Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: A što je s posteljicama?

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno A što je s posteljicama?

Čitam ja redovito vaše priče poroda i upijam ko spužva, ali jedna stvar mi uvijek nedostaje- nitko ne piše o porodu posteljice.
    Mogu misliti kako se euforično , svemirski osjećaš kad rodiš dijete, pa ti je vjerovatno baš svejedno što se poslije zbiva. Ali ja bih htjela posteljicu roditi spontano, prirodno, bez onog koktelčića kojeg daju da bi se porod posteljice ubrzao, a htjela bih i vidjeti taj čudesan organ.
    Mislim rađati u Rijeci.
    Da li je itko uspio u toj namjeri? Posebno me zanima Rijeka, i SD, koji su najliberalniji, da li i oni slijede"proceduru", ili?

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja nisam ni skužila kad je posteljica izašla. rekla mi je sestra. Zamolila sam je da mi pokaže ali je odmah odnesla uz riječi "nemaš što vidjeti"....
    To me jedino zasmetalo na porodu.

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ja sam rodila na SD. Moja posteljica nikako nije htjela izaći, pa su je povlačili, a i onda nije izašla cijela. Skupilo se tri doktora i odlučeno je da će me uspavati i napraviti kiretažu. Znači, na kraju su je tako odstranili. Nisam tražila da je vidim. a niti MM jer sam u rukama imala svoje najveće blago.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

posteljica mi je izašla bez "koktela", vrlo vrlo brzo nakon poroda (5 minuta recimo).
    nisam ju uopće osjetila ni doživjela, niti me zanimala, ali je zato MM zajedno s doktoricom pregledao posteljicu (nije medicinar, ali ga je to straaaašno zanimalo ).

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ni ja nisam baš previše kužila, zabavljala sam se s bebom
    i onda mi je sestra pokazala, još ju je i rastezala da vidim kako to sve stoji, nije me se baš dojmilo, sreća brzo ju je maknula iz mog vidnog polja....

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da u rijeci mozes traziti da se posteljica rodi prirodno i da ju vidis. stovise, znam da ima babica koje ti ju pokazu.
    prebacujem ovaj topic na porod jer ovo nije prica s poroda

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Rodila u Petrovoj, posteljica je izašla sama, a sestra mi ju je pokazala. U tom trenutku me se nije previše dojmila, čak mi je bilo malo bljak, ono, nešto rastezljivo, ljepljivo...

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

posteljica mi je izašla bez "koktela", vrlo vrlo brzo nakon poroda (5 minuta recimo).
    nisam ju uopće osjetila ni doživjela, niti me zanimala, ali je zato MM zajedno s doktoricom pregledao posteljicu (nije medicinar, ali ga je to straaaašno zanimalo)
    Lutonjice, potpisujem od riječi do riječi.
    Mislim da čak imam i posteljicu uhvaćenu na nekim slikama s mog poroda, izgleda kao velika ljubičasto-zelena vreća prikačena pupčanom vrpcom koja je jedno zeleno debelo crijevo. Sve skupa moram priznati nisam baš tako zamišljala.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Posteljica izašla oko 10 minuta nakon poroda (tako se bar meni čini): Zahtijevala sam inspekciju, još sam i MM-a instruirala da ju i on dobro pogleda i naravno babica nam ju lijepo pokazala kao i dio koji je falio, pa zvala doktora da i on pogleda i on pogledao i odlučio da je potrebna kiretaža. Naravno da se nisam bunila, jer sam se naslušala svakakvih strašnih priča na čuvanju trudnoće, tako da sam dobila opću a. i probudila se nakon nekih sat vremena. Poslije sam pila antibiotike i to je to. Nadam se da će ovaj put bit upješan i porod posteljice...

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hvala cure. Mene zapravo zanima da li to ubrzavanje poroda posteljice povećava mogućnost da neki dijelić ostane unutra? Ako se to radi na silu, prije nego što je vrijeme, zvuči mi logično da se posteljica ne stigne "oguliti". No dobro, kao što kažete, kad imaš bebu u rukama, koga briga, na kraju krajeva!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rodila u Petrovoj. U cijeloj toj strci nakon poroda, buljenja u Lovru, netko (doktor, babica, pojma nemam) nakon što je beba vagana, rekao je ajde sad jednom stisni i izašla je posteljica (nemam pojma o ikakvim koktelima). I u toj cijeloj euforiji, ja sam pitala da li je mogu vidjeti (nikad o tome nisam razmišljala, čista intuicija), doktor mi ju je rastegao i rekao da je cijela i to je to...

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja sam rodila uz indukciju, ali radjanje posteljice mi je bio bas nekako prijatan osecaj. u sustini slicno kao kad izlazi bebino telo, meko i lagano. MM je pogledao posteljicu, isto ga je jako zanimalo kako to izgleda, ja sam je videla onako, malo, ipak jos uvek u nekom blagom bunilu, a sestra koja ju je pregledala izdiktirala je lekaru koji je pisao istoriju porodjaja da je posteljica "velika i cela". MM kaze da je izgledala super i da je bila bas bas ogromna.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kod mene se sve odvilo munjevitom brzinom. Jos sam brbljala s prisutnim na porodu kad sam osjetila da se nesto dogada. Ni na kraj pameti mi nije bilo da se radi o tom famoznom porodu posteljice. Nista nije boljelo, nista nisam tiskala, nista mi nisu dali... samo sam osjetila da nesto "izlazi". Bas nisam pokazala neki interes, samo sam cula mog dragog kako govori "bas je fuuuuj" i doktoricu koja vice sestri "lakse malo" a sestra joj vraca "pa ne radim ja nista, sama ide tako brzo".

Uglavnom, do ovog posta se tog nisam niti sjetila.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ema S. nakon poroda je bitno da dobijes dijete odmah na podoj jer se tako posteljica djelovanjem hormona prirodno odljusti. A koliko mi je poznato, podoj po porodu je u Rijeci rutina. Osjetis po koji lagan trud, istisnes posteljicu i to je to. A sve ostalo (snazno masiranje trbuha, povlacenje posteljice) je forsiranje.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to masiranje trbuha da bi posteljica izasla je mislim nesto najgore sta se moze dozivjeti. nakon prvog poroda mi je doktor stisnuo trbuh, kao, da pomogne. uzasan osjecaj.

kod drugog poroda sam rekla da ne odgovaram za svoje postupke ako netko pokusa stiskati moj stomak u bilo kojem trenutku.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nakon prvog poroda posteljica je izašla sama i to jako brzo.

Nakon drugog poroda sam tražila da mi odmah daju bebu da je podojim (na tečaju rekli da samo zatražim da će mi se "udovoljit", jer kao žene to baš i ne žele ), naravno bebu su mi dali da je poljubim i odnjeli da je "urede" i naravno posteljicu mi babica čupala i stiskala stomak, ja sam doslovno vrištala.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Osjetila sam kako se je odljuštila sa prednje stijenke maternice kad je babica povukla za pupčanu. Nije bolilo, nije bilo nelagodno, neznam ,čudni filing. A nisam osjetila kad je prošla kroz porodni kanal. Jakov mi je bio na rukama pa se uopće nisam sjetila pogledat je, samo mi je babica rekla da je ok.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni je sama izišla i osjećaj je bio ugodan.

A postoji li mogućnost da se posteljica ponese doma?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj aries24 prvotno napisa
    :shock: A zašto bi je nosila doma??

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Pošto je moj porod bio prilično dug (dakle, 30 i kusur sati jakih trudova bez otvaranja), a posteljica je izašla vrlo lako, mi smo oboje bili usredotočeni na bebicu i uopće nismo obraćali pozornost na posteljicu, sad sam ljuto-tužna

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najprirodniji mogući način porođaja posteljice jest da zatražiš da se pupčana vrpca ne prereže odmah, nego tek kad prestane pulsirati - dakle, bebicu po porodu stave na tebe još spojenu pupčanom vrpcom, još ako ti uspije podojiti je, onda će oksitocin poslati "poruku" maternici da je fajrunt i posteljica bi trebala samo iskliznuti bez napora.

Tako bih ja voljela da taj dio izgleda.

p.s. Je li pupčana vrpca uopće dovoljno dugačka da staviš dijete na cicu dok nije prerezana?! :?

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

p.s. Je li pupčana vrpca uopće dovoljno dugačka da staviš dijete na cicu dok nije prerezana?! :?[/quote]

Kako kod koga, ali sigurno je dovoljno dugačka da ti beba bude na trbuhu. Ja mislim da se uvijek možeš i malo prignuti i prištekati malog miša...

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Citiraj aries24 prvotno napisa
    :shock: A zašto bi je nosila doma??
    Pa recimo, kad se beba rodi posadi joj se "njeno" stablo u vrtu i ta posteljica se "posadi" zajedno sa stablom, to mi je jako lijep običaj.
    Do tad se može čuvati smrznuta.
    Razmišljala sam o tom, ali nakon poroda sam zaboravila pitati.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja bi se srušila da sam vidjela svoju posteljicu
    Vidjela sam na netu kako izgleda ,i hvaa lijepo meni baš i nije tako dražesna,a da sam mm došla sa idejom da je zamrznem...mislim da on sigurno ne bi dotaknuo škrinju

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

meni je posteljica izasla nedugo nakon bebe i zamolila sam doktoricu da mi je pokaze,ona ju je fino obrisala i pokazala mi

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    nisam ju uopće osjetila ni doživjela, niti me zanimala, ali je zato MM zajedno s doktoricom pregledao posteljicu (nije medicinar, ali ga je to straaaašno zanimalo ).
    U potpunosti je bilo i kod mene...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i moja je posteljica izasla sama, bez cupanja, koktela i posebnih poziva, osjetila sam kako izlazi, prokomentirala to, nije mi palo napamet pitati da je vidim, nije me uopce zanimalo. bila sam zabavljena dojenjem najljepseg djeteta na svijetu .

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Rodila sam na SD i nisam ni primjetila da mi je posteljica izašla, sama od sebe...Nisam ju ni vidjela a nisam imala niti neku želju...Ali zato ju je MM vidio i rekao mi da mu je to bio najgori prizor

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    izgleda kao velika ljubičasto-zelena vreća prikačena pupčanom vrpcom koja je jedno zeleno debelo crijevo. Sve skupa moram priznati nisam baš tako zamišljala.

ma daaaaj?!
    meni je moja posteljica izgledala kao prožvakana zvijer ili teleportacija ferengija koja je krenula u krivom smijeru.
    ali mi je zato pupčana bila taaako lijepa..
    bijela sa crvenim i lila žilicama.
    kao ogrlica.
    pd zelenog nisam vidjela niti z.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: A što je s posteljicama?

Citiraj Ema S. prvotno napisa
    Ali ja bih htjela posteljicu roditi spontano, prirodno, bez onog koktelčića kojeg daju da bi se porod posteljice ubrzao, a htjela bih i vidjeti taj čudesan organ.
    Vjerojatno to nisam spomenula u prici s poroda jer: posteljica je izasla odmah nakon E, bez dodatnih trudova i ikakve muke. Ja sam drzala E, a babica, doktor i MM su je rastegli, pomno pogledali i rekli da je cijela.

I to je bilo to!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni je posteljica izasla par min nakon poroda, svi smo je proucavali- ja, mm, babica i dr.
    apsolutno nis ne osjetis, samo pljucne van.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno ..

Čitam baš smjernice WHO-a pa sam naišla na nepoznanicu kod postupaka koji su štetni i treba ih izbaciti: rutinsko parenteralno davanje ergometrina u trećem porođajnom dobu- o čemu se tu zapravo radi, zna možda netko? Malo me strah tog 3. porođajnog doba, sklona sam krvarenjima, sporo mi se zgrušava krv..

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja rodila na SD, i posteljicu sam rodila "prirodno". Nije me bolilo, nije bilo strašno, osjetila sam neke lagane kontrakcije, doktorica ju je lagano pridržavala, i pregledala ju i potrgala pred mojim očima. Ja sam ostala :shock: kad sam vidjela kako to izgleda... Uglavnom, meni je moja posteljica bila ok. Onak, bila je glatka, nigdje pokidana.

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I meni je prijateljica rekla da su joj dali injekciju za porod posteljice, no moja je izišla u nekih 5 minuta iza poroda, tako što je doc malo povukao par buda, vrlo lagano i samo izišlo, bez truda

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam nakon poroda bebice jos uvijek imala trudove i tako sam u slijedecem trudu "rodila" posteljicu i to je bilo to. Bila je savrsena i cijela i doktor mi ju je pokazao. Izgleda poput male vrecice.
    Uglavnom, meni su trudovi stali tek nakon poroda posteljice. Porod je bio prirodan, bez dripa i sveg pa ne znam je li to bilo bitno.

Takoder, bitno je djetetu ne prerezati pupcanu vrpcu prije nego prestane pulsirati jer upravo putem nje se maternici daju impulsi da se posteljica odvoji od maternice, a i dobro je za dijete da se polako privikne disati, a takoder jos krvi iz pupc. vrpce otijeca u bebicu cime dobija nekoliko mg zeljeza i sve to nije za zanemariti.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Porod je bio prirodan, bez dripa i sveg pa ne znam je li to bilo bitno.
    o, da, itekako je bitno

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •