Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 81 od 81

Tema: vrijedne ruke domačice

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bp ja imam okvirni jelovnik za tjedan, koji je naravno odložan izmjenama..npr iznenadni gosti, ili odlazak u goste koji podrazumijeva klopu, planirano prebacujem za drugi dan. Subotom sastavljam jelovnik, odlazimo zajedno u nabavku ili šaljem mm-a s listom dok ja čistim stan..

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vidis, kako smo i mi "antirasporedne" sve medjusobno vrlo razlicite

meni je prva stvar ujutro kad ustanem (nemam caffe' rituale ) - napravit krevet

al moje pravljenje kreveta se, uslijed takve konfiguracije posteljine - svodi na to da poravnam jastuke prije nego ustanem, a kad ustanem uhvatim pokrivac i stresem ga u zraku i pustim da fino i uredno padne na krevet i voila'

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Anemona, teorija ti pada u vodu. Koristimo sve prostorije jer je baka ili dadilja s nama ili nam dodju prijatelji preko vikenda i s tim su nam svi kapaciteti to jest kvadrati popunjeni ...
    Nisam od zena koja se zali, koja tri dana tuli zato sto je ispeglala hrpu vesa, muzu nabija na nos da je kuhala rucak itd., moj problem je sto izigravam superwomen pa cak i kada sam na izmaku snage ...
    Za pocetak bi mogla nauciti reci ne (na poslu mi to nije nikakav problem) a s tim bi cinom bi i poradila na expectation levelu svojih ukucana i prijatelja.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa Vidi poruku
    Anemona, teorija ti pada u vodu. Koristimo sve prostorije jer je baka ili dadilja s nama ili nam dodju prijatelji preko vikenda i s tim su nam svi kapaciteti to jest kvadrati popunjeni ...
    Nisam od zena koja se zali, koja tri dana tuli zato sto je ispeglala hrpu vesa, muzu nabija na nos da je kuhala rucak itd., moj problem je sto izigravam superwomen pa cak i kada sam na izmaku snage ...
    Za pocetak bi mogla nauciti reci ne (na poslu mi to nije nikakav problem) a s tim bi cinom bi i poradila na expectation levelu svojih ukucana i prijatelja.
    Negdje smo se krivo shvatile. Rekla si 3 različita stana na 3 različite lokacije, a ja govorim da ne možeš nikako biti na 3 lokacije istovremeno, pa kad u kojoj boraviš, onda malo počistiš.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa Vidi poruku
    Da, da... bitno ti je brzo nauciti reci NE i podijeliti zaduzenja jer s ovom dinamikom obveze ce ti samo rasti (ne pitaj kako znam, iz iskustva). Naime, i mi tako uskacemo i svekrvi i mojoj mami, a zadnjih godina to se "uskakanje" pretvorilo u rutinu jer su nam roditelji zasli u godine i jednostavno ne mogu sami. Meni je danas normalno da kod svekrve radim generalku prije nego kod sebe (moj brlog moze cekati) a mama mi nije u istom gradu pa to budu isto akcije vrsta raznih. Drzi vodu za sada, a kak dugo bude - nemam pojma. Sve smo kombinacije isprobali, i s agencijama i s tetama cistilicama i uglavnom nam nije pasalo (previse para za lose obavljen posao) a i lakse podnosim da sama nesto zabrljam, nego da netko koga platim traljavo odradi posao.

Lakse mi je i zato jer moja djeca vise nisu mala pa ih se moze korisno zauzdati. Nije savrseno ali je pod kontrolom. Naucila sam kuhati na brzinu, dijeliti radne zadatke i godinama organizirati ljude oko sebe, ali sad vec polako ide to i samo. Na primjer, jucer je bio prvi dan nove skolske godine. Muz i ja dolazimo doma, a djeca uredno spremaju stvari u torbe za danas. Sami su uzeli rucak, sami su iskrcili kuhinju (zadovoljavajuce) i sve pet. Jest da je u hodniku bilo 4 para cipela/slapa, ali odlucila sam zatvoriti oci na to i pohvaliti djecu za sve sto su dobro napravili, a toga je bilo sasvim dovoljno.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Svejedno dali smo se razumjele ili ne, nasa logistika je nemoguca evo primjera radi:
    - Pretprosli tjedan: svi 2 dana na moru, svi 1 dan u Zagrebu, svi 1/2 dana u Becu, ostatal svi u Berlinu
    - Prosli tjedan: muz preko tjedna u Zg i na moru, malena + baka + ja u Becu, vikend zajednu u Becu (prijatelji dosli u goste)
    - Obaj tjedan: muz i malecka u Zag i na moru, ja u Becu i u dezeli, vikend svi zajedni u Zg ili u Becu

Moram pocet skupljat milje na gorivo i avio karte

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj litala prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo na audio-vizualnoj metodi

kad ja vidim da je nesto zrelo za ciscenje/spremanje, onda viknem tko to treba obavit

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    X

to je bio naslov jedog kalendara.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ali vjerujem da je pisalo "domaĆice", a ne "domaČice"

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Ma da ne biste sad pomislili da kod mene kuća izgleda kao one iz Odreda za čistoću... Nije, ali imam malo dijete, muža, posao i zaista NE ŽELIM gubiti vrijeme na ono što se ne mora. Suđe se mora oprati jer ne želim smrad i bakterije, a krevet se ne mora pospremiti jer ću ionako navečer leći u njega i opet ga zgužvati. Igračke se ne moraju navečer pokupiti jer će ih ionako mali smradac odmah ujutro razbacati. Itd., da sad ne nabrajam. Kad se riješim djece onda ću uživati u superpospremljenoj kući, sad sam izabrala uživanje u djeci. Nemojte sad pomisliti da želim reći da one domaćice koje vrijedno čiste kuću ne posvećuju dovoljno pažnje djeci. Vjerujem da ima žena koje mogu to uskladiti, ali ja nisam jedna od tih.
    je moš si mislit
    bit ćeš starija i još će ti unuci raditi nered

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Ali vjerujem da je pisalo "domaĆice", a ne "domaČice"
    to je greška u pisanju, petljaju mi se slova koja pišem malim prstom desne ruke
    kaj misliš da ju to smeta

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ću citirat kikicu: život je prekratak da bi se trošio na spremanje.
    the end

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

a ja ću potpisati sorci

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

moj je moto: na svjetu postoji tisuće stvari koje su zanimljivije od pospremanja.
    (moja mama je super domaćica, nakon što je provela par tjedana u našoj kući (koju smo čistili i spremali za dolazak kraljice) pospremila mi je puno toga i tako dobro da sam npr. slikovnicu iz knjižnice tražila tri dana i večeras napokon pronašla u receptima za kolače- nije zgodno da su slikovnice na prljavom podu)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja mislim da je dobar dio nas ipak "fulao point" (sebe ne isključujem).

Daklem, gledajući mamu i svekrvu i većinu žena njihove generacije došla sam do zaključka da te žene spremaju i čiste zato da bi se osjećale boljima od drugih (susjeda, kolegica s posla ili svejedno koga), da bi se osjećale boljima od muževa koji su u ono vrijeme obično bili bolje plaćeni.

Meni ne pada na pamet pospremati i čistiti da bih sama sebi ili drugima dokazala da vrijedim. Dobra sam si kakva jesam. Ali ne uživam u kaosu i razina pospremanja i čišćenja primjerena je razini nereda i kaosa koji mogu podnositi. Idem za tim da se osjećam dobro i da se previše ne opteretim. Nekad otklonim u jednu, nekad u drugu stranu, ovisno o situaciji. Netko drugi će rješenje naći u teti čistilici, povremenim obiteljskim radnim akcijama (ili prijateljskim - tako smo kuma i ja radile prije nego smo se udale - pranje prozora bila je zajednička akcija i dobra zabava, ali sad više to ne stižemo). Svatko će si urediti život kako mu odgovara. Ima i onih kojima odgovara kaos i koji se bolje snalaze u vlastitom neredu nego redu koji je napravio netko drugi. Pa uostalom zašto ne? I to je izbor.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Bez plana i rasporeda sam. Radim kad imam vremena ili kad me zasmeta nešto što vidim

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj (maša) prvotno napisa Vidi poruku
    Bez plana i rasporeda sam. Radim kad imam vremena ili kad me zasmeta nešto što vidim
    dakle, i ti se koristiš audiovizualnom metodom?

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa Vidi poruku
    ja ću citirat kikicu: život je prekratak da bi se trošio na spremanje.
    the end
    ja volim kikičinu filozofiju
    moje vrijedne ruke s domačicom imaju jedino to kaj je trpaju u usta :živiojosipkraš:

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ajmeeeeeee...kako vam se da? Kakvi kartončići, popisi, ploče i slično. Nema ja vremena za to. Dok bi sastavia ploču ili kartončiće opeglam vagon veša ili operem stan!

Ono kaj se mroa rdim svaki dan...pa čak ni to! Skuham! Sutra idem kod frizera pa ne stignem kuhati, bili budu na vrtičkom i školskom i hrenovkama . Mislim, dovoljno kaj s jednim od njih roje moram kod frizera, još i da kuham! Friz kad popizdi opere MM, ja mu pomognem. Isto tako je i sa kuhinjskim elementima. Kad više ništ ne stane unutra, moja djevica napravi reda za još jedan posjet dućanu.
    Čudo je ako dan unaprijed znam kaj bum kuhala drugi dan, nekad se po povratku iz parka sjetim kaj bi mogli jesti. Perem veš redovito, ali ga niam peglala ima već nekih mjesec dana (ne računam ona jutarnja peglanja da se ne ide baš zgužvan jer nema više ništ u ormaru ili nam je omiljena majca jadna zgužvana na dnu hrpe.
    Usisavam reovito, pod kad mi dođe, nije ni dobro preveč močiti parkete. Kupaonu održavam redovito jer sam na tj dio osjeltjiva.

Suđe nakon ručka nekad opere muž, a nekad ja tek drugi dan jer mrzim prati suđeeeee!
    Klince "tjeram" da čiste za sobom, muž pere prozore...I tak.
    Posljednje uređivanje od ana.m : 14.09.2011. at 18:33

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da je dobar dio nas ipak "fulao point" (sebe ne isključujem).

Daklem, gledajući mamu i svekrvu i većinu žena njihove generacije došla sam do zaključka da te žene spremaju i čiste zato da bi se osjećale boljima od drugih (susjeda, kolegica s posla ili svejedno koga), da bi se osjećale boljima od muževa koji su u ono vrijeme obično bili bolje plaćeni.

Meni ne pada na pamet pospremati i čistiti da bih sama sebi ili drugima dokazala da vrijedim. Dobra sam si kakva jesam. Ali ne uživam u kaosu i razina pospremanja i čišćenja primjerena je razini nereda i kaosa koji mogu podnositi. Idem za tim da se osjećam dobro i da se previše ne opteretim. Nekad otklonim u jednu, nekad u drugu stranu, ovisno o situaciji. Netko drugi će rješenje naći u teti čistilici, povremenim obiteljskim radnim akcijama (ili prijateljskim - tako smo kuma i ja radile prije nego smo se udale - pranje prozora bila je zajednička akcija i dobra zabava, ali sad više to ne stižemo). Svatko će si urediti život kako mu odgovara. Ima i onih kojima odgovara kaos i koji se bolje snalaze u vlastitom neredu nego redu koji je napravio netko drugi. Pa uostalom zašto ne? I to je izbor.
    Peterlin, baš tako, vezano za te starije žene!
    meni je mama u posjeti, moram li reći da ona u tri dsana sredi neke stvari za koje meni trebaju tjedni?
    a što je najgore ja sama sebe smatram jako urednom, al to kako ona leti i redi ma meni se zavrti u glavi...
    ja nekako funkcioniram da svaki dan jedemo kuhano, imao redovne obroke, da spavamo u čstoj posteljini, imamo čistu odjeću, da je kupaona
    uglavnom u redu i tako.
    ali ova spremanja što moja strara radi, pere špajzu, preslaguje ormare, briše stepenište ja to obavim stvarno kad sam izuzetno raspoložena
    odnosno, taman kad to mislim napraviti odnekud se pojavi moja mama pa to spraši u po ure

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Flopica, najljepše molim pošalji mamu k meni u goste bar jednom tjedno

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    meni je mama u posjeti, moram li reći da ona u tri dsana sredi neke stvari za koje meni trebaju tjedni?
    a što je najgore ja sama sebe smatram jako urednom, al to kako ona leti i redi ma meni se zavrti u glavi...
    ja nekako funkcioniram da svaki dan jedemo kuhano, imao redovne obroke, da spavamo u čstoj posteljini, imamo čistu odjeću, da je kupaona
    uglavnom u redu i tako.
    ali ova spremanja što moja strara radi, pere špajzu, preslaguje ormare, briše stepenište ja to obavim stvarno kad sam izuzetno raspoložena
    odnosno, taman kad to mislim napraviti odnekud se pojavi moja mama pa to spraši u po ure
    da bar ja imam tako nekoga
    dobro jučer mi je bila svekrva čuvati djecu i sav veš valjda 4-5 mašina mi je pospremila
    ja sam već počela prati jesensku robu, prsluke, jakne za kišu, pa imam robe kao u priči

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Vidiš ja sam recimo na svim onim temama pomoči nakon poroda uvijek bila za to da se pomoč prihvati i da meni je mama strašno puno pomogla, ali ne mogu si zamisliti da mi sad npr. posprema, pere ili slaže veš, pegla,...
    To je uvijek posao mene i MM - a. I nakon poroda je MM to preuzeo, a mama "samo" kuhanje.

Nekako mi je to naš prostor, naš nered i ne volim da nam netko poremeti raspored (nereda).

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Anemona nisam uopće osjetljiva na taj svoj osobni prostor, srećom
    kod mene može doći i preslagivati ormare ko god hoće

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Uff, kod mene bome danas ne bi išlo. Ali bilo je perioda (dok su klinci bili sasvim mali) kad je išlo i bilo je ok, kad sam podnosila i mamu i svekrvu i tetu čistilicu i cijenila SVAKU pomoć. Mijenjam stav prema situaciji. Isto tak, nedajbog bolesti ili neke druge gužve, opet bi išlo. Volim sama, ali ako ne stignem, dobri su i svi drugi. Trenutno "vježbam" klince da sami spremaju stvari u ormare (s promjenjivim ne/uspjehom) ali kad se sjetim sebe u njihovoj dobi - moji su još super... Ja sam se naučila redu tek s 18 godina kad sam otišla od kuće na školovanje.

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Uff, kod mene bome danas ne bi išlo. Ali bilo je perioda (dok su klinci bili sasvim mali) kad je išlo i bilo je ok, kad sam podnosila i mamu i svekrvu i tetu čistilicu i cijenila SVAKU pomoć. Mijenjam stav prema situaciji. Isto tak, nedajbog bolesti ili neke druge gužve, opet bi išlo. Volim sama, ali ako ne stignem, dobri su i svi drugi. Trenutno "vježbam" klince da sami spremaju stvari u ormare (s promjenjivim ne/uspjehom) ali kad se sjetim sebe u njihovoj dobi - moji su još super... Ja sam se naučila redu tek s 18 godina kad sam otišla od kuće na školovanje.
    meni jedino što je uredno su ormari
    sve ostalo je atomska bomba
    ali zato ormare (osim svog )
    sve držim kao po špagi. i to mi je super, ali nikako ne dođem od dnevnih stvari na tjedne ili mjesečne

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku

jel mogu znati koliko godina imaju te starije žene?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Generacija ispred mene:

moja mama: 49 mojih + 25 koliko je imala kad me rodila = 74 godine

svekrva je još koju starija, ali ona ne voli spominjanje godina pa nek ostane na ovome...

Bit je da je to često u obitelji prva generacija koja je radila izvan kuće, a ne koje je godište. Još su valjda bile pod dojmom svojih matera koje su bile domaćice.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

sorciere ja računam od 60 pa nadalje
    nemoj mi reći da se osjećaš prozvano

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Bit je da je to često u obitelji prva generacija koja je radila izvan kuće, a ne koje je godište. Još su valjda bile pod dojmom svojih matera koje su bile domaćice.
    Je, te su se jadne pretrgle,prve su bile domaćice, današnje generacije su in, a genereacije između su jadne i jedno i drugo udarnički...

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

kaj nitko nema tu fly lady na hrvatskom

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •