Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
Kako ja to čitam, ovim apostrofiranim teškim medicinskim slučajevima, ako uopće budu imali toliko embrija (najvjerjatnije neće) i bude bilo smisla (najvjeratnije neće - u smislu da sad imaju ludilo puno kvalitetnih embrija) - zamrzavat će ih. zamrzavanje, ako se ne varam, nije izrijekom navedeno kao niti dopušteno, niti zabranjeno, ni u Zakon o med. oplodnji, ni u izmjeni.
tako i ja to shvaćam, da u zakonu nema nigdje podatak o totalnoj zabrani zamrzavanja zametaka, nego se to podrazumijeva iz članka 15..........

Citiraj BHany prvotno napisa Vidi poruku
neće
i dalje je ograničenje na vraćanje max 3 embrija
a zamrzavanje i dalje zabranjeno...stoga mi se čini da nitko nije vodio brigu o toj mogućnosti pa će se eventualni višak embrija jednostavno baciti
umjesto da se omogući njihovo zamrzavanje za neki idući postupak

osim ako nam ministar kad to skuži ne kaže da je to rješeno nekim firktivnim podzakonskim aktom koji nema uporište ui ovom katastrofalnom zakonu
(kao što je dosada bio slučaj za one slučajeve kada se transfer odgađao npr. kod hiperstimulacije, iako zakon u svojo katastrofalnosti nije omogućio, ali je ministar na riječ rekao i to je valjda više od zakona...)

Bhany, prijedlogom izmjene zakona ipak cijeli članak 15 prestaje važiti za te takozvane osobe s nedostatkom spolnih stanica. Obzirom da u članku 15 piše:

Članak 15.

U postupku izvantjelesne oplodnje mogu se oploditi najviše tri jajne stanice dobivene u jednom postupku.
Broj zametaka koji se unose u tijelo žene ne može biti veći od onoga koji, u skladu s profesionalnim dostignućima i iskustvima, obećava uspješan postupak medicinske oplodnje i, koliko je moguće, ograničava rizik višeplodne trudnoće.
U jednom postupku nije dopušteno unijeti u spolne organe žene više od tri zametka.

Višak preostalih spolnih stanica pohranjuju se za korištenje uz uvjete propisane ovim Zakonom.
vjerujem da će se tim iznimkama smjeti vratiti i više od tri zametka ali i zamrzavati embrije, tako moje skromno shvaćanje