Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: osobni bankar ili fin. savjetnik

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno osobni bankar ili fin. savjetnik

jel moguce u svojoj banci dogovoriti sastanak s nekim kome bi dala uvid u nase obiteljske financije, tj place, moju i mm, druga primanja, imovinu koju imamo, pa da nam kaze kakav bi kredit mogli dobiti, na koliko godina i sl
    jel to posao osobnog bankara, treba li se u banci ta usluga doplatiti ili se time uopce ne bave pa za to postoje neki financijski savjetnici?
    kolika je njihova cijena i kako do njih?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja imam osobnu bankaricu, dodijelila mi je banka
    s njom riješavam sve takve stvari. kad smo dizali kredit za stan izračunala nam je sve moguće i nemoguće kombinacije i tako. niš se ne plaća

Mana je u tome što ti, naravno, kažu samo kako je u njihovoj banci. nemaš uvid u stanje u drugim bankama. za to ti treba financijski savjetnik. imaš besplatne, koji surađuju s više banaka i osiguranja. oni ti mogu dati dobar uvid u razne mogućnosti (ali moraš naći nekog dobrog, tko ti neće pokušati ugurati baš ono što je NJEMU najpovoljnije). ja sam bila kod jednog, i nije mi se svidio, pa nemam nikakve preporuke, nažalost

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Osobni bankar ti svakako može reći kakva ti je kreditna sposobnost, a kakvu banka traži za određeni kredit - samo, poučena gorkim iskustvom nas dužnika u švicarcima želim ti reći da nikad ne pomisliš da ti je osobni bankar prijatelj - on je zaposlenik banke i radi u interesu banke, tako da ti je jako dobro da ti svaki ugovor koji namjeriš potpisati sa bankom rastumači i neki nezavisni stručnjak.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Znam da Zaba ima te osobne bankare, RBA nema, sve ovisi od banke do banke i potpisujem do sada napisano - oni se bave prodajom kreditnih aranžmana njihovog poslodavca, a ne realnom procjenom financijskog stanja tvojeg kućanstva

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, nemam iluzija da mi je netko u banci prijatelj , dosad sam, svaki put kad bi dosla raspitat se o mogucnostima koje su pred nama, dobila na ponudu samo neki novi paket tipa stambene stednje i sl
    treba mi netko kome nije dovoljno reci tipa - imamo stan 32 kvadrata, nego ce mi moci reci sto je povoljnije za bas tu lokaciju i bas takav stan, prodati ga pa dijelom sudelovati u kreditu, iznajmljivati ga pa time otplacivati ratu, ostaviti ga jer ce mi dijete za 6 godina studirati i zeljeti zivjeti u gradu i sl, opet, vazno je da poznaje situacije u bankama, jer ja npr imam jako los kreditni rejting pretpostavljam samo zato jer radim u udruzi (nema vlasnika) i ta ima manje od 5 zaposlenih, odma mi je po njima posao riskantan (tako mi je objasnila zena u banci, a to sto mogu pogledati unedogled da mi placa nije kasnila, svi doprinosi uplaceni, sto se radi o kvalitetnoj organizaciji koja vodi racuna o odrzivosti vise nego mnogi poslodavci u hr, takva kucica za kvalitetu u tablicama ne postoji).
    dakle, netko ko zna
    - u dalj procijeniti isplativost nekretnina koje imamo (prodaja i smanjenje glavnice ili iznajmljivanje), ko ce mi reci sto se dogadja s npr glavnicom ako ne odlucimo prodati stan sad nego za 5 godina pa otplatiti dio kredita
    - ko ce me podsjetiti na situacije koje se mogu dogoditi u zivotu, ovo jel mi jeftinije ostaviti stan za dijete ili, ako mu bude trebao studentski, iznajmiti nesto i slicne situacije
    - ko ce mi moci reci unaprijed kakve su opcije ped nama ako jednom taj kredit ne budemo mogli vracati, tipa nesto se strasno dogodi nama ili tipa da se nekom od nas dvoje dogodi za 5 godina da se zelimo razvesti, ne zelim se dovesti u situaciju da smo tim kreditom ucijenjeni
    - ko ce onda na kraju svega izracunati koliki kredit uopce mozemo dici pa da vidimo kakvu neketninu mozemo traziti, to sto onda nudi osobni bankar, kako kazete, je tek ovo zadnje
    - plus usput usluga psihoterapije, jer sa primjerima svih prijateljica i prijatelja oko sebe koji imaju kredite, ja se nikako ne mogu odluciti na isto

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Onda definitivno ne osobni bankar.

Ali sori, nemam pometan savjet komu. Oni OVB? Ili nešto slično?
    Posljednje uređivanje od Jelka : 31.08.2011. at 12:26

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

imaš te neke neovisne savjetničke kuće, "plati pa se rugaj" tipa
    inače, s obzirom da ti matematika nije strana, lako ti je dokučiti da iznajmljivanje nije isplativa rabota, kamata sama ti u tren poždere najam, sad je pitanje koliko će šetati vrijednost stana u centru
    savjete ti je najbolje kupiti na forumu
    evo, moj je da kad dižeš kredit, dižeš najmanje što možeš, tj. da prodaš stan i kupiš taj veći uz manji kredit, pogotovo ako kupuješ dalje od centra, a prodaš bliže centru, kredit će bit minimalan
    dijete kasnije prijavi kod babe, to je in, i smjesti u studenjak, kakvo je to studiranje bez studentskog doma. Na Savi su sada sobe ljepše nego u svim našim stanovima, a dijete ti dobro uči.
    Svi problemi riješeni za čas

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim da na večinu tih pitanja morate dati odgovor vi sami.

Mi smo tako odlučili mali stan iznajmljivati, frendovi su pak svoj prodali- oni više nemaju kredit a nama je rata jako narasla zbog švicarca (ali meni i dalje nije žao što smo ostavili stan- nadam se da će tako i ostati)

Banke ti puno toga ne kažu- baš ti frendovi koji su prodali stan su od banke dobili ponudu da to naprave unutar godine dana i smanjiti će im se kredit bez naknade. A nisu im rekli da će tada treba odabrati - ili isti broj godina otplate kredita ili ista rata. Nisu mogli smanjiti oboje.

Ti i TM možete odrediti neku količinu novca za koju mislite da ju mjesečno možete odvajati, naravno sa mogućnošću odstupanja. Po tome možete vidjeti koliki kredit možete dići po svojoj kreditnoj sposobnosti (da nebi npr ispalo da bi kredit imali do svoje 70 godine- a više nemate 20 ).

To ti može izračunati MM (on stalno nešto računa i nabija mi na nos) , ali ako njega pošaljemo na kavu s TM, nikada nećete dići kredit .

Puno ljudi je već par godina u kreditu pa sigurno svatko od njih ima neki pametan savijet - možeš otvoriti raspravu i tu na forumu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

moje jedino iskustvo u ovih nekoliko godina kredita je da ću ja umrijet i svijeta vidit neću, a nekretnine će ili neće za par godina imat veću/manju/nikakvu vrijednost ovisno o tržištu para i nekom tamo anonimnom gospodinu na Karibima, trenutno stanje uma mi je-čemu imati više nego što ti treba
    možda me i prođe.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    savjete ti je najbolje kupiti na forumu
    evo, moj je da kad dižeš kredit, dižeš najmanje što možeš, tj. da prodaš stan i kupiš taj veći uz manji kredit, pogotovo ako kupuješ dalje od centra, a prodaš bliže centru, kredit će bit minimalan
    dijete kasnije prijavi kod babe, to je in, i smjesti u studenjak, kakvo je to studiranje bez studentskog doma. Na Savi su sada sobe ljepše nego u svim našim stanovima, a dijete ti dobro uči.
    Svi problemi riješeni za čas
    ovo bi ti svi savjetovali koji su sada u kreditu.

A ovo za babu se nikada ne bih sjetila - odličan savjet (jadino kaj je naša baba isto u Zgb-u).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

samo što ja znam da ivka to neće napravit.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje jedino iskustvo u ovih nekoliko godina kredita je da ću ja umrijet i svijeta vidit neću, a nekretnine će ili neće za par godina imat veću/manju/nikakvu vrijednost ovisno o tržištu para i nekom tamo anonimnom gospodinu na Karibima, trenutno stanje uma mi je-čemu imati više nego što ti treba
    možda me i prođe.
    ja se krumpiruso skroz slazem s tobom i ne trazim puno
    samo da mi dijete ima svoju sobu
    a ne da nam je jedna u centru a druga u dubravi

nani, ne bi otvarala raspravu, radije bi ja nekom platila 500 kuna da me saslusa i da savjet, nego da forumasice razvlace moje navike na 24 stranice :stara:

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

krumpiric, ako ikada ostaneš bez svog posla, zaposli se kao savjetnik... Uopće se ne zezam.

Inače, imam osobnog bankara (zaba) kojeg su mi dodijelili. Otišli smo jednom na razgovor baš na istu temu prije 2 godine i scenarij je bio isti - oni samo gledaju kako da sebi povećaju promet, a kako će nama biti - nema veze. Meni su greškom srušili kreditni rating i trebalo je 2 godine da mi to brišu iz profila (nije mi trebao kredit, ali nisam kolegici mogla biti jamac - tako sam za to i doznala inače pojma ne bih imala). Kako god bilo - bolje je potražiti prijateljski savjet od nekoga tko se razumije ili s više strana nego se patiti sa savjetnicima. Oni ne snose (za sada) nikakvu odgovornost ako nas nasanjkaju, a mi se možemo grdo uvaliti ... S druge strane, teško je predvidjeti kako će biti u budućnosti (npr. onima koji imaju kredite u švicarcima nije ni u peti bilo kamo će ih to odvesti) tako da se slažem s krumpiric. Dobri savjeti!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo što ja znam da ivka to neće napravit.
    ni ja, a ni dijete mi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    ja se krumpiruso skroz slazem s tobom i ne trazim puno
    samo da mi dijete ima svoju sobu
    a ne da nam je jedna u centru a druga u dubravi

nani, ne bi otvarala raspravu, radije bi ja nekom platila 500 kuna da me saslusa i da savjet, nego da forumasice razvlace moje navike na 24 stranice :stara:
    ček, pitat ću mm-a, njega stalno zivkaju te savjetničke kuće, bit će jer je bogati rvatina (na njemu je kredit)-kaže zove se OVB, to su valjda ovi http://www.ovb.hr/Default.aspx
    ali ali moram napomenut da mu je barem 750 puta rekla da mora imat kreditne kartice, jer si danas bez toga ko mrtav čovk.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ti prodaju osiguranja? ufff, urtikarija me hvata

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

al su džaba

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

bila kod ovb savjetnika davno

ne bih ponovilo to krasno iskustvo (naletila sam na idijota koji nije ni o čemu pojma imao)

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ovi OVB su i mene savjetovali, covjece meni je licilo na ono imate placu, pa onda napravite to, evo mozemo i mi to odmah, pa napravite to i sl.
    naravno vjerujem da postoje i neki koji bi to odradili bolje od tete kod koje sam ja bila.

edit: vidim i puntica ima isto iskustvo
    Posljednje uređivanje od spajalica : 31.08.2011. at 12:55

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ivarica a da iznajmite svoj stan a vi unajmite drugi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    ivarica a da iznajmite svoj stan a vi unajmite drugi?
    nisam ja bas tako jednostavna kako sam u postu krumpirusi dala naslutiti

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Poslala sam ti pp sa telefonskim brojem financijske savjetnice kod koje idemo moje frendice i ja.
    Sada vidim da imam i broj moba, tako da ako ju ne dobijes na fiksni, pls javi (naravno, uz uvjet da si zainteresirana ici kod nje).

I da, sve je to mukte.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Trebaš financijskog savjetnika, ali stručnjaka, ne ove koji prodaju financijske usluge za 1 posto provizije. Priče koje sam čula - o ljudskoj naivnosti u vezi s time su me užasnule... imaš naivnog čovjeka i čovjeka kojem su rekli da nešto proda, a da ni sam točno ne razumije o čemu je riječ. On zna ljudima reći kako da jednim kreditom pokriju drugi, i onda još se stisnu za osiguranje, te da kupe dionice na kredit. Aaaaaaaaaaaaaaaa!

To sa investicijama, ulaganjem, povratom, to trebaš osobnog financijskog stručnjaka, ali nisam sigurna koliko to košta trenutno. Niti mogu preporučit. I važno je znat da je s njima kao s porodničarima... ima ih divnih, i ima ih groznih... i mogu te spasit, mogu te iskasapit....

Ono što ti mogu reći kao "iznajmljivač" je samo jedna stvar - lokacija, lokacija, lokacija. Rupa kraj Filozofskog vrijedi sto put više od divote u podsljemenskoj zoni. Jedino je i rupu tamo skuplje kupit od dvorca u nekim tamo Borčecima... A prodaja trenutno - mislim da ti je to više na razini sf-a. Možeš maštat, ili jako spustit cijenu.

