Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: kada početi sjediti

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno kada početi sjediti

Ne mogu pronaći ništa o tome u kojoj dobi dijete treba stavljati u sjedeći položaj. Sa prvom bebom smo slušali sveki koja je govorila da djetetu ne treba dopustiti da sjedi čak ni u krilu prije navršenih barem sedam mjeseci. Onda smo došli kod kume (ima dvije prekrasne curice), mame od iskustva koja se čudila što sa pet mjeseci još nismo ni probali vježbati sjedenje. Njeno mišljenje je da treba vježbati leđne mišiće i da trebamo bebu stavljati uz naslon na kauču da nauči držati ravnotežu :? .
    Tada nisam imala pristup internetu pa nisam ni čula za Rode.
    Sada smo pred istom dilemom. Antonia će za koji dan napuniti pet mjeseci pa želim malo čuti iskustva.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mozes bebana drzati u krilu ali podboci joj ledja svojim tijelom da kicma nije previse opterecena. Beban ce ti sam pokazati kada bude zainteresiran i sposoban za sjedenje, priroda to jako dobro nadzire.
    Ne kuzim kak to vjezbas ravnotezu ak si naslonjen na kauc? Dapace, tak radis na tome da ti atrofiraju svi misici.
    Vjezbaj standardne vjezbice za bebane te dobi i strpi se da beban pozeli sjesti.
    5 mjeseci starost djeteta nije doba kada treba biti zabrinut sto ne sjedi samostalno.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mozes bebana drzati u krilu ali podboci joj ledja svojim tijelom da kicma nije previse opterecena. Beban ce ti sam pokazati kada bude zainteresiran i sposoban za sjedenje, priroda to jako dobro nadzire.
    Ne kuzim kak to vjezbas ravnotezu ak si naslonjen na kauc? Dapace, tak radis na tome da ti atrofiraju svi misici.
    Vjezbaj standardne vjezbice za bebane te dobi i strpi se da beban pozeli sjesti.
    5 mjeseci starost djeteta nije doba kada treba biti zabrinut sto ne sjedi samostalno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Valjda je mislila uz naslon zbog prevrtanja na leđa . Što se tiče želje za sjedenjem, mislim da se maličkoj to silno sviđa jer ciči od zadovoljstva kad mi sjedi u krilu i vidi sve oko sebe.
    Nije da se brinem nego skupljam argumente da budem spremna kad sveki opet opali kritiku. Ne može žena shvatiti da su se stvari promijenile od prije 35 godina kad je ona imala bebu. Tako je i sa dohranom (samo dojim), ali to je već druga tema.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nemam pojma kako je do ovoga doslo ali ako bi netko od administratora mogao irejzati visak postova bili bi zahvalni, kisdihand

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U krilu da, posjedati nikako, dijete ne treba biti u položaju u koji se samo ne može dovesti. Inače ima veliki broj topica na tu temu na forumu, pa ih možeš potražiti (ukoliko pretražnik radi)

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

antinica, o tome se jako puno pisalo, samo na drugom podforumu

otvori OVAJ topik i na njemu ćeš naći linkove na jako jako korisne teme o sjedenju.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

inače, antinica, tvoja svekrva je zapravo u pravu

ne postoji sad neka magična granica od 7 mjeseci, nego se dijete ne smije stavljati u sjedeći položaj dokle god se ono samostalno ne može posjesti (znači, ne da ju ti posjedneš pa okružiš jastucima, ili je ti posjedneš, pa ona drži ravnotežu, nego kad se potpuno sama sjedne).

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Po nekim normama dijete bi trebalo sjediti sa 6 mjeseci-kad ga posjednes, a samo bi se trebalo posjedati s 8 mjeseci. Puzati s 10, a prvi koraci s 12 mj. To su norme, ali to ne znaci da svako dijete mora tako, nije bed ni prije, ni poslije. Za dijete je dobro da svojim ritmom usvaja sjedenje (kao i hodanje), nemoj ga (je?) posjedati. Sto vise to dijete samo radi to bolje ovladava ravnotezom, te poslije manje pada, sigurnije je pri pokretima, a i manje su sanse problema s kraljeznicom i sl. Kad ga ti posjednes ono nista ne nauci s tim, a moguce je i da kraljeznica i okolni misici nisu spremni za taj polozaj.

Slicno je i kod hodanja-dobro je pustiti dijete da sto vise samo uci. Treba izbjegavati vodanje za ruke prije nego samo prohoda-pomice se centar ravnoteze prema ramenima i dijete je poslije nestabilnije pri hodu, postura se pomjera od optimalne prema...nekoj drugoj.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Re: kada početi sjediti

Mi smo sjedili sami već sa 5,5mj bez forsiranja,a prohodali smo sa 10mj,dok nikada nismo puzali.Najbolje bi bilo jačati leđne mišiće klasičnim vježbama koje će ti dati pedijatrica,a ako primjetiš da se bebica sama odiže(naš slučaj) potpomogni je jastucima sa svake strane i polako ćete sami sjediti.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno Re: kada početi sjediti

Citiraj vita prvotno napisa
    potpomogni je jastucima sa svake strane
    pogrešno i nepotrebno.

beba će početi sama sjediti kada bude spremna; dokle god je ti moraš podboltavati sa jastucima, znači da nije spremna sama, pa je samim time takav način, ne samo nepotreban, nego i štetan.

i, btw, na taj joj način nikako ne pomažeš u njenom samostalnom razvoju.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Potpisujem Andreu! Iskreno, ja sam bila sumnjičava prema ideji da će beba sve sama "u svoje vrijeme", ali sam svejedno odlučila testirati teoriju. Zabrinula sam se jedino kad s 9 mjeseci nije htio provoditi vrijeme u sjedećem položaju (naviknuo se igrati u ležećem i sjedeći mu se jednostavno nije sviđao); rano je počeo dizati glavicu, okretati se, puzao je, ali nije htio biti u sjedećem položaju (mi ga niti nismo postavljali!). I taman kad sam se ja s Apricot iskonzultirala i odlučila da ćemo se naručiti kod fizijatra, dečko je odlučio da mu se ipak sjedi- ja sam skoro pala u nesvjest :shock: . Dakle, ni sada ne kužim točno kako njima padne na pamet da bi mogli napraviti ovo ili ono, ali mi je drago što sam slušala Apricot i čitala Lutonjicine zabrane za nestrpljive roditelje , jer su bile u pravu - nema potrebe forsirati! Curke, hvala

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam moju curicu stavljala sjedat u mom krilu od 5,5 mjeseci i jako se čvrsto i uspravno držala. Tjedan dana iza sam je stavila da sjedi na krevetu i sjedala je samostalno bez potpore.
    Iako se ona nije sama znala dovest u taj položaj (uspjela tek s 7,5 mj.), ja sam je isto stavljala u sjedeći položaj jer bi i ona i ja izludili da smo čekali još 2 mjeseca. Ovako su joj igračke bile na dohvat ruke, perspektiva joj je bila puno zanimljivija od žablje, a i mrzila je ležat na leđima i na stomku.
    Znam da nije dobro forsirat, ali ona je imala takvu želju za sjedanjem, a premalo strpljenja da to sama učini.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Hvala Lutonjice, tvoj mi je topic puno pomogao.
    Znam da sam nestrpljiva, ali ova faza će nas izluditi jer stalno netko mora biti kraj bebice i zabavljati je jer joj sve brzo dosadi, a igračke sama ne može dohvatiti.
    Što se sveki tiče, priznajem, ne treba sve savjete odmah odbaciti zato što se baš ne volimo

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Imam puno iskustva sa raznim fizijatrima i neuropedijatrima u pogledu famozneuh granica. Svaka je beba svijet za sebe. Neke su spretnije s rukama neke s nogama. Moj Matej puzi po trbuhu i vuče se rukama od 5 mjeseca, sada ima devet i još je u toj fazi jer noge jednostavno nisu spremne. Što se sjedenja tiče, savjet je posjesti bebu u krilo ako to traži, ali nikako samu na bilo kakvu podlogu (pod, krevet i sl) dok se sama ne nauči postavljeti u taj položaj. Pogotovo ne okruživati jastucima, jer će teže naučiti sjediti sama. Eto, Matej je spretan sa rukama (lista sam slikovnice i to stranicu po stranicu, skuplja mrvice sa dva prsta i svakakva druga čuda) ali nogice jednostavno nisu spremne za okretanje i dovođenje u sjedeći položaj. Postavi se četveronoške, ljulja se ali ne zna dalje što s tim. Puno nam pomažu vježbe na Goljaku, a još više od samih vježbi stručan pristup tete koja nam uvijek sve objasni i savjetuje što i kako i odgovara na bezbroj naših pitanja. Sve u svoje vrijeme.
    Ni mi odrasli nismo jednako spretni, a kamo li djeca odnosno bebe koje su stvarno svaka svoj svijet.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Imam puno iskustva sa raznim fizijatrima i neuropedijatrima u pogledu famozneuh granica. Svaka je beba svijet za sebe. Neke su spretnije s rukama neke s nogama. Moj Matej puzi po trbuhu i vuče se rukama od 5 mjeseca, sada ima devet i još je u toj fazi jer noge jednostavno nisu spremne. Što se sjedenja tiče, savjet je posjesti bebu u krilo ako to traži, ali nikako samu na bilo kakvu podlogu (pod, krevet i sl) dok se sama ne nauči postavljeti u taj položaj. Pogotovo ne okruživati jastucima, jer će teže naučiti sjediti sama. Eto, Matej je spretan sa rukama (lista sam slikovnice i to stranicu po stranicu, skuplja mrvice sa dva prsta i svakakva druga čuda) ali nogice jednostavno nisu spremne za okretanje i dovođenje u sjedeći položaj. Postavi se četveronoške, ljulja se ali ne zna dalje što s tim. Puno nam pomažu vježbe na Goljaku, a još više od samih vježbi stručan pristup tete koja nam uvijek sve objasni i savjetuje što i kako i odgovara na bezbroj naših pitanja. Sve u svoje vrijeme.
    Ni mi odrasli nismo jednako spretni, a kamo li djeca odnosno bebe koje su stvarno svaka svoj svijet.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •