Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Otkaz nakon porodiljnog - par pitanja

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno Otkaz nakon porodiljnog - par pitanja

Budući da mi je poslodavac htio dati otkaz za vrijeme trudnoće (prijava za stalno, na neodređeno), što normalno nije uspio, znam da me taj potez iščekuje nakon povratka s porodiljnog (do čega ima još 5 mjeseci). No imam par pitanja u međuvremenu:

1. Poslodavac me mora zadržati na poslu dva tjedna (ili koliko točno radnih dana) nakon povratka s porodiljnog, je li tako?

2. Znam da ugovor ne smije biti sporazuman kako ne bih izgubila prava s burze, no ima još nekih finti ako mi da otkaz da isto gubim prava (da nisam radila dobro, etc.)... E sad, nadam se da neće biti takvi jadnici da tako nešto izvedu, no s obzirom na njihovo ponašanje tijekom moje trudnoće, samo da budem sigurna, kakav točno mora biti moj otkaz da bih zadržala prava s burze? Inače, na moje mjesto je došla druga osoba, no koliko znam moje radno mjesto više-manje ne postoji više danas zvanično (iako se može dokazati i da postoji potreba za njim), pa me zbunjuje to ako mi daju otkaz kao tehnološkom višku, jel mi to ide na ruku ili ne)?

3. Cijelo vrijeme sad radim honorarno i primam uplate preko žiro računa (sića, al veseli čovjeka). Jel bih mogla zbog toga imati problema s primanjima na burzi? Trebam li prestati već sad dobivati ikakve uplate na žiro, ili je dovoljno da ništa ne dobivam nakon što se prijavim na burzu?

4. i posljednje: kolika je naknada sad ako znači, skoro pa izravno s jednogodišnjeg porodiljnog (+ta dva tjedna za vrijeme kojih me moraju držati na poslu) idem na burzu?

Znam da imam dosta pitanja, ali nadam se da će ipak neka dobra duša odgovoriti

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odgovaram ti prema pitanjima:
    1. da. 15 dana si zaštićena od otkaza ugovora o radu.
    2. istekom 15 dana poslodavac ti ima pravo otkazati ugovor o radu. Pri tome moraš imati pravo na: godišnji odmor ako ga nisi iskoristila (inače ti ga mroa isplatiti), otkazni rok (ovisno o stažu rada kod tog poslodavaca ) i otpremninu. Također, ako ti daje otkaz kao tehnološkom višku, na navedeno radno mjesto ne smije zaposliti novog radnika / radnicu narednih 6 mjeseci. I da, također, imaš mogućnost tužbe ako je poslodavac zaposlio novu osobu na tvoje radno mjesto.
    3. i 4. prilivi honorara na tvoj žiro račun definitivno mogu utjecati na moguću naknadu za nezaposlene. Detaljno obrazloženo o pravima nezaposlene osobe imaš ovdje: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=3965

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

mamma san hvala na odgovorima, no jedno mi i dalje nije jasno. Smijem li i za vrijeme porodiljnog dobivati honorar na žiro ili to samo ne smijem stupanjem na burzu, tj. nakon otkaza?

Imam još par nedoumica u svezi otpremnine i GO (nisam radila uopće tijekom 2011., pa sam mislila da nemam ni pravo na GO kad se vratim u veljači 2012.), ali to još stignem saznati.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

GO za 2011.g. imas pravo iskoristiti do 30.6.2012. bez obzira sto nisi radila niti dana u toj godini (novi zakon o radu iz 2009. mislim... provjeri na drugim temama o GO nakon porodiljnog pa ces nac i tocan clanak tog zakona)
    dakle imas pravo na njega nakon otkaza
    za ostalo cekaj strucnjake da ti odgovore - ovo znam sto posto

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    mamma san hvala na odgovorima, no jedno mi i dalje nije jasno. Smijem li i za vrijeme porodiljnog dobivati honorar na žiro ili to samo ne smijem stupanjem na burzu, tj. nakon otkaza?

Imam još par nedoumica u svezi otpremnine i GO (nisam radila uopće tijekom 2011., pa sam mislila da nemam ni pravo na GO kad se vratim u veljači 2012.), ali to još stignem saznati.
    Ripcord,

o honorarima tijekom rodiljnog i roditeljskog dopusta se pisalo po ovom forumu. Općenito gledano, ne bi smjela dobivati honorare, ali to se opet ne odnosi na sve. Pitanje je o kakvoj vrsti honorara se radi.
    za vrijeme registrirane nezaposlenosti, ako dobivaš honorare, nemaš pravo na naknadu.

Također, što se tiče g.o., na isti (iz 2011.g.) imaš pravo ako ga iskoristiš do 30.6.2012. jer se rodiljni i roditeljski dopust ne smatra prekidom u radu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •