom “Predsjedniku” Grgiću pisao da će jedan od njih (Glavaš ili Kramarić) vladati Osijekom, pa bi ih trebalo podržati.
Grgić sudovima nedostupan
- Već duže vrijeme oštećeni dioničari osiguravajućeg društva Euroherc traže od nadležnih institucija RH zaštitu i povrat svoje ukradene imovine i uskraćenih prava. Umjesto da sudovi obave svoj posao, oni su dopustili da se Grgić s njima poigrava - tvrdi Milan Lučić, jedan od osnivača Euroherca. - Pokradeni dioničari su radi zaštite svojih prava podnijeli ukupno 51 tužbu protiv odgovornih osoba u Euroherc osiguranju, međutim, iako oni traju od 1997. godine, kraj im se ne vidi. Grgića sudovi ne mogu pronaći, on odugovlači postupke, podiže kaznene prijave protiv sudaca, radi pritisak na suce, uglavnom ostavlja dojam moćnika koji se iznad zakona. Stoga je - napominje Lučić - masovno informiranje svih državnih tijela i medija s isprintom od 10.000 brošura bio jedini način da se trakavica zvana Euroherc već jednom završi.
Redakcija, Večernji list - 16.10.2006
Danas sam saznala da Allianz daje naknadu od 3% od osigurane svote za rođenje prvog djeteta!
Ja uplaćujem Triglav životno osiguranje kao i MM i za rođenje djeteta dobit ćemo čak 5% od osigurane svote.
Paws za Allianz ne znam, ali može biti istina jer ima osiguravajućih kuća koje daju te pogodnosti.
prije sklapanja bilo kakvih polica predlažem uzeti si Uvjete osiguranja i na miru doma pročitati. Tamo pišu i takvi detalji. Moguće je da se daje takav bonus, naročito ako se osguravaju oba roditelja.
Daje. Mislim da dijete mora biti rođeno godinu dana nakon početka osiguranja. I nije nužno da je prvo dijete.. već prvo dijete rođeno dok traje polica. Dakle, možeš samo jednom koristiti.Originally Posted by paws
To vrijedi samo za nove police (unatrag godinu i pol, cca).
Hip-hop :D
Pitanja:
1. Kod podizanja stambenog kredita u Zabi, vrijedi li životno osiguranje Allianz ranije ugovoreno (i plaćano) nekoliko godina?
2. Isplati li nam se razvezati osiguranje i uzeti gotovinu, pa za tu određenu nekretninu ugovoriti novo? (osiguranje traje oko 5 god.)
1. vrijedi, ali.. osiguranje onda mora trajati barem toliko koliko i otplata kredita. razmisli o riziko osiguranju (ako je dovoljno za podizanje kredita koji uzimaš) kao osiguranju za kredit.Originally Posted by mama_jos_malo
2. ne isplati se. uvijek je bolje promjeniti postojeću policu. uostalom, ako imaš stari cjenik, on je puno povoljniji od bilo kojeg novog koji možeš ugovoriti.