Probaj vidjeti kako se kreću cijene u tvom kvartu preko oglasnika, pa stavi probni oglas - prema broju poziva i interesu ćeš vidjeti kako ti kotira stan, kvart i cijena. Probaj formulirat cijenu najma da vidiš koja je ajmo reć realna - na što imaš odaziva.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nisam ja bas tako jednostavna kako sam u postu krumpirusi dala naslutiti
    Jasno mi je, ali obzirom da sam kao i krumpirić korisnica kredita, ne bih preporučila.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma je, ali nebi ja ni podstanar bila, u tom bi slučaju rađe ostala u manje kvadrata, to je više komfora od podstanarstva.
    što se tiče ovog što kaže ifigenija, pale su cijene, prodajne, al tako i kupovne.
    odnos je isti.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ma je, ali nebi ja ni podstanar bila, u tom bi slučaju rađe ostala u manje kvadrata, to je više komfora od podstanarstva.
    što se tiče ovog što kaže ifigenija, pale su cijene, prodajne, al tako i kupovne.
    odnos je isti.
    tako i ja razmišljam
    dovoljno sam dugo bila u podstanarima, dok jednog dana nisam dobila nogom u guzicu. kod nas podstanarstvo nije regulirano, tj. odvija se oglavnom na crno. ne bih, hvala
    ali ja ne bih ni prodavala nekretninu, ako baš ne bih morala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eto, ova ne bi ovo, ova ne bi ono, svaka od nas sa svojom neurozom

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

nitko ne može odlučit umjesto tebe. pa ni financijski savjetnik
    on ti može reć kolika će ti biti rata kredita ako digneš manji iznos (prodaš stan) ili veći iznos (zadržiš stan i iznajmljuješ ga). samo ti i tm možete odlučiti što se vama više isplati. kratkoročno je jeftinije prodati i otplaćivati manji kredit/kraće, ali dugoročno je bolje imati 2 stana nego 1. pogtovo ako ne planirate u idućih par godina postat tajkuni ili tako nešto

a to što ti radiš u udruzi nema nikakve veze, osim ako i tvoj muž ne radi u udruzi. jer on može biti nositelj kredita, pogotovo ako radi za neku javnu/državnu/veliku firmu (puuuuuno manje komplikacija)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tako je, zato i trebaš razgovarati sa nekim tko nije neurotičan a zna ponešto o financijama.
    Na primjer, lijepo je zadržati nekretninu, no vrlo je upitno možeš li iznajmljivanjem nadoknaditi ono što ćeš platiti na račun kamate - jer će ti kredit onda biti puno veći. Sve se to lijepo da izračunati.
    Sad su osim toga totalno stresna vremena što se tiče valuta pa je jako teško odlučiti kakav uopće kredit uzeti.
    Kunski sa fiksnom kamatom - to bi bilo vjerojatno najbolje rješenje, no takvi se baš ne dijele (čujem da ima neka štedionica, mislim wustenrot) koja odobrava takve kredite - ali iznosi su dosta ograničeni.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Od financijskih savjetnika imaš OVB, Safe Invest i AWD kuće, od kojih bih osobno dala prednost potonjima. (Vjerojatno ih ima i više, ali ja ne znam za njih.)
    Ako očekuješ da će netko riješiti problem od A do Ž umjesto tebe, razočarat ćeš se. Od njih možeš dobiti savjet i poslušat ga ili ne poslušat.
    Barem je tako bilo sa mnom.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ivarice, što više čitam tvoje pitanje, jasno mi je da si vrlo jasna, i da imaš vrlo jasne preokupacije, i zapravo u tom kontekstu mislim da se možeš poslužiti uslugama bankovnih savjetnika.
    Dakle, ako ti njima pokažeš što imaš, i postaviš pitanje tipa ovoga:
    - uzela bih kredit na xy eura
    - prodala bih stan za ovaj novac xy (to isto moraš sama sa sobom, bankari vole podcijeniti nekretninu)

kolika mi je mi je mjesečna rata ako odmah dam taj novac, i koliko mi ostaje glavnice i kamata i u kojim mogućnostima otplate, a kolika ako za pet godina prodam stan i onda dam novac - i možeš li uopće platiti hrpom love odjednom, ima li mogućnosti reprogramiranja kredita, koji su uvjeti...i sve to

Hoće li cijene nekretnina rasti kroz pet godina, to je teško reći, ali mislim da da, jer ulazimo u EU i vjerujem da će doći do pomaka u našoj ekonomiji, porasti će ulaganja, ili barem optimizam, tako da ćeš vjerovatno moći bolje prodati stan kroz pet godina, nego u ovom trenutku. Ali to je samo moja lamentacija na temu.

Možeš otići u sve banke i čuti razlike između banaka, kredita i uvjeta.

A onda ti ostaje još samo da izračunaš koliko ti vraća eventualno rentanje kroz godinu, pet, deset, pa onda prodavanje ili neprodavanje, i koliku vrijednost onda imaš nakon tih recimo petnaest godina, ili trideset godina, ili kako već želiš gledati te stanove.

Ne znam gdje je stan, i gdje tražim drugu nekretninu, ali dosta dobro ti kotiraju razmjene stanova u centru ili u nekim sveučilišnim zonama za kuće s okućnicom u Zagrebu.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Meni se čini da možete to sve i bez savjetnika. Raspitajte se i stavite na papir prvo mjesečne prihode, a onda za koliko biste danas mogli prodati stan, odnosno za koliko bi ga mogli iznajmiti. Onda proučite kvartove koji dolaze u obzir za novi stan, cijene, uvjete prodaje i sl. Sad je stanje na tržišti takvo da mahanje gotovinom bitno smanjuje cijenu. Dolazite li vi kao obitelj u obzir za neke od ovih poticaja što kolaju? Imate li raspoložive jamce, imate li neku nekretninu za hipoteku (može biti i roditeljska, tj, van ZG, ali onda plaćate i skuplju procjenu i papirologiju) ?
    Krenite od banaka u kojima ste klijenti i ugovorite osobnog bankara da vam predoči kreditne mogućnosti obzirom na plaće, a vi doma kalkulirajte koliko bi vam prodaja donijela gotovine, a koliko bi mjesečni najam pokrivao kredita.
    Onda na webu proučite i uvjete u drugim bankama.
    Stari stan možete i dugoročnije iznajmiti, ne mora se dijete ko student odmah useliti u svoj stan.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za ove financijske savjetnike samo ću napisati da su oni financijski savjetnici samo ako mogu prodati proizvod za koji imaju ugovorenu proviziju. O tome da li će neki stvarno pogledati tvoju aktivu i temeljem nje kreirati neke financijske mogućnosti, možeš slo0bodno zaboraviti. Naime, kod nas u Hr olako su si nekei pojedinci dodjelili nazive poput "financijskog savjetnika". jer da oni to stvarno i jesu, onda bi morali imati i onu drugu stranu odgovornosti "tko odgovara ako su te loše savjetovali". I da li ijedan od tih "financijskih savjetnika" traži da ona druga strana potpiše da ih lišava neke odgovornosti ako smatra da je loše savjetovana? itd. itd....
    Ukratko, titula "financijskog savjetnika" danas ima samo jedan malo jači marketinški ili psihološki utjecaj na stranku.

Dakle, s obzirom da u Hr skoro pa i nema stvarnog financijskog savjetovanja (ovako za privatne svrhe), jer ako i ima, ono košta, savjetujem ti sljedeće:

1. prvo kreni od onog što vama treba (npr. stan od xy kvadrata) i gdje
    2. raspitaj se za potencijalne cijene
    3. kreni u istraživanje financijskog tržišta i kreditnog "asortimana"
    4. odredi max koji možeš mjesečno plaćati
    5. i kreni u individualne razgovore kod banaka i stambenih štedionica (preporučujem ovo potonje)

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

..p0okušavam si editirati post, ali ne uspjevam.

ukratko nakon onog što sam ti napisala, a temeljem dobivenih informacija, odlučit ćete što vam se više isplati (prodati postojeću nekretninu ili iznajmiti pa time pokrivati ratu kredita).

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    iznajmiti pa time pokrivati ratu kredita.
    to bi bilo idealno rješenje
    ali nije izvedivo, nažalost
    u biti je, ako iznajmljuješ stan od 100kvadrata za bi otplatila kredit za stan od 50kvadrata

rate kredita su, za istu kvadraturu, otprilike duplo više od podstanarstva (ili tako nekako)

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ovo sto pise punitca je tocno, mi smo na kraju prodali stan, iako je MM racunao na sve moguce nacine kako ga zadrzati.
    njegov racun bi mogao se sazeti da bi nas ta ludost kostala puno vise, nego bi na kraju imali (izracunato sve u cijeni nekretnine)

a di je sta sve gubis u zivotu ako zivis s kreditom krajnje napet.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a nista, selim temu na servisni jer vidim da ste iskusne u tome i imate konkretne savjete
    ni mm ni ja jednostavno na taj nacin ne znamo razmisljati (u mojem mozgu je netko nekad sviknuo podrucje za ekonomiju, a mm je pasivan sto se tice velikih promjena) pa cu ovdje mozda nac besplatnu pomoc za barem pocetak
    evo sad kad puntica pita zasto mm ne uzme kredit na sebe, zato jer nam nije palo na pamet - jer automatski razmisljam, buduci je moja placa za trecinu veca, tj njegova mizerna, da su sanse njemu puno manje da uopce dobije stambeni kredit, bez obzira sto radi u javnoj sluzbi
    ali mozda banka nekako to gleda drukcije kod stambenih kredita - zbrajaju li bolje uvjete kod njega (drzava poslodavac, nekoliko tisuca zaposlenih, duplo vise godina radnog staza) sa boljima kod mene (nesto veca placa, i kao, rukovodece radno mjesto - ovo zadnje je smijesno , ali eto pitam )

sto se tice nekretnina, dvije su
    u jednoj zivimo, a drugu upravo sredjujemo za iznajmljivanje
    i sad ja zbrajam, umjesto da zbrajam troskovnike na natjecajima koje pisem :/, da bi mogli za iznajmljivanje obje dobivati mjesecno oko 500 eura
    koliki je porez na to iznajmljivanje?
    ali, tim iznosom se moze valjda okriti neka normalna rata kredita koji traje do smrti i dalje?

ako bi cekali bolji trenutak za prodaju nekretnina, ne mozemo docekati gori, jelda, jer smo nekretninu u kojoj ne zivimo prije nekoliko godina imali priliku prodati za 12000 eura vise?

zbog dvije me je stvari ovo danas luplo, ne samo zato jer mi je rok za jedan posao pa ne bi smjela o ovom ni razmisljat
    nego:
    a - prvi put nakon hrpe mjeseci, meni je evo danas, na kraju mjeseca, ostalo na racunu 140 kuna nepotrosenih - znaci mogu ustedjet
    b - iv mi je neki dan rekao nesto u stilu, kako prijatelji xy imaju veliku kucu, a nemaju novaca za otici u kino, a mi mozemo u kino kad hocemo, a zivimo tu gdje zivimo, kako si sloziti zivot, a da bude po mjeri?

e, ako forum u tome uspije.... mijenjat cu potpis

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo ja bih ti preporučila forum.hr, podforum Gospodarstvo, tema o cijenama nekretnina glede ovoga:

ako bi cekali bolji trenutak za prodaju nekretnina, ne mozemo docekati gori, jelda, jer smo nekretninu u kojoj ne zivimo prije nekoliko godina imali priliku prodati za 12000 eura vise
    pa pogledaj što se piše o cijenama nekretnina.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A da se vi preselite u iznajmljeni veci stan?
    Svoja dva takodjer iznajmite uz ogasavanje da se prodaju i da onda kad ih prodate dignete kredit i kupite nesto po mjeri? Kredit ce vam biti najmanji u tom slucaju.
    Tako cete zivjeti u stanu po mjeri vrlo brzo, a onda cete si i kupiti stan po mjeri.
    Samo nemoj navratnanos.
    Posljednje uređivanje od marta : 31.08.2011. at 15:40

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

koliki je porez na to iznajmljivanje?
    ali, tim iznosom se moze valjda okriti neka normalna rata kredita koji traje do smrti i dalje?
    Ja za najam od 2500 kn plaćam porez od oko 300 kn, nešto manje... ne znam točno, a nemam te uplatnice kod sebe. (Iznajmila sam stan MD-u za ured, pa on vodi brigu o tome. )
    Pitaj na poreznoj upravi, ja imam jako pozitivna iskustva s mojom tetom poreznicom.
    Posljednje uređivanje od Mojca : 31.08.2011. at 15:47

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ja za najam od 2500 kn plaćam porez od oko 300 kn, nešto manje... ne znam točno, a nemam te uplatnice kod sebe. (Iznajmila sam stan MD-u za ured, pa on vodi brigu o tome. )
    Pitaj na poreznoj upravi, ja imam jako pozitivna iskustva s mojom tetom poreznicom.
    tu imaš dobar izračun http://www.pametnakuna.hr/porez/izna...lacanje-poreza

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

da imam 2 stana ja bih napravila tako
    jedan bi dala u najam i od toga plaćala ratu kredita, koja ne bi bila prevelika jer bih prije toga prodala drugi stan i imala za bar pola iznosa kredita (tj. pola glavnice). rata bi bila oko iznosa podstanarstva koje biste dobivali. zapravo biste samo zamijenili manji stan za veći.
    ostali biste bez prihoda od najamnine, ali bi vam ostale cijele plaće.

s tim da kad imaš toliko keša u banci dobiješ i bolji tretman, jer si im sigurnija. mi smo došli s 1/3 iznosa u kešu. ja sam nositeljica kredita, nemam ni jamca ni sudužnika, samo hipoteku (njima se to ful isplati jer za taj stan mou dobiti više love nego što su ti posudili)

bilo bi dobro da prije nego se odlučite kupiti stan imate neko životno osiguranje koje bi moglo biti garancija (umjesto sudužnika). jer ćeš inaće najvjerojatnije morati otvoriti neko njihovo životno.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    A da se vi preselite u iznajmljeni veci stan?
    Svoja dva takodjer iznajmite uz ogasavanje da se prodaju i da onda kad ih prodate dignete kredit i kupite nesto po mjeri? Kredit ce vam biti najmanji u tom slucaju.
    Tako cete zivjeti u stanu po mjeri vrlo brzo, a onda cete si i kupiti stan po mjeri.
    Samo nemoj navratnanos.
    Mislim da je ovo dobar savjet, pogotovo ako budete morali tražiti stan (ako nije u nekoj novogradnji). Mi smo stan tražili 2,5 godine, jer smo htjeli da bude u centru, nismo imali onaj novac koji bi tu potragu bitno skratio, a nismo htjeli kupiti ništa dok se ne dogodi onaj klik, kad uđeš u stan i shvatiš da u njemu želiš živjeti. Isto smo prodavali dva stana - jedan smo prodali odmah, a drugi kad smo našli onaj koji smo željeli, s time da smo već imali kupce, znance koji su htjeli baš naš stan i bili su ga spremni čekati. Pokušavali smo složiti financijsku konstrukciju tako da zadržimo jedan stan, ali to bi nam bitno povećalo kredit, pa smo zaključili da se ne isplati. Možda biste vi mogli sačuvati jedan od tih stanova - ja bih tako napravila da mogu i zadržala bih onaj na boljoj lokaciji.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    Ovaj članak je iz 2009., a ja sam tad plaćala 309 kn za najamninu od 2500 kn, a po ovoj formuli ispada da je porez 262,50.
    Sad plaćam manje, jer je unazad nepunih godinu dana došlo do nekih promjena... mislim da onda kad su ukinuli harač, da su i ovo korigrali. Nažalost, moj mozak ne funkcionira na način da pamti ovakve podatke...

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja ću ti to džabe, ako želiš

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super, prima, naravno da zelim
    samo ako mi obecas ovdje pred svima da mi ovih 140 kuna sto su mi danas viska neces htjeti staviti u treci mirovinski stup

time se bavis?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Prima, očekujemo Ivaričino javljanje za par tjedana...želimo čuti da nije prodala nijedan stan, a da su bar dva bankara trčala za njom s kreditnom ponudom u ruci.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ha, ha neće valjda - iskreno, u situaciji kakva je sada ja bih na ivaričinom mjestu prodala obje nekretnine i kupila si minimum veći stan, a za razliku bih kupila zlatnika i srebrnjaka i zakopala ih u vrtu.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

super, prima, naravno da zelim
    samo ako mi obecas ovdje pred svima da mi ovih 140 kuna sto su mi danas viska neces htjeti staviti u treci mirovinski stup

time se bavis?
    ništa ne prodajem, i nemam omiljenu financijsku instituciju koju propagiram,
    3. mirovinski stup, životno osiguranje i dodatno zdravstveno nemam i ako me baš vuku za jezik savjetujem protiv njih
    stvarno ti mogu pozbrojit neke stvari

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •