Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 94 od 94

Tema: Cureeee jeste vidjele - izmjene zakona o medicinskoj oplodnji

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Sela napisa:
    Mos mislit ustupka.O tom pricaju vec dugo..cekaju na pravi timing.Kupuju se izborni bodovi.Ali neces,miki...
    A čuj, misle da mi promiskuitetni karijeristi imamo slabo pamćenje...

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ljudi - ajde - trebamo nekog za kratku izjavu za rtl

nea0902 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ma fuj!!!!!
    X

mimi81 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Jel to znači da će ženi kojoj se oplodi 5 js vratiti svih 5 embrija i riskirati njezin život?
    Oni su skroz prošvikali!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ako netko od oporbe čita, zahvaljujem oporbi, prvenstveno gđi Opačić na zalaganju za nas kad nam je trebala podrška.
    x. I g. Dragovanu.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj mimi81 prvotno napisa Vidi poruku
    Jel to znači da će ženi kojoj se oplodi 5 js vratiti svih 5 embrija i riskirati njezin život?
    Oni su skroz prošvikali!
    neće
    i dalje je ograničenje na vraćanje max 3 embrija
    a zamrzavanje i dalje zabranjeno...stoga mi se čini da nitko nije vodio brigu o toj mogućnosti pa će se eventualni višak embrija jednostavno baciti
    umjesto da se omogući njihovo zamrzavanje za neki idući postupak

osim ako nam ministar kad to skuži ne kaže da je to rješeno nekim firktivnim podzakonskim aktom koji nema uporište ui ovom katastrofalnom zakonu
    (kao što je dosada bio slučaj za one slučajeve kada se transfer odgađao npr. kod hiperstimulacije, iako zakon u svojo katastrofalnosti nije omogućio, ali je ministar na riječ rekao i to je valjda više od zakona...)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kako ja to čitam, ovim apostrofiranim teškim medicinskim slučajevima, ako uopće budu imali toliko embrija (najvjerjatnije neće) i bude bilo smisla (najvjeratnije neće - u smislu da sad imaju ludilo puno kvalitetnih embrija) - zamrzavat će ih. zamrzavanje, ako se ne varam, nije izrijekom navedeno kao niti dopušteno, niti zabranjeno, ni u Zakon o med. oplodnji, ni u izmjeni.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

pa možda će ih zamrzavati, ali ne piše da je to dozvoljeno
    nije ni do sada bilo (jer zamrzavanje zametak nije uopće u zakonu bilo navedeno kao metoda ...dok npr. zamrzavanje js i spermija jesu)
    to je ona tvoja siva zona ina33, koju stalno spominješ...

bilo je to sve na ministrovu riječ

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Kako ja to čitam, ovim apostrofiranim teškim medicinskim slučajevima, ako uopće budu imali toliko embrija (najvjerjatnije neće) i bude bilo smisla (najvjeratnije neće - u smislu da sad imaju ludilo puno kvalitetnih embrija) - zamrzavat će ih. zamrzavanje, ako se ne varam, nije izrijekom navedeno kao niti dopušteno, niti zabranjeno, ni u Zakon o med. oplodnji, ni u izmjeni.
    tako i ja to shvaćam, da u zakonu nema nigdje podatak o totalnoj zabrani zamrzavanja zametaka, nego se to podrazumijeva iz članka 15..........

Citiraj BHany prvotno napisa Vidi poruku
    neće
    i dalje je ograničenje na vraćanje max 3 embrija
    a zamrzavanje i dalje zabranjeno...stoga mi se čini da nitko nije vodio brigu o toj mogućnosti pa će se eventualni višak embrija jednostavno baciti
    umjesto da se omogući njihovo zamrzavanje za neki idući postupak

osim ako nam ministar kad to skuži ne kaže da je to rješeno nekim firktivnim podzakonskim aktom koji nema uporište ui ovom katastrofalnom zakonu
    (kao što je dosada bio slučaj za one slučajeve kada se transfer odgađao npr. kod hiperstimulacije, iako zakon u svojo katastrofalnosti nije omogućio, ali je ministar na riječ rekao i to je valjda više od zakona...)

Bhany, prijedlogom izmjene zakona ipak cijeli članak 15 prestaje važiti za te takozvane osobe s nedostatkom spolnih stanica. Obzirom da u članku 15 piše:

Članak 15.

U postupku izvantjelesne oplodnje mogu se oploditi najviše tri jajne stanice dobivene u jednom postupku.
    Broj zametaka koji se unose u tijelo žene ne može biti veći od onoga koji, u skladu s profesionalnim dostignućima i iskustvima, obećava uspješan postupak medicinske oplodnje i, koliko je moguće, ograničava rizik višeplodne trudnoće.
    U jednom postupku nije dopušteno unijeti u spolne organe žene više od tri zametka.

Višak preostalih spolnih stanica pohranjuju se za korištenje uz uvjete propisane ovim Zakonom.
    vjerujem da će se tim iznimkama smjeti vratiti i više od tri zametka ali i zamrzavati embrije, tako moje skromno shvaćanje

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Članak 15. podrazumijeva da od tri stanice koje će se oplodit neće bit ništa za zamrzavanje.

Ma, neće niti sad biti neke ogromne količine jer za populaciju koju se predlaže ukidanje ograničenja za oplodnju samo 3, to su oni koji u pravilu nemaju kvalitetnih embrija za zamrzavanje, barem ne u znatnim količinama i kao pravilo.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

da, sad sam išla ponovo i ponovo iščitavati...
    i slažem se da bi se moglo vratiti više od 3 embrija, ali zamrzavanje se nigdje ne spominje i držim da gledajući zakon ( a ne ono što si je milinović zamislio) zamrzavanje nije ovim dozvoljeno
    naime, zakon nije naveo zamrzavanje embrija kao listu mogućih postupaka i time ga je stavio izvan svih zakonskih okvira
    ...i nikad ga nije vratio
    zamrzavanje za zakon jednostavno ne postoji
    a milinović ga izvlači po potrebi
    to je čisto kršenje zakona na ministrovu riječ

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

slažem se da se smatra da neće biti neke velike šanse a zamrzavanje...to je istina

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

evo članak 32.
    Članak 32.

Postupke medicinske oplodnje može obavljati samo ona zdravstvena ustanova kojoj je u skladu s odredbama ovoga Zakona dano odobrenje ministra za provođenje postupaka oplodnje (u daljnjem tekstu: ovlaštena zdravstvena ustanova).
    Odobrenje iz stavka 1. ovoga članka ministar daje za:
    1. provođenje homologne oplodnje putem unutartjelesne oplodnje,
    2. provođenje homologne oplodnje putem izvantjelesne oplodnje,
    3. provođenje heterologne oplodnje putem unutartjelesne oplodnje uz korištenje:
    a) darivanih sjemenih stanica,
    b) darivanih jajnih stanica,
    4. provođenje heterologne oplodnje putem izvantjelesne oplodnje uz korištenje:
    a) darivanih sjemenih stanica,
    b) darivanih jajnih stanica,
    5. pohranjivanje:
    a) sjemenih stanica,
    b) jajnih stanica,
    c) tkiva jajnika i testisa.
    dok god ne promjene članak 32. ili ne dodaju neki 32.a. koji kaže da ministar (makar u iznimnim slučajevim) mođe dati odobrenje ustanovama i za zamrzavanje embrija - zamrzavanje neće biti zakonski pokriveno...po meni

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Neće oni sad to dodavati. Glavna motivacija onih "malo ćemo inkomodirati ženu i njenog liječnika", a sve u cilju "zaštite života" je i bila izvedena zbog "zamrznute dječice". Ne vode se tu oni logikom, nego PR-om, primarno, a ovo je valjda neki utilitarni miks, i jare i pare stila, koji zamrzavanje neće izrijekom spomenuti jer će ga ionako biti toliko malo da "nije ni spomena vrijedno".

To je upravo ona paradigma ko što pjeva onaj Dubioza Kolektiv "gdje ne smiješ reći da si drugačiji, glasno". Tj. ispod žita, neverbalizirano - toleriramo. Ali, nemoj mi s tim po ulici marširat ili baš u zakone pisat jer ćeš vidjet svog vraga. Šuti i budi sretan za ovu mrvu. I reci nam, na izborima - hvala.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 02.09.2011. at 09:32

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jer, u očima konzervativnog dijela kojemu se i podazilo donošenjem zakona koji ne servisira pacijente niti liječnike, nego neke krugove koji su daleko od te priče da ne mogu bit dalje, a značajni su dio em struktura moći, em biračkog tijela... to bi valjda bila "provokacija". Nema pojma..

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Pa zar nije bilo slučajeva da se kod HS, ili u drugim slučajevima kad nije moguć transfer, zamrznu embriji, iako nije navedeno u zakonu (meni to negdje zvoni)? Tako će i sad zamrznut višak embrija, iako ne postoji mogućnost da ih bude, iako nije navedeno. Pa ne rade izmjene zakona zato da bi bacili višak embrija??????? (iako nije navedeno na koji broj misle, ni jajnih stanica, a kamoli embrija). I ne vjerujem da bi iko normalan vratio više od 3 dobra embrija.

Marnie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

hmm, što se tiče zamrzavanja embrija, meni je rečeno od strane jednog MPO-ovca da ukoliko u tijeku postupka i nakon punkcije dođe do hiperstimulacije ili npr. da endometrij nije zreo za transfer da imaju odobrenje zamrznuti embrije i transferirati ih u idućem dobrom ciklusu. To je bilo i prije ovog novog prijedloga.

Marnie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

mare pisale smo u isto vrijeme .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da... i prije se moglo, tako... za mali broj njih, bez obzira što se samo zamrzavanje izrijekom ne spominje. To ovo neće promijeniti.

Nnajbitnija promjena ovoga je što će tipa nekoj ženi koja je na rubu već cijele priče od dobivenih 5 stanica do kojih je došla na jedvite jade ipak moć po Zakonu oplodit svih 5 (iako ne znam koliko će bit to komplicirano s tim povjerenstvom i kako to misle radit - zvat šefa povjerenstva ono dobili 5, smijemo li? - ili će dobit unaprijed odobrenje itd., ali taj dio je manje bitan). Ili nekom paru di je on maltene na rubu azospermije, smjet će oplodit svih 10. Od toga će oba para dobit maksimalno 2 dobra, vratit će im možda 3 neka se stvar "podeblja", upitno je hoće li bit išta za zamrzavanje od oba para. Vrlo karikirano, pokušaj vrćenja nekih scenarija za koje ja mislim da će bit relativno česti i di će im ovo bit zakonski benefit.

Ali, to su sve parovi za koje je ionako MPO s vlastitim stanicama kao takav već na rubu upitnosti.... to su tek slučajevi rubrika "čudo nad čudima".

Hoću reći - nema tih pacijenata toliko puno, ali za njih ovo je konkretno bolje.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 02.09.2011. at 10:10

king avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Upravo tako, nema nema takvih pacijenata puno, a ova izmjena je bolja.
    Mene zanima zašto nije s ovom izmjenom onda dozvolio zamrzavanje embrija ( a 2 god. obećava) ako već oplode npr. 5 stanica. Jer 5 embrija niti jedan dr. neće vratiti, pa što će biti s ona 2-3...bacit će ih. Suludo.
    Ako ne zamrzne to za mene i nema baš neke koristi.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja se samo nadam da na račun ovih "izmjena" i drugih sličnih predizbornih trikova neće dobiti niti jedan glas...

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se samo nadam da na račun ovih "izmjena" i drugih sličnih predizbornih trikova neće dobiti niti jedan glas...
    Potpisujem!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    x. Mislim da neće jer ih je populacija onih koji su malo dulje neplodni (ovih kojima nije uspio prvi ili drugi postupak) skužila, a ovima drugima je to pitanje nebitno.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Članak iz vjesnika:

Struka je još lani istakla da kod teških slučajeva neplodnosti ograničena oplodnja na samo trima jajnim stanicama daje znatno niži uspjeh, pa je Hrvatsko društvo za humanu reprodukciju predložilo da se tim parovima omogući povlašteni status i mogućnost oplodnje više jajnih stanica ili sve jajne stanice dobivene u jednom postupku. Problem suvišnih zametaka u tom slučaju bi bio vrlo rijedak, istaknuli su.
    Pretpostavljam da neće dalje povlačiti to pitanje da se ne uzburka previše, ali ne vjerujem da će ti suvišni zametci biti problem. Zamrzavat će ih na Ministrovu riječ.

Piše da se prijedlog kiseli već 3 mjeseca. Ne izgleda tako, s obzirom na nejasnoće.

Što to sad znači da je promjena izglasana na Vladi, samo to da može u saborsku proceduru ili što?

S druge strane, otkako je naš zakon stupio na snagu, barata se s navodnih deset posto povećanja rađanja djece iz postupaka umjetne oplodnje, što je, tvrdi Kniewald, očita namjerna ili nenamjerna pogreška u statistici jer s ovako ograničavajućim zakonom to nije moguće.
    BRAVO za ovo!

Jelena - tebi puno hvala na tvom doprinosu! Pravi si fighter!
    Posljednje uređivanje od Jelena : 02.09.2011. at 11:38

kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ne bih baš rekla da je drugima to pitanje nebitno, mislim da smo svi u istom sosu samo netko ima malo više sreće a netko malo manje. iz mog potpisa se vidi da sam tek na početku cijele priče ali naravno da kužim problematiku i ne mogu vjerovati koliko su odvratni i kakve jeftine predizborne poteze povlače.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Samo za kalibriranje - ove predložene izmjene targetiraju mali broj neplodne populacije, i to one kojoj je upitno ima li uopće pojmoći oplodnjom više od 3 stanice, tj. ima li joj uopće smisla i pokušavati s vlastitim stanicama, ovo joj je možda kao neki psihološki ustupak, a u stvarnosti možda produljavanje agonije i odugvlačenje odluke - odustati-ići na donirane stanice-posvojiti.

Potrebitu većinu, kojoj IVF uistinu i može ponuditi konkretnu pomoć, i kod koje ukidanje zabrane ima najviše smisla - ovo ne dira.

Marnie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

da, svaka čast Kniewaldu na komentaru za Vjesnik. Ali on i tako odlazi iz lijepe naše (tako se pisalo na forumu, zar ne?), na žalost .

mimi81 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Rade budale od nas. Što npr. meni znači da mi mogu oploditi više od 3 ako ja dobijem 2-3 stanice. Mogu se samo plakat. Jedino da mi se posreći pa da baš dobijem više od 3. Osjećam kao da mi se netko ruga.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ma to je gnjusna predizborna kampanja - znaju i sami da im nema spasa, pa se sad hvataju za slamku. Nadam se da će se svi sjetiti koliko su degutantni na dan izbora i otić glasat za nekog drugog

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mimi81 prvotno napisa Vidi poruku
    Rade budale od nas. Što npr. meni znači da mi mogu oploditi više od 3 ako ja dobijem 2-3 stanice. Mogu se samo plakat. Jedino da mi se posreći pa da baš dobijem više od 3. Osjećam kao da mi se netko ruga.
    Slažem se.
    Mislim da je ovo samo mazanje očiju javnosti.
    Predizborna fora. Pokazat će se kako su oni jelte dobronamjerno pomogli ljudima da im daju jelte bolju opciju... A to što će u opće teško biti primjenit na ikoga... To u opće nije bitno.

Ja sam za potpuno ignoriranje njihovih budalaština. Ne obazirat se na njihove "provokacije".
    Kad prođu izbori, pa kad se netko "budući" ozbiljno bude uhvatio izmjene zakona, onda smatram da bude imalo smisla upregnut i gurat izmjenu.
    Sad, svako petljanje u ovo je smiješno. Jedino gdje se ima smisla petljat je "obavještavanje javnosti" o tome kakvu prljavu i neetičku igru igraju.
    Reći ljudima-javnosti koliko se na tuđoj bolesti pokušava zgrnut biračko tijelo. Do kraja neetički.

Poticati izmjenu 3mj prije izbora je suicidalno. Jer ako sad naprave izmjenu, a recimo dobiju slijedeće izbore, na*ebale smo slijedeće 4 godine još više. Nema šanse da poprave stanje, budu samo pogoršali.
    Treba ih jedino suzbit da išta mijenjaju sad, i prozvat za to, da ljudi skuže pokvarenavluk, pa možda dođe netko pametniji nakon njih...
    Možda...
    Pa onda gurat izmjenu, kvalitetnu...

ivka13 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Samo za kalibriranje - ove predložene izmjene targetiraju mali broj neplodne populacije, i to one kojoj je upitno ima li uopće pojmoći oplodnjom više od 3 stanice, tj. ima li joj uopće smisla i pokušavati s vlastitim stanicama, ovo joj je možda kao neki psihološki ustupak, a u stvarnosti možda produljavanje agonije i odugvlačenje odluke - odustati-ići na donirane stanice-posvojiti.

Potrebitu većinu, kojoj IVF uistinu i može ponuditi konkretnu pomoć, i kod koje ukidanje zabrane ima najviše smisla - ovo ne dira.
    Potpisujem i dodajem...a šta je s onim sretnicima koji nemaju dijagnozu azoospermia i nisu pripadnici tesa/mesa populacije, nego "samo" oligoasthenoterato" gdje je svima jasno da nema previše koristi od 3 js, a vjerujem da je i takvih dosta???
    Jasno mi je da je teško negdje podvući crtu i reći ovi mogu, ovi ne mogu po novom zakonu, ali nam je svima jasno da je ovo ipak samo politički predizborni mamac.

Možda će netko reći da nisam mjerodavna pisati ovakve stvari jer još nisam bila u stimuliranom pa ni ne znam kakva će biti moja reakcija na stimulaciju, ali znam da smo proveli 1 godinu u skupljanju papirologije, a da injekcije čekamo punih 7 mjeseci pa ne znam otkud ona izjava da se postupak ubrzao i da su liste čekanja svega dva mjeseca???
    Ne znam još puno toga, al znam da mi se ovaj zakon ne sviđa, da, ako bude potrebno, imam plan zadržat se u Lijepoj našoj max 2 godine i ići vanka.

E, da, ministre, da vam dam instrukcije iz matematike...vrlo je jednostavno doći do računice zašto ima malo Hrvata u inozemstvu...zato što je potrebno mojih 5 netto plaća za jedan postupak u inozemstvu, naravno ne računajući da bi trebalo i od nečega živjeti po povratku u Lijepu nam našu!

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ljudi tako ste svjesni svega - dajte neka se neko odvaži i kaže to javno!!!
    Stvarno nije bauk, a puuuuno znači!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Potpisujem, bilo bi to super.

dani82 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Ma to je gnjusna predizborna kampanja - znaju i sami da im nema spasa, pa se sad hvataju za slamku. Nadam se da će se svi sjetiti koliko su degutantni na dan izbora i otić glasat za nekog drugog
    Jedan veliki potpis na ovo.
    ...sve ste ostalo već napisale. U svakom slučaju mislim da je ovoj vladi odzvonilo. Ako kojim slučajem izbori pokažu drugačije, onda nama kao naciji nema spasa.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Naravno da je ovo predizborna fora, a najgore od svega je to što će ovakve gnjusne farse velikom dijelu neupućene javnosti dodatno zafarbati oči. Čitavo vrijeme naš vrli ministar javnosti servira podatke o veličanstvenim uspjesima našeg zakona i važno je samo da se broji koliko ćemo generacija prvašića imati u klupama kroz par godina. Koja je sad poruka Hrvatima: "Naš je zakon očito super, sad ćemo ga samo još malo uglancati, da nam ovi slučajevi teške neplodnosti ne kvare statistiku." Vjerujem da će i za one koji uspiju dobiti više od 3 stanice, problem vraćanja broja embrija i zamrzavanja vrlo lako riješiti. Najlakše je reći da su se 1, 2, maksimalno 3 oplodile i nije bilo što za zamrzavanje. I dalje je sve u okviru zakona, i ne moraju se donositi nikakvi podzakonski akti.
    Vidite da, ne samo da Hrvati ne odlaze više van, nego se čak 67 parova iz inozemstva liječi kod nas. Sad će kolone autobusa i vlakova neplodnih parova pohrliti u Lijepu našu.
    Možda bi i za mene netko mogao reći da nisam mjerodavna ovdje išta pisati jer i mene tek ove jeseni čeka prvi stimulirani postupak i ne znam kako ću reagirati na stimulaciju ni koliko stanica dobiti, ali isto tako moram napisati da mi je trebalo godinu dana da dođem do tog stimuliranog postupka od dana kad sam prvi put kročila nogom na MPO odjel sa svim papirima i nalazima. Zlo mi je onda kad čujem kako kod nas nema nigdje čekanja.
    E, dragi moj ministre, što nam učini. S obzirom da se još uvijek smatram pristojnom i civiliziranom osobom, ne želim ovdje napisati što mislim o ministru, o Zakonu i prijedlogu izmjene istog, a u ovom okviru sa smaljlićima na žalost nema slikovnog koji bi to prikazao, pa ću ga morati samo opisati riječima: smajlićkojibljuje!

kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj ježić prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da je ovo predizborna fora, a najgore od svega je to što će ovakve gnjusne farse velikom dijelu neupućene javnosti dodatno zafarbati oči. Čitavo vrijeme naš vrli ministar javnosti servira podatke o veličanstvenim uspjesima našeg zakona i važno je samo da se broji koliko ćemo generacija prvašića imati u klupama kroz par godina. Koja je sad poruka Hrvatima: "Naš je zakon očito super, sad ćemo ga samo još malo uglancati, da nam ovi slučajevi teške neplodnosti ne kvare statistiku." Vjerujem da će i za one koji uspiju dobiti više od 3 stanice, problem vraćanja broja embrija i zamrzavanja vrlo lako riješiti. Najlakše je reći da su se 1, 2, maksimalno 3 oplodile i nije bilo što za zamrzavanje. I dalje je sve u okviru zakona, i ne moraju se donositi nikakvi podzakonski akti.
    Vidite da, ne samo da Hrvati ne odlaze više van, nego se čak 67 parova iz inozemstva liječi kod nas. Sad će kolone autobusa i vlakova neplodnih parova pohrliti u Lijepu našu.
    Možda bi i za mene netko mogao reći da nisam mjerodavna ovdje išta pisati jer i mene tek ove jeseni čeka prvi stimulirani postupak i ne znam kako ću reagirati na stimulaciju ni koliko stanica dobiti, ali isto tako moram napisati da mi je trebalo godinu dana da dođem do tog stimuliranog postupka od dana kad sam prvi put kročila nogom na MPO odjel sa svim papirima i nalazima. Zlo mi je onda kad čujem kako kod nas nema nigdje čekanja.
    E, dragi moj ministre, što nam učini. S obzirom da se još uvijek smatram pristojnom i civiliziranom osobom, ne želim ovdje napisati što mislim o ministru, o Zakonu i prijedlogu izmjene istog, a u ovom okviru sa smaljlićima na žalost nema slikovnog koji bi to prikazao, pa ću ga morati samo opisati riječima: smajlićkojibljuje!
    x

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ljudi Anddu ima odličnu ideju - pročitajte i pridružite se!!!

http://forum.roda.hr/threads/67641-T...52#post1954152

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ajoj ina33 tako si surovo realna, ubila si me tim svojim realizmom na kojeg ja očito nisam bila spremna. Iako znam da naša situacija nije sjajna ipak se nisam svrstavala u rubriku 'čudo nam čudima'. Ne kritiziram te, samo sam morala ovo podijeliti jer si me črvsto spustila na zemlju

linalena avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj anddu prvotno napisa Vidi poruku
    Ajoj ina33 tako si surovo realna, ubila si me tim svojim realizmom na kojeg ja očito nisam bila spremna. Iako znam da naša situacija nije sjajna ipak se nisam svrstavala u rubriku 'čudo nam čudima'. Ne kritiziram te, samo sam morala ovo podijeliti jer si me črvsto spustila na zemlju
    x i mene također
    zapravo je to tako žalosno da se mi sada nadamo da ćemo upasti u tu kategoriju
    čak smo se pokačkali (zezajući se ) dal ćemo ući zahvaljujući njegovom nalazu ili mojim godinama

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

na portalu među vijestima http://www.roda.hr/ je rodina reakcija i mišljenje o zakonu http://www.roda.hr/vijesti.php?ID=3125

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Glacova me preduhitrila - taman sam htjela postati - BRAVO LJUDI!!!
    Ajmo još - pisamce stvarno ne oduzima mnogo vremena, a znači jaaaaaaaaako puno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Cure, ja ne znam ništa o vašim anamnezama, jeste li kategorija čudo nad čudima ili ne. Govorim samo o tome da kad si već u području da si kategorija "teška neplodnost" to već bitno komplicira priču, da se eufemistički izrazim, a "opseg IVF-a" bi trebali standarno i kao većina trebali biti oni za koje je uspjeh sasvim realan i očekivan, tj. to bi trebala biti većinska kategorija pacijenata da bi stvar imala smisla.

Tako da ne možemo govoriti da je sad sve super, jer ostaje većina, koja će se vrhunski mučit u suboptimalnim postupcima.

Da je sad sve ap-cap sa Zakonom i da je sasvim dosta oplođivat "mladima i perspektivnima" tri stanice, zašto bi vani proizvodili "viškove embrija" i davali preporuku da se ide s oplodnjom svih. Zato jer je IVF, ponavljam, i kad "puca iz najjačih oružja", kako ja to vidim, ipak relativno slaba tehnologija koja uspijeva tek 30-40% po postupku i paru koji najviše obećava, da se tako izrazim. Da nije tako, ne bi se znatan broj ljudi u postupcima, s upitnim ishodom, vrtio godinama.

IVF najviše smisla ima kad je pravodobno pružen i paru kod kojeg ima najveća očekivanja za uspjeh. Kao i svako drugo liječenje, uostalom, barem kako ja to vidim. Pri tome se ne zalažem da oni "manje perspektivni" trebaju bit zakinuti za liječenje jer je i to sve skupa varljivo, pa neko obećavajući može postat turbo maratonac, a neko manje obećavajući ostvarit brzi uspjeh. Nego pokušavam razložit stvar kako je vidim kad se gleda cijela i većinska IVF populacija.

Za utješna rješenja... ne mora se ići doktoru i obraćat standardnoj medicini... mogu se zvat u pomoć i ovi iz Hladnog piva "pomoć sa nebesa".

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Super što su objavljena pisma!

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •