Draga Kofer, to se zna događati u (kako ja volim nazvati) površnoj medicini. Kad ne znaju što bi rekli onda će reći da je to aaaaaaa, zbog pušenja (ako ste ikad zapalili i samo jednu cigaretu) ili aaaaaa, zbog prehrane (ako kažete da ne volite meso) ili aaaa, zbog IVF-a i slične gluposti. I sama sam bila na IVF-ovima i ne znam bih li baš svima rekla za to. Ali, za posvajanje - nema izbora. Shanti je dobro objasnila. U našem je slučaju muški biološki predak naše mrve i nepoznat pa je "obiteljska" anamneza zbilja veliki upitnik. A osobno i ne držim puno do obiteljske anamneze, to je samo uvod u priču o zdravstvenom statusu. Niti jedan ozbiljni liječnik ozbiljan zdravstveni problem ne raspravlja i ne razmatra u svjetlu obiteljske anamneze. Danas se to radi genskim testiranjima kod nasljednih bolesti. Obiteljska anamneza je čak i u biološkim obiteljima upitne točnosti (tko se čega sjeća dalje od roditelja, eventualno po koje bake, a razne su se dijagnoze i simptomi u obiteljima često sakrivali zbog "sramote" ili ostali neprepoznati) i na nju se ne oslanja puno u ozbiljnoj dijagnostici i praćenju zdravlja.
Mi nismo imali nikakvih problema sa zdravstvenim sustavom, dapače, ali po tom pitanju nismo sasvim reprezentativan slučaj (liječnici koji prate mrvu mahom su prijatelji i kolege koji je također obožavaju), tako da ne mogu relvantno govoriti o mogućoj diskriminaciji.
Nas ljute i diskriminiraju razne "tete" po uredima i šalterima kojima se mora reći da je dijete usvojeno radi ostvarivanja svojih prava pa onda počinju priče po točkama 1-6 i smatranje biološkog roditeljstva jedinim "the roditeljstvom" kao ultimativna zabluda i predrasuda.
OT Apropos djece iz IVFa, reći ili ne reći... Uvijek me nasmije priča iz parka obližnje kuće. Jedan tata čuvao je dječačića i napadno ga jako, jako pazio da se ne ogrebe, udari ili sl. Kad mu je jedna od prisutnih mama rekla s osmjehom - pa pustite dijete, neće mu se ništa dogoditi, ne možete ga tako štiti, odgovorio je (u pol' šale, u pol' zbilje), gospođo draga, ovo je dijete koštalo xx tisuća eura, neopisive boli i više putovanja u Prag, u mojoj se smjeni neće ni ogrebati...![]()