-
više osoba bi čuvalo dijete
ima li tko iskustva s tim da mu više osoba čuva dijete?
imamo obje bake "na raspolaganju", s tim da je jedna stara i potrošena, k tome i bolešljiva, no ona se ipak nudi za čuvanje, jako voli malog i njen pristup je relativno ok je s njim. druga baka je u dobroj kondiciji ali želi i nešto vremena za sebe i čuvala bi ga ga do 3 dana tjedno, no ona baš ne postupa zadovoljavajuće s bebačem, ustvari samo zato što misli da ona zna bolje od mene, i ne šljivi baš moje sugestije, a često i zažmirim jer nemam izbora, mđtim kad počnem raditi neću to moći uviđati.
i razgovarala sam sa jednom čuvalicom (poznanicom) kojoj bi odgovaralo da ga čuva 2 dana u tjedno, jer radi još dva poslića, a i nemamo para da platimo kompletan radni tjedan, tako da moramo uključiti i bake (baku).
dvoumim se oko toga da li da angažiram obje ili samo jednu baku (i to onu s kojom nisam zadovoljna jer ovu stariju baku bi "trebalo prištedjeti") ili kad se već nudi, da sve tri osobe čuvaju. onda bi ta nebašzadovoljavajuća baka zastupila manje vremena s bebačem , možda 1-2 dana, naizmjence svaki drugi tjedan s drugom bakom, ali to su već kombinacije koje ću ostaviti za sebe...
-
moja kolegica ima dvoje klinaca... i dvije bake... kad je prvi stigao,,trgale se i brojele dane kolko je kod koje bio ovaj tjedan... kad je drugo dijete stiglo, one su trebale malo vremena za sebe,i više se niš nije brojalo, čak su unaprijed poručivale kad nisu slobodne- s tim da su s prvim dva mjeseca unaprijed znale kad su slo9bodne... ako ih moraš obje koristit, a jednu treba malo pošparat, onda bolje da nije cijeli tjedan kod nje, malo to razvodni, pa ovoj koju treba štediti nebu preteško, ova koja je manje podobna neće ga uspjet zeznut tak temaljito kak bi uspjela u tjedan dana, a najbolje je naći tetu kojoj vjeruješ da će postupati s klincem onak kako bi ti postupala... na kraju je ta moja kolegica našla super- tetu
koja je uskakala za oba klinca kad njene bake nisu mogle... sada su ti klinci veliki, ali sada im ista teta pomaže sa zadaćama, i praktički je dio obitelji, kao neka bliska teta... mlada, topla i maštovita... ako misliš da bake nisu naj- naj izbor, probaj naći nekoga
...
Posljednje uređivanje od inana : 03.09.2011. at 22:53
-
I mi smo pokušali "preživjeti" na sličan način, ali nije baš išlo.
Kada smo definitivno odustali od teta, čuvanje su preuzele bake, mijenjale su se u tjednu onako kako je njima bilo potrebno, uglavnom ravnopravno.
Svaka ima svoje probleme, bolesti, problem putovanja do nas..........xy stvari koje u kombinaciji sa time da svaka vuče na svoju stranu po pitanju odnosa sa djetetom = mi smo izludjeli!
Naše bake su super kada treba uskočiti, ali za cjelodnevno čuvanje svaki dan - ne.
Osim toga što nama (a i njima) to nije bilo po volji, mislim i da je dijete u svemu tome "rastrgano" - svaki dan živi po drugačijim "pravilima" jer koliko god se trudiš da bake rade "po tvom" nikada to nije tako
-
Vise osoba koje cuvaju i moje smjene - zbunjujuce.
Jaslice - non stop bolesni. Meni je i jedno i drugo bilo koma, ali nije bilo izbora pa....
-
evo ti i jedno dobro iskustvo
tri i pol godine cuvanja sina i posljednju godinu dana kceri
dva para baka i dida, svi u penziji osim jedne bake (moja mama) koja radi noc 6 dana u tjednu
nama je to ispalo genijalno
svi su razumni i uz mala odstupanja generalno se drze nasih smjernica u odgoju
ritam je tri dana kod svekija, dva dana kod mojih
djeca obozavaju jedne i druge, nikad im nije dosadno jer stalno mijenjaju okolinu, igracke, igre, setnje, svak ima svoj djir
a oni se zazele djece kad nisu s njima i odmore tako da imaju vise volje za zabavu i igru kad djeca jesu s njima
(stariji ide u vrtic ali ga kupe nakon rucka i ljeti ne ide u dezurstvo)
nama stvarno odlicno funkcionira, presretni smo tim aranzmanom
do neba sam im zahvalna
Posljednje uređivanje od summer : 04.09.2011. at 22:27
-
i kod nas je dobro (sad 5,5 i 7 g)
2 para baka i dida + moja teta, vitalna 73 godišnjakinja
prednost što su svi skoro pa u istom kvartu pa je jednostavnije razvoženje/kupljenje djece
i sad nastavljamo tako s predškolarkom koja ne ide u vrtić i prvašićem bez dnevnog boravka
mene spasi razvoženje na aktivnosti, ja si za to vrijeme priuštim yogu, pilates, frizera i preporodila sam se od kad si dam vremena za to
family rules!
-
nama funkcionira savršeno.1 baka 1 dan,druga drugi dan.nitko nije preumoran,a i njemu je fora sa svakom bakom oktrivati nešto novo.
-
Kao što si mogla zaključiti iz prethodnih odgovora, nije uopće važan broj ljudi koji ti čuva djecu nego njihovi karakter i sposobnost.
Kad se unaprijed pripremiš da svatko ima neku svoju shemu postupanja s djetetom ili djecom bit će ti lakše. Ne možeš očekivati da netko radi sve kako ti sebi zamisliš, niti je to ključno. Osim toga tko ti garantira da će ti neka nepoznata teta koju platiš raditi sve kako ti želiš.
Kad se oslobodiš potrebe da je sve pod tvojom kontrolom to vrijeme dok dijete nije s tobom bit će lakše i tebi i njemu.
Djeca vole rutinu u dnevnom ritmu, pa bi jedino ritam jela i spavanja trebao biti po pravilima za sve koji sudjeluju u čuvanju, a igra je nešto za što smo neki više ili manje nadareni, pa se to ne može bakama ni zamjerati.
Sretno!
-
hvala na savjetima,majke!
bake su mi obje ufurane u bebačev ritam jer su još od početka trudnoće s komplikacijama dolazile i još dolaze pomoći oko starijeg djeteta, koji je ove godine krenuo u vrtić, pa to neće biti problem. i još da parcijalnu tetu čuvalicu ufuram...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